Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Συνεδρίαση της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τον Αραβικό Κόσμο


Στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τον Αραβικό Κόσμο (23-24 Μαρτίου) συμμετείχαν εκπρόσωποι κομμάτων, πολιτικοί ακτιβιστές και προσωπικότητες από 15 περίπου χώρες του Αραβικού κόσμου και της ευρύτερης περιοχής. Οι εργασίες της επιτροπής επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στην «Αραβική άνοιξη» και είναι η δεύτερη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για το θέμα. Η πρώτη είχε γίνει στις 29 Οκτωβρίου, στο Λασίθι της Κρήτης.

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κατά την εισήγηση του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία σε όλη την υφήλιο. Σημείωσε ότι η “Αραβική άνοιξη” αποτελεί μια νέα πραγματικότητα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η κατάσταση παραμένει περίπλοκη και οι προκλήσεις μεγάλες. Υπογράμμισε ότι Δημοκρατία δεν είναι μόνον οι εκλογές, αλλά και η Δικαιοσύνη, η ευπρέπεια και ο σεβασμός στον διπλανό, σε όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Τόνισε, εξάλλου, πως η Δημοκρατία σε όλο τον κόσμο χρειάζεται οξυγόνο για να ζήσει και πρόσθεσε ότι η μεγάλη μάχη αφορά στην καταπολέμηση των ανισοτήτων, που παραμένουν μεγάλες. Έκανε εκτενή αναφορά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκτιμώντας πως παρά τα προβλήματα, τα τελευταία χρόνια έχουν μπει γερά θεμέλια για τη βελτίωσή τους.

Έστειλε μήνυμα στον τουρκικό λαό ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την ειρήνη και τη συνεργασία των δύο κρατών. Τέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Συρία ζήτησε από το καθεστώς Ασάντ να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός και εξέφρασε την στήριξη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στις πρωτοβουλίες του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ, Κόφι Αννάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.