Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Πώς φτάσαμε στο μνημόνιο- μέρος 1ο

Αφορμή για το παρόν αφιέρωμα με τίτλο "πώς φτάσαμε στο μνημόνιο", αποτέλεσε το σημερινό άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη με τίτλο (Μετά το Μνημόνιο τι;), ένα άρθρο που προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τις βασικές προτεραιότητες της μεταμνημονιακής εποχής. Την ίδια ώρα, Πολλές συζητήσεις και σχόλια έχει προκαλέσει το ενδεχόμενο ο Κώστας Καραμανλής, ο πρωθυπουργός που οδήγησε την χώρα στην χρεοκοπία και στην υπογραφή του πρώτου μνημονίου, να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επανένωση της κεντροδεξιάς ("Ηρθε η ώρα σας κύριε Καραμανλή"), ακόμα και να προταθεί από τη ΝΔ (άραγε και από το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου) για την προεδρία της Δημοκρατίας, όπου ο Σαμαράς σήμερα με συνέντευξή του στο Βήμα διαβεβαιώνει ότι διαθέτει την πλειοψηφία των 180 βουλευτών για την εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή (βλέπε εδώ).

Επειδή ως epikairo δεν είμαστε λωτοφάγοι και επειδή δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα που χρεοκόπησε χάρις στη διακυβέρνηση Καραμανλή, θεωρούμε ότι χρωστάμε μια ολοκληρωμένη αποτίμηση της περιόδου Καραμανλή, ως εκείνη που μας οδήγησε στο παρά ένα της χρεοκοπίας και εντέλει στην υπογραφή του πρώτου μνημονίου από την κυβέρνηση Παπανδρέου, δημοσιεύοντάς στο σε συνέχειες.

Αρωγός στην προσπάθειά μας είναι δημοσιεύματα της εποχής και αφιερώματα εφημερίδων, ενώ πολύτιμη βοήθεια προσφέρει και το ντοκυμαντέρ των "Φακέλων" του Αλέξη Παπαχελά, της μόνης τηλεοπτικής εκπομπής που προσπάθησε να κάνει εις βάθος έρευνα για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο.

Ξεκινάει η έρευνα από το μακρινό 2007 και την επομένη της εκλογικής νίκης της ΝΔ, με τον Κώστα Καραμανλή να εξασφαλίζει μια δεύτερη πρωθυπουργική θητεία, αφού έστησε κάλπες στα καμμένα του νομού Ηλείας. Νέμεσις γι αυτή του την ύβρη ήταν η οριακή πλειοψηφία των 152 βουλευτών της ΝΔ στην τότε Βουλή.

Το α' μέρος του αφιερώματος των "Φακέλων" μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω link: http://folders.skai.gr/main/theme?id=294&locale=el

Απομονώνοντας τα κυριότερα στοιχεία του α' μέρους του αφιερώματος και κυρίως τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών της εποχής, υπενθυμίζουμε ότι ο Καραμανλής πήγε σε πρόωρες εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2007 με πρόφαση την αδυναμία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το 2007.

Σ' αυτό το α΄ μέρος ο ίδιος ο Αλογοσκούφης στο σημείο (1.45- 1.51) δηλώνει ευθαρσώς ότι ,: "Πολλές από τις δαπάνες ξέφυγαν, γιατί ξέφυγαν δαπάνες και το '08 και το '09 και αργότερα". Παρακάτω ο ίδιος δηλώνει με αφοπλιστική ειλκρίνεια: "Αλλά υπάρχουν και υπήρχαν και υπάρχουν τρεις τομείς, που δεν ελέγχονται από το υπουργείο οικονομικών: τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και η τοπική αυτοδιοίκηση. Τα νοσοκομεία έκαναν για παράδειγμα προμήθειες χωρίς έγκριση κανενός, με μόνο τις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων, και κάποια στιγμή μαθαίναμε εκ των υστέρων, τις υποχρεώσεις που αναλάμβαναν.», συνεχίζει στο (14.17 – 14.22) και λέει: «Το 2008 έχουμε μια συλλογική σύμβαση η οποία ήταν πολύ γενναιόδωρη.» και στο (14.27- 14.56) λέει πως: «Ήταν πολύ μεγάλες οι αυξήσεις που δόθηκαν το 2008. Στη συμφωνία ΣΕΒ – ΓΣΕΕ. Και όλα τα χρόνια που ήμασταν κυβέρνηση οι αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα ήταν ψηλές. Εκεί που τα πράγματα ξέφευγαν ήταν στις ΔΕΚΟ. Στις ΔΕΚΟ παρότι είχαμε ψηφίσει ένα νόμο που προέβλεπε σημαντικούς ελέγχους, οι αυξήσεις που δίνονταν τελικά ήταν πολύ μεγάλες.

Για πρώτη φορά που οι δαπάνες των νοσοκομείων, ατων ασφαλιστικών ταμείων και Ο.Τ.Α. που υπολογίστηκαν από τον προϋπολογισμό ήταν το 2009, στον πρώτο προϋπολογισμό με ΥΠΟΙΚ τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Σήμερα αυτός ο άνθρωπος, που θέλησε να βάλει σε μια τάξη τα δημοσιονομικά και να μάθει επιτέλους ο έλληνας φορολογούμενος τι και που το ξοδεύει, είναι στο Ειδικό Δικαστήριο, με την επωδό των πολεμίων του να λέει: "τι ήθελε και μέτρησε κι αυτές τις δαπάνες; Εξέθεσε την χώρα στους ευρωπαίους εταίρους". Ενώ η συστηματική απόκρυψη των κυβερνήσεων Καραμανλή στις υπέρογκες δαπάνες σε δήμους, νοσοκομεία και ασφαλιστικούς οργανισμούς ήταν εθνικά μια υπεύθυνη πράξη. Στο παρακάτω γράφημα μπορείτε να δείτε την εκτίναξη στην φαρμακευτική δαπάνη, από το 1 δις το 2004 στα 5,1(!) δις το 2009.


elleimma_1_14062014.png

Παράλληλα, και ενώ ο Αλογοσκούφης στην εκπομπή των Φακέλων δηλώνει ευθαρσώς ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ήξερε ακριβώς τι ξοδεύει (στο αφιέρωμα η τότε ΥΠΕΞ των κυβερνήσεων Καραμανλή λέει χαρ/κα "Ο καθένας στα υπουργεία του, έκανε βασικά ό,τι ήθελε"), η ΝΔ με προεκλογικό της σποτάκι στις ευρωεκλογές του 2009 μιλούσε για θωρακισμένη οικονομία, με τα περίφημα "πράσινα παπαγαλάκια"..


 Λέει χαρακτηριστικά ο Γιούργκεν Στάρκ ( - Μέλος Δ.Σ. ΕΚΤ 2006- 2011, 17.03 – 17.37):

«Στη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ στις 8 Μαΐου 2008 στην Αθήνα, στη διάρκεια της οποίας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπέδειξε τα προβλήματα σε κάποιες χώρες με υψηλό πληθωρισμό, και οι οποίες είχαν χάσει την ανταγωνιστικότητά τους. Αυτό ειπώθηκε ως μήνυμα με παραλήπτη την Ελλάδα, ώστε να επιταχύνει την διαδικασία προσαρμογής».

Αντί οι Καραμανλής-Αλογοσκούφης να ακούσουν τα καμπανάκια, στον τελευταίο προϋπολογισμό του Αλογοσκούφη ως ΥΠΟΙΚ, υπήρχε πρόβλεψη της 6ης Οκτωβρίου 2008 στο προσχέδιο για έλλειμμα στο 1,8%, με τον προϋπολογισμό τελικά που ψηφίστηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2008 να κάνει λόγο για έλλειμμα στο 2% του ΑΕΠ!!


Το πρώτο μέρος του αφιερώματος δεν μπορεί να κλείσει παρά με την λυδία παραδοχή την κρίσης του ευρώ, με την δήλωση του Ντανιέλ Γκρος (Σύμβουλος Ανγκελα Μέρκελ στο 20.28 – 20.50): «Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν έτοιμη για μια κρίση. Δεν θεωρούσαν ότι θα γίνει. Κι αν εμφανιζόταν κάποιο πρόβλημα θα έπρεπε να περιοριστεί σε εθνικό πλαίσιο. Θα ήταν πρόβλημα γερμανικό, ελληνικό ή κάποιας άλλης χώρας και μόνες τους θα έπρεπε να το αντιμετωπίσουν. Δεν υπήρχε καμία προετοιμασία για κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση»

Εδώ φαίνεται, η αντίληψη που υπάρχει στην Ευρώπη για την επίλυση των όποιων προβλημάτων προκύψουν.. Ήταν ένας από τους λόγους που άργησαν να βοηθήσουν την Ελλάδα, παρόλο που οι Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου ασκούσαν έντονες πιέσεις στους ευρωπαίους. Απλά να υπενθυμίσουμε τρία πράγματα:

α)Υπήρχε η ρήτρα ΜΗ διάσωσης.


β)σύμφωνα με τον Τρισέ, αυτή η ρήτρα οδήγησε στη λύση του ΔΝΤ (http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=556968) και

γ) Ο Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός πια από τον Οκτώβριο του 2009, θα επαναλάμβανε ότι δεν είναι το πρόβλημα ελληνικό, αλλά βαθύτατα ευρωπαϊκό

δ) Ντοκουμέντο: Πώς έμεινε η Ελλάδα στο ευρώ– Οι δραματικοί διάλογοι Παπανδρέου με ηγέτες της ΕΕ και οι απειλές της Μέρκελ.

Γιώργος προς εταίρους: ''Θέλω τη βοήθειά σας''
Μέρκελ προς Γιώργο: ''Τότε βγες από το ευρώ''

http://www.iefimerida.gr/node/145422#ixzz33Wg2NPk

Στην ίδια εκπομπή ο Αλέξης Παπαχελάς αναφέρει: «Όπως αποκαλύπτει ο Αλογοσκούφης σήμερα, στο έκτακτο Eurogroup που γίνεται τον Δεκέμβριο του 2008, το τελευταίο που συμμετέχει ο ίδιος, οι Ευρωπαίοι συζητούν για πρώτη φορά κάτι που δεν θα μάθει κανείς: πώς θα αντιδρούσαν στο χειρότερο σενάριο, το σενάριο δηλαδή που σήμερα ζει όλη η Ελλάδα.»

Γιώργος Αλογοσκούφης – υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών 2004-08, (37.00 – 37.46):

«Τον Δεκέμβριο του '08, ήταν το τελευταίο Eurogroup που πήγα, είχε έρθει τότε και ο Στρος Καν που ήτανε τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, και συζητήθηκε το θέμα του μηχανισμού ουσιαστικά. Συζητήθηκε συγκαλυμμένα, γιατί δεν μπορούσαν να βγει πολύ ανοιχτά αυτό. Και στην ουσία απορρίφτηκε γιατί οι Γερμανοί δεν έδειχναν διάθεση να το στηρίξουν. Στην ουσία δεν έγινε ο μηχανισμός τότε.»

Παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωνε από το βήμα της Βουλής: "Στην περίπτωση που παρουσιαστούν δυσκολίες δανεισμού, η λύση του προβλήματος θα πρέπει να επιζητηθεί μάλλον στην προσφυγή στο ΔΝΤ. Θα είναι μια ταπεινωτική εξέλιξη για την Ελλάδα, η πιο καταστροφική κατάληξη της διακυβέρνησης της ΝΔ". (37.47 – 38.08)

Η κατάρρευση του πλέον εδραιωμένου ψεκασμένου μύθου: Το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ είχε διερευνηθεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2008 και όχι όπως ισχυρίζονται κάποιοι από τον Παπανδρέου σε συνεννόηση με τον Στρος Καν. Αλήθεια, πόσοι Έλληνες το γνωρίζουν αυτό; Χάρις στην προπαγάνδα μέρος των ΜΜΕ και πολιτικών δυνάμεων που έκαναν καριέρα στο 'αντιμνημόνιο", ελάχιστοι. Τι αποδεικνύεται επίσης; Ότι η πορεία της χώρας προς το ΔΝΤ ήταν προδιαγεγραμμένη ήδη από το 2008, εξαιτίας των εγκληματικών πολιτικών του Καραμανλή και των υπουργών του. Αλλά είπαμε, μάθαμε στην Ελλάδα να κατηγορούμε τους πυροσβέστες και όχι τους εμπρηστές..
Στο επόμενο β΄μέρος το αφιέρωμά μας θα πιάσει το νήμα από τον Ιανουάριο του 2009, μήνα που ανέλαβε ΥΠΟΙΚ ο μοιραίος Γιάννης Παπαθανασίου, που σήμερα είχαν το θράσος Σαμαράς-Βενιζέλος να τον τοποθετήσουν στην προεδρία των ΕΛΠΕ..

www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.