Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ζήτημα αρχής..

Όντως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεπούλησε έναντι πινακίου φακής τις ελληνικές τράπεζες στα ξένα hedge funds, αποτέλεσμα της καταστροφικής 7μηνης διαπραγμάτευσης, των capital controls και του κλεισίματος των τραπεζών. Ωστόσο αυτή η επιλογή της κυβέρνησης δεν έγινε εν κενώ και ας το θυμούνται ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου τον Ιούνιο του 2014 δημιούργησαν το νομοθετικό πλαίσιο προς τούτο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στο περίφημο άρθρο 2 που καταψήφισε ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Όλοι μπορούν να θυμηθούν τον πόλεμο που δέχθηκε από το ίδιο του το κόμμα και από τα ΜΜΕ γι αυτή του τη στάση, η οποία είχε συνδεθεί αφελώς με το σενάριο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Στο σημείο αυτό αξίζει να θυμηθούμε τι είχε απαντήσει εκείνος σε συνέντευξή του στο Bloomberg εκείνη την εποχή, οι οποίες αν μη τι άλλο σήμερα τον δικαιώνουν:

-Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ πάρα πολύ που είστε μαζί μας σήμερα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, υπήρξε μια σημαντική ψηφοφορία, εσείς ψηφίσατε αρνητικά σε ένα μέρος του, σε αυτό για τους κανόνες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ποια ήταν η αντίρρησή σας;

ΓΑΠ: Ναι, ψήφισα αρνητικά στο θέμα αυτό. Ήταν ζήτημα αρχής, το ίδιο θα έκανα και πάλι αν κάτι τέτοιο ερχόταν ξανά στη Βουλή. Ο βασικός λόγος είναι ότι, αντιλαμβάνομαι πως σε πολύ δύσκολες περιστάσεις, ίσως χρειαστεί να ιδιωτικοποιήσουμε τράπεζες με κάποιες απώλειες για τον Έλληνα φορολογούμενο. Το να το κάνουμε όμως αυτό με νόμο, ώστε να είναι επίσημη, διαρκής, στο διηνεκές πολιτική, ειδικά όταν οι Έλληνες έχουμε θυσιάσει πολλά και ειδικότερα, ξανά και ξανά για διάσωση τραπεζών, είμαι ενάντια σε αυτή τη λογική, λόγω αρχών.

Δημοσιογράφος: Παρόλα αυτά, από τη σκοπιά ενός τρίτου, αυτό που κάνατε είναι ότι αναλάβατε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο, λόγω της ισχνής πλειοψηφίας της κυβέρνησης. Φαίνεται πως ρισκάρατε την σταθερότητα της Κυβέρνησης, ίσως και πρόωρες εκλογές με τη στάση σας.

ΓΑΠ: Δεν έθεσα και δεν θα έθετα σε κίνδυνο την κυβερνητική πλειοψηφία. Ήταν μια προσωπική και πολιτική ψήφος και ήταν και μία δήλωση πάνω σε ζητήματα τα οποία πιστεύω πως πρέπει να εξετάσουμε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Γιατί πιστεύω πως υπάρχουν συστημικά ζητήματα σχετικά με την τραπεζική κρίση, ακόμα ασχολούμαστε με αυτή και με stress tests, ακόμα δεν έχουμε προχωρήσει σε ζωτικά ζητήματα, όπως η τραπεζική ένωση, τα διαφορετικά επιτόκια δανεισμού από τον πυρήνα στην περιφέρεια. Είναι πολύ σημαντικό και πιστεύω πως σχεδιάζουμε χωρίς συγκεκριμένο στόχο στην Ευρώπη, αντί να κοιτάζουμε την πραγματική αρχιτεκτονική και την ανάγκη να ενσωματώσουμε το τραπεζικό σύστημα. Και ακόμα ζητάμε να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, Έλληνες και άλλοι, για τις τράπεζες. Πρόκειται για συστημική αντίφαση και σίγουρα δεν δημιουργεί κοινωνική δικαιοσύνη αυτό και αν θέλετε, δίκαιο επιμερισμό των βαρών της κρίσης.

Αναλυτικά την συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στο Bloomberg μπορείτε να την διαβάσετε εδώ

Απέναντι στην καιροσκοπική αντι-ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτευτική λογική, κρίνεται σκόπιμο να υπενθυμίζεται ποιοι πολιτικοί υπηρετούν αρχές και ποιοι πολιτικοί και κόμματα εξυπηρετούν το πρόσκαιρο μικροκομματικό συμφέρον, που και επιλεκτική μνήμη έχει και θέλουν να μας ξεπλύνουν ευθύνες μέσα από το φιάσκο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ..

Ήταν είναι και θα είναι πάντα ζήτημα αρχής..

- See more at: http://epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.