Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΤΗ ΘΗΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ

Οι ευρωπαίοι εταίροι, πιθανότατα με γερμανική επίνευση, σφίγγουν τη θηλιά γύρω από το λαιμό της κυβέρνησης, αλλά κυρίως γύρω από το λαιμό της Ελλάδας, θέτοντας τους πολίτες υπό την απειλή νέων δοκιμασιών. Η ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να ακυρώσει το αξιόχρεο των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου, κάτι που εξελίχθηκε παράλληλα με την παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη στη Φρανκφούρτη και τη συνάντησή του με τον Μάριο Ντράγκι.

Από αυτή την άποψη η επίσκεψη του κ. Βαρουφάκη κρίνεται αποτυχημένη, καθώς, όχι μόνο, ο υπουργός Οικονομικών, δεν κατόρθωσε να προωθήσει τις θέσεις του, αλλά η χώρα υπέστη ένα πλήγμα με την απόφαση της ΕΚΤ.

Η απόφαση της ΕΚΤ κινείται στην ίδια κατεύθυνση με το «απόρρητο» έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, το οποίο η ίδια διοχέτευσε στον Τύπο, με το οποίο πιέζεται η νέα ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει τις συμφωνίες στις οποίες κατέληξε η κυβέρνηση Σαμαρά με την τρόϊκα.

Η ΕΚΤ αιτιολογεί την απόφασή της, επικαλούμενη τη μη ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, η οποία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014, από την κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία διέκοψε τις συζητήσεις, επιρρίπτοντας την ευθύνη της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στην κριτική και την αμφισβήτηση που δεχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ζητούμενο, τώρα, είναι αν η κυβέρνηση, η οποία από την Τετάρτη υφίσταται ισχυρότατες πιέσεις, έχει τη δύναμη να αντισταθεί σε αυτές και να δώσει επιτυχώς μια μάχη, η οποία θα βελτιώσει τη θέση της χώρας. Οι εσωτερικές πολιτικές συνθήκες δεν δίνουν σχεδόν κανένα περιθώριο. Και αυτό οφείλεται στον τρόπο που πολιτεύθηκαν όλα σχεδόν τα κόμματα, από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση

Η μεγάλη ευθύνη ανήκει, πρωτίστως, στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως σε κόμματα όπως οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ, που ξεσηκώθηκαν εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου, αρνούμενα να δώσουν και την παραμικρή συναίνεση. Με αποτέλεσμα το εσωτερικό μέτωπο να είναι και σήμερα διχασμένο και να μη μπορεί να έχει ενιαία στάση και να έχει τη δυνατότητα η χώρα να αποκρούσει τις επιθέσεις που δέχεται από χθες.

Αναλυτικότερα, το ρεπορτάζ, σχετικά με την απόφαση της ΕΚΤ, έχει ως εξής:

«Με απόφασή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σφίγγει τον κλοιό ρευστότητας απέναντι στο ελληνικό δημόσιο ακυρώνοντας το αξιόχρεο των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου.

Το βασικό επιχείρημα της τράπεζας είναι η ανυπαρξία ή αδυναμία ολοκλήρωσης της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στήριξης. Για την επαναφορά αναγνώρισης του αξιόχρεου των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου η ΕΚΤ βάζει πλέον όρο, με απόλυτο και ανελαστικό τρόπο, την αποδοχή ενός νέου προγράμματος-μνημονίου.

Είναι μια κίνηση που στέλνει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στην Αθήνα. Δεν είναι τυχαίο ότι η 11η Φεβρουαρίου, ημερομηνία από την οποία έχει ισχύ η απόφαση, είναι η επομένη των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα.

Στην πραγματικότητα, με την απόφαση αυτή, η ΕΚΤ επισπεύδει τη συγκεκριμένη κίνηση που επρόκειτο να γίνει την 1η Μαρτίου, για τις 11 Φεβρουαρίου, αφήνοντας στις ελληνικές τράπεζες ως μοναδική πηγή χρηματοδότησης τον ELA από την Τράπεζα της Ελλάδος. Το ποσό που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA για να καλύψουν την ακύρωση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ υπολογίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 40 δισ. ευρώ.

Η αύξηση του ELA δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητη και τις σχετικές αποφάσεις τις παίρνει κάθε φορά αιτιολογημένα το Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Της απόφασης αυτής είχε προηγηθεί η ανανέωση για δύο εβδομάδες της παροχής ρευστότητας μέσω του ΕLA.

Το εντυπωσιακό με την απόφαση της ΕΚΤ είναι ότι ανακοινώθηκε σχεδόν παράλληλα με τις συναντήσεις που είχε ο Draghi με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να άρει την παραίτηση (waiver) που επηρεάζει τα χρεόγραφα που εκδίδονται ή εγγυώνται πλήρως από την Ελληνική Δημοκρατία.

Η παραίτηση επέτρεπε στα εν λόγω χρεόγραφα να χρησιμοποιούνται στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος παρά το γεγονός ότι δεν εκπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Τα χρεόγραφα θα παύσουν να είναι επιλέξιμα ως ενέχυρα από τις 11 Φεβρουαρίου, αναφέρει η ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι η απόφαση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να προεξοφληθεί η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. Προσθέτει ότι η απόφαση είναι συμβατή με τους υφιστάμενους κανονισμούς του Ευρωσυστήματος.

Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η απόφαση δεν έχει συνέπειες για το καθεστώς αντισυμβαλλόμενου των ελληνικών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων στις πράξεις νομισματικής πολιτικής.

Οι ανάγκες ρευστότητας των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος, για αντισυμβαλλόμενους που δεν έχουν επαρκή εναλλακτικές εγγυήσεις (collateral), μπορούν να ικανοποιηθούν από τη σχετική εθνική κεντρική τράπεζα, μέσω του μηχανισμού για την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA), εντός των υφιστάμενων κανονισμών του Ευρωσυστήματος, διευκρινίζει η ΕΚΤ”.

«Τα νέα πιθανότατα θα τρομάξουν τους καταθέτες και θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη φυγή κεφαλαίων. Εάν η Ελλάδα μπορέσει να συμφωνήσει με την τρόικα, είμαι σίγουρος ότι εάν η Ελλάδα συνάψει συμφωνία με την τρόικα, η ΕΚΤ θα αποκαταστήσει το waiver», σχολιάζει ο Peter Boockvar, επικεφαλής αναλυτής αγοράς του The Lindsey Group».

http://agenda-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.