Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Τέλος χρόνου για την κυβέρνηση Τσίπρα: Ή θα προτείνει κάτι συγκεκριμένο στην Ευρώπη ή μπλέκουμε άσχημα

Με το που ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Παρασκευή, τα διεθνή ΜΜΕ γέμισαν ξανά με αρνητικές δηλώσεις Ευρωπαϊκών αξιωματούχων για το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας με τη νέα ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι είναι πολύ απαισιόδοξος καθώς «η Ελλάδα έχει υπερβολικά υψηλές προσδοκίες» ενώ λίγο αργότερα ο Γιούνκερ συμπλήρωσε ότι «είμαστε μακριά από συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, αλλά και από αυτό που θα ονομάζαμε πολιτικό συμβιβασμό». Σήμερα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters τονίζει ότι αυτή η εβδομάδα θα κρίνει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Όλα αυτά συμβαίνουν παρά την άτακτη υποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής όπου κι αποδέχθηκε το 70% του Μνημονίου, την συζήτηση για ένα «νέο πρόγραμμα» και υποβάθμισε την ανάγκη κουρέματος του χρέους. Η Παραπολιτική τότε, κόντρα στη γενικότερη αισιοδοξία, σημείωνε:


Μένει πάντως να δούμε αν η κωλοτούμπα αυτή θα αποδεχθεί αρκετή για να επιτευχθεί η συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας καθώς την ίδια ώρα η Μέρκελ δήλωνε ότι το υπάρχον πρόγραμμα της Ελλάδας είναι σε ισχύ και η μόνη λύση είναι αυτό να επεκταθεί.

Αυτό που θέτει σήμερα σε σοβαρό κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη είναι η άρνηση της κυβέρνησης να εξηγήσει στους πολίτες τι ακριβώς σημαίνουν κάποιες από τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει έναντι των υπόλοιπων Ευρωπαίων.

Με την εκτέλεση του προϋπολογισμού να είναι ήδη κάτι παραπάνω από προβληματική, οι συνομιλητές της χώρας ζητούν να μάθουν με ποιον ακριβώς τρόπο σκοπεύει η νέα κυβέρνηση να εξασφαλίσει την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, ακόμα κι αν ο στόχος του πλεονάσματος είναι 1.5%, από τη στιγμή που τα έσοδα καταρρέουν και οι νέοι υπουργοί προχωρούν στην υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι στιγμής, ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν έχει δώσει την παραμικρή σχετική απάντηση και γενικώς αποφεύγει να παραθέτει συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στους Ευρωπαίους ομολόγους του. Εξάλλου, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η κυβέρνηση δεν ζητά μια ολιγόμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος από τη στιγμή που ο ίδιος ο Βαρουφάκης παραδέχεται ότι χρειάζεται χρόνο για να καταθέσει ένα συγκεκριμένο διαφορετικό πρόγραμμα.

Με λίγα λόγια, το πρόβλημα δεν είναι ότι η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την Ευρώπη αλλά το ότι η κυβέρνηση αρνείται προς το παρόν να χωνέψει το ότι οι βουλευτές που τη στηρίζουν, θα χρειαστεί να ψηφίσουν δυσάρεστα μέτρα ή έστω να καθυστερήσουν σημαντικά την προώθηση του -ήδη ξεχασμένου- προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Με το ημερολόγιο να γράφει πλέον αύριο «16 Φεβρουαρίου» και όχι «25 Ιανουαρίου», η κυβέρνηση καλείται επιτέλους να...κυβερνήσει τον τόπο και να εκπροσωπήσει τη χώρα με συγκεκριμένο τρόπο στις διεθνείς επαφές της. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η πρόσφατη αποστροφή του Πάνου Καμμένου για το ότι «η Κύπρος δεν είναι μακριά» θα αποδειχθεί αληθινή αλλά με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.

- See more at: http://www.parapolitiki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.