Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Αποκαλύψεις από τον Στρος Καν που «καίνε» ΔΝΤ και ΕΕ

Ο πρώην ισχυρός άντρας ρίχνει φως στο σκοτεινό παρασκήνιο που οδήγησε την Ελλάδα στην κρίση

Με κριτική στάση απέναντι στο ΔΝΤ από το οποίο αποχώρησε στιγματισμένος λόγω της γνωστής υπόθεσης με την καμαριέρα και απολογητική διάθεση για την πολιτική που τόσο το Νομισματικό Ταμείο όσο και η ΕΕ εφάρμοσαν στην περίπτωση της Ελλάδας επανεμφανίστηκε έπειτα από μεγάλο διάστημα ο Ντομινίκ Στρος Καν.

Ο Γάλλος πήρε μέρος στο παγκόσμιο συνέδριο καταπολέμησης της κρίσης που πραγματοποιήθηκε στο Καζακστάν και άσκησε κριτική για την κατάσταση που έχει φτάσει σήμερα η χώρα μας, δίχως να διστάσει να καταλογίσει ευθύνες ακόμα και στον ίδιο του τον εαυτό. «Οταν προέκυψε το πρόβλημα της Ελλάδας, το βασικό θέμα συζήτησης στην Ευρώπη ήταν η εμπλοκή ή όχι του ΔΝΤ, στη διαδικασία διάσωσής της. Αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος, διότι οι Βρυξέλλες καθυστέρησαν από 6 μήνες έως και ένα χρόνο για να ληφθούν οι αποφάσεις που έπρεπε», δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου.

Στη συνέχεια ο Στρος Καν έκανε την αυτοκριτική του για την πολιτική του στην προ κρισης εποχής, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για όσα συμβαίνουν στην Ευρωζώνη. «Η Ευρώπη πίστεψε ότι απλά θα δώσει πόρους στην Ελλάδα και ότι αυτή θα αρχίσει να αναπτύσσεται», είπε και πρόσθεσε: «Η κατάσταση στην Ελλάδα, όμως, εκείνη την κρίσιμη περίοδο, δεν ήταν φυσιολογική. Αν με ρωτήσετε ποιος φταίει πραγματικά για αυτό που συμβαίνει στην ευρωζώνη, θα σας πω: Φταίω εγώ. Το1998, όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας συγκρούστηκα με τους Γερμανούς που ήθελαν μεγαλύτερο έλεγχο στις χώρες οι οποίες θα έμπαιναν στο ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε ένα κακό σύμφωνο σταθερότητας, το οποίο, όπως αποδείχθηκε πλέον, δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα».

«Απείλησαν την Κύπρο για να πει το ναι»
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ομιλίες στο συνέδριο, στο οποίο έδωσαν το παρόν πέντε νομπελίστες οικονομολόγοι ήταν αυτή του Κύπριου Χριστόφορου Πισσαρίδη (ένας από τους πέντε νομπελίστες) που αποκάλυψε πως ακριβώς είχαν οι συζητήσεις της Κύπρου με την Τρόικα πριν τελικά η κυβέρνηση πει το «ναι» στο μνημόνιο.

«Η κυπριακή πλευρά είπε όχι στο ευρωπαϊκό σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να κάνει όλα όσα πριν από δύο εβδομάδες, στις κυπριακές εκλογές δηλαδή, έλεγε στους Κύπριους ψηφοφόρους ότι δεν θα κάνει», εξήγησε ο Πισσαρίδης και συνέχισε: «Εκείνη την Κυριακή, η απάντηση που έλαβε ήταν ότι αν δεν εφαρμοστεί το σχέδιο, την Δευτέρα οι τράπεζες δεν θα έχουν καθόλου λεφτά και η χώρα δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να δανειστεί από τις αγορές, και την Τρίτη, η Κύπρος θα χρεοκοπήσει. Και τότε η κυπριακή πλευρά είπε ναι. Από την Ευρώπη λείπουν σήμερα πρωτίστως οι προσωπικότητες και έπειτα οι θεσμοί. Πραγματικά νομίζω ότι έχω να δω τον κύριο Ολάντ από την περίοδο των γαλλικών εκλογών».

«Η νέα γενιά φοβάται ότι θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη»

Γενικότερα η παρουσία της Ελλάδας στο συνέδριο ήταν έντονη, ώστε και αν ως φυσικά πρόσωπα οι συμπατριώτες μας απουσίαζαν. Ο προσκεκλημένος πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δεν παρέστη. Μιλώντας για τις επιπτώσεις τις κρίσεις και την εξάπλωση της κοινωνικής αβεβαιότητας ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Βιμ Κοκ τόνισε – αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη χώρα μας: «Για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης, η νέα γενιά φοβάται ότι θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη, έχοντας δραματικά αποτελέσματα στην κοινωνία, όπως έχουμε ήδη δει σε κάποιες περιπτώσεις».

http://www.parapolitika.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.