Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση της "Επιτροπής Στίγκλιτς"


 Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, συμμετείχε στη συνεδρίαση της «Επιτροπής Στίγκλιτς», που έχει συστήσει εδώ και λίγα χρόνια η Διεθνής για τα παγκόσμια Οικονομικά Ζητήματα, της οποίας προήδρευσε, και που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.
Στην ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε: «Παρόλο που έχουμε λάβει ορισμένες πολύ σημαντικές αποφάσεις, που αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και το ευρωπαϊκό μέλλον, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια μεγάλη πρόκληση»

«Από την εμπειρία μου, και έχοντας μιλήσει με πολλούς, ότι ακόμα έχουμε πολλά να κάνουμε στην Ευρώπη. Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στα εξής ερωτήματα: Πώς μπορούμε να βγούμε από την ύφεση αν ακολουθείται απλά ένα πρόγραμμα λιτότητας; Πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης στην Ευρώπη; Πώς θα γίνει η Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, ως ήπειρος, αλλά και οι χώρες ξεχωριστά μέσα σ’ ένα διαρκές μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον;»

«Και όλα αυτά, με τρόπο που να είναι βιώσιμος και να προωθεί την πράσινη οικονομία, αλλά να μην υπονομεύει το κοινωνικό μοντέλο πρόνοιας, το λεγόμενο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Ο Τζο Στίγκλιτζ μου θύμισε τον Ντράγκι, ο οποίος δήλωσε πριν από λίγες ημέρες, ότι αυτό είναι το τέλος του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, το οποίο νομίζω ότι δεν είναι το πρόβλημα, γιατί έχουμε προφανώς πολύ ανταγωνιστικές οικονομίες στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου που έχουν διατηρήσει την κοινωνική συνοχή, πολύ πιο ισότιμες κοινωνίες. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, για το οποίο ο Τζο έχει πρόσφατα γράψει και σύντομα θα δημοσιεύσει ένα βιβλίο σχετικά με την ανισότητα και τις πολύ ανταγωνιστικές οικονομίες», συνέχισε ο Γ. Παπανδρέου.


Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς πρόσθεσε πως: «έτσι, έχουμε τις Σκανδιναβικές χώρες στις οποίες υπάρχει ένας συνδυασμός δίκαιου φορολογικού συστήματος και συνοχής της κοινωνίας. Η Νέα Ζηλανδία βέβαια έχει ένα ρεκόρ και μπορείτε να μας μιλήσετε γι' αυτό. Αλλά, νομίζω, ότι αυτό είναι κάτι που εμείς, οι προοδευτικοί, πρέπει να το δούμε περισσότερο».

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη δημοκρατία, υποστήριξε ότι «ένα ζήτημα που επίσης έρχεται συχνά στις συζητήσεις μας, είναι το γεγονός ότι αυτές οι αλλαγές, αυτές οι εξελίξεις, ασκούν τεράστια πίεση στους δημοκρατικούς θεσμούς. Πώς διαχειριζόμαστε τις αγορές με την ταχύτητα των αλλαγών, πολύ συχνά την έλλειψη διαφάνειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα;». Σημείωσε δε ότι «στην Ευρώπη έχουμε μιλήσει σχετικά με την αντιμετώπιση των φορολογικών παραδείσων, των οργανισμών αξιολόγησης και το πώς να κάνουμε τις τράπεζες πιο διαφανείς. Μιλήσαμε για μέτρα που θα μπορούσαν να φέρουν περισσότερη δικαιοσύνη, όπως είναι ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και η μεγαλύτερη διαφάνεια στις αγορές των CDS . Όμως, στο τέλος μένουν μόνο λόγια. Σε τελική ανάλυση, οι πολιτικές έχουν χτυπήσει τις συντάξεις και τους μισθούς, και έχουν συρρικνώσει τη μεσαία τάξη αντί να αντιμετωπίσουν ορισμένες από αυτές τις βαθύτερες ανισότητες, όπως και το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα που χρειάζεται διόρθωση».

Καταλήγοντας, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε: «Το θέμα του χρέους βέβαια, έγινε πιο εμφανές μετά την κρίση του 2008 και είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, πολύ μεγαλύτερο βεβαίως από ένα ελληνικό πρόβλημα. Ακόμα και εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για το θέμα αυτό. Κύριος σκοπός της συνάντησής μας
είναι, να εξετάσουμε πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και να δούμε πού βρισκόμαστε σήμερα, μετά από το 2008. Προς τα πού κινούνται οι εξελίξεις; Πού πρέπει να προσβλέπουμε και σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι πολιτικοί, ιδιαίτερα οι προοδευτικοί πολιτικοί; Ποιες είναι οι προκλήσεις μπροστά μας;».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.