Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014

Θ. Μωραϊτης: H παράταξη τελειώνει μόνο αν σιωπήσουμε και συμβιβαστούμε

Τις θέσεις του για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και τους χειρισμούς της ηγεσίας διατυπώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο Θάνος Μωραϊτης. Ο βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κινήματος, μιλά για το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, αλλά και την συμπόρευση του συνόλου των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Επαναδιατυπώνει την ανάγκη νέας ηγεσίας, κάνει λόγο για «ΠΑΣΟΚ διαδρόμων» που ηττάται, ενώ εκφράζει την άποψή του αναφορικά με την αύξηση της συμμετοχής του κινήματος στο κυβερνητικό σχήμα: «Δεν είναι ώρα για τακτοποίηση φιλοδοξιών. Κανείς δεν πρέπει να σιωπήσει».

Βασικά σημεία της συνέντευξης:

Η παράταξη είναι ζωντανή. Τελειώνει αν σιωπήσουμε και συμβιβαστούμε.

Δεν συμβιβάζομαι με μια νοοτροπία πολίτικης μοιρολατρίας η οποία αποδέχεται με μακαριότητα την καταστροφή.

Δεν αποδέχομαι την λογική ότι μια ιστορική παράταξη ξεκινά κάθε φορά από το μηδέν. Κανένας δεν μπορεί να μηδενίζει την ιστορία και τις παρακαταθήκες μιας παράταξης.Όλοι μας είμαστε εδώ γιατί υπήρξαν κάποιοι άλλοι πριν.

Θριαμβολογίες εκτός τόπου και χρόνου αποτελούν προσβολή στην ιστορία και στην προοπτική της παράταξης.

Υπάρχει ένας εθισμός στην λογική ενός όλο και πιο μικρού ΠΑΣΟΚ το οποίο θα μπορεί να κουμαντάρεται εύκολα. Αυτό το ΠΑΣΟΚ υπάρχει σε κάποιους διαδρόμους. Έξω από τους τέσσερις τοίχους, στην κοινωνία, στους κοινωνικούς εταίρους, στην αυτοδιοίκηση, η παράταξη καταγράφει νίκες.

Δεν μας ταιριάζει ένα κομματίδιο, με μανία κυβερνητισμού, δεκανίκι είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ. Μπροστά μας έχουμε πολιτικές μάχες και αγώνα. Ας λένε κάποιοι ότι υπάρχει απλά διαπραγμάτευση σε συνθήκες διάλυσης.

Η συζήτηση για το μέλλον της παράταξης ξεκίνησε. Κανείς δεν μπορεί να την αποφύγει και να κρυφτεί από τις ευθύνες του.

Δεν υπερασπίζεται κανένας την παράταξη σιωπώντας ή απλά ψιθυρίζοντας ότι κάτι πρέπει να γίνει. Δεν πρέπει κανείς να φοβηθεί. Υπερασπιζόμαστε την παράταξη μιλώντας όλοι, ανοιχτά.
Σε αυτές τις ιστορικές στιγμές για την παράταξη δεν είναι η ώρα να μετρηθούνισορροπίες, να «ζυγιστούν» καρέκλες και να «τακτοποιηθούν» φιλοδοξίες.

Αν ορισμένοι επιθυμούν εκλογική συμπόρευση με τη ΝΔ να το ξεχάσουν.
Δεν ήταν μονόδρομος να αφεθεί το ΠΑΣΟΚ σε μια ατελείωτη ιδεολογική σύγχυση και μια τρικυμία τακτικισμών.

Η αλλαγή πολιτικής πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένο περιεχόμενο, με νέα προγραμματική συμφωνία, όχι να μείνει άδειο μετεκλογικό «κουφάρι».

Παλεύουμε για μια παράταξη που θα καταστεί ο κυρίαρχος πόλος, συσπειρώνοντας όλες τις δυνάμεις του κέντρου και της κεντροαριστεράς, παλιές αλλά και νέες. Χρειάζεται νέα ηγεσία που θα ενώνει και θα διευρύνει δυνάμεις.

Είμαι ανοιχτά υπέρ της σύγκλισης των δυνάμεων του κέντρου και της κεντροαριστεράς.
Θα παλέψουμε για τις συγκλίσεις που θα οδηγήσουν σε μια νέα, πλατιά, μεταρρυθμιστική, προοδευτική συμμαχία. Σε αυτή μπορεί να συμμετέχουν κόμματα, κοινωνικοί εταίροι, αξιόπιστες πολιτικές κινήσεις. Αυτό είναι ένα τελείως διαφορετικό διακύβευμα από το να ανακυκλώνονται φίλοι, κολλητοί, γυρολόγοι και «πολιτικές κινήσεις – περίπτερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.