Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Το «ναι» δεν γίνεται «όχι». Το «όχι»;

«Το "όχι" σήμερα, γίνεται "ναι" αύριο. Το "ναι", δεν μπορεί να γίνει ποτέ "όχι"». Αυτό το απόφθεγμα καθοδήγησε τη ψήφο των Κυπρίων βουλευτών. Ήταν η κατακλείδα ενός «εμπιστευτικού εγγράφου εμπειρογνωμόνων», το οποίο υπέβαλαν στον πρόεδρο Αναστασιάδη οικονομολόγοι, τη νύχτα της Κυριακής, εισηγούμενοι το plan B. Αυτό το εναλλακτικό, το οποίο ψάχνει τώρα η κυπριακή κυβέρνηση. Τόσο εναλλακτικό ήταν. Και τόσο εμπιστευτικό, ώστε λίγες ώρες μετά, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο.

Τι λένε στο plan B; Με δυο λόγια, εισηγούνται τα ίδια ακριβώς μέτρα εις βάρος των καταθετών με εκείνα, τα οποία πρότεινε το Eurogroup. Οι διαφορές είναι δύο. Το "κούρεμα" ονομάζεται αναγκαστικό δάνειο. Αντί για μετοχές των τραπεζών, οι αναγκαστικοί δανειοδότες θα ελάμβαναν μετοχές της εταιρείας υδρογονανθράκων. Πότε θα ήταν μετατρέψιμες αυτές οι μετοχές οι σοφοί οικονομολόγοι δεν προέβλεπαν. Ούτε περίοδο διακράτησης. Ούτε την αξία κάθε μετοχής, ούτε ποιο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας Υδρογονανθράκων θα κάλυπταν τα μετοχοποιημένα 5,8 δισ. ευρώ των καταθετών. Στην ταχύτατη εκτέλεση των λογαριασμών λησμόνησαν να προσθέσουν και τα 10 δισ. δάνειο, που θα εδινε η τρόικα. Παρέλειψαν, επίσης, να ενημερώσουν από πού θα έβρισκαν και τα άλλα 10 δισ., με τα οποία χρηματοδότησε η ΕΚΤ τις δύο προβληματικές τράπεζες, το τελευταίο τρίμηνο. Από τους λογαριασμούς έλειπαν 20 δισ.

Είχαν προσθέσει και ακροτελεύτιο άρθρο στο plan B: Ειδική σχέση με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αλλά μετά το ακροτελεύτιο θα έπρεπε να υποσημειώσουν : "οι υπολoγισμοί έγιναν με βάση την ισοτιμία ευρώ-κυπριακής λίρας την ημέρα εισδοχής στη ζώνη του ευρώ".

Μετά την ειδική σχέση με τη Ρωσική Ομοσπονδία, η ισοτιμία θα παίζει κάθε μέρα. Στο plan B δεν υπήρχε πρόβλεψη για τα ομόλογα του Μακαριωτάτου. Δεν είχε υπολογιστεί, επίσης, το "νιετ" του Πούτιν σε δάνειο 5 δισ. Ούτε υπολόγισαν ότι η Gazprom θα γύρευε τη μάνα της και τον πατέρα της για να πάρει, η GazpromBank τη Λαϊκή. Τέτοιο σεφέρι το Μόσκοβο.

"Το "Όχι" σήμερα, γίνεται "Ναι" αύριο", υποσχέθηκαν οι οικονομολόγοι. Μόνο που το "Ναι" θα είναι σε άλλη ερώτηση. Κάθε επόμενη ερώτηση θα έχει αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας. Αυτό έχει γίνει στο Κυπριακό, από τον Ατσεσον ως τις μέρες μας. 50 χρόνια τώρα. Τις τελευταίες μέρες πολλοί κινούνται στον ενθουσιασμό του "Όχι". Στην Ελλάδα και την Κύπρο, έγραφε ο Τάκης Λαμπρίας, το πλέον πτητικό αέριο είναι ο ενθουσιασμός. Εξατμίζεται σε χρόνο dt και κατακάθεται ως οργή.

http://www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.