Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Από ήττα σε ήττα! Στον καιάδα το παραλληλο προγραμμα μετά το βέτο των δανειστων



Από ήττα σε ήττα! Στον καιάδα το παράλληλο πρόγραμμα μετά το βέτο των δανειστών
Μετά από απαίτηση των δανειστών η κυβέρνηση απέσυρε το νομοσχέδιο άρον άρον προκαλώντας νέα ερωτηματικά και εκθέτοντας ουσιαστικά την ίδια της την πολιτική στρατηγική που είχε επενδύσει πολλά στο λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα».
Οι αντιδράσεις των δανειστών είχαν σχέση με την στάση της κυβέρνησης. Χαρακτήρισαν ως μονομερή ενέργεια την κατάθεση του νομοσχεδίου και προειδοποίησαν την Αθήνα ότι αν επιμείνει στην υλοποίησή του θα πρέπει να αναζητήσει και τα ισοδύναμα. Μάλιστα κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι για μια ακόμη φορά έφερε μη επαρκώς κοστολογημένα μέτρα.
Το «αγκάθι» του παράλληλου προγράμματος μάλιστα απειλούσε να τινάξει στον αέρα και την εν εξελίξει συνεδρίαση του EWG για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ.ευρώ.
Η απόφαση έπεσε ως πραγματικό κεραυνός εν αιθρία στο κυβερνητικό στρατόπεδο το οποίο είχε επενδύσει πολιτικά στο θέμα όλο αυτό το διάστημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις σήμερα το πρωί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωνε πως για το 2016 θα εφαρμοστούν μέτρα «20% μνημόνιο-80% παράλληλο πρόγραμμα», μια δήλωση που σήμανε συναγερμό στις Βρυξέλλες.
Ο τρόπος απόσυρσης του νομοσχεδίου προκάλεσε τη θυμηδία των υπόλοιπών κομμάτων. Η ανακοίνωση έγινε μετά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων από το Νίκο Βούτση. Έτσι λοιπόν το νομοσχέδιο θα επανέλθει προς συζήτηση στη Διάσκεψη των Προέδρων μετά τις 7 Ιανουαρίου κάποια στιγμή προκειμένου να καθορίσει τον χρόνο και τον τρόπο συζήτησης και εισαγωγής του προς ψήφιση.
Ο Νίκος Βούτσης υποστήριξε ότι  η απόφαση αυτή, ελήφθη μετά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως προς την διαδικασία σύντμησης των συνεδριάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.