Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014

Το σύνθημα «Όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» έγινε «όλα εδώ πληρώνονται»

Θυμίζουμε την υπόθεση: ''Στις αρχές του 2009 έγιναν πληρωμές ύψους 415 εκατ. ευρώ σε αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Χατζηγάκη και υφυπουργού Οικονομικών Ν. Λέγκα. Σύμφωνα με όσα έγινα αργότερα γνωστά μετά την παραίτηση του Σ.Χατζηγάκη "στις πληρωμές αυτές δεν έγιναν σεβαστοί οι κανόνες για τη νόμιμη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων...

Ταυτόχρονα, οι επικοινωνιακοί χειρισμοί που συνόδευσαν τις πληρωμές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κλήθηκε άμεσα στις Βρυξέλλες ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να αιτιολογήσει τις πληρωμές, προφανώς χωρίς να πείσει την τότε Επίτροπο Γεωργίας".

Τουτέστιν, το 2009 ο κ. Χατζηγάκης και κατ' επέκταση η ΝΔ με πρωθυπουργό τον Καραμανλή, έκαναν «πολιτική» με δανεικά από την ΕΕ, ώστε να ικανοποιήσουν τα αιτήματα μιας συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας και αποφάσισαν οικονομική ενίσχυση χωρίς καν να ενημερώσουν την ευρωπαϊκή επιτροπή [κόλυβα με ξένα λεφτά]. Ήταν, άλλωστε, προεκλογική περίοδος, και κυριάρχησε το σύνθημα ''όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά''. (Eίχαμε γράψει και παλαιότερα επ' αυτού 253 εκ. ευρώ θα πληρώσουμε στην Κομισιόν για παράνομες ...)

Σήμερα, όπως διαπιστώνετε και από το screenshot,πρέπει να ζητήσουμε πίσω τις αγροτικές ενισχύσεις [via tovima]: Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ζητήσει πίσω τις αγροτικές ενισχύσεις που κρίθηκαν μη συμβατές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαφορετικά κινδυνεύει με καταδικαστική απόφαση και πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, έπειτα από ερώτηση σχετική με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία κρίθηκαν μη συμβατές προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία κρατικές ενισχύσεις, συνολικού ύψους 387,4 εκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν στους αγρότες το 2008 και το 2009.

«Η λήψη απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περί μη συμβατότητας μίας κρατικής ενίσχυσης υποχρεώνει το Κράτος μέλος που την έχει χορηγήσει να ανακτήσει αυτήν από τους λήπτες της ενίσχυσης, εντός ταχθείσης προθεσμίας» αναφέρει ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών.

«Εν προκειμένω, δεν τίθεται κατ΄αρχήν ζήτημα δημιουργίας δημοσιονομικού κενού συνεπεία της απόφασης Τ-52/12 του Γενικού Δικαστηρίου, καθώς υπόχρεες για την καταβολή των προς ανάκτηση ποσών είναι οι επιχειρήσεις που έλαβαν ενισχύσεις που κρίθηκαν μη συμβατές, εξαιρουμένων των περιπτώσεων για τις οποίες θα αποδειχθεί η συνδρομή των προϋποθέσεων του Κανονισμού περί ενισχύσεων ήσσονος σημασίας» διευκρινίζει.

Ο κ. Χαρδούβελης σημειώνει, επίσης, ότι «μόνο εφόσον δεν υλοποιηθεί η απόφαση ανάκτησης, σύμφωνα με τα ανωτέρω, είναι πιθανή η έκδοση καταδικαστικής απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η επιβολή προστίμου σε βάρος της Ελλάδας, με ταυτόχρονο αποκλεισμό των επιχειρήσεων που ήταν λήπτες της παράνομης ενίσχυσης από κάθε περαιτέρω ενίσχυση μέχρι την ημερομηνία πλήρους συμμόρφωσης».

Σε ότι αφορά στην εφαρμογή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάκτηση, ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνει ότι «για κάθε επιμέρους υπόθεση, οι ελληνικές αρχές προβαίνουν, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, σε κάθε δυνατή ενέργεια και βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε στο μέτρο του δυνατού, να εξασφαλίζεται η βέλτιστη διευθέτηση για τις επιχειρήσεις».

Ο κ. Χαρδούβελης σπεύδει, ωστόσο, να ξεκαθαρίσει ότι την αρμοδιότητα για τον προσδιορισμό της διαδικασίας επιστροφής των κονδυλίων που είναι απαραίτητα για την ικανοποίηση της απαίτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την έχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Kαλό θα είναι αυτοί που ακονίζουν τα νύχια τους για την επιστροφή του Κώστα Καραμανλή στην πολιτική σκηνή να κάνουν και ένα ταμείο διάσωσης του πρώην πρωθυπουργού, μαζεύοντας τα δεκάδες εκατομμύρια που σκόρπισε για την εξαγορά ψήφων και συνειδήσεων. Διότι, αν τότε οι αγρότες τον ψήφισαν μία, τώρα, με την επιστροφή των χρημάτων, θα τον κυνηγούν εκατό! Ή μήπως θα μας καλέσει ο Σαμαράς να πληρώσουμε εμείς τη νύφη για τα χουβαρνταλίκια Καραμανλή; Δε θέλω ούτε να το φαντάζομαι! Σε αυτή την περίπτωση δεν θα τον κυνηγήσουν οι αγρότες αλλά όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες -και τον Σαμαρά και τον Καραμανλή.


Φεύγοντας από τον αγροτοσυνδικαλισμό των προηγούμενων ετών που θα πρέπει πληρωθεί τώρα στο ακέραιο, και, πιάνοντας το νήμα ''Χαρδούβελης'', διαβάζω στο Βήμα περι οργασμών:


Αλήθεια, στο ΥπΟικ, 10 ημέρες πριν έρθει η τρόικα, δεν έχουνάλλη δουλειά να κάνουν; Έβαλε ο Σαμαράς τον *υπάλληλο* να αποδομήσει το πρόγραμμα Τσίπρα;

Όχι μνημόνια, βούρδουλα θέλουμε, απ' αυτόν που χτυπάνε τα βόδια.
- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.