Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου στη Σύνοδο του Συμβουλίου για το Μέλλον της Ευρώπης


Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα μιλήσει αύριο, Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, στη Σύνοδο του Συμβουλίου για το Μέλλον της Ευρώπης, την οποία διοργανώνει το Institute on Governance Nicolas Berggruen, στο Βερολίνο (29-30 Οκτωβρίου), με θέμα:
Το επόμενο βήμα προς την πολιτική ένωση: Θεσμοί και λαϊκή νομιμοποίηση
(The Next Step Toward Political Union: Institutions and Popular Legitimacy)

Στη συνάντηση συμμετέχουν μεταξύ άλλων:
Pierre Moscovici, Minister of Finance for France
Wolfgang Schäuble, Minister of Finance for Germany
Martin Schulz, President of European Parliament
Frank-Walter Steinmeier, Leader of Bundestag, SPD
Peer Steinbrück, Deputy Chair of SPD
Ursula von der Leyen, Federal Minister of Labor and Social Affairs, Germany
Felipe Gonzalez, former Prime Minister of Spain
Guy Verhofstadt, former Prime Minister of Belgium
Helmut Schmidt, former Chancellor of Germany
Gerhard Schröder, former Chancellor of Germany
Tony Blair, former Prime Minister of the U.K.
Matti Vanhanen, former Prime Minister of Finland
Franz Vranitzky, former Chancellor of Austria
Joschka Fischer, former Foreign Minister of German
Jean-Claude Trichet, former Chairman of the ECB
Shaukat Aziz, former Prime Minister of Pakistan
Nicolas Berggruen, Chairman, Nicolas Berggruen Institute
Pascal Lamy, Director General of the WTO
Jacques Attali, founding president, ERBD
Max von Bismarck, CEO Skybridge Capital
David Bonderman, founder TPG Capital
Juan Luis Cebrián, Chairman of El Pais and CEO, PRISA
Nathan Gardels, Senior Advisor, Nicolas Berggruen Institute
Anthony Giddens, Professor Emeritus London School or Economics
Otmar Issing, President of the Center for Financial Studies
Jakob Kellenberger, former State Secretary of Foreign Affairs, Switzerland
Scott Malcomson, Director of Communications, Nicolas Berggruen Institute
Alain Minc, President, A.M. Conseil
Dawn Nakagawa, Executive Director, Nicolas Berggruen Institute
Christine Ockrent, Columnist and writer
Jean Pisani-Ferry, Director of Bruegel
Peter Sutherland, former European Commissioner, Chairman, Goldman Sachs Int’l
Laura Tyson, former Clinton Economic Advisor
Philipp Missfelder, Member of the German Bundestag
Otmar Issing, Former Member, European Central Bank
Marek Belka, President of the Central Bank of Poland
David Bonderman, Founder TPG Capital
Eric Schmidt, Executive Chairman, Google

Επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου, συμμετείχε και μίλησε την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, στη Ζυρίχη, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Credit Suisse για επενδυτές, με θέμα: "Διδάγματα της Ευρωπαϊκής κρίσης και πως θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία".
Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Έλληνες τα τελευταία τρία χρόνια, τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει και τα πρωτόγνωρα αποτελέσματα που έχουν υπάρξει, ενώ αντέκρουσε τα αναληθή επιχειρήματα που βρίσκονται πίσω από στερεότυπα που αφορούν τους Έλληνες, παρουσιάζοντας σειρά στοιχείων από διεθνείς Οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και του ΟΟΣΑ, που αποκαθιστούν την πραγματικότητα και την αλήθεια, θετική για την εργατικότητα των Ελλήνων και τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια.
Τόνισε παράλληλα ότι, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας αποτελούν κρίσιμη παράμετρο για επενδύσεις στη Ελλάδα του αύριο, και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας που προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες για επενδύσεις.
Ανέδειξε τις αδυναμίες της ΕΕ στη αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και τις συστημικές αδυναμίες που παρουσιάζει το Ευρωπαϊκό εγχείρημα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προωθηθούν άμεσα αλλαγές στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα και την Ευρωζώνη.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη να υιοθετηθούν μεγάλες αλλαγές και να προωθηθούν κενοτόμες πολιτικές από όλους τους μεγάλους διεθνείς Οργανισμούς αλλά και κέντρα αποφάσεων μεταξύ των οποίων και το G20, με στόχο την ρύθμιση και των έλεγχο των αγορών αλλά και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και των φορολογικών παραδείσων.

Τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου, συμμετείχε στην συνεδρίαση της Διεθνούς Επιτροπής για την πολιτική κατά των Ναρκωτικών, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου, στη Βαρσοβία.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η ανάγκη να υπάρξουν διεθνώς άμεσα αλλαγές στις πολιτικές για τα ναρκωτικά, με βάση και την αξιολόγηση συγκεκριμένων πολιτικών που υιοθετήθηκαν και υλοποιήθηκαν σε διάφορες χώρες του κόσμου (Πορτογαλία, Ελβετία, Πολιτείες των ΗΠΑ, Ολλανδία κα).
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τον τρόπο αντιμετώπισης του εμπόρου ναρκωτικών σε σχέση με τον χρήστη. Κοινή άποψη της Επιτροπής, όπως και του Γιώργου Παπανδρέου, είναι ότι ο χρήστης δεν μπορεί να τιμωρείται και ιδιαίτερα με φυλάκιση. Ο λεγόμενος "πόλεμος κατά των ναρκωτικών" που κήρυξε η Αμερική προ δεκαετιών έχει αποτύχει. Αντί να μειώσει τη χρήση ναρκωτικών, έχει προκαλέσει βία, εξάπλωση ασθενιών, όπως του aids και της υπατίτιδας, θανάτους, παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη μιας ισχυρής μαφίας που προωθεί το ναρκεμπόριο.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη πως υπάρχει και η παράμετρος της υπονόμευσης της Δημοκρατίας και των θεσμών της από το χρήμα που προέρχεται από το εμπόριο των ναρκωτικών, αλλά και η πορεία αυτού του χρήματος προς φορολογικούς παραδείσους που παραμένουν αναξέλεγκτοι.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής υιοθετήθηκε κείμενο θέσεων αλλά και προτάσεων, με το οποίο θα κληθούν κυβερνήσεις και οργανισμοί να συζητήσουν και να προωθήσουν άμεσα αλλαγές.
Στην Επιτροπή συμμετέχουν μεταξύ άλλων, οι πρώην πρόεδροι της Κολομβίας, Σέζαρ Γκαβίρια, του Μεξικού, Ερνέστο Ζεντίγιο, της Βραζιλίας, Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο και της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.