Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Δήλωση Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ. Παπανδρέου

 

 Ένας χρόνος απο την επίθεση στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας


"Πριν από έναν χρόνο, στο Όσλο και το νησί Ουτόγια της Νορβηγίας, 77 αθώοι πολίτες, νέοι άνθρωποι, έχασαν τη ζωή τους. Έπεσαν όλοι τους θύματα μιας αντίληψης, που δεν δέχεται την ύπαρξη μιας ανοιχτής, πολυπολιτισμικής κοινωνίας, μιας αντίληψης εθνικιστικής, φασιστικής και ρατσιστικής.

Όπως δήλωσε ο σύντροφος Γενς Στόλτεμπεργκ, Πρωθυπουργός της Νορβηγίας, οι πολίτες απάντησαν υπερασπιζόμενοι τις αξίες τους. Ο λαός νίκησε, ο δράστης έχασε.

Και πράγματι, οι πολίτες της Νορβηγίας στην επέτειο του τραγικού γεγονότος, κινητοποιήθηκαν για να τιμήσουν τους νεκρούς τους, υπερασπιζόμενοι αρχές, αξίες, τη Δημοκρατία. Το μήνυμα που έστειλαν σε όλον τον κόσμο έχει τη δική του πανανθρώπινη αξία. Αφορά κάθε πολίτη, κάθε κοινωνία, κάθε περίπτωση που η τυφλή βία απειλεί να ανατρέψει το δικαίωμα να ζουν οι πολίτες ελεύθεροι με δημοκρατικά οργανωμένο τρόπο ζωής, σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα.

Οι προοδευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο οφείλουν να επαγρυπνούν. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπερισχύσει η κουλτούρα του φόβου, που τελικά ενισχύει ακόμη περισσότερο τους ισχυρούς.

Η τραγωδία της Ουτόγια μας υπενθυμίζει ότι η μάχη δίνεται κάθε μέρα, για μικρά και μεγάλα θέματα σε κάθε γωνιά της γης."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.