Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015

Μ. Καρχιμάκης: Απαιτείται στοχευμένη πολιτική βούληση για τα εμβάσματα εξωτερικού

Στο θέμα των εμβασμάτων του εξωτερικού επανέρχεται ο Μιχάλης Καριχμάκης με αφορμή όπως λέει την απόπειρα της Ελβετίας να να μπλοκάρει την δικαστική έρευνα για την λίστα Λαγκάρντ, επειδή αποτελεί υποκλαπέν υλικό.

«Όσοι υιοθετούν αυτό το επιχείρημα είναι σαν να δίνουν ασυλία στους ενδεχόμενους φοροφυγάδες κάθε είδους λίστας», τονίζει ο κ. Καρχιμάκης και προσθέστει πως «εδώ απαιτείται στοχευμένη πολιτική βούληση, γρήγορες και συγκεκριμένες ενέργειες».

Όπως υπογραμμίζει «οι οποίες λίστες, λοιπόν με ονόματα πιθανών φοροφυγάδων, μπορούν και αυτές να διασταυρωθούν με τα αρχεία της Γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων. Αυτές στην πλειοψηφία τους υπάρχουν στα αρχεία της Τράπεζας Ελλάδος».

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης προσθέτει πως «για να μην λοιπόν, ηθελημένα ή αθέλητα, θολώνονται ή παραποιούνται, τα δεδομένα σε σχέση με τα εμβάσματα του εξωτερικού, με ατέρμονες συζητήσεις που εδώ και χρόνια αντί να ξεκαθαρίζουν, μπερδεύουν τα πράγματα και οι ενδεχόμενοι φοροφυγάδες κάνουν πάρτι».

Καταλήγει δε πως:
«Η πραγματικότητα είναι μια και συγκεκριμένη.

Απαιτείται καθολικός διασταυρωτικός έλεγχος,με την αναγκαία όπου χρειάζεται, θεσμοθέτηση, ελεγκτικών εργαλείων και ενίσχυση προσωπικού που θα εξασφαλίσουν την ταχύτητα των ελέγχων, για τους περίπου 700.000 Έλληνες που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό από το έτος 2000 και μετά (300 δις περίπου σύμφωνα με εκτιμήσεις εγκύρων φορέων) από τα στοιχεία που υπάρχουν στην τραπεζα Ελλαδος ,με τα στοιχεία της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων.

Αν υπάρξει καθαρή πολιτική βούληση και γρήγορες διαδικασίες,τότε θα υπάρξει καιαποτέλεσμα.
Για το καλό και των ανθρώπων και της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.