Η ομιλία του Παπανδρέου στo Hράκλειο της Κρήτης ήταν η πιο ώριμη πολιτική ομιλία που έχει κάνει ποτέ. Ο ίδιος ξεκαθάρισε τις προθέσεις του, δεν σκοπεύει να παραμείνει βλέποντας τα κόμματα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να επιδίδονται σε αντιμνημονιακά καλλιστεία, ούτε σκοπεύει να αφήσει τη χώρα στα χέρια ενός αρρωστημένου πελατειακού καπιταλισμού· το μήνυμα το παίρνει από παντού, όλοι αναζητούν μια νέα αρχή, όλοι διψούν για ένα νέο ξεκίνημα, μία αναγέννηση του κινήματος, και ο ίδιος θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναγέννηση της χώρας...
Χαρακτηριστικά, μάλιστα, είπε ότι συντάσσεται με όλους εκείνους τους προοδευτικούς πολίτες που θέλουν να μιλήσουν και να αγωνιστούν, να δουλέψουν, για την απελευθερωμένη «Μεταπελατειακή Ελλάδα»!
Ο Παπανδρέου έκανε αναφορά σε όλους τους μύθους που καταρρίφθηκαν, όπως το φουσκωμένο έλλειμμα, τα λεφτά που θα μας χάριζαν οι χώρες του εξωτερικού και πολλές άλλες ανοησίες που οδήγησαν στη γιγάντωση του χρυσαυγιτισμού αλλά και το διχασμό της κοινωνίας σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς.
Ο Παπανδρέου ανέφερε ότι, έχοντας γυρίσει όλο τον κόσμο, διαπίστωσε ότι παντού διεξάγεται μία μάχη, αλλού αιματηρή, αλλού πολιτική, από την Ευρώπη μέχρι την Μέση Ανατολή, από την Wall Street μέχρι το Hong Kong.
Είναι μια μάχη μεταξύ αυτών που θέλουν μια κοινωνία αξιών, και αυτών που θέλουν απλά την εξουσία.
Αυτών που θέλουν να αποκεντρώσουν δυνατότητες και αυτών που θέλουν να συγκεντρώσουν πλούτο και δύναμη.
Είναι μια μάχη μεταξύ αυτών που θέλουν την ισχύ του δικαίου και αυτών που απλά θέλουν να επιβάλουν το δίκιο του ισχυρού.
Αν επικρατήσει το δίκιο του ισχυρού και της ανισότητας, η ανθρωπότητα θα υποφέρει.
Πολύ περισσότερο ο αδύναμος, ο νοικοκύρης, ο μέσος πολίτης.
Και αυτή η πανανθρώπινη μάχη δίνεται και στην Ελλάδα.
Αν κάτι μας διδάσκει η ιστορία που εκτίθεται στην Έκθεση αυτή, είναι πόσο σημαντικές είναι οι πράξεις μας να καθοδηγούνται από το όραμα μιας κοινωνίας δικαίου.
Από αρχές και αξίες της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού που αποτελούν την διαχρονική σταθερά για το Κίνημά μας.
Ενώνοντας δυνάμεις - πραγματώνοντας ζωτικές αλλαγές, συλλογικά οράματα, σε μια κοινωνία αξιών που δεν αποκλείει κανέναν, σέβεται τον καθέναν και μας χωρά όλους.
Μα κυρίως στάθηκε στο έργο της διετίας 2009-2011, αυτό που δεν τους υπαγόρευσε καμία τρόικα αλλά οι προοδευτικές αξίες.
Χαρακτηριστικά είπε: Ξεκινήσαμε πραγματική επανάσταση στο δημόσιο και στην Αυτοδιοίκηση: Διαύγεια, Καλλικράτης, αντικειμενικές προαγωγές στο δημόσιο, όλες οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, μείωση όγκου δημοσίου, νέο πειθαρχικό δίκαιο, νόμος-σταθμός για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Εμείς, το κίνημά μας - κάναμε το 2010 τη μεγαλύτερη ως τότε μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό για να γλυτώσουμε τα Ταμεία από την άμεση κατάρρευση και να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στη σύνταξη και για τις επόμενες γενιές.
Ξεκινήσαμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες στα νοσοκομεία.
Από το 2010, αρχίσαμε να κυνηγάμε τη φοροδιαφυγή και τα μεγάλα φορολογικά παράσιτα που δεν άγγιζε κανείς.
Μαζί αλλάξαμε το θεσμικό πλαίσιο, φτιάξαμε νέους θεσμούς για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος, φορολογήσαμε τις off-shore, ανοίξαμε με πολύ κόπο τραπεζικούς λογαριασμούς.
Δημιουργήσαμε ε το Ψηφιακό Σχολείο, τον νόμο-τομή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που ψηφίστηκε με πρωτοφανή πλειοψηφία στη Βουλή.
Ο Παπανδρέου εξήγησε ότι είναι υπέρ των συναινέσεων και των συνεργασιών που θα αλλάζουν τα πράγματα προς το καλύτερο, θα ενδυναμώνουν την εξωτερική πολιτική, την δημόσια διοίκηση, την παιδεία μέχρι και θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και συλλογικά τα αίτια της οικονομικής κρίσης.
Όχι συναίνεση για να μείνουμε στα ίδια.
Όχι για να γυρίσουμε πίσω.
Ούτε για να μοιράσουμε καρέκλες.
Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει, σαφές προγραμματικό και δεσμευτικό πλαίσιο, όχι κείμενα που κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά.
Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει, συνεργαζόμαστε για πολιτικές που συνιστούν πρόοδο, αξιοκρατία, δεν μπορεί να σημαίνει συνεργασία για να μοιράσουμε πελατειακά τα κρατικά ιμάτια θέσεων με αναλογία 4-2-1
Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει, ακόμα πιο συλλογικές αποφάσεις, δεν μπορεί να σημαίνει κατάργηση κάθε έννοιας κυβερνητικής συλλογικότητας.
Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει να έρχονται νόμοι στην Βουλή με διαφάνεια και διαβούλευση, όχι ως τροπολογίες για την πώληση του αιγιαλού, τα χατίρια ενός τραπεζίτη ή κάποιου μιντιάρχη, μέχρι τις συνεχείς προσπάθειες αποδόμησης της διαύγειας.
Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει δημοκρατικές αξίες και διαδικασίες, δεν μπορεί να σημαίνει υπόγειες διαδρομές με Χρυσαυγίτες.
Εν συνεχεία, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν αποζητά μήτε εκδίκηση, μήτε δικαίωση, το μόνο που ζητά είναι να μάθουμε επιτέλους - όπως έγραψε ο μεγάλος Γιάννης Ρίτσος και τραγούδησε ο αρχάγγελος της Κρήτης, ο Νίκος Ξυλούρης - «να κουβεντιάζουμε ήσυχα και απλά». Άλλωστε, δεν σηκώνει άλλο διχασμό ο τόπος.
Ο Παπανδρέου έκλεισε την ομιλία του με τον εξής τρόπο:
Φίλες και φίλοι,
Πιστεύω ακράδαντα ότι ο πολιτικός μας χώρος, ο χώρος της προόδου, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, είναι εκείνος ο χώρος που μπορεί να ηγηθεί στο σχηματισμό ευρύτερων συναινέσεων που έχει ανάγκη η χώρα για να αλλάξει, να πάει μπροστά.
Δεν μιλάω για κανέναν τρίτο πόλο.
Μιλάω για τον πόλο που πρέπει και μπορεί να είναι πρώτος, κυρίαρχος ιδεολογικά και πολιτικά στην Ελληνική κοινωνία, στη χώρα.
Δεν αξίζει σε αυτόν το χώρο να ετεροπροσδιορίζεται από καμία δεξιά ή αριστερή συντήρηση.
Μπορούμε.
Έχουμε έργο και πολιτικές επιλογές που κάθε μέρα δικαιώνονται ακόμα κι από αυτούς που μας πολεμούσαν.
Ας τα υπερασπιστούμε.
Έχουμε το καλύτερο στελεχιακό δυναμικό, στελέχη που έζησαν τις αλήθειες, σήκωσαν την Ελλάδα στις πλάτες τους την κρίσιμη ώρα και είναι περήφανοι για αυτό.
Ας ξαναβρεθούμε.
Είμαστε πολλοί, πάρα πολλοί που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες. Το Κίνημά μας, πρέπει να επαναφέρει τις προοδευτικές αξίες στο επίκεντρο της πολιτικής. Κανείς άλλος δεν θα το κάνει.
Αξίες που θα ενώσουν και πάλι δυνάμεις αντί να πολώνουν την κοινωνία, αντί να διχάζουν τον Ελληνικό λαό.
Οραματιζόμαστε και μπορούμε να διαμορφώσουμε μια πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης που να οδηγήσει τη χώρα και την Ελληνική κοινωνία, σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, που να παράγει υγιή πλούτο και να διανέμει δίκαια το αποτέλεσμα των κόπων του Ελληνικού λαού.
Μπορούμε να το κάνουμε.
Και για να το κάνουμε, πρέπει να αναδείξουμε τις αρχές και τις αξίες μας.
Να ξαναγίνουμε Κίνημα.
Όλοι εσείς να πάρετε στα χέρια σας αυτήν την υπόθεση.
Και ας τα συζητήσουμε όλα.
Ας κριθούν και ας αμφισβητηθούν όλα.
Δομές, λειτουργία, πρόσωπα.
Ας αποφασίσουμε όλοι μαζί, τι Κίνημα θέλουμε, τι Κίνημα έχει ανάγκη ο τόπος.
Ας γίνουμε εμείς πρώτοι η Αλλαγή που οραματιζόμαστε. Ξανά.
Τότε και μόνον τότε θα είμαστε πραγματικά χρήσιμοι στον τόπο, στους Έλληνες - αλλά και στους σοσιαλιστές σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ξέρετε ότι, προσωπικά πάντα πίστευα στη δημοκρατία, τη συμμετοχή, όχι σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, αλλά στον ίδιο τον πολίτη, στο λαό.
Αυτή η διαδικασία, δεν μπορεί παρά να είναι μια διαδικασία κινηματικού χαρακτήρα - με την προσωπική συμμετοχή και ευθύνη καθενός από εμάς, αλλά και τη συλλογική ευθύνη που απαιτούν οι στιγμές.
Κινηματικά, συμμετοχικά, στη βάση.
Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε ουσιαστικά στα πραγματικά διακυβεύματα που αντιμετωπίζει η χώρα, ο Ελληνικός λαός.
Πριν από κάποια χρόνια είχα πει: "κανείς δεν με κρατάει".
Και σήμερα, φίλες και φίλοι, με την ίδια παρρησία σας λέω: κανείς δεν με κρατάει.
Για αυτό προωθήσαμε αλλαγές που πόνεσαν κατεστημένα.Κι αυτά βάλθηκαν να μας εξαφανίσουν.
Γιατί;
Γιατί φοβούνται τις αξίες μας.
Αξίες που θα έπρεπε να ασπαστούν - αν ενδιαφέρονταν πραγματικά για το καλό της χώρας.
Δεν με ενδιαφέρει η εξουσία για την εξουσία ή η δικαίωση, αλλά δεν θα ησυχάσω μέχρι να θριαμβεύσουν επιτέλους οι ιδέες και τα οράματα που μαζί μοιραστήκαμε.
Μπορούμε
Φίλες και φίλοι,
Κάθε τι στην Έκθεση αυτή, μας υπενθυμίζει ένα πολύ βασικό πράγμα:
Ο δρόμος για την πραγμάτωση μιας κοινωνίας αξιών είναι δύσκολος.
Είναι ανηφορικός.
Θα γίνουν και λάθη.
Έχει ήττες, έχει πισώπλατα μαχαιρώματα, έχει και προδοσίες
Ο αγώνας για περισσότερη Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη, δεν έχει ημερομηνία λήξης.
Ο δρόμος για την πραγμάτωση των αξιών, δεν τελειώνει ποτέ.
Η Μεταπελατειακή Ελλάδα, η Ελλάδα των αξιών, είναι και στόχος και καθημερινή υπόθεση.
Ακούγεται δύσκολο;
Υπάρχουν πάντα οι Σειρήνες, σε κάθε σπιθαμή της ανηφόρας, να μιλάνε για τον εύκολο δρόμο:
Να σου λένε «Μην συγκρούεσαι, το κεφάλι σου θα φας, γιατί να σηκώνεις ευθύνες άλλων; Άσε τη χώρα, σκέψου το δικό σου πολιτικό μέλλον»
Να σου λένε «Δεν γίνονται αυτά. Τι το παλεύεις;»
Πολλές φορές τα βρήκα αυτά μπροστά μου.
Θυμάμαι αυτό το «δεν γίνεται» όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με τα αδέρφια μας στην Κύπρο ξεκινούσαμε για να επιτύχουμε τον εθνικό στόχο της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με σφοδρές αντιδράσεις από παντού στο εξωτερικό.
Λίγα χρόνια μετά, η Κύπρος ήταν κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και καλά θα κάνει η φίλη μας Τουρκία να σταματήσει τα επικίνδυνα παιχνίδια που δεν πείθουν κανέναν και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας που αναγνωρίζει όλος ο κόσμος.
Είμαστε δίπλα στην Κυπριακή ηγεσία και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για τον τερματισμό της απαράδεκτης κατοχής και τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα έχει τη σύμφωνη γνώμη των ίδιων των Κυπρίων
Φίλες και φίλοι,
Στο ΠΑΚ λέγαμε: «Όταν ένας λαός πιστέψει στον εαυτό του κανείς δεν τον σταματά».
Η αλλαγή που οραματιζόμαστε, αφορά πρώτα εμάς.
Τον κάθε έναν από εμάς.
Οι αλλαγές, όταν θέλουμε, γίνονται.
Το αποδείξαμε.
Αλλά θέλουν συνεχή αγώνα και βούληση.
Συνεχή προσπάθεια.
Φίλες και φίλοι,
Είναι τώρα η ώρα, οι προοδευτικές δυνάμεις να σπάσουν τον ομφάλιο λώρο με την πελατειακή Ελλάδα και να ορίσουν τον δρόμο για την Ελλάδα των αξιών.
Η δύναμή μας, όταν αποτινάξουμε την ηττοπάθεια, όταν συμμετέχουμε, όταν αυτοργανωθούμε, όταν δικτυωθούμε, όταν δεν περιμένουμε τη λύση από αυτόχθονες ή έξωθεν σωτήρες,
η δύναμη όλων σας, όλων μας, δεν είναι απλά μια φωνή διαμαρτυρίας,
είναι μια δύναμη, φορέας μιας δυναμικής πρότασης, είναι δύναμη παραγωγική, δημιουργική,
είναι και μια δύναμη ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για τα συμφέροντα της χώρας και του Ελληνικού λαού, και μαζί, μια δύναμη προσφοράς, αλληλεγγύης, δημιουργίας, απέναντι στις αντιλήψεις των κάθε λογής κατεστημένων.
Αυτή η προσπάθεια, είναι που έχει αξία και σημασία.
Για αυτήν, αξίζει κάθε πρωτοβουλία
Όλοι εσείς να πάρετε στα χέρια σας αυτήν την υπόθεση.
Είμαι διατεθειμένος να συζητήσω με κάθε πολίτη σε κάθε γωνιά της χώρας.
Να αναζητήσουμε μια κοινή, οραματική, δημιουργική, αλλά ρεαλιστική και αποτελεσματική πορεία.
Γιατί μόνον έτσι θα καταφέρουμε πραγματικά να οικοδομήσουμε μια πολιτεία αντάξια των οραμάτων μας, μια κοινωνία δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας, ένα κράτος δικαίου, για τη δημιουργία του οποίου κάθε Έλληνας θα έχει βάλει το δικό του λιθαράκι.
Θα είναι πραγματικά το δικό μας οικοδόμημα.
Δική μας δημιουργία.
Γύρω μας ζούμε το φάσμα της ανεργίας, βλέπουμε δίπλα μας την προσφυγιά, η γειτονιά μας μαστίζεται από συγκρούσεις φονταμενταλιστών ή εθνικιστών που διαλύουν κράτη και λαούς, η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει την παγκοσμιοποίηση της κοινωνίας και μαζί, την παγκοσμιοποίηση πανδημιών ή ανισοτήτων, και βεβαίως, οικονομικών και οικολογικών κρίσεων.
Από την άλλη, δίνεται μια μάχη για πιο ανθρώπινες κοινωνίες, που θα αξιοποιήσουν σωστά τις νέες δυνατότητες που παρέχει η γνώση, η τεχνολογία, το διαδίκτυο, η προοπτική της πράσινης ανάπτυξης.
Έχουμε να επιλέξουμε. Την παρακμή από τον κατακερματισμό της κοινωνίας μας - που υπηρετεί εντέλει το πελατειακό σύστημα,
ή την δυναμική συγκρότηση μιας συλλογικότητας μέσα από μια κοινωνία αξιών.
Με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του πλούτου μας, των δυνατότητων του Έλληνα, μαζί με τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, για το κοινό καλό.
Αυτός ο δρόμος, δεν είναι εύκολος.
Είναι όμως πραγματικά δημιουργικός.
Και μπορούμε.
Αυτή η έκθεση που ιστορικά αναφέρεται στο παρελθόν, θέλουμε να αποτελέσει το έναυσμα για να συζητήσουμε με τους πολίτες και σε άλλες πόλεις της χώρας, για όσα αφορούν το μέλλον.
Χθες στην Αθήνα, σήμερα εδώ, στο Ηράκλειο, αύριο κάπου αλλού.
Οι προσκλήσεις από όλη την Ελλάδα, που είναι πάρα πολλές, δείχνουν και τις επιθυμίες και τις προσδοκίες όλων σας.
Φίλες και Φίλοι,
Είναι φανερό ότι, ο δρόμος των αξιών μας, ο δρόμος των αρχών μας, μας καλεί και πάλι.
Και η εκ βάθρων αλλαγή της χώρας, είναι το δύσκολο μεν αλλά απολύτως αναγκαίο έργο που οφείλουν να φέρουν σε πέρας οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.
Στο κάλεσμα αυτό, ξανά, μαζί, «ΠΑΜΕ»!
Εpikairo: Ακούγοντας τον Γιώργο Παπανδρέου, δεν χρειάζεται καμία δεύτερη σκέψη· λέει αυτά ακριβώς που πιστεύουμε και παλεύουμε μέσα από τούτο το blog. Ο Κύβος ερρίφθη _
Κάπως έτσι ξεκινούν όλα,
από μια χούφτα ανθρώπων,
που τους δένουν αρχές και αξίες,
που μοιράζονται τα ίδια οράματα,
που αγωνίζονται για τα ίδια ιδανικά.
Κάπως έτσι και μεις, δηλώνουμε παρόντες,
και αν τον Γιώργο δεν τον κρατάει κανείς,
ούτε εμάς μας κρατάει κανείς,
ούτε και σας που διαβάζετε τούτο το ποστ,
και αυτό, πιστέψτε μας, είναι μια καλή αρχή.
ΠΑΜΕ, λοιπόν, πάμε σαν άλλοτε,
μα τούτη τη φορά πιο ώριμοι,
πιο συγκροτημένοι,
πιο αποφασισμένοι,
πιο έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη για όσα πιστεύουμε,
μία μάχη χωρίς αύριο για την μεταπελατειακή Ελλάδα.
- See more at: http://epikairo.gr/index.php/en/politiki/item/8951-pame-san-allote#sthash.VwK0P7k0.dpuf
Χαρακτηριστικά, μάλιστα, είπε ότι συντάσσεται με όλους εκείνους τους προοδευτικούς πολίτες που θέλουν να μιλήσουν και να αγωνιστούν, να δουλέψουν, για την απελευθερωμένη «Μεταπελατειακή Ελλάδα»!
Ο Παπανδρέου έκανε αναφορά σε όλους τους μύθους που καταρρίφθηκαν, όπως το φουσκωμένο έλλειμμα, τα λεφτά που θα μας χάριζαν οι χώρες του εξωτερικού και πολλές άλλες ανοησίες που οδήγησαν στη γιγάντωση του χρυσαυγιτισμού αλλά και το διχασμό της κοινωνίας σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς.
Ο Παπανδρέου ανέφερε ότι, έχοντας γυρίσει όλο τον κόσμο, διαπίστωσε ότι παντού διεξάγεται μία μάχη, αλλού αιματηρή, αλλού πολιτική, από την Ευρώπη μέχρι την Μέση Ανατολή, από την Wall Street μέχρι το Hong Kong.
Είναι μια μάχη μεταξύ αυτών που θέλουν μια κοινωνία αξιών, και αυτών που θέλουν απλά την εξουσία.
Αυτών που θέλουν να αποκεντρώσουν δυνατότητες και αυτών που θέλουν να συγκεντρώσουν πλούτο και δύναμη.
Είναι μια μάχη μεταξύ αυτών που θέλουν την ισχύ του δικαίου και αυτών που απλά θέλουν να επιβάλουν το δίκιο του ισχυρού.
Αν επικρατήσει το δίκιο του ισχυρού και της ανισότητας, η ανθρωπότητα θα υποφέρει.
Πολύ περισσότερο ο αδύναμος, ο νοικοκύρης, ο μέσος πολίτης.
Και αυτή η πανανθρώπινη μάχη δίνεται και στην Ελλάδα.
Αν κάτι μας διδάσκει η ιστορία που εκτίθεται στην Έκθεση αυτή, είναι πόσο σημαντικές είναι οι πράξεις μας να καθοδηγούνται από το όραμα μιας κοινωνίας δικαίου.
Από αρχές και αξίες της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού που αποτελούν την διαχρονική σταθερά για το Κίνημά μας.
Ενώνοντας δυνάμεις - πραγματώνοντας ζωτικές αλλαγές, συλλογικά οράματα, σε μια κοινωνία αξιών που δεν αποκλείει κανέναν, σέβεται τον καθέναν και μας χωρά όλους.
Μα κυρίως στάθηκε στο έργο της διετίας 2009-2011, αυτό που δεν τους υπαγόρευσε καμία τρόικα αλλά οι προοδευτικές αξίες.
Χαρακτηριστικά είπε: Ξεκινήσαμε πραγματική επανάσταση στο δημόσιο και στην Αυτοδιοίκηση: Διαύγεια, Καλλικράτης, αντικειμενικές προαγωγές στο δημόσιο, όλες οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, μείωση όγκου δημοσίου, νέο πειθαρχικό δίκαιο, νόμος-σταθμός για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Εμείς, το κίνημά μας - κάναμε το 2010 τη μεγαλύτερη ως τότε μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό για να γλυτώσουμε τα Ταμεία από την άμεση κατάρρευση και να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στη σύνταξη και για τις επόμενες γενιές.
Ξεκινήσαμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες στα νοσοκομεία.
Από το 2010, αρχίσαμε να κυνηγάμε τη φοροδιαφυγή και τα μεγάλα φορολογικά παράσιτα που δεν άγγιζε κανείς.
Μαζί αλλάξαμε το θεσμικό πλαίσιο, φτιάξαμε νέους θεσμούς για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος, φορολογήσαμε τις off-shore, ανοίξαμε με πολύ κόπο τραπεζικούς λογαριασμούς.
Δημιουργήσαμε ε το Ψηφιακό Σχολείο, τον νόμο-τομή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που ψηφίστηκε με πρωτοφανή πλειοψηφία στη Βουλή.
Ο Παπανδρέου εξήγησε ότι είναι υπέρ των συναινέσεων και των συνεργασιών που θα αλλάζουν τα πράγματα προς το καλύτερο, θα ενδυναμώνουν την εξωτερική πολιτική, την δημόσια διοίκηση, την παιδεία μέχρι και θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και συλλογικά τα αίτια της οικονομικής κρίσης.
Όχι συναίνεση για να μείνουμε στα ίδια.
Όχι για να γυρίσουμε πίσω.
Ούτε για να μοιράσουμε καρέκλες.
Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει, σαφές προγραμματικό και δεσμευτικό πλαίσιο, όχι κείμενα που κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά.
Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει, συνεργαζόμαστε για πολιτικές που συνιστούν πρόοδο, αξιοκρατία, δεν μπορεί να σημαίνει συνεργασία για να μοιράσουμε πελατειακά τα κρατικά ιμάτια θέσεων με αναλογία 4-2-1
Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει, ακόμα πιο συλλογικές αποφάσεις, δεν μπορεί να σημαίνει κατάργηση κάθε έννοιας κυβερνητικής συλλογικότητας.
Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει να έρχονται νόμοι στην Βουλή με διαφάνεια και διαβούλευση, όχι ως τροπολογίες για την πώληση του αιγιαλού, τα χατίρια ενός τραπεζίτη ή κάποιου μιντιάρχη, μέχρι τις συνεχείς προσπάθειες αποδόμησης της διαύγειας.
Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει δημοκρατικές αξίες και διαδικασίες, δεν μπορεί να σημαίνει υπόγειες διαδρομές με Χρυσαυγίτες.
Εν συνεχεία, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν αποζητά μήτε εκδίκηση, μήτε δικαίωση, το μόνο που ζητά είναι να μάθουμε επιτέλους - όπως έγραψε ο μεγάλος Γιάννης Ρίτσος και τραγούδησε ο αρχάγγελος της Κρήτης, ο Νίκος Ξυλούρης - «να κουβεντιάζουμε ήσυχα και απλά». Άλλωστε, δεν σηκώνει άλλο διχασμό ο τόπος.
Ο Παπανδρέου έκλεισε την ομιλία του με τον εξής τρόπο:
Φίλες και φίλοι,
Πιστεύω ακράδαντα ότι ο πολιτικός μας χώρος, ο χώρος της προόδου, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, είναι εκείνος ο χώρος που μπορεί να ηγηθεί στο σχηματισμό ευρύτερων συναινέσεων που έχει ανάγκη η χώρα για να αλλάξει, να πάει μπροστά.
Δεν μιλάω για κανέναν τρίτο πόλο.
Μιλάω για τον πόλο που πρέπει και μπορεί να είναι πρώτος, κυρίαρχος ιδεολογικά και πολιτικά στην Ελληνική κοινωνία, στη χώρα.
Δεν αξίζει σε αυτόν το χώρο να ετεροπροσδιορίζεται από καμία δεξιά ή αριστερή συντήρηση.
Μπορούμε.
Έχουμε έργο και πολιτικές επιλογές που κάθε μέρα δικαιώνονται ακόμα κι από αυτούς που μας πολεμούσαν.
Ας τα υπερασπιστούμε.
Έχουμε το καλύτερο στελεχιακό δυναμικό, στελέχη που έζησαν τις αλήθειες, σήκωσαν την Ελλάδα στις πλάτες τους την κρίσιμη ώρα και είναι περήφανοι για αυτό.
Ας ξαναβρεθούμε.
Είμαστε πολλοί, πάρα πολλοί που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες. Το Κίνημά μας, πρέπει να επαναφέρει τις προοδευτικές αξίες στο επίκεντρο της πολιτικής. Κανείς άλλος δεν θα το κάνει.
Αξίες που θα ενώσουν και πάλι δυνάμεις αντί να πολώνουν την κοινωνία, αντί να διχάζουν τον Ελληνικό λαό.
Οραματιζόμαστε και μπορούμε να διαμορφώσουμε μια πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης που να οδηγήσει τη χώρα και την Ελληνική κοινωνία, σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, που να παράγει υγιή πλούτο και να διανέμει δίκαια το αποτέλεσμα των κόπων του Ελληνικού λαού.
Μπορούμε να το κάνουμε.
Και για να το κάνουμε, πρέπει να αναδείξουμε τις αρχές και τις αξίες μας.
Να ξαναγίνουμε Κίνημα.
Όλοι εσείς να πάρετε στα χέρια σας αυτήν την υπόθεση.
Και ας τα συζητήσουμε όλα.
Ας κριθούν και ας αμφισβητηθούν όλα.
Δομές, λειτουργία, πρόσωπα.
Ας αποφασίσουμε όλοι μαζί, τι Κίνημα θέλουμε, τι Κίνημα έχει ανάγκη ο τόπος.
Ας γίνουμε εμείς πρώτοι η Αλλαγή που οραματιζόμαστε. Ξανά.
Τότε και μόνον τότε θα είμαστε πραγματικά χρήσιμοι στον τόπο, στους Έλληνες - αλλά και στους σοσιαλιστές σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ξέρετε ότι, προσωπικά πάντα πίστευα στη δημοκρατία, τη συμμετοχή, όχι σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, αλλά στον ίδιο τον πολίτη, στο λαό.
Αυτή η διαδικασία, δεν μπορεί παρά να είναι μια διαδικασία κινηματικού χαρακτήρα - με την προσωπική συμμετοχή και ευθύνη καθενός από εμάς, αλλά και τη συλλογική ευθύνη που απαιτούν οι στιγμές.
Κινηματικά, συμμετοχικά, στη βάση.
Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε ουσιαστικά στα πραγματικά διακυβεύματα που αντιμετωπίζει η χώρα, ο Ελληνικός λαός.
Πριν από κάποια χρόνια είχα πει: "κανείς δεν με κρατάει".
Και σήμερα, φίλες και φίλοι, με την ίδια παρρησία σας λέω: κανείς δεν με κρατάει.
Για αυτό προωθήσαμε αλλαγές που πόνεσαν κατεστημένα.Κι αυτά βάλθηκαν να μας εξαφανίσουν.
Γιατί;
Γιατί φοβούνται τις αξίες μας.
Αξίες που θα έπρεπε να ασπαστούν - αν ενδιαφέρονταν πραγματικά για το καλό της χώρας.
Δεν με ενδιαφέρει η εξουσία για την εξουσία ή η δικαίωση, αλλά δεν θα ησυχάσω μέχρι να θριαμβεύσουν επιτέλους οι ιδέες και τα οράματα που μαζί μοιραστήκαμε.
Μπορούμε
Φίλες και φίλοι,
Κάθε τι στην Έκθεση αυτή, μας υπενθυμίζει ένα πολύ βασικό πράγμα:
Ο δρόμος για την πραγμάτωση μιας κοινωνίας αξιών είναι δύσκολος.
Είναι ανηφορικός.
Θα γίνουν και λάθη.
Έχει ήττες, έχει πισώπλατα μαχαιρώματα, έχει και προδοσίες
Ο αγώνας για περισσότερη Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη, δεν έχει ημερομηνία λήξης.
Ο δρόμος για την πραγμάτωση των αξιών, δεν τελειώνει ποτέ.
Η Μεταπελατειακή Ελλάδα, η Ελλάδα των αξιών, είναι και στόχος και καθημερινή υπόθεση.
Ακούγεται δύσκολο;
Υπάρχουν πάντα οι Σειρήνες, σε κάθε σπιθαμή της ανηφόρας, να μιλάνε για τον εύκολο δρόμο:
Να σου λένε «Μην συγκρούεσαι, το κεφάλι σου θα φας, γιατί να σηκώνεις ευθύνες άλλων; Άσε τη χώρα, σκέψου το δικό σου πολιτικό μέλλον»
Να σου λένε «Δεν γίνονται αυτά. Τι το παλεύεις;»
Πολλές φορές τα βρήκα αυτά μπροστά μου.
Θυμάμαι αυτό το «δεν γίνεται» όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με τα αδέρφια μας στην Κύπρο ξεκινούσαμε για να επιτύχουμε τον εθνικό στόχο της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με σφοδρές αντιδράσεις από παντού στο εξωτερικό.
Λίγα χρόνια μετά, η Κύπρος ήταν κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και καλά θα κάνει η φίλη μας Τουρκία να σταματήσει τα επικίνδυνα παιχνίδια που δεν πείθουν κανέναν και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας που αναγνωρίζει όλος ο κόσμος.
Είμαστε δίπλα στην Κυπριακή ηγεσία και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για τον τερματισμό της απαράδεκτης κατοχής και τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα έχει τη σύμφωνη γνώμη των ίδιων των Κυπρίων
Φίλες και φίλοι,
Στο ΠΑΚ λέγαμε: «Όταν ένας λαός πιστέψει στον εαυτό του κανείς δεν τον σταματά».
Η αλλαγή που οραματιζόμαστε, αφορά πρώτα εμάς.
Τον κάθε έναν από εμάς.
Οι αλλαγές, όταν θέλουμε, γίνονται.
Το αποδείξαμε.
Αλλά θέλουν συνεχή αγώνα και βούληση.
Συνεχή προσπάθεια.
Φίλες και φίλοι,
Είναι τώρα η ώρα, οι προοδευτικές δυνάμεις να σπάσουν τον ομφάλιο λώρο με την πελατειακή Ελλάδα και να ορίσουν τον δρόμο για την Ελλάδα των αξιών.
Η δύναμή μας, όταν αποτινάξουμε την ηττοπάθεια, όταν συμμετέχουμε, όταν αυτοργανωθούμε, όταν δικτυωθούμε, όταν δεν περιμένουμε τη λύση από αυτόχθονες ή έξωθεν σωτήρες,
η δύναμη όλων σας, όλων μας, δεν είναι απλά μια φωνή διαμαρτυρίας,
είναι μια δύναμη, φορέας μιας δυναμικής πρότασης, είναι δύναμη παραγωγική, δημιουργική,
είναι και μια δύναμη ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για τα συμφέροντα της χώρας και του Ελληνικού λαού, και μαζί, μια δύναμη προσφοράς, αλληλεγγύης, δημιουργίας, απέναντι στις αντιλήψεις των κάθε λογής κατεστημένων.
Αυτή η προσπάθεια, είναι που έχει αξία και σημασία.
Για αυτήν, αξίζει κάθε πρωτοβουλία
Όλοι εσείς να πάρετε στα χέρια σας αυτήν την υπόθεση.
Είμαι διατεθειμένος να συζητήσω με κάθε πολίτη σε κάθε γωνιά της χώρας.
Να αναζητήσουμε μια κοινή, οραματική, δημιουργική, αλλά ρεαλιστική και αποτελεσματική πορεία.
Γιατί μόνον έτσι θα καταφέρουμε πραγματικά να οικοδομήσουμε μια πολιτεία αντάξια των οραμάτων μας, μια κοινωνία δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας, ένα κράτος δικαίου, για τη δημιουργία του οποίου κάθε Έλληνας θα έχει βάλει το δικό του λιθαράκι.
Θα είναι πραγματικά το δικό μας οικοδόμημα.
Δική μας δημιουργία.
Γύρω μας ζούμε το φάσμα της ανεργίας, βλέπουμε δίπλα μας την προσφυγιά, η γειτονιά μας μαστίζεται από συγκρούσεις φονταμενταλιστών ή εθνικιστών που διαλύουν κράτη και λαούς, η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει την παγκοσμιοποίηση της κοινωνίας και μαζί, την παγκοσμιοποίηση πανδημιών ή ανισοτήτων, και βεβαίως, οικονομικών και οικολογικών κρίσεων.
Από την άλλη, δίνεται μια μάχη για πιο ανθρώπινες κοινωνίες, που θα αξιοποιήσουν σωστά τις νέες δυνατότητες που παρέχει η γνώση, η τεχνολογία, το διαδίκτυο, η προοπτική της πράσινης ανάπτυξης.
Έχουμε να επιλέξουμε. Την παρακμή από τον κατακερματισμό της κοινωνίας μας - που υπηρετεί εντέλει το πελατειακό σύστημα,
ή την δυναμική συγκρότηση μιας συλλογικότητας μέσα από μια κοινωνία αξιών.
Με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του πλούτου μας, των δυνατότητων του Έλληνα, μαζί με τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, για το κοινό καλό.
Αυτός ο δρόμος, δεν είναι εύκολος.
Είναι όμως πραγματικά δημιουργικός.
Και μπορούμε.
Αυτή η έκθεση που ιστορικά αναφέρεται στο παρελθόν, θέλουμε να αποτελέσει το έναυσμα για να συζητήσουμε με τους πολίτες και σε άλλες πόλεις της χώρας, για όσα αφορούν το μέλλον.
Χθες στην Αθήνα, σήμερα εδώ, στο Ηράκλειο, αύριο κάπου αλλού.
Οι προσκλήσεις από όλη την Ελλάδα, που είναι πάρα πολλές, δείχνουν και τις επιθυμίες και τις προσδοκίες όλων σας.
Φίλες και Φίλοι,
Είναι φανερό ότι, ο δρόμος των αξιών μας, ο δρόμος των αρχών μας, μας καλεί και πάλι.
Και η εκ βάθρων αλλαγή της χώρας, είναι το δύσκολο μεν αλλά απολύτως αναγκαίο έργο που οφείλουν να φέρουν σε πέρας οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.
Στο κάλεσμα αυτό, ξανά, μαζί, «ΠΑΜΕ»!
Εpikairo: Ακούγοντας τον Γιώργο Παπανδρέου, δεν χρειάζεται καμία δεύτερη σκέψη· λέει αυτά ακριβώς που πιστεύουμε και παλεύουμε μέσα από τούτο το blog. Ο Κύβος ερρίφθη _
Κάπως έτσι ξεκινούν όλα,
από μια χούφτα ανθρώπων,
που τους δένουν αρχές και αξίες,
που μοιράζονται τα ίδια οράματα,
που αγωνίζονται για τα ίδια ιδανικά.
Κάπως έτσι και μεις, δηλώνουμε παρόντες,
και αν τον Γιώργο δεν τον κρατάει κανείς,
ούτε εμάς μας κρατάει κανείς,
ούτε και σας που διαβάζετε τούτο το ποστ,
και αυτό, πιστέψτε μας, είναι μια καλή αρχή.
ΠΑΜΕ, λοιπόν, πάμε σαν άλλοτε,
μα τούτη τη φορά πιο ώριμοι,
πιο συγκροτημένοι,
πιο αποφασισμένοι,
πιο έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη για όσα πιστεύουμε,
μία μάχη χωρίς αύριο για την μεταπελατειακή Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.