Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Γ. Παπανδρέου: “Η Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ιστορική”

Ο Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, με την ευκαιρία της επιτυχούς έκβασης της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή COP 21, στο Παρίσι, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ιστορική για τρεις λόγους:
Πρώτον, γιατί σε μια εποχή συγκρούσεων και δυσκολίας διαχείρισης των παγκόσμιων προβλημάτων έγινε κατανοητό ότι, μόνο μέσα από μεγάλες συναινέσεις και παγκόσμια συνεργασία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις. Ξεπερνώντας τα όρια των συνόρων μας και των στενότερων εθνικών μας συμφερόντων, κατανοώντας ότι το εθνικό μας συμφέρον, τελικά, είναι συνδεδεμένο με το ευρύτερο συμφέρον των πολιτών του πλανήτη μας.
Δεύτερον, γιατί οι ανεπτυγμένες χώρες αναγκάσθηκαν να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο των ευθυνών τους και δεν μπορούν να προχωρήσουν αγνοώντας τα ειδικά προβλήματα των πιο ευάλωτων περιοχών του πλανήτη.
Τρίτον, γιατί πέρα από τις γενικές δεσμεύσεις υπάρχει πρόβλεψη για μια λεπτομερή παρακολούθηση και αξιολόγηση της υλοποίησης των δεσμεύσεων και μια επανεξέταση των στόχων αλλά και των μέσων που χρειάζονται για την υλοποίηση τους. Ο μεγάλος στόχος των 2°C παραμένει και θα χρειαστεί η ενεργοποίηση όλων, ειδικά των πολιτών, όπως και κυβερνήσεων για να επιτευχθεί. Όμως το πλαίσιο δράσης είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ.
Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο Πρόεδρος του COP21, Λοράν Φαμπιούς και η Υπουργός Περιβάλλοντος, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, μπόρεσαν να εντάξουν στη Συμφωνία μερικές σημαντικές προοδευτικές αξίες, όπως αυτή της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης. Μια έννοια που αναζητεί την κατοχύρωση της ισότητας, του κράτους δικαίου, της ευνομίας όπως και της ισότιμης κατανομής βαρών και οφέλους.
Ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε στο πνεύμα του Παρισιού, τον αγώνα για την υλοποίηση των στόχων της Συμφωνίας.
 
Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.