Για κατάργηση του ΠΑΣΟΚ από τον Ευάγγελο Βενιζέλο έκανε λόγο μιλώντας σήμερα στον Sky και στην Μαίρη Φώτη ο πρώην γραμματέας του Κινήματος Σωκράτης Ξυνίδης ο οποίος υπογράμμισε ότι ο σημερινός πρόεδρος του Κινήματος προσπαθεί να προσαρμόσει το κόμμα στα μέτρα του. «Ο Βενιζέλος έχει μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε one man show κι αυτό θα είχε αξία αν μέσα από αυτή τη διαδικασία υπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον. Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αλλού, έχει χάσει την επαφή του με την κοινωνία και υπηρετεί την πλέον παλαιοκομματική κυβέρνηση που έχει προκύψει από την μεταπολίτευση και μετά η οποία ελέγχει ΜΜΕ, ελέγχει το δικαστικό σύστημα και προσπαθεί να παρέμβει όπου μπορεί» υπογράμμισε ο κ. Ξυνίδης. Ως προς την άρνηση του κ. Βενιζέλου να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην γραμματέας του Κινήματος δήλωσε στον Sky ότι αυτό συμβαίνει επειδή μόνο με το συνέδριο της ΔΗΠΑΡ η ηγεσία του κινήματος θα μπορέσει να ελέγξει οργανωτικά το εγχείρημα ώστε να προκύψει ένα κόμμα μικρό και κατευθυνόμενο για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες του Βαγγέλη Βενιζέλου.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Σ. Ξυνίδη στον Sky:
Η δήλωση του Παπανδρέου και η παρερμηνεία της
Η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου η μακροσκελής αυτή ανακοίνωση έχει ένα στόχο, της εθνικής συνεννόησης σε μία κρίσιμη στιγμή. Αντί λοιπόν να αναδειχθεί αυτή η πλευρά της δήλωσης η οποία είναι και χρήσιμη για τον τόπο, φρόντισαν κάποιοι να πουν ότι ο Παπανδρέου προτείνει αυτό που προτείνει ο Βενιζέλος ή οποιοσδήποτε άλλος, δηλαδή να υπάρξει μία κυβέρνηση που θα παίξει κάποιο ρόλο στη συγκεκριμένη συγκυρία προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτά που πρέπει η χώρα.
Ο Παπανδρέου δεν είπε κάτι τέτοιο όμως. Πιστεύω ότι αυτή η στρέβλωση , η οποία εμφανίστηκε αρκετά συντονισμένα δεν ήτανε τυχαία. Δηλαδή ήθελε να αποδώσει αυτό το νόημα στο μήνυμα του Παπανδρέου.
Κανένας μας δεν έχει την υπομονή να διαβάσει μακροσκελείς δηλώσεις, αλλά ξέρετε στα πολιτικά πρόσωπα υπάρχουν αρκετές φορές που πρέπει να έχουν καταθέσει με αρκετή σαφήνεια την άποψή τους. Είναι υποχρέωσή τους απέναντι στη δημόσια πολιτική τους λειτουργία. Ότι δεν είναι δεκτικός πια ο κόσμος να διαβάζει μανιφέστα και μακροσκελείς αναλύσεις είναι αλήθεια. Θέλει αποτελέσματα , θέλει συγκεκριμένες προτάσεις και αποτελέσματα πως μπορεί να αντιμετωπίσει τα καθημερινά του προβλήματα.
«Προβλέπεται από το καταστατικό η αυτοκατάργηση του ΠΑΣΟΚ;»
Στην ερώτηση αν θα πρέπει να γίνει ή όχι το συνέδριο και αν προβλέπεται από το καταστατικό με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ν. Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Τιμόθεου Παρασκευά στον Sky ο οποίος είχε ταχθεί κατά της διεξαγωγής του Συνεδρίου, ο κ. Ξυνίδης είπε :
Κατ’ αρχάς είναι πολύ δύσκολο σήμερα να είσαι σήμερα γραμματέας Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ και εγώ τιμώ όλους τους ανθρώπους που έχουν δεχθεί να επιτελέσουν αυτό το ρόλο σε όσο δύσκολη θέση κι αν βρίσκονται κάποιες στιγμές. Προβλέπεται πουθενά από το καταστατικό η αυτοκατάργηση του ΠΑΣΟΚ ή η κάθοδός του με μία ευρύτερη παράταξη που δεν ξέρουμε ούτε καν ποια θα είναι και είναι μόνο στο μυαλό του Βενιζέλου και του κ. Μπίστη ; Δεν υπάρχει. Έχουν εξαφανιστεί όλα τα κείμενα που αφορούν τις εσωτερικές λειτουργίες του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό έχει γίνει γιατί κανένας δεν μπορεί να επικαλεστεί συγκεκριμένα άρθρα τα οποία ισχύουν.
«Ο Βενιζέλος μετέτρεψε το ΠΑΣΟΚ σε one man show»
Κανένας δεν ξέρει ποια είναι η τελική μορφή του καταστατικού, η οποία προέκυψε μετά το τελευταίο συνέδριο παρωδία του 2013, το οποίο έγινε για να φέρει το ΠΑΣΟΚ στα μέτρα του Βενιζέλου. Όλη αυτή δεν είναι μια καταστατική διαδικασία η οποία μπορεί να δώσει εχέγγυα για το τι ακολουθείται και πως πορευόμαστε. Ο κ. Βενιζέλος έχει καταστήσει το ΠΑΣΟΚ one man show και αυτό θα είχε και λίγο αξία αν μέσα από αυτές τις επιλογές υπηρετούνταν το δημόσιο συμφέρον με την έννοια της συμβολής του ΠΑΣΟΚ σε αυτό που λέγεται καθημερινότητα των πολιτών και δυνατότητά τους πλέον να επιβιώσουν. Η άποψή μου είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει την οποιαδήποτε επαφή του με την κοινωνία, ότι βρίσκεται αλλού, υπηρετεί πλέον μία κυβέρνηση την πλέον παλαιοκομματική, η οποία έχει προκύψει από την μεταπολίτευση και μετά ως προς τον τρόπο λειτουργίας της, η οποία ελέγχει ΜΜΕ, ελέγχει δικαστικό σύστημα, προσπαθεί να παρέμβει οπουδήποτε και αυτό όλο το σύστημα το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου το στηρίζει. Νομίζω δεν πάει άλλο. Αντί λοιπόν κάποιοι να κάνουν μαθήματα νομιμοφροσύνης, καλά θα κάνουν πρώτα από όλα να υπηρετήσουν τις αρχές και τις αξίες του κόμματος από τότε που δημιουργήθηκε από τον ιδρυτή του.
«Δεν συμμετέχω στις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν εξυπηρετούνται οι αρχές και οι αξίες του»
Το ότι δεν υπηρετούνται οι αρχές και οι αξίες είναι και ο λόγος που δεν συμμετέχω πια στις διαδικασίες που γίνονται αυτή τη στιγμή.Στο όνομα μιας δήθεν ενότητας και κοινής προσπάθειας δεν μπορεί να αρνούμαστε την ίδια την αιτία για την οποία δημιουργήθηκε το κόμμα όλα αυτά τα χρόνια.
«Σε πλήρη δυσαρμονία με το κοινό αίσθημα του ΠΑΣΟΚ, ο Βενιζέλος»
Ο κ. Βενιζέλος αρέσκεται σε ευφυολογήματα , ποια είναι τα εξωτερικά και ποια τα εσωτερικά σύμφωνα με τη δική του αντίληψη δεν μπορώ να καταλάβω. Η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Ο κ. Βενιζέλος θέλει να πει ότι τα διλήμματα, τα οποία βάζει συνέχεια θα βγαίνουν στη στρατηγική των προσωπικών του επιδιώξεων . Δεν μπορώ να τον παρακολουθήσω σε αυτό. Νομίζω πλέον ότι ο κ. Βενιζέλος είναι σε πλήρη δυσαρμονία με το αίσθημα του ΠΑΣΟΚ αν μπορώ και εγώ να κάνω ένα ευφυολόγημα.
«Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης ως πολιτικός χώρος ότι η χώρα πρέπει να κυβερνάται»
Πολλές φορές βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση του να συγκυβερνήσουμε με όποιον χρειαστεί αρκεί να μην δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα στη χώρα. Κάτι τέτοιο έγινε και το 2011 και επαναλήφθηκε και το 2012. Εμείς δεν μπορούσαμε να ακολουθήσουμε τη λογική του Σαμαρά, η οποία έλεγε ότι θα κάνουμε εκλογές μέχρι να πετύχουμε αυτοδυναμία, πράγμα το οποίο λέει και ο κ. Τσίπρας σήμερα. Εχουμε συναίσθηση της ευθύνης σαν πολιτικός χώρος ότι η χώρα πρέπει να κυβερνάται ιδίως σε εποχές που ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί. Δεν είναι αυτό, το οποίο εγώ κατακρίνω ως προς τις επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι λάθος αυτή καθ’ αυτή η επιλογή του «συμπορεύομαι» και στηρίζω κοινοβουλευτικά ένα κόμμα, το οποίο πρότασσε στις εκλογές προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα. Το ζήτημα είναι ποια είναι η υφή της πολιτικής που ακολουθείται και σε τι προάγει τα συμφέροντα της χώρας και τα συμφέροντα των πολιτών.
Γιατί επισπεύσθηκαν οι εκλογές;
Νομίζω ότι ο κ. Βενιζέλος είναι ένα πολιτικό πρόσωπο που αν μη τι άλλο έχει το πολιτικό ένστικτο της αυτοσυντήρησης και θα προσπαθήσει να σημεία διαφοροποίησης ενόψει των εκλογών. Όταν έρχεται ο κ. Βενιζέλος σήμερα και ακολουθεί την πολιτική που χαράσσει ο κ, Σαμαράς και η κυβέρνησή του, ποιο είναι το εχέγγυο ότι την επομένη των εκλογών θα έχει μια διαφορετική στάση απέναντι στα πολιτικά πράγματα. Επισπεύδουν τις εκλογές λες και θα λύσουμε τώρα το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, απ΄ότι αν ερχόταν στην ώρα του. Γιατί επισπεύσαν τις εκλογές; Ποιος θα απαντήσει σε αυτό το ερώτημα; Υπάρχει μια συνολική αμφισβήτηση ως προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή για το κατά πόσο μπορεί να τηρήσει τα προτάγματα τα οποία ανέκαθεν το ΠΑΣΟΚ στην ιστορία του έθεσε.
Θέλουν ένα κόμμα μικρό και κατευθυνόμενο
Η μόνη αναβάπτιση είναι μέσα από μια διαδικασία, από το μηδέν προς ένα Συνέδριο ΠΑΣΟΚ στο οποίο θα κριθούν όλα. Το Συνέδριο ΔΗΠΑΡ είναι ένα τρικ που κάνει η ηγεσία του Κινήματος για να ελέγξει οργανωτικά το Συνέδριο. Εγώ δεν έχω ακούσει, πέραν του κ. Μπίστη και του κ. Τούντα, καμία άλλη συμπαράταξη πολιτικών δυνάμεων σε αυτό το εγχείρημα. Αρα, αυτό το οποίο χρησιμοποιείται είναι ένα πολύ ωραίο τρικ για να ορίσουμε 50μελή επιτροπή οργανωτική επιτροπή συνεδρίου, να ελέγξουμε τις διαδικασίες και να κάνουμε ένα κόμμα μικρό και κατευθυνόμενο όπως μας βολεύει για τις προσωπικές μας επιδιώξεις. Αυτό εμείς δεν θα το επιτρέψουμε. Οι Ν.Ε. που έχουν ήδη συνεδριάσει και ζητούν Συνέδριο δεν τάσσονται με την άποψη του Γ. Παπανδρέου, για να μην τους αδικούμε. Τάσσονται με την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ έχει περισσότερη ανάγκη από ένα δικό του Συνέδριο πριν αποφασίσει για οτιδήποτε περαιτέρω. Γνωρίζοντας και την εσωκομματική γεωγραφία, παρότι θα συνέφερε να δημιουργούνται εντυπώσεις πως όλοι αυτοί είναι σφαίρα επιρροής του Γ. Παπανδρέου, σας λέω ότι δεν είναι. Το εγχείρημα της ΔΗΠΑΡ, κατά την άποψή μου, δεν ξέρει που πηγαίνει οργανωτικά και έχει μόνο τη λογική, να κόψουμε το κοστούμι έτσι όπως βολεύει τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Αν δεν έχεις κινητοποιήσει πολίτες, πολιτικές δυνάμεις, να συζητήσουν και να νιώσουν ότι πράγματι εκφράζονται μέσα από αυτό το εγχείρημα τότε δεν πρόκειται να κάνεις τίποτα. Αλλά πού τα έζησε αυτά ως πολιτική παιδεία και πολιτική προϊστορία ο Βαγγέλης Βενιζέλος για να τα εφαρμόσει σήμερα; Μπήκε στην πολιτική στην κορυφή και παρέμεινε εκεί.
Δεν θα αφήσουμε να ισοπεδωθεί το σπίτι μας
Δύσκολα θα επιστρέψει ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ. Έχουμε πάρα πολλά τα οποία πρέπει να αποκαταστήσουμε. Αλλά αυτό τι σημαίνει; Ότι όλος αυτός ο χώρος, δηλαδή το πολιτικό σπίτι των μισών Ελλήνων θα πρέπει να ισοπεδωθεί; Να μείνει ερείπιο, να μείνει ακατοίκητο; Όχι βέβαια. Θα συνεχίσουμε και θα δώσουμε τις εξετάσεις μας, όσοι αντέξουν, προκειμένου να πείσουμε ξανά τον ελληνικό λαό ότι από αυτά τα οποία κάναμε τα περισσότερα ήταν καλά, τα περισσότερα ωφέλησαν τη χώρα και ότι υπάρχει από πίσω μια νέα γενιά η οποία μπορεί να εκφραστεί μέσα από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο και τον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο που να δώσει στη χώρα ακόμα περισσότερα πράγματα.
Ο Γ. Παπανδρέου δικαιώνεται
Όλα αυτά για τα οποία κατακρίθηκε τόσο σκληρά, όπως για παράδειγμα η ένταξη στον μηχανισμό στήριξης, το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση ευρύτερης εθνικής συνεννόησης, μετά από αρκετά χρόνια δυστυχώς οι φωνές οι οποίες λένε ότι είχε δίκιο και πως αυτός ήταν ο μοναδικός δρόμος, πολλαπλασιάζονται. Υπό αυτή την έννοια δικαιώνεται. Τη δικαίωση την φέρνει κυρίως η εκτίμηση που κάνει ο κόσμος, γιατί κανείς δεν μπορεί να ξαναζήσει την ιστορία με άλλο σενάριο. Ολο και περισσότεροι καταλαβαίνουν τι θα σήμαινε για την Ελλάδα τον Μάιο του 2010 η χώρα να μην είχε πληρώσει το περίφημο ομόλογο για το οποίο μπήκαμε στον μηχανισμό. Κι αυτό αποδεικνύει η αγωνία όλων αυτών που μιλούν για την πολιτική σήμερα, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Τσίπρα, για το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες με όλα αυτά τα ανοικτά θέματα.
Ο Βενιζέλος θα δυσκολευτεί να κλείσει ψηφοδέλτια
Το ποιος θα συμμετέχει στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ αφορά καταρχήν τον καθένα ξεχωριστά. Εγώ αντιμετώπισα την οργή του κ. Βενιζέλου επειδή το 2012 δήλωσα ότι δεν θα είμαι υποψήφιος. Λες και δεν ήταν δικαίωμά μου να επιλέξω αν πρέπει να είμαι υποψήφιος ή όχι. Λες και αυτό σήμαινε ότι από την ώρα που δεν είσαι υποψήφιος δεν είσαι και ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω λοιπόν ότι ο καθένας θα πάρει τις αποφάσεις του αναλογιζόμενος τι θα σημάνει από τον ερχόμενο Φλεβάρη να είναι κανείς μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος. Είναι μεγάλα τα διλήμματα τα οποία έχουν οι ενσυνείδητοι πολιτικοί οι οποίοι θέλουν να συνεχίσουν να προσφέρουν. Θα έχουν να προσφέρουν την επόμενη ημέρα, συμμετέχοντας σε μια τέτοια Κ.Ο. ή θα νιώθουν εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση κι απλά να άγονται και να φέρονται στο να ψηφίζουν την οποιαδήποτε κυβέρνηση Σαμαρά ή οτιδήποτε παρόμοιο; Αρα, αν θα συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια και από ποιους έχει να κάνει περισσότερο με το πώς αντιλαμβάνονται τα ίδια τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν την πρόθεση να συμμετέχουν σε αυτά, την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα. Και σήμερα πολύ φοβάμαι ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν έχει θέσει προϋποθέσεις για να θέλει κάποιος να είναι υποψήφιος, αν εξαιρέσει την αντιμισθία του δεν έχει κανένα άλλο κίνητρο. Ψηφοδέλτια θα γίνουν πάντως, αλλά ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δυσθυμία ανθρώπων για να συμμετέχουν σε αυτά. Αν έχει στο μυαλό του να αποκλείσει κάποιους, μάλλον θα πρέπει να πείσει πρώτα ανθρώπους για να συμμετέχουν.
Θα κάνει κόμμα ο Γ. Παπανδρέου;
Δεν στηρίζεται πουθενά ως δήλωση του Γ. Παπανδρέου ότι θα κάνει καινούριο κόμμα. Η σεναριολογία ξεκίνησε από ένα δημοσίευμα του iefimerida.gr το οποίο αφορούσε μια συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με συνεργάτες του και βουλευτές και σύμφωνα με το δημοσίευμα η συντριπτική πλειοψηφία ήταν αναφανδόν υπερ των πρωτοβουλιών Παπανδρέου για τη δημιουργία καινούριου κόμματος, αλλά ο κ. Μόσχοβας (σ.σ. ο συντάκτης του δημοσιεύματος) σημείωνε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν πήρε θέση. Παρόλα αυτά χρησιμοποιήθηκε το δημοσίευμα προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα. Ηρθε μετά η δήλωση του Γ. Παπανδρέου, όπου είπε πως αν δεν επιτευχθεί η εθνική συνεννόηση ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του και πρέπει να κάνει αυτό το οποί οφείλει να κάνει. Αυτή η δήλωση λοιπόν ερμηνεύτηκε ότι ο Παπανδρέου δήλωσε πως θα κάνει κόμμα. Ο Παπανδρέου όταν είναι να μιλήσει θα μιλήσει. Δεν χρειάζεται ούτε μεταφραστές, ούτε ενδιάμεσους και κανένας μας δεν μπορεί να μιλάει στο όνομά του. Αν φοβούνται τόσο πολύ το τι θα πει και νιώθουν ανασφάλεια ντε και καλά να το προσδιορίσουν από πριν, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Ο Γ. Παπανδρέου έχει μιλήσει για το ΠΑΣΟΚ, δεν μίλησε για κάτι άλλο. Ο κ. Βενιζέλος, γράφει για τη ΔΗΠΑΡ.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Σ. Ξυνίδη στον Sky:
Η δήλωση του Παπανδρέου και η παρερμηνεία της
Η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου η μακροσκελής αυτή ανακοίνωση έχει ένα στόχο, της εθνικής συνεννόησης σε μία κρίσιμη στιγμή. Αντί λοιπόν να αναδειχθεί αυτή η πλευρά της δήλωσης η οποία είναι και χρήσιμη για τον τόπο, φρόντισαν κάποιοι να πουν ότι ο Παπανδρέου προτείνει αυτό που προτείνει ο Βενιζέλος ή οποιοσδήποτε άλλος, δηλαδή να υπάρξει μία κυβέρνηση που θα παίξει κάποιο ρόλο στη συγκεκριμένη συγκυρία προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτά που πρέπει η χώρα.
Ο Παπανδρέου δεν είπε κάτι τέτοιο όμως. Πιστεύω ότι αυτή η στρέβλωση , η οποία εμφανίστηκε αρκετά συντονισμένα δεν ήτανε τυχαία. Δηλαδή ήθελε να αποδώσει αυτό το νόημα στο μήνυμα του Παπανδρέου.
Κανένας μας δεν έχει την υπομονή να διαβάσει μακροσκελείς δηλώσεις, αλλά ξέρετε στα πολιτικά πρόσωπα υπάρχουν αρκετές φορές που πρέπει να έχουν καταθέσει με αρκετή σαφήνεια την άποψή τους. Είναι υποχρέωσή τους απέναντι στη δημόσια πολιτική τους λειτουργία. Ότι δεν είναι δεκτικός πια ο κόσμος να διαβάζει μανιφέστα και μακροσκελείς αναλύσεις είναι αλήθεια. Θέλει αποτελέσματα , θέλει συγκεκριμένες προτάσεις και αποτελέσματα πως μπορεί να αντιμετωπίσει τα καθημερινά του προβλήματα.
«Προβλέπεται από το καταστατικό η αυτοκατάργηση του ΠΑΣΟΚ;»
Στην ερώτηση αν θα πρέπει να γίνει ή όχι το συνέδριο και αν προβλέπεται από το καταστατικό με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ν. Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Τιμόθεου Παρασκευά στον Sky ο οποίος είχε ταχθεί κατά της διεξαγωγής του Συνεδρίου, ο κ. Ξυνίδης είπε :
Κατ’ αρχάς είναι πολύ δύσκολο σήμερα να είσαι σήμερα γραμματέας Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ και εγώ τιμώ όλους τους ανθρώπους που έχουν δεχθεί να επιτελέσουν αυτό το ρόλο σε όσο δύσκολη θέση κι αν βρίσκονται κάποιες στιγμές. Προβλέπεται πουθενά από το καταστατικό η αυτοκατάργηση του ΠΑΣΟΚ ή η κάθοδός του με μία ευρύτερη παράταξη που δεν ξέρουμε ούτε καν ποια θα είναι και είναι μόνο στο μυαλό του Βενιζέλου και του κ. Μπίστη ; Δεν υπάρχει. Έχουν εξαφανιστεί όλα τα κείμενα που αφορούν τις εσωτερικές λειτουργίες του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό έχει γίνει γιατί κανένας δεν μπορεί να επικαλεστεί συγκεκριμένα άρθρα τα οποία ισχύουν.
«Ο Βενιζέλος μετέτρεψε το ΠΑΣΟΚ σε one man show»
Κανένας δεν ξέρει ποια είναι η τελική μορφή του καταστατικού, η οποία προέκυψε μετά το τελευταίο συνέδριο παρωδία του 2013, το οποίο έγινε για να φέρει το ΠΑΣΟΚ στα μέτρα του Βενιζέλου. Όλη αυτή δεν είναι μια καταστατική διαδικασία η οποία μπορεί να δώσει εχέγγυα για το τι ακολουθείται και πως πορευόμαστε. Ο κ. Βενιζέλος έχει καταστήσει το ΠΑΣΟΚ one man show και αυτό θα είχε και λίγο αξία αν μέσα από αυτές τις επιλογές υπηρετούνταν το δημόσιο συμφέρον με την έννοια της συμβολής του ΠΑΣΟΚ σε αυτό που λέγεται καθημερινότητα των πολιτών και δυνατότητά τους πλέον να επιβιώσουν. Η άποψή μου είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει την οποιαδήποτε επαφή του με την κοινωνία, ότι βρίσκεται αλλού, υπηρετεί πλέον μία κυβέρνηση την πλέον παλαιοκομματική, η οποία έχει προκύψει από την μεταπολίτευση και μετά ως προς τον τρόπο λειτουργίας της, η οποία ελέγχει ΜΜΕ, ελέγχει δικαστικό σύστημα, προσπαθεί να παρέμβει οπουδήποτε και αυτό όλο το σύστημα το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου το στηρίζει. Νομίζω δεν πάει άλλο. Αντί λοιπόν κάποιοι να κάνουν μαθήματα νομιμοφροσύνης, καλά θα κάνουν πρώτα από όλα να υπηρετήσουν τις αρχές και τις αξίες του κόμματος από τότε που δημιουργήθηκε από τον ιδρυτή του.
«Δεν συμμετέχω στις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν εξυπηρετούνται οι αρχές και οι αξίες του»
Το ότι δεν υπηρετούνται οι αρχές και οι αξίες είναι και ο λόγος που δεν συμμετέχω πια στις διαδικασίες που γίνονται αυτή τη στιγμή.Στο όνομα μιας δήθεν ενότητας και κοινής προσπάθειας δεν μπορεί να αρνούμαστε την ίδια την αιτία για την οποία δημιουργήθηκε το κόμμα όλα αυτά τα χρόνια.
«Σε πλήρη δυσαρμονία με το κοινό αίσθημα του ΠΑΣΟΚ, ο Βενιζέλος»
Ο κ. Βενιζέλος αρέσκεται σε ευφυολογήματα , ποια είναι τα εξωτερικά και ποια τα εσωτερικά σύμφωνα με τη δική του αντίληψη δεν μπορώ να καταλάβω. Η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Ο κ. Βενιζέλος θέλει να πει ότι τα διλήμματα, τα οποία βάζει συνέχεια θα βγαίνουν στη στρατηγική των προσωπικών του επιδιώξεων . Δεν μπορώ να τον παρακολουθήσω σε αυτό. Νομίζω πλέον ότι ο κ. Βενιζέλος είναι σε πλήρη δυσαρμονία με το αίσθημα του ΠΑΣΟΚ αν μπορώ και εγώ να κάνω ένα ευφυολόγημα.
«Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης ως πολιτικός χώρος ότι η χώρα πρέπει να κυβερνάται»
Πολλές φορές βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση του να συγκυβερνήσουμε με όποιον χρειαστεί αρκεί να μην δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα στη χώρα. Κάτι τέτοιο έγινε και το 2011 και επαναλήφθηκε και το 2012. Εμείς δεν μπορούσαμε να ακολουθήσουμε τη λογική του Σαμαρά, η οποία έλεγε ότι θα κάνουμε εκλογές μέχρι να πετύχουμε αυτοδυναμία, πράγμα το οποίο λέει και ο κ. Τσίπρας σήμερα. Εχουμε συναίσθηση της ευθύνης σαν πολιτικός χώρος ότι η χώρα πρέπει να κυβερνάται ιδίως σε εποχές που ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί. Δεν είναι αυτό, το οποίο εγώ κατακρίνω ως προς τις επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι λάθος αυτή καθ’ αυτή η επιλογή του «συμπορεύομαι» και στηρίζω κοινοβουλευτικά ένα κόμμα, το οποίο πρότασσε στις εκλογές προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα. Το ζήτημα είναι ποια είναι η υφή της πολιτικής που ακολουθείται και σε τι προάγει τα συμφέροντα της χώρας και τα συμφέροντα των πολιτών.
Γιατί επισπεύσθηκαν οι εκλογές;
Νομίζω ότι ο κ. Βενιζέλος είναι ένα πολιτικό πρόσωπο που αν μη τι άλλο έχει το πολιτικό ένστικτο της αυτοσυντήρησης και θα προσπαθήσει να σημεία διαφοροποίησης ενόψει των εκλογών. Όταν έρχεται ο κ. Βενιζέλος σήμερα και ακολουθεί την πολιτική που χαράσσει ο κ, Σαμαράς και η κυβέρνησή του, ποιο είναι το εχέγγυο ότι την επομένη των εκλογών θα έχει μια διαφορετική στάση απέναντι στα πολιτικά πράγματα. Επισπεύδουν τις εκλογές λες και θα λύσουμε τώρα το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, απ΄ότι αν ερχόταν στην ώρα του. Γιατί επισπεύσαν τις εκλογές; Ποιος θα απαντήσει σε αυτό το ερώτημα; Υπάρχει μια συνολική αμφισβήτηση ως προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή για το κατά πόσο μπορεί να τηρήσει τα προτάγματα τα οποία ανέκαθεν το ΠΑΣΟΚ στην ιστορία του έθεσε.
Θέλουν ένα κόμμα μικρό και κατευθυνόμενο
Η μόνη αναβάπτιση είναι μέσα από μια διαδικασία, από το μηδέν προς ένα Συνέδριο ΠΑΣΟΚ στο οποίο θα κριθούν όλα. Το Συνέδριο ΔΗΠΑΡ είναι ένα τρικ που κάνει η ηγεσία του Κινήματος για να ελέγξει οργανωτικά το Συνέδριο. Εγώ δεν έχω ακούσει, πέραν του κ. Μπίστη και του κ. Τούντα, καμία άλλη συμπαράταξη πολιτικών δυνάμεων σε αυτό το εγχείρημα. Αρα, αυτό το οποίο χρησιμοποιείται είναι ένα πολύ ωραίο τρικ για να ορίσουμε 50μελή επιτροπή οργανωτική επιτροπή συνεδρίου, να ελέγξουμε τις διαδικασίες και να κάνουμε ένα κόμμα μικρό και κατευθυνόμενο όπως μας βολεύει για τις προσωπικές μας επιδιώξεις. Αυτό εμείς δεν θα το επιτρέψουμε. Οι Ν.Ε. που έχουν ήδη συνεδριάσει και ζητούν Συνέδριο δεν τάσσονται με την άποψη του Γ. Παπανδρέου, για να μην τους αδικούμε. Τάσσονται με την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ έχει περισσότερη ανάγκη από ένα δικό του Συνέδριο πριν αποφασίσει για οτιδήποτε περαιτέρω. Γνωρίζοντας και την εσωκομματική γεωγραφία, παρότι θα συνέφερε να δημιουργούνται εντυπώσεις πως όλοι αυτοί είναι σφαίρα επιρροής του Γ. Παπανδρέου, σας λέω ότι δεν είναι. Το εγχείρημα της ΔΗΠΑΡ, κατά την άποψή μου, δεν ξέρει που πηγαίνει οργανωτικά και έχει μόνο τη λογική, να κόψουμε το κοστούμι έτσι όπως βολεύει τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Αν δεν έχεις κινητοποιήσει πολίτες, πολιτικές δυνάμεις, να συζητήσουν και να νιώσουν ότι πράγματι εκφράζονται μέσα από αυτό το εγχείρημα τότε δεν πρόκειται να κάνεις τίποτα. Αλλά πού τα έζησε αυτά ως πολιτική παιδεία και πολιτική προϊστορία ο Βαγγέλης Βενιζέλος για να τα εφαρμόσει σήμερα; Μπήκε στην πολιτική στην κορυφή και παρέμεινε εκεί.
Δεν θα αφήσουμε να ισοπεδωθεί το σπίτι μας
Δύσκολα θα επιστρέψει ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ. Έχουμε πάρα πολλά τα οποία πρέπει να αποκαταστήσουμε. Αλλά αυτό τι σημαίνει; Ότι όλος αυτός ο χώρος, δηλαδή το πολιτικό σπίτι των μισών Ελλήνων θα πρέπει να ισοπεδωθεί; Να μείνει ερείπιο, να μείνει ακατοίκητο; Όχι βέβαια. Θα συνεχίσουμε και θα δώσουμε τις εξετάσεις μας, όσοι αντέξουν, προκειμένου να πείσουμε ξανά τον ελληνικό λαό ότι από αυτά τα οποία κάναμε τα περισσότερα ήταν καλά, τα περισσότερα ωφέλησαν τη χώρα και ότι υπάρχει από πίσω μια νέα γενιά η οποία μπορεί να εκφραστεί μέσα από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο και τον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο που να δώσει στη χώρα ακόμα περισσότερα πράγματα.
Ο Γ. Παπανδρέου δικαιώνεται
Όλα αυτά για τα οποία κατακρίθηκε τόσο σκληρά, όπως για παράδειγμα η ένταξη στον μηχανισμό στήριξης, το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση ευρύτερης εθνικής συνεννόησης, μετά από αρκετά χρόνια δυστυχώς οι φωνές οι οποίες λένε ότι είχε δίκιο και πως αυτός ήταν ο μοναδικός δρόμος, πολλαπλασιάζονται. Υπό αυτή την έννοια δικαιώνεται. Τη δικαίωση την φέρνει κυρίως η εκτίμηση που κάνει ο κόσμος, γιατί κανείς δεν μπορεί να ξαναζήσει την ιστορία με άλλο σενάριο. Ολο και περισσότεροι καταλαβαίνουν τι θα σήμαινε για την Ελλάδα τον Μάιο του 2010 η χώρα να μην είχε πληρώσει το περίφημο ομόλογο για το οποίο μπήκαμε στον μηχανισμό. Κι αυτό αποδεικνύει η αγωνία όλων αυτών που μιλούν για την πολιτική σήμερα, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Τσίπρα, για το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες με όλα αυτά τα ανοικτά θέματα.
Ο Βενιζέλος θα δυσκολευτεί να κλείσει ψηφοδέλτια
Το ποιος θα συμμετέχει στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ αφορά καταρχήν τον καθένα ξεχωριστά. Εγώ αντιμετώπισα την οργή του κ. Βενιζέλου επειδή το 2012 δήλωσα ότι δεν θα είμαι υποψήφιος. Λες και δεν ήταν δικαίωμά μου να επιλέξω αν πρέπει να είμαι υποψήφιος ή όχι. Λες και αυτό σήμαινε ότι από την ώρα που δεν είσαι υποψήφιος δεν είσαι και ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω λοιπόν ότι ο καθένας θα πάρει τις αποφάσεις του αναλογιζόμενος τι θα σημάνει από τον ερχόμενο Φλεβάρη να είναι κανείς μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος. Είναι μεγάλα τα διλήμματα τα οποία έχουν οι ενσυνείδητοι πολιτικοί οι οποίοι θέλουν να συνεχίσουν να προσφέρουν. Θα έχουν να προσφέρουν την επόμενη ημέρα, συμμετέχοντας σε μια τέτοια Κ.Ο. ή θα νιώθουν εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση κι απλά να άγονται και να φέρονται στο να ψηφίζουν την οποιαδήποτε κυβέρνηση Σαμαρά ή οτιδήποτε παρόμοιο; Αρα, αν θα συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια και από ποιους έχει να κάνει περισσότερο με το πώς αντιλαμβάνονται τα ίδια τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν την πρόθεση να συμμετέχουν σε αυτά, την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα. Και σήμερα πολύ φοβάμαι ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν έχει θέσει προϋποθέσεις για να θέλει κάποιος να είναι υποψήφιος, αν εξαιρέσει την αντιμισθία του δεν έχει κανένα άλλο κίνητρο. Ψηφοδέλτια θα γίνουν πάντως, αλλά ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δυσθυμία ανθρώπων για να συμμετέχουν σε αυτά. Αν έχει στο μυαλό του να αποκλείσει κάποιους, μάλλον θα πρέπει να πείσει πρώτα ανθρώπους για να συμμετέχουν.
Θα κάνει κόμμα ο Γ. Παπανδρέου;
Δεν στηρίζεται πουθενά ως δήλωση του Γ. Παπανδρέου ότι θα κάνει καινούριο κόμμα. Η σεναριολογία ξεκίνησε από ένα δημοσίευμα του iefimerida.gr το οποίο αφορούσε μια συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με συνεργάτες του και βουλευτές και σύμφωνα με το δημοσίευμα η συντριπτική πλειοψηφία ήταν αναφανδόν υπερ των πρωτοβουλιών Παπανδρέου για τη δημιουργία καινούριου κόμματος, αλλά ο κ. Μόσχοβας (σ.σ. ο συντάκτης του δημοσιεύματος) σημείωνε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν πήρε θέση. Παρόλα αυτά χρησιμοποιήθηκε το δημοσίευμα προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα. Ηρθε μετά η δήλωση του Γ. Παπανδρέου, όπου είπε πως αν δεν επιτευχθεί η εθνική συνεννόηση ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του και πρέπει να κάνει αυτό το οποί οφείλει να κάνει. Αυτή η δήλωση λοιπόν ερμηνεύτηκε ότι ο Παπανδρέου δήλωσε πως θα κάνει κόμμα. Ο Παπανδρέου όταν είναι να μιλήσει θα μιλήσει. Δεν χρειάζεται ούτε μεταφραστές, ούτε ενδιάμεσους και κανένας μας δεν μπορεί να μιλάει στο όνομά του. Αν φοβούνται τόσο πολύ το τι θα πει και νιώθουν ανασφάλεια ντε και καλά να το προσδιορίσουν από πριν, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Ο Γ. Παπανδρέου έχει μιλήσει για το ΠΑΣΟΚ, δεν μίλησε για κάτι άλλο. Ο κ. Βενιζέλος, γράφει για τη ΔΗΠΑΡ.
http://www.ipaper.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.