Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Mε υπογραφή Τσακαλώτου το ΔΝΤ!

Από την ίδια της την υπογραφή, και όχι (μόνο) από τα νομικά κείμενα του ESM και της Ε.Ε. δεσμεύεται η ελληνική κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως αποκαλύπτει το liberal.gr.
Παρά τις σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στην πρόσφατη συνέντευξή του, και παρά το γεγονός ότι μέλη της κυβέρνησης συνεχίζουν να ανεβάζουν τους τόνους έκτοτε, η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν περάσει ούτε πέντε μήνες από την επιστολή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, με την οποία η Ελλάδα επισήμως ζητούσε από το ΔΝΤ τη σύναψη νέα χρηματοδοτικής συμφωνίας…
Στις 23 Ιουλίου 2015, με την εν λόγω επιστολή το υπουργείο Οικονομικών παρείχε διαβεβαιώσεις για τη δέσμευση της Ελλάδας να εφαρμόσει πολιτικές «που θα ενισχύουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα».
Υπενθύμιζε δε, ότι κάποιες από αυτές τις πολιτικές είχαν ήδη νομοθετηθεί, και, εν τέλει, ζητούσε από το ΔΝΤ να στηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα με μια νέα χρηματοδοτική συμφωνία.
«Προσβλέπουμε στη συνεχιζόμενη συνεργασία με το Ταμείο», κατέληγε η επιστολή, υπογεγραμμένη από τον Ευ. Τσακαλώτο.
Αν και από την πλευρά του ΔΝΤ δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, επισήμως, κάποια αντίδραση, στελέχη της κυβέρνησης με δηλώσεις τους έσπευσαν να… «περιποιηθούν» τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, W. Schaeuble, για το γεγονός ότι ανέδειξε το… αυτονόητο. Ήτοι τη σημασία της ενυπόγραφης δέσμευσης μιας χώρας στο πεδίο των διεθνών (οικονομικών εν προκειμένω) σχέσεων.
Μένει να φανεί αν η κυβέρνηση, που διακήρυττε προεκλογικά ότι θα έσκιζε τα μνημόνια, και ότι δεν θα δεσμευόταν από τις υπογραφές των προκατόχων της, θα αρχίσει τώρα να σκίζει… τις συμφωνίες που η ίδια έχει υπογράψει.
Εκτός, πια, αν η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία προέκυψε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αισθάνεται ότι δεν δεσμεύεται ούτε από την υπογραφή της… αμέσως προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.