Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

ΓΙΑΤΙ ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΑΝ ΤΑ SPREADS ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΣΤΗ ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟ 2010

Σταύρος Στραβόλαιμος
Κατηγορήθηκε η κυβέρνηση Παπανδρέου ότι, εκτός των άλλων, με άστοχες δικές της δηλώσεις εκτοξευτήκαν τα σπρεντς και έτσι μπήκαμε στο μνημόνιο.
Η χώρα όμως μπήκε στο Μνημόνιο όχι λόγω δηλώσεων, αλλά λόγω της οικονομικής πραγματικότητας που άφησε πίσω της η κυβέρνηση Καραμανλή.
Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι κυβερνητικές δηλώσεις δεν επηρέασαν καθόλου την πορεία των ελληνικών spreads.
Δήλωση Γ. Παπανδρέου, Παρασκευή 20/11/2009: «Να βγει το συντομότερο η χώρα από την εντατική, στην οποία βρίσκεται».
- Ύψος spreads ελληνικών δεκαετών ομολόγων Παρασκευή 20/11/2009: 180 μονάδες βάσης.
- Ύψος spreads ελληνικών δεκαετών ομολόγων Δευτέρα 23/11/2009: 167 μονάδες βάσης.
Συμπέρασμα: καμία ουσιώδης επίπτωση

Δήλωση Γ. Παπακωνσταντίνου, Καθαρή Δευτέρα, 15/2/2010: «Με την προηγούμενη Κυβέρνηση η Ελλάδα ήταν σαν ένα καράβι, σαν τον Τιτανικό, που πήγαινε κατευθείαν στο παγόβουνο και αντί ο καπετάνιος να κοιτάει από τη γέφυρα πώς θα το αποφύγει, κοιμόταν στην καμπίνα. Ευτυχώς από τις εκλογές προέκυψε μία νέα κυβέρνηση και εκεί ο καπετάνιος κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και καταφέρνουμε να αποφύγουμε το παγόβουνο».
- Ύψος spreads ελληνικών δεκαετών ομολόγων Καθαρή Δευτέρα 15/2/2010: 305 μονάδες βάσης. Την ίδια ημέρα, 15/2/2010, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλούν την Ελλάδα να πάρει μέχρι τα μέσα Μαρτίου πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, για την μείωση του ελλείμματος, αλλά, δεν ανακοινώνουν κάτι συγκεκριμένο για τη στήριξη της χώρας, σε περίπτωση που οι πιέσεις των αγορών όσον αφορά τον δανεισμό καταστούν ανεξέλεγκτες.

-Ύψος spreads ελληνικών δεκαετών ομολόγων Τρίτη 16/2/2010: 315 μονάδες βάσης.
- Ύψος spreads ελληνικών δεκαετών ομολόγων Δευτέρα, 1/3/2010: 310 μονάδες βάσης.
- Ύψος spreads ελληνικών δεκαετών ομολόγων Τρίτη, 2/3/2010: 300 μονάδες βάσης. 

Συμπέρασμα: Καμία ουσιώδης επίπτωση

Δήλωση Γ. Παπανδρέου, Τετάρτη, 3/3/2010: «Εμείς κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει και με το παραπάνω. Εκπληρώνουμε, αν θέλετε, στο ακέραιο όσα πρέπει από τη δική μας πλευρά. Τώρα λοιπόν, είναι η ώρα της Ευρώπης. Και είναι και για την Ευρωπαϊκή Ένωση μια ιστορική στιγμή. Από την άλλη, αν δεν ανταποκριθεί και παράλληλα αν δεν ανταποκριθούν και οι αγορές, όπως θα θέλαμε, λόγω της κερδοσκοπικής τους συμπεριφοράς, ύστατη λύση θα ήταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

- Ύψος spreads ελληνικών δεκαετών ομολόγων Τρίτη 2/3/2010: 300 μονάδες βάσης.
- Ύψος spreads ελληνικών δεκαετών ομολόγων Τετάρτη 3/3/2010, μετά τις δηλώσεις: 290 μονάδες βάσης.
Πέμπτη 4/3/2010: Ο ΟΔΔΗΧ προχωρά στην έκδοση 10ετούς ομολόγου – σημειώνεται ισχυρή ζήτηση, με το spread της έκδοσης είναι ευνοϊκότερο κατά 50 μονάδες βάσης σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση του 5ετούς ομολόγου αναφοράς, παρά το γεγονός ότι η διάρκεια του ομολόγου είναι διπλάσια.
- Ύψος spreads ελληνικών δεκαετών ομολόγων Δευτέρα 8/3/2010: 285 μονάδες βάσης.

Συμπέρασμα: καμία ουσιώδης επίπτωση


Ποια είναι η αλήθεια λοιπόν; Τα spreads εκτοξεύτηκαν εξαιτίας… 

-της σταδιακής αποκάλυψης των πραγματικών δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας μετά τις εκλογές,
-της πολύ μεγάλης αβεβαιότητας για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία μέχρι το τέλος του 2010,
-της διστακτικής στάσης της Ε.Ε. απέναντι στο πρόβλημα παρά τις εκκλήσεις της ελληνικής κυβέρνησης,
-των διαρροών και φημών στο διεθνή τύπο που έπληξαν την Ελλάδα σε καίρια χρονικά σημεία και των αλλεπάλληλων υποβαθμίσεων από οίκους αξιολόγησης εξαιτίας όλων των προηγούμενων παραγόντων
.
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που δήλωσε στις 14 Φεβρουαρίου 2010 ο κ. Μηταράκης, αντιπρόεδρος τότε των Ελλήνων τραπεζιτών της Μ. Βρετανίας, μετέπειτα αναπληρωτής τομεάρχης της Ν.Δ. σε θέματα οικονομίας και νυν υφυπουργός της κυβέρνησης σε ερώτηση γιατί εκτινάχθηκαν τα spreads:
«Εκτινάχθηκαν τα spread γιατί κατάλαβαν οι άνθρωποι που έχουν αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα ό,τι είμαστε πολύ περισσότερο χρεωμένοι από ό,τι νομίζαμε… Επειδή η διεθνής κοινότητα κατάλαβε ότι δεν χρωστάμε 100% του ΑΕΠ αλλά 120, επειδή το έλλειμμα δεν ήταν 6 αλλά 12 και για να το φέρεις πίσω στο 3 θα έχεις 3-4 χρόνια με μεγάλο έλλειμμα, κι αν όλα αυτά τα προσθέσεις φθάνεις το δημόσιο χρέος στο 130-140% του ΑΕΠ. Και ίσως αυτό δεν είναι το τελικό χρέος, γιατί αν αύριο θέλουμε να ισοσκελίσουμε το ασφαλιστικό, το πραγματικό χρέος του δημοσίου είναι πολύ περισσότερο. Άρα στα μάτια των δανειστών η Ελλάδα έγινε πιο επικίνδυνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.