Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

Με εκπρόθεσμη τροπολογία πάνε να καταργήσουν την «Διαύγεια» από το παράθυρο

Όπως βλέπετε, σε εκπρόσθεσμη μάλιστα τροπολογία (το σώμα της οποίας μπορείτε να το δείτε ολόκληρο εδώ), η συγκυβέρνηση πάει να καταργήσει από το παράθυρο μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα "Διαύγεια". Πώς;

Μέχρι τώρα, οποιαδήποτε κανονιστική πράξη της διοίκησης, για να αποκτήσει εγκυρότητα, θα έπρεπε ΠΡΩΤΑ να δημοσιευθεί στο "Διαύγεια" και ΕΠΕΙΤΑ να αναπτύξει τις έννομες συνέπειές της.

Τώρα, πάνε να καταργήσουν από το παράθυρο την Διαύγεια, και μάλιστα για τις δαπάνες που αφορούν δημόσιο χρήμα, καταπατώντας κάθε έννοια διαφάνειας και χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, μιας και πράξεις ανάληψης υποχρεωτικής δαπάνης δεν ισχύουν από την ημερομηνία ανάρτησης στο Διαύγεια (επειδή όπως λέει αργεί να αναρτηθεί, προκαλώντας δυσχέρειες στις εμπορικές συναλλαγές), αλλά ισχύουν από την ημερομηνία έκδοσή τους!

Και το περιέργο είναι δαπάνες που έχουν γίνει πριν τις 30/09. Ανακύπτει το ερώτημα ποιες δαπάνες του Δημοσίου θέλουν να νομιμοποιήσουν, ώστε να επείγονται να παρακάμψουν την "Διαύγεια";

Και ποια είναι η ειρωνεία; Ότι το νομοσχέδιο στο οποίο προσαρτάται η τροπολογία αφορά την ενίσχυση της Διαύγειας, όπου διαβάζοντας κανείς το κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης νόμου, μόνο ως κοροϊδία μπορεί να το εκλάβει. Επικαλούνται το πρόβλημα της ταχύτητας ανάρτησης, που υπολείπεται της ταχύτητας των εμπορικών συναλλαγών, λες και δεν μπορούσαν να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την "Διαύγεια"¨, όπου είναι εδραιωμένη η άποψη ότι υπολειτουργεί σε σχέση με τα πρώτα χρόνια λειτουργία της.

Μια σπουδαία μεταρρύθμιση των κυβερνήσεων Παπανδρέου πάνε να την καταργήσουν de facto, για σκοπούς που μόνο οι εμπνευστές της τροπολογίας γνωρίζουν. Ίσως η τροπολογία αυτή (που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο) να είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για καθημερινές νομιμοφανείς "εκτροπούλες", τώρα δα που πλησιάζουν οι εκλογές. Κρίνοντας όμως από την κινητοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι τέτοιο δεν θα περάσει..

- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.