Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Το όραμα του Γ.Παπανδρέου για τη νέα Ευρώπη


«Τα ευρωομόλογα και η ομοσπονδιακή τραπεζική ένωση είναι ζωτικά εργαλεία για να διαφυλάξουμε την ΕΕ από παρόμοιες κρίσεις και να θέσουμε τις οικονομίες μας σε πιο σταθερές βάσεις», υποστηρίζει ο κ. Παπανδρέου.

Η δεύτερη αλλαγή που προτείνει ο πρώην πρωθυπουργός είναι οι παρεμβάσεις στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου η ανταγωνιστικότητα να βασιστεί στην ποιότητα, όχι στις ανοσότητες, όπως λέει.

Η τρίτη παρέμβαση που εισηγείται ο κ. Παπανδρέου είναι να ισχυροποιηθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί. «Η περίπλοκη διαδικασία λήψης αποφάσεων κάνει τους Ευρωπαίους πολίτες να νιώθουν ότι τίθενται στο περιθώριο απ' αυτές τις αποφάσεις. Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα, η Ευρώπη έχει δημιουργήσει έλλειμμα δημοκρατίας», εκτιμά ο κ. Παπανδρέου.

«Η Ευρώπη μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, όμως πρώτα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζήτησα να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα, για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι πολίτες για το μέλλον τους», εξηγεί ο κ. Παπανδρέου.

Πρέπει να ξανασκεφτούμε πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποί μας στην Ένωση και πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, υποστηρίζει. «Ενας πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκλεγμένος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ή ακόμη και ένας πρόεδρος εκλεγμένος απ'ευθείας από τους πολίτες), πανευρωπαϊκά δημοψηφίσματα, τρόποι αμεσότερης συμμετοχής των πολιτών και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) είναι κάποιες από τις ιδέες που θεωρώ ώριμες», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.