Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ


Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, προήδρευσε στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τον Αραβικό Κόσμο, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη (23-24 Μαρτίου), και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Στη συνάντηση με τον Π/Θ της Τουρκίας, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα στη Συρία, αλλά και το Κυπριακό, το θέμα της υφαλοκρηπίδας και βεβαίως η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου και το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία δέκα χρόνια, “από την οικονομία μέχρι τον τουρισμό”.

Ωστόσο σημείωσε, ότι “δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και προβλήματα”, όπως αυτά που αφορούν την υφαλοκρηπίδα, τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπιστούν. “Πρέπει να αναπτυχθούν μεγαλύτερες πρωτοβουλίες και από τις δυο πλευρές”, τόνισε. Αναφορικά με το θέμα της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου, επισήμανε ότι η Άγκυρα δέχεται κριτική γιατί αδυνατεί να αναγνωρίσει τον “οικουμενικό” χαρακτήρα του Πατριαρχείου, έτσι, όπως γίνεται κατανοητός από τις υπόλοιπες χριστιανικές Εκκλησίες και χώρες της ΕΕ κλπ.

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κατά την συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, εξέφρασε τη στήριξή του στο Πατριαρχείο και συζήτησαν για τα προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε λόγο για καλύτερες συνθήκες για το Πατριαρχείο και την ομογένεια, επί ηγεσίας Ερντογάν.

Επίσης, αναφέρθηκε και στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, για την οποία τόνισε ότι μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα ανοίξει, αιρωμένων των τελευταίων κωλυμάτων, που λέγεται ότι υπάρχουν.

Ο Γιώργος Παπανδρέου εξήρε το έργο του Πατριάρχη, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον διαθρησκειακό διάλογο.

Για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου ο Γιώργος Παπανδρέου παρέστη στην καθιερωμένη θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην κοινότητα του Βαθεοχωρίου στον Βόσπορο, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.