Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΕΝΩ Η ΑΓΟΡΑ «ΣΤΕΓΝΩΝΕΙ» ΑΠΟ ΡΕΥΣΤΟ...1,7 δισ. στο συρτάρι της γραφειοκρατίας

Στα... αζήτητα παραμένει 1,7 δισ. ευρώ εξαιτίας της γραφειοκρατίας των δημόσιων οργανισμών, την ώρα που η ρευστότητα της αγοράς βρίσκεται υπό το μηδέν.

Και αυτό γιατί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες γίνεται με βήμα... σημειωτόν.

Από τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών και είναι διαθέσιμα προς πληρωμή, λιγότερα από τα μισά έχουν φθάσει στους τελικούς αποδέκτες τους.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές [02/04]

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τα τέλη Μαρτίου οι εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ανήλθαν σε 3,2 δισ. ευρώ περίπου. Ομως οι πληρωμές από τα υπουργεία και τους φορείς προς την πραγματική οικονομία ήταν μόλις 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά αφορούν στην εξόφληση βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων επιστροφών φόρων.

Γίνεται αντιληπτό ότι ένα ποσό που προσεγγίζει το 1,7 δισ. ευρώ παραμένει αναξιοποίητο.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι... αδύναμοι κρίκοι του συστήματος είναι ο ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία και οι δήμοι.


Αλλωστε, το 45% των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προέρχονται από τον κλάδο της Υγείας. Τα ίδια στελέχη αναφέρουν πως τα υπουργεία υπέγραψαν τα σχετικά «μνημόνια» με το υπουργείο Οικονομικών για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν όσον αφορά τις πληρωμές προς ιδιώτες, αλλά δεν φρόντισαν εγκαίρως να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Τα προβλήματα
Πιο αναλυτικά, οι βασικοί σκόπελοι οι οποίοι δυσχεραίνουν την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι οι ακόλουθοι:
Στον ΕΟΠΥΥ δεν έχει προχωρήσει η εκκαθάριση των χρεών. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, το μεγαλύτερο «αγκάθι» στη διαδικασία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι τα χρέη του Δημοσίου στους προμηθευτές του κλάδου της Υγείας.

Η εκκαθάριση των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ αποδεικνύεται δύσκολο έργο και στο πλαίσιο αυτό έχει εξεταστεί και η είσοδος ιδιωτών που θα αναλάβουν το συγκεκριμένο αντικείμενο. Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 657 εκατ. ευρώ και έχουν πληρωθεί στους δικαιούχους 160 εκατ. ευρώ.
Στην τοπική αυτοδιοίκηση πολλοί δήμοι δεν έχουν συντάξει προϋπολογισμούς για να μπορέσουν να ξεμπλοκαριστούν τα εντάλματα πληρωμής, ενώ άλλοι δεν έχουν επαρκές προσωπικό στις οικονομικές υπηρεσίες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που θέτει το «μνημόνιο», το οποίο έχει υπογράψει το υπουργείο Οικονομικών με το υπουργείο Εσωτερικών για την προώθηση χρηματοδοτικών αιτημάτων. Από το ΓΛΚ έχουν εγκριθεί 330 εκατ. ευρώ και έχουν πληρωθεί μόνο 45 εκατ. ευρώ.

Δυσλειτουργίες έχουν προκύψει και στα νοσοκομεία, με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να έχει αναλάβει από τα μέσα Φεβρουαρίου τον έλεγχο της αποπληρωμής των χρεών τους. Από εγκρίσεις 559 εκατ. ευρώ, στην αγορά έχουν πέσει 100 εκατ. ευρώ περίπου. Πιο αναλυτικά, από τα 3,16 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών, μόνο το 1,5 δισ. ευρώ έχει φθάσει στην αγορά:
Τον Δεκέμβριο εγκρίθηκαν αιτήματα 363 εκατ. ευρώ και έγιναν πληρωμές 199 εκατ. ευρώ.
Τον Ιανουάριο οι εγκρίσεις ανήλθαν στα 548 εκατ. ευρώ και οι πληρωμές στα 334 εκατ. ευρώ.
Τον Φεβρουάριο οι χρηματοδοτήσεις διαμορφώθηκαν στα 924 εκατ. ευρώ και οι πληρωμές στα 198 εκατ. ευρώ.
Τον Μάρτιο οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν έφθασαν στο 1,3 δισ. ευρώ και οι τελικές πληρωμές στα 792 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί πως μέχρι τώρα έχουν χορηγηθεί 6.624 εφάπαξ του Δημοσίου και 1.100 εφάπαξ της ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα οι αιτήσεις που είναι προς έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο εκτιμώνται περίπου σε 1,2 δισ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την αποπληρωμή 3,5 δισ. ευρώ έως το τέλος Μαρτίου και 1,5 δισ. ευρώ σε καθένα από τα επόμενα τρίμηνα, ώστε έως το τέλος του έτους να έχει εξοφληθεί το σύνολο των περίπου 8 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους. Αλλά με τους ρυθμούς που έχουν έως τώρα καταγραφεί θεωρείται βέβαιο ότι οι αρχικοί στόχοι δεν θα επιτευχθούν.

Κώστας Τσαχάκης

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ
Ζήτησε επιτάχυνση των εγκρίσεων και των πληρωμών

Στα τέλη Ιουνίου θα έχουν συγκλίνει τα ποσά των εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και των πληρωμών προς τους τελικούς αποδέκτες ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται σήμερα.

Αυτό προβλέπουν στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνοντας πως σταδιακά βελτιώνεται ο ρυθμός αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζοντας τα στοιχεία για τις εγκρίσεις και τις πληρωμές χρεών ως τα τέλη Μαρτίου ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειες από τους χρηματοδοτούμενους φορείς ώστε να αυξηθεί η ροή πολύτιμων κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία, που είναι και το ουσιαστικό ζητούμενο.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η αποδέσμευση κινείται μεν με επιταχυνόμενο ρυθμό, σε σχέση με προηγούμενους μήνες, καθώς αρχίζουν να επιλύονται θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα, ενώ με βάση την εικόνα των αιτημάτων και των πληρωμών η εξέλιξη αναμένεται να είναι καλύτερη αυτόν τον μήνα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένουν «σύγκλιση» των αποδεσμεύσεων με τους απορροφούμενους πόρους πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

«Το υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας, τον Δεκέμβριο του 2012, μέχρι σήμερα (τέλος Μαρτίου του 2013), έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά έχει πλέον επιχορηγηθεί σχεδόν το σύνολο των υπουργείων που οι φορείς τους είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Εκτίμησε πως σταδιακά «θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα επιλύονται». Οπως εξήγησε τον μήνα Μάρτιο έγιναν τελικές πληρωμές ύψους 790 εκατ. ευρώ, πάνω από τον εκτιμώμενο μηνιαίο μέσο όρο του προγράμματος, ενώ αθροιστικά, κατά το τρίμηνο Δεκέμβριος 2012 - Φεβρουάριος 2013, οι τελικές πληρωμές ήταν 730 εκατ. ευρώ.
http://www.ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.