Βόμβα από τον Γερούν Ντάϊσελμπλουμ ο οποίος δήλωσε την Τρίτη ότι εκείνος εισηγήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα την αντικατάσταση του Γιάννη Βαρουφάκη από επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης, κάτι που έκανε αμέσως αποδεκτό ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για μια πρωτοφανή ακόμα και για τα ελληνικά πολιτικά χρονικά αποδοχή ξένης παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας, σε περίπτωση που είναι αληθής η δήλωση του επικεφαλής του eurogroup.
Η κυβέρνηση, με τη γνωστή μέθοδο των non papers διέψευσε ότι ο πρωθυπουργός είχε παρόμοια συζήτηση με τον κ. Ντάϊσελμπλουμ. Είναι προφανές, πάντως, ότι σε αντίθετη περίπτωση, αν η κυβέρνηση παραδεχόταν ότι ο πρωθυπουργός ικανοποίησε υποδείξεις των δανειστών σε ένα σημαντικό θέμα, όπως η σύνθεση της κυβέρνησης, το πρόβλημα θα ήταν πολύ μεγάλο, αφού θα παραδεχόταν ότι όχι μόνο δεν διαπραγματεύεται, αλλά εκτελεί κατά γράμμα τις εντολές των δανειστών. Κι ας ισχυρίζεται διαπραγματεύεται με το κεφάλι ψηλά και με υπερηφάνεια.
Ο επικεφαλής του eurogroup, όπως δήλωσε, έπεισε τον κ. Τσίπρα επικαλούμενος το εύρος των θεμάτων που διαπραγματεύονται οι δύο πλευρές, τα περισσότερα από τα οποία δεν εμπίπτουν στα θέματα του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Οικονομικών και άπτονται αρμοδιοτήτων και άλλων υπουργείων.
Με τον ίδιο τρόπο ο κ. Ντάϊσελμπλουμ επιχειρηματολόγησε υπέρ της αλλαγής του επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην Ολλανδική εφημερίδα Volkskrant, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε ότι ανέφερε στον κ. Τσίπρα τα προβλήματα με τον κ. Βαρουφάκη.
Σε ερώτηση αν ο κ. Βαρουφάκης είναι ο κατάλληλος, σε αυτή τη φάση, για να διαπραγματευτεί ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, ο κ. Ντάϊσελμπλουμ απάντησε:
«Δεν θα πω κάτι άσχημο για τον Βαρουφάκη. Το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα είναι πολύ ευρύ. Αφορά τον προϋπολογισμό και τον χρηματοοικονομικό τομέα, αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις, την αγορά εργασίας και τις συντάξεις. Έτσι, περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από ό, τι το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών. Επομένως, είναι προφανές ότι έρχομαι σε επαφή με τον συντονιστή όλων των υπουργών στην Ελλάδα: με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα».
Οι εξελίξεις
Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε σήμερα ότι η πρόσφατη αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν θα άρει από μόνη της το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα θα χρειαστεί νέα δάνεια για να τα καταφέρει.
“Χωρίς περαιτέρω δάνεια, η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει, αυτή είναι η πραγματικότητα”, είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι RTL Nieuws. “Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν ελάχιστα χρήματα και ότι, χωρίς βοήθεια, η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, δεν θα βγει” από την κρίση, πρόσθεσε.
Ο ορισμός ενός νέου συντονιστή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, μολονότι δεν λύνει από μόνος του τα προβλήματα μεταξύ της Ελλάδας και του Eurogroup είναι μια “καλή είδηση”, συνέχισε ο Ντάισελμπλουμ. “Δεν πρόκειται μόνο για τα Οικονομικά αλλά και για την Ενέργεια, τη Δικαιοσύνη, τις Εξωτερικές Υποθέσεις… Είναι τόσο μεγάλο (το πεδίο) που χρειαζόμαστε έναν απευθείας σύνδεσμο, υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού” της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, είπε.
Τους τελευταίους δύο μήνες, υποστήριξε ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, έχει επιτευχθεί ελάχιστη πρόοδος και μάλιστα “κάποιες φορές έγιναν και βήματα προς τα πίσω”. Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα που, όπως είπε, δεν είναι προς το συμφέρον της: “Θα κόστιζε χρήματα, θα δημιουργούσε σοβαρή πολιτική αβεβαιότητα και δεν νομίζω ότι έχουμε το χρόνο. Δεν νομίζω ότι οι Έλληνές έχουν τον χρόνο για κάτι τέτοιο”, συνέχισε.
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν χαλάρωσε τους κανόνες της απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι αυτό δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη στην Αθήνα. “Η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε το στοίχημα πως, αν διαπραγματευθεί με εμάς, η ΕΚΤ θα ανοίξει τα γκισέ των ταμείων, θα χαλαρώσει τους κανόνες”, δήλωσε. Όμως προειδοποίησε πως “δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ μέχρι να υπάρξει μια σταθερή συμφωνία με το Eurogroup”.
Η κυβέρνηση
Ο κ. Ντάισελμπλουμ ουδέποτε ανέφερε στον πρωθυπουργό το παραμικρό σχετικά με τον ρόλο του κ. Βαρουφάκη. Αυτό προκύπτει και από τη συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση. Αν είχε συμβεί αυτό άλλωστε, ο πρωθυπουργός θα ήταν υποχρεωμένος να του απαντήσει, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι και προσθέτουν ότι ο κ. Βαρουφάκης παραμένει στη θέση του ως υπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης και έχει την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι ίδιοι κύκλοι, επισημαίνουν, επίσης ότι οι στοχευμένες επιθέσεις στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους και προθέσεις.
http://agenda-news.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.