Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Σαχινίδης: Καταστρατηγήθηκε η συμφωνία επικοινωνίας μεταξύ των κομμάτων, αποφασίζουν άτυπα οι αρχηγοί

Ιδιαίτερα επικριτικός στον τρόπο λειτουργίας αλλά και λήψης των αποφάσεων αυτής της κυβέρνησης εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης, σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ Fm.

Παραθέτω τα πιο ενδιαφέροντα αποσπάσματα:

-Η εμπειρία που βιώνουμε, είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία και δεν είμαι απόλυτα βέβαιος ότι τόσο ο Κανονισμός της Βουλής όσο και το ίδιο το Σύνταγμα, έχουν προνοήσει για το ενδεχόμενο να έχουμε λειτουργία μιας Κυβέρνησης η οποία δεν είναι μονοκομματική, αλλά στηρίζεται σε ευρύτερες Κοινοβουλευτικές ομάδες, προκειμένου...

...να εξασφαλίσει την κυβερνητική πλειοψηφία. Ο καταστατικός χάρτης της χώρας αλλά και ο ίδιος ο Κανονισμός που διέπει τη λειτουργία της Βουλής δεν έχει προνοήσει, για το πώς θα λειτουργήσει αυτή η Κυβέρνηση. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο στα κόμματα που επίσης δεν έχουν εμπειρία αλλά και στα πρόσωπα που απαρτίζουν τα κόμματα που επίσης δεν έχουν εμπειρία από πολυκομματικές κυβερνήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι, από την ημέρα που συγκροτήθηκε η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα, έχει συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο –διορθώστε με αν κάνω λάθος- όχι περισσότερο από τρεις φορές.

-Οι αποφάσεις λαμβάνονται συνήθως από ένα άτυπο όργανο, που είναι το συμβούλιο των αρχηγών, όπου συνήθως παρίσταται και ο Υπουργός Οικονομικών, διότι τα θέματα τα οποία απασχολούν αυτή τη στιγμή πάρα πολύ τη χώρα σχετίζονται κυρίως, με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής και έχουμε θεσμοθετήσει - ας πούμε κατά έναν τρόπο άτυπο - σε ό, τι αφορά τη λήψη των αποφάσεων, να προκύπτουν μέσα από τις αποφάσεις του συμβουλίου των αρχηγών. Αυτό καταλαβαίνετε ότι δημιουργεί ορισμένα νέα δεδομένα, που επηρεάζουν και τον τρόπο λειτουργίας της Κυβέρνησης, διότι στο βαθμό που δεν έρχονται τα νομοσχέδια προς συζήτηση σε Υπουργικό Συμβούλιο, είναι δύσκολο να διατυπωθούν οι απόψεις ή να ασκηθεί μια γόνιμη και δημιουργική κριτική, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Εγώ σας υπενθυμίζω, ότι κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης τόσο του ΠρωθυπουργούΓιώργου Παπανδρέου όσο και του Λουκά Παπαδήμου, υπήρχαν πάντοτε δύο αναγνώσεις για κάθε νομοσχέδιο. Και γινόταν εκτενής συζήτηση.
-Κύριε Σαχινίδη, επειδή έχει τεθεί και παλαιότερα αυτό το θέμα και υπήρξε η συμφωνία να υπάρχει μια επικοινωνία των τριών πλευρών. Αυτό δεν υφίσταται; Είναι προβληματικό ή δεν υπάρχει καθόλου; Μεταξύ συνεργατών του πρωθυπουργού και συνεργατών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Έχει καταστρατηγηθεί. Αυτή τη στιγμή, συγκεκριμένα, υπάρχουν τροπολογίες οι οποίες ήρθαν στη Βουλή την Παρασκευή, συζητούνται τώρα στο νομοσχέδιο το αναπτυξιακό. Ήρθαν λοιπόν οι τροπολογίες την Παρασκευή, χωρίς να έχει ενημερωθεί κανείς εκ των κυβερνητικών εταίρων, δηλαδή, τουλάχιστον δεν ενημερώθηκε το ΠΑΣΟΚ, δεν ενημερώθηκε και η ΔΗΜΑΡ. Εμείς, κάναμε μία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και εξουσιοδοτήσαμε το Γραμματέα, να μεταφέρει στη Ν.Δ. την εξής θέση μας: Ότι από τούδε και στο εξής, οποιαδήποτε τροπολογία δε σχετίζεται με τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα μας έναντι του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, δεν θα γίνεται αποδεκτή όταν θα κατατίθεται την τελευταία στιγμή. Επίσης όταν δεν θα έχει προηγηθεί ενημέρωση των κομμάτων. Αν, για τον οποιοδήποτε λόγο, μία τροπολογία σχετίζεται με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής και πρέπει να κατατεθεί, δεν θα κατατεθεί, εάν δεν έχει προηγηθεί μία τουλάχιστον τηλεφωνική επικοινωνία και ενημέρωση, των υπεύθυνων εισηγητών από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, έτσι ώστε να ξέρουμε ποιο είναι το ζήτημα το οποίο έρχεται να ρυθμίσει η τροπολογία και ποιος είναι ο λόγος που επιτάσσει την έκτακτη κατάθεση αυτής της τροπολογίας. Αυτό και μόνο, αποτελεί μια επιβεβαίωση ότι υπάρχουν σημαντικές δυσλειτουργίες στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, οι οποίες δεν έχουν αντιμετωπιστεί παρά το γεγονός, ότι για εννιά μήνες από τότε που συγκροτήθηκε η κυβέρνηση, αυτό το ζήτημα έχει αναδειχθεί πάρα πολλές φορές.

-Θεωρώ, ότι αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει κανένα λόγο και δεν έχει εκφράσει καμία αντίρρηση να συμμετάσχει όσο το δυνατόν περισσότερο, με στελέχη τα οποία έχουν είτε κοινοβουλευτική παρουσία, είτε είναι εκτός Κοινοβουλίου αλλά είναι πολιτικά, διότι το ζητούμενο σ’ αυτή τη φάση είναι να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να φύγει η χώρα από αυτήν την κρίση.

-Εσείς θα βλέπατε τον εαυτό σας σε μία νέα κυβέρνηση;

Δεν είναι προσωπικό το ζήτημα. Δεν έχει να κάνει με την προσωπική μου παρουσία. Εμένα μου δόθηκε η ευκαιρία και μου έγινε η τιμή από δύο διαφορετικούς Πρωθυπουργούς να μου ζητήσουν να συμμετάσχω στα Υπουργικά Συμβούλια τα οποία είχαν συγκροτήσει. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι προσωπικό. Το ζήτημα σ’ αυτή τη φάση είναι: εάν τα κόμματα θεωρούν ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει μία ανασυγκρότηση του Υπουργικού Συμβουλίου να επανεξετάσουν τη στελέχωση του υπουργικού συμβουλίου, πάντοτε όμως με γνώμονα, όχι τους συσχετισμούς αλλά με γνώμονα την αποτελεσματικότητα, γιατί αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο και ως προς αυτό θα αξιολογηθούμε από τους πολίτες στην επόμενη διαδικασία λογοδοσίας, όποτε και αν αυτή γίνει. Είτε στις ευρωεκλογές είτε στις εθνικές εκλογές, όποτε γίνουν αυτές.

-Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, βλέπετε να εξελίσσεται ικανοποιητικά και ποια είναι η πρόβλεψή σας, γιατί υπάρχουν και ισχυρές πιέσεις και από την τρόικα;

Η διαδικασία αυτή έχει καθυστερήσει και έχει καθυστερήσει, όχι αρκετά αλλά υπερβολικά. Είναι μέρος του προβλήματος για το γεγονός ότι η οικονομία μας βρίσκεται στις συνθήκες που βρίσκεται. Σας υπενθυμίζω ότι ένα από τα θέματα που κλήθηκα να αντιμετωπίσω τις τελευταίες ημέρες που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Υπουργός των Οικονομικών, ήταν να διασφαλίσω να έλθουν 25 δισεκατομμύρια για να γίνει η προσωρινή διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης. Στο μεταξύ μεσολάβησαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Υπενθυμίζω ότι αυτή η συζήτηση γίνεται ακριβώς τέτοιο καιρό πέρυσι, δηλαδή πρέπει να είχαν έρθει τα χρήματα, τα 25 δισεκατομμύρια γύρω στα μέσα Απριλίου και από τα μέσα Απριλίου όπου ήρθαν πέρυσι τα 25 δισεκατομμύρια μέχρι σήμερα, έχει περάσει ένας χρόνος και ακόμη συζητούμε για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Αυτή η αβεβαιότητα, αυτή η έλλειψη των συνθηκών που θα επέτρεπε στις τράπεζες να λειτουργήσουν, όπως προβλέπεται να λειτουργούν σε μα αναπτυγμένη Οικονομία, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο πληρώνει αυτή τη στιγμή η Οικονομία. Εύχομαι, οι διαδικασίες αυτές να ολοκληρωθούν χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Βέβαια με τη σύμφωνη γνώμη της Τρόικας, η οποία πολλές φορές έρχεται με απόψεις, οι οποίες ανατρέπουν προηγούμενες απόψεις που είχε καταθέσει.
http://www.parapolitiki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.