Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Μην πετροβολείτε συλλήβδην το ΠΑΣΟΚ και ειδικά τον κόσμο του

Όλοι μιλάνε κι αντιμετωπίζουν το ΠΑΣΟΚ σαν να είναι ένας άνθρωπος και μάλιστα πολύ γνωστός μας.

Το ΠΑΣΟΚ όμως είναι ένας ολόκληρος κόσμος. Μια απόλυτη μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας και μάλιστα χωρισμένος τόσο κάθετα όσο και οριζόντια με μεγάλες διαφορές.

Το ότι αυτές οι διαφορές τελικά καλύπτονται και εξισορροπούνται είναι ένα από τα ΤΕΡΑΣΤΙΑ πλεονεκτήματά του, που δεν μπόρεσαν ποτέ να αντιμετωπίσουν τα άλλα κόμματα.

Δεν θα μείνω στο πώς το πετυχαίνει αυτό, ούτε στ’ αποτελέσματά του.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι κυρίως τα επιμέρους συστατικά του.

Υπάρχει λοιπόν ένας ΠΟΛΥ μεγάλος οριζόντιος διαχωρισμός ανάμεσα στο «επίσημο» ΠΑΣΟΚ και τους ψηφοφόρους της βάσης του.

Μπορεί οι απέξω να βλέπετε πολλούς φανατικούς, αλλά τα πραγματικά κομματόσκυλα είναι λίγα και ακόμη πιο λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να επηρεάσουν καταστάσεις (κυρίως μέσω των βουλευτών τώρα πιά).

Απλώς αυτοί οι λίγοι «κομματικοί» χρησιμοποιώντας σαν παπαγαλάκια τους πολλούς φανατικούς μπορούν να κρατάνε μια αρκετά μεγάλη επαφή με την βάση τους και να την κατευθύνουν.

Από την άλλη πλευρά υπήρχε πάντα ο διαχωρισμός ανάμεσα στο δυτικότροπο/ ριζοσπαστικό και το παλαιοκομματικό ΠΑΣΟΚ της ένωσης κέντρου και της ΕΔΑ.

Το ριζοσπαστικό ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να έχει μια μεγάλη πλειοψηφία στην βάση του κόμματος, αλλά σε επίπεδο στελεχών, έχει χάσει το παιχνίδι τουλάχιστον από το 87 και μετά.

Θα μου πείς τι μας νοιάζει ένα κόμμα που οι περισσότεροι το χετε ξεγραμμένο.

Σας νοιάζει και σας παρανοιάζει γιατί χωρίς κάποια από τα συστατικά του μέρη ΚΑΜΙΑ αλλαγή του πολιτικού συστήματος δεν είναι δυνατή.

Οι πραγματικά προοδευτικοί ψηφοφόροι μπορεί να είναι και το 60 % αυτού του 40% που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή κοντά 24% του εκλογικού σώματος.

Αυτό το ποσοστό ΔΕΝ μαζεύεται ακόμη κι αν αθροίσουμε τις υγιείς δυνάμεις που υπάρχουν σε ΟΛΑ τα άλλα κόμματα μαζί.

Κι αυτό γιατί τι ποσοστό υγειών ψηφοφόρων να πάρεις από το ΛΑΟΣ την ΝΔ και το ΚΚΕ. Θα βρείς εκεί μέσα πάνω από 10 % ανθρώπων που να μπορούν να σκεφτούν κάτι διαφορετικό ?

Άντε ν’αθροίσουμε και το σύνολο της ανανεωτικής αριστεράς και των οικολόγων

Πάνω από 15 % δεν μαζεύεται.

Το σύνολο λοιπόν του κόσμου, που ενδιαφέρεται πραγματικά να ξεφύγουμε από την βαλκανική μιζέρια μας, δεν ξεπερνάει το 39% ακόμη κι αν μαζευτούν ικανά στελέχη από την ακροδεξιά ως την ακροαριστερά.!!!

Φυσικά ξέρουμε όλοι ότι αυτό είναι αδύνατο καθώς θα πρέπει να ξεπεραστούν τρελά ιδεολογικά και προσωπικά κολλήματα.

Αρα καμιά ελπίδα. Οσες εκλογές και να κάνουμε , όσα κόμματα και να δημιουργηθούν, θα σπάσουν τα μούτρα τους πάνω σ’ένα ανατολίτικο εκλογικό σώμα.

Ο μόνος συμπαγής μοχλός που υπάρχει είναι αυτό το 24% που στήριξέ το ΠΑΣΟΚ

Χωρίς αυτούς δεν γίνεται τίποτα. Και αυτοί δεν θα γυρίσουν εύκολα την πλάτη τους. Μπορεί να θυμώνουν σαν την απατημένη σαραντάρα αλλά όσο δεν υπάρχουν αξιόπιστες επιλογές θα γυρνάνε πάλι στην δοκιμασμένη λύση.

Μην πετροβολείται λοιπόν συλλήβδην το ΠΑΣΟΚ και ειδικά τον κόσμο του.

Μόνο αν κινητοποιηθούν αυτοί μπορεί να αλλάξει κάτι
Το πώς θα γίνει αυτό σε άλλη σημείωση :)

Τάσος Καρκαντζέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.