Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Ο Γιώργος πάει σε συνέδριο και αποδομεί ΣΥΡΙΖΑ – Τι μήνυμα στέλνει για τις συνεργασίες


Με ένα μακροσκελές κείμενο με χαρακτηριστικά μανιφέστου το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ τοποθετείται για όλα τα θέματα της πολιτικής συγκυρίας με αιχμή το διακύβευμα της προοδευτικής αλλαγής της χώρας, όπως αναφέρει.
Πρόκειται για κείμενο που αποστέλλεται παράλληλα προς όλες τις οργανώσεις, τους φίλους και τα μέλη του κόμματος  αποτυπώνοντας  το «πολιτικό στίγμα» του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ. Στο κείμενο ανακοινώνεται ότι με απόφαση του  Γιώργου Παπανδρέου προχωρά η διεξαγωγή του προγραμματικού συνεδρίου του κόμματος, το όποιο θα οδηγήσει ακολούθως στο πρώτο συνέδριό του.
Σφοδρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι
Παράλληλα, το ΚΙΝΗΜΑ μέσω της ανακοίνωσής του ασκεί σφοδρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Αρχικά, αποδομεί πλήρως τον ΣΥΡΙΖΑ και τη διακυβέρνησή του, στέλνοντας και ηχηρότατο μήνυμα σε ΜΜΕ και μερίδα στελεχών, που διέδιδαν φήμες περί προσέγγισης με το κυβερνών κόμμα. Τονίζεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία προοδευτική πρόταση, ενώ η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ αναδεικνύει επίσης την ισχνή ιδεολογική και πολιτική ατζέντα του πρώτου». «Οι υπόγειες διαδρομές με παράγοντες της ΝΔ το μόνο που αναδεικνύουν είναι η ταύτισή τους με την πελατειακή αντίληψη  εξασφάλισης της νομής της εξουσίας», αναφέρει το Κίνημα και συνεχίζει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι αντισυστημικός στις διακηρύξεις του, ποτέ δεν έθεσε ζήτημα για το πελατειακό και κομματικό κράτος. Με τη μέχρι σήμερα συμπεριφορά του δείχνει να θεοποιεί το «κράτος» και στην ουσία η κριτική του εστιάζεται στο ότι το κράτος δεν είναι ή δεν ήταν στο δικό του έλεγχο». Παράλληλα, σύμφωνα με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, «η  πολιτική του πλατφόρμα εδράζεται στην ικανοποίηση πολλών πελατειακών προσδοκιών, κάτι που δημιούργησε ελπίδες σε πολλούς ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί ανέξοδα η πελατειακή νομή της εξουσίας από μεγάλα ή μικρότερα συμφέροντα. Η γρήγορη απογοήτευσή τους, θα σημάνει και την πολιτική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ».
Εξάλλου, γίνεται εκτενής αναφορά στην ανάγκη ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων. Όπως αναφέρεται μάλιστα » Το ΚΙΝΗΜΑ είναι ανοιχτό να συνδράμει σε όποια προσπάθεια διαλόγου, αρκεί αυτή να έχει ουσία και ειλικρινείς προθέσεις». Όμως όπως τονίζεται στη συνέχεια («καρφώνοντας» ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ)»το ΚΙΝΗΜΑ, δεν πιστεύει σε μια επανασυγκόλληση δυνάμεων χωρίς ξεκάθαρη πολιτική ουσία» και αναφέρει ως αρνητικό χαρακτηριστικό παράδειγμα τις τελευταίες εκλογές: «Υπήρξε αδυναμία των υπολοίπων φορέων να ακολουθήσουν έναν ριζοσπαστικό, διαφορετικό δρόμο. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τις ηγεσίες των γειτονικών πολιτικών δυνάμεων. Κυριάρχησαν επιλογές που δεν συνάδουν με τις ιδεολογικές και πολιτικές μας στοχεύσεις, με τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού. Κυριάρχησε η ατολμία, η έλλειψη οράματος μπροστά σε αμφισβητήσιμα πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη. Θα συνεχίσουμε να καλούμε και να προκαλούμε τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, να απελευθερωθούν από αυτές τους τις αντιλήψεις και πρακτικές. Θα αναζητούμε διαύλους επικοινωνίας και πολιτικής συζήτησης με απλούς πολίτες, μέλη και στελέχη του χώρου, που νοιάζονται για μια νέα προοπτική βασισμένη πάντα σε αρχές και αξίες» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Το ΠΑΣΟΚ όταν ξεχνούσε τις αξίες αυτές, τον ριζοσπαστισμό του απέναντι σε ένα κράτος συντηρητικό που ευνοούσε πελατειακά συμφέροντα, γινόταν ένα με το σύστημα και έχανε την ταυτότητά του. Ταυτιζόταν με το δρόμο της δεξιάς συντήρησης, της νομής της εξουσίας. Αυτό, τελικά, έφερε το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στη σημερινή του κατάσταση», αναφέρει το ΚΙΝΗΜΑ, «καρφώνοντας» επί της ουσίας την προηγούμενη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την μετάλλαξη του κόμματος.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.