Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Συναντήσεις Παπανδρέου στο Τόκιο


Γραφείο Γιώργου Α. Παπανδρέου —Tόκιο, Ιαπωνία, 12 Οκτωβρίου 2012


Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, στο περιθώριο του Συνεδρίου της Barclays για τις αναπτυσσόμενες χώρες, στο Τόκιο, συναντήθηκε μεταξύ άλλων με:

- Τον επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, με το οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε την σταθερή θέση του σύμφωνα με την οποία πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής και την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν βιώσιμη και την οικονομία της, διαφυλάσσοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή που έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα από την ένταση των δημοσιονομικών μέτρων,

- Τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Olivier Blanchard, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην οικονομία διεθνώς, την Ευρωζώνη και την Ελλάδα και τον ενημέρωσε για τις θέσεις της χώρας σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και την ανάγκη παροχής περισσότερου χρόνου σε συνδυασμό με την προώθηση μεταρρυθμίσεων και την άμεση ανάγκη επενδύσεων στην Ελλάδα. Επισήμανε ότι, απαιτείται κλίμα σταθερότητας, εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της και αλλαγή στον τρόπο προσέγγισης στην αντιμετώπιση της κρίσης εκ μέρους των εταίρων μας, υπογραμμίζοντας ότι, η Ελλάδα έχει κάνει ήδη πολλά και ότι αυτό θα πρέπει να εκτιμηθεί. Εξάλλου, σήμερα αρκετές χώρες ταλανίζονται όχι μόνο από τα δικά τους προβλήματα, αλλά και από τα συστημικά προβλήματα της Ευρωζώνης. Έμφαση έδωσε στην ανάληψη πρωτοβουλιών και την λήψη αποφάσεων για την ρύθμιση και τον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών αγορών,

- Τον πρώην Πρωθυπουργό και Ηγέτη του κόμματος της Κεντροαριστεράς της Ιαπωνίας, Yukio Hatoyama, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις δυνατότητες περαιτέρω οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και ειδικότερα τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου, είχε σύντομη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Κυβέρνησης, Ali Babacan.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε Συνέδριο Επενδυτών που προέρχονται από αναπτυσσόμενες οικονομίες, παρέθεσε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, αναφερόμενος ειδικότερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και απηύθυνε έκκληση για επενδύσεις στην Ελλάδα του αύριο, όπως είπε χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενος στο ίδιο ακροατήριο απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, εκπέμποντας μήνυμα ασφάλειας και σιγουριάς προς κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή.

"Ο Ελληνικός λαός έχει λάβει τις αποφάσεις του: η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ. Αυτό είναι και το βασικό μήνυμα των δύο τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων", τόνισε.

Στη συνέχεια, στηλίτευεσε στερεότυπα εναντίων των Ελλήνων, παραθέτοντας στοιχεία που τα ανατρέπουν, μεταξύ των οποίων και στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Αναφέρθηκε στις ιδιωτικοποιήσεις και υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας κλίματος σταθερότητας ως βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδυτών για όλη την Ευρώπη, όχι μονό για την Ελλάδα.

Τέλος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις θυσίες των Ελλήνων και τα πρωτοφανή αποτελέσματα που είχαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια, τονίζοντας ότι, η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.