Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015

Ξεφτιλίζει η τρόικα τον «πατριώτη» Καμμένο, βάζοντας ως όρο την ακύρωση δαπάνης 500 εκ. για τα αεροπλάνα

Με ένα... ενισχυμένο πακέτο μέτρων και απαιτήσεων προσήλθε στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων η πλευρά των εταίρων, μετά το αδιέξοδο που καταγράφηκε νωρίτερα την Κυριακή στις διαβουλεύσεις καθώς η ελληνική πλευρά φέρεται να παρουσίασε αδύναμα ισοδύναμα που δεν πείθουν τους εκπροσώπους των δανειστών...

Επί της ουσίας οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να έχουν πέσει στο τραπέζι μια σειρά μέτρων που κρίνονται, από την πλευρά των Ευρωπαίων, ως προαπαιτούμενα για μια συμφωνία. Μια συμφωνία που όλα δείχνουν πως πλέον συνίσταται όχι σε μια τελική, οριστική λύση, αλλά σε μια εννεάμηνη (9μηνη) παράταση του ελληνικού προγράμματος, με εξασφάλιση χρηματοδότησης περί τα 20 δισ. ευρώ, κυρίως από το "γύρισμα" των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ και συνολικά το ευρωσύστημα, ύψους περί τα 27 δισ. ευρώ. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται η παρέμβαση του ESM, με δάνειο του οποίου θα αγορασθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ αλλά με επιτόκιο κατά πολύ χαμηλότερο και με χρονική παράταση της ωρίμανσής τους.

Ως προς τα μέτρα που αποτελούν πια αντικείμενο του παζαριού αυτά συνίστανται στην:

- μείωση κατά 2% των κύριων συντάξεων και δη άμεσα. Αυτό το μέτρο θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ άλλα 300 με 350 εκατομμύρια ευρώ θα αποφέρει η μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 4% ή 5%. Στα μέτρα αυτά η ελληνική πλευρά φέρεται να συμφωνεί με ενδεχόμενη μείωση του ποσοστού επί των κύριων ίσως στο 1%, με κέρδος περί τα 250 εκατ. ευρώ.

- Ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, η ελληνική αποστολή εμμένει στο 0,75% για το 2015 και στο 1,75% για το 2016, αλλά οι εταίροι από την πλευρά τους απαιτούν συντελεστές 1% και 2% αντίστοιχα. Πιθανή είναι η συζήτηση μιας πρότασης για ενιαίο 18μηνο, από τώρα έως το τέλος του 2016, με συντελεστή 1,5%. Οι εταίροι θεωρούν ούτως ή άλλως χαμένη τη χρονιά φέτος οπότε ενδέχεται να συμφωνήσουν σε αυτή την... "ομογενοποίηση" του συντελεστή για τις 2 χρονιές.

- Η ελληνική αποστολή φέρεται να έχει συμφωνήσει και ως προς το θέμα της αύξησης των συντελεστών φορολόγησης των φυσικών και νομικών προσώπων, ιδίως ως προς τον ανώτατο συντελεστή, που δεν αποκλείεται από το 42% σήμερα να φτάσει τουλάχιστον στο 45%. Πιθανότατα μάλιστα κι αυτό το μέτρο να ισχύσει άμεσα.

- Αντιθέτως, ως προς τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών η ελληνική πλευρά μοιάζει τουλάχιστον διστακτική, καθώς ακόμα κι αν ισχύσει κάτι τέτοιο θα αποφέρει μετά βίας 200 εκατομμύρια ευρώ, ποσό δυσανάλογα μικρό του κοινωνικού κόστους...

- Συμφωνία των δύο πλευρών διαφαίνεται ως προς το θέμα της μείωσης των αμυντικών δαπανών. Ιδιαίτερα στα μη μισθολογικά, η μείωση θα φτάσει στα 200 εκατομμύρια ευρώ για το 2015 (από τα 700 στα 500) ενώ ακυρώνεται οριστικά η αναβάθμιση των 5 παλαιών αεροπλανων από την Locheed.

- Συμφωνία διαφαίνεται και ως προς την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τέλος,

- Στο θέμα του ΦΠΑ η ελληνική πρόταση για τρεις συντελεστές μάλλον περνάει αλλά με μερικές διαφοροποιήσεις ως προς την κατάταξη των προϊόντων. Συγκεκριμένα στον μικρό συντελεστή του 6,5% θα παραμείνουν τα φάρμακα, στον μεσαίο του 13% τα τρόφιμα, ενώ στον υψηλό του 23% θα μεταφερθούν τρόφιμα πολυτελείας, εισαγόμενα και συσκευασμένα...

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος πιέζει καθώς μια συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί μέσα στο επόμενο 24ωρο προκειμένου να υπάρχει χρόνος για να εξετασθεί από ένα έκτακτο Euroworking Group πριν την κρίσιμη ημερομηνία της 18ης Ιουνίου, πριν δηλαδή από το Eurogroup της Πέμπτης, που, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος, "είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου". [newsmoney]

Epikairo: Αξίζει ειδικής αναφοράς το θέμα της μείωσης των αμυντικών δαπανών, στο οποίο οι δανειστές φαίνεται να βάζουν όρους ακύρωσης της συμφωνίας Καμμένου-Locheed για την αναβάθμιση παλαιών αεροπλάνων. Ο Πάνος Καμμένος επέλεξε να κάνει σκανδαλώδη στρατιωτική δαπάνη 500 εκ ευρώ [Σκάνδαλο Καμμένου με απευθείας ανάθεση 500 εκ $ για πολεμικά αεροπλάνα] ενώ παράλληλα η συγκυβέρνηση διαπραγματευόταν με την τρόικα για χρηματικό ποσό 200εκ ευρώ που θα αφορά στην ανθρωπιστική κρίση. Είναι απόλυτα θεμιτός ο όρος τον οποίο βάζουν οι δανειστές, ενώ παράλληλα συνιστά μία κίνηση ενημέρωσης προς την κοινή γνώμη ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να ζητά τα λεφτά και την αλληλεγγύη των υπολοίπων λαών της Ευρώπης για να κάνει σπατάλες και πολιτικά παιχνίδια ο Υπουργός Άμυνας και συγκυβερνήτης της χώρας.

Άραγε, τίνος το μέρος θα πάρει ο ''αριστερός'' ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την πρωτοβουλία των ''θεσμών''; Το επόμενο βήμα είναι να βάλει τα χακί και να φωνάζει συνθήματα ΟΥΚάδων ότι θα κόψει αυτιά Τούρκων. Πόσο περισσότερο θα ξεφτιλιστεί;Ιδού η Ρόδος, ιδού και η ξεφτίλα.


Jump, σύντροφε, jump


- See more at: http://epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.