Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΘΟΔΩΡΟΥ ΤΣΙΚΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Εκλογικά αποτελέσματα

- Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έδωσαν την δυνατότητα στον χώρο μας να σταθεί, πλην όμως συνιστούν σαφή μείωση, και μάλιστα σε σχέση με το ιστορικά χαμηλότερο εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος, τον Ιούνιο 2012. Αυτό πρέπει να αναγνωριστεί με σαφήνεια. Το μήνυμα των εκλογέων προς εμάς ήταν: δεν δίνουμε «λευκή επιταγή», θέλουμε ο χώρος να υπάρχει και να μην διαλυθεί, αλλά εσείς πρέπει να αναλάβετε σοβαρές πρωτοβουλίες.

- Τα αποτελέσματα στην Αυτοδιοίκηση, ειδικά στις Περιφέρειες αλλά και γενικά, είναι ακόμα πιο ανησυχητικά. Υποστήκαμε σοβαρή ήττα και σοβαρή υποχώρηση των δυνάμεων και των θέσεων μας στην Αυτοδιοίκηση. Αυτό πρέπει να «χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου», καθώς το ΠΑΣΟΚ αναπτύχθηκε μέσα από τις προσβάσεις του στην Αυτοδιοίκηση.
ΠΑΣΟΚ και ανασυγκρότηση Κεντροαριστεράς

- Το μείζον θέμα είναι η συγκρότηση του τρίτου πόλου της πολιτικής ζωής από δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, του φιλελεύθερου Κέντρου και της πολιτικής οικολογίας, που θα αντιπαρατεθεί με τον δεξιό συντηρητισμό της Ν.Δ. και τον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να υπερβούμε την διασπορά των «ενδιάμεσων» δυνάμεων, να θέσουμε τη δική μας ατζέντα, να αποφύγουμε περαιτέρω συρρίκνωση στην ερχόμενη πολωμένη εκλογική αναμέτρηση, αλλά και να ισορροπήσει το πολιτικό σύστημα της χώρας.

- Ένα ΠΑΣΟΚ μόνο του και απομονωμένο δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει, αλλά και τυχόν διάλυση ή διάχυση του ΠΑΣΟΚ θα μας αποξενώσει από χρήσιμες δυνάμεις. Γι αυτό η μορφή της Δημοκρατικής Παράταξης πρέπει να είναι συμμαχία, συνεργασία, συμπαράταξη αυτόνομων κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων, σε ισότιμη βάση και χωρίς ηγεμονισμούς.

- Αν τεθεί από τον οποιονδήποτε πρόταση μετεξέλιξης, προσχώρησης ή διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, αυτή δεν μπορεί παρά να συζητηθεί από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, μέσω Συνεδρίου του.

- Εφόσον, ορθώς, διατηρείται η πολιτική αυτονομία και η οργανωτική αυτοτέλεια του ΠΑΣΟΚ, τόσο πριν όσο και μετά το Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, θα ήταν χρήσιμο να διοργανωθεί πρωτύτερα Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και με τους συνέδρους του τελευταίου Συνεδρίου, που θα αποφασίσει τις θέσεις και τις διαδικασίες που θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ στους εταίρους και συνεργαζόμενους με αυτό.

- Ο οδικός χάρης των διαδικασιών, τα χρονοδιαγράμματα, η μορφή των διαδικασιών προς το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, πρέπει να τεθούν προς έγκριση στα όργανα του ΠΑΣΟΚ και φυσικά και των άλλων συνεργαζόμενων δυνάμεων. Είναι αναγκαίο οι αποφάσεις αυτές να ληφθούν άμεσα, ώστε να είναι σαφές το τοπίο και να μην δημιουργούνται ασάφειες και καχυποψίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.