Β.Αδαμόπουλος: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή το γνώριμο από τα παλιά Γιώργο Πεταλωτή, εκπρόσωπο τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Πρέπει να πούμε ότι ο Γιώργος Πεταλωτής ήταν ο άνθρωπος που έκανε ποδαρικό σε αυτή εδώ την εκπομπή όταν ξεκίνησε στο ΒΗΜΑ FM, όταν μετακομίσαμε και ήρθαμε εδώ. Και νομίζω ότι μας έκανε καλό ποδαρικό. Συνεπώς τον καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη χαρά. Καλημέρα
Γ.Πεταλωτής: Καλημέρα, ευχαριστώ και είναι ευχάριστο αυτό που ακούω ότι τελικά το ποδαρικό έπιασε τόπο.
Σ.Ξενάκης: Μια χαρά πήγε. Να δούμε τώρα το ποδαρικό της εκπροσώπησης στο ΚΙΝΗΜΑ πώς θα πάει.
Γ.Πεταλωτής: Αυτό είναι ένα ερωτηματικό και θα φανεί.
Σ.Ξενάκης: Διότι και σήμερα έχουμε δημοσκόπηση, θα την έχετε δει σίγουρα από χτες το βράδυ.
Β.Αδαμόπουλος: Είναι μία δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο Ποντίκι και δείχνει ότι το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών είναι στο 2,6%. Δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει το εκλογικό όριο εισόδου στη Βουλή. Γενικά όλες οι δημοσκοπήσεις που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα είναι πάνω-κάτω στο ίδιο αποτέλεσμα. Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μάλλον δεν θα καταφέρει το ΚΙΝΗΜΑ σας να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Θα θέλατε να το σχολιάσετε αυτό;
Γ.Πεταλωτής: Κοιτάξτε, οι δημοσκοπήσεις όντως είναι εργαλεία για να κάνουμε τις πολιτικές μας αναλύσεις.
Αλλά πρώτον, μετράμε ελάχιστες ημέρες ύπαρξής μας, όπως και λίγες είναι οι ημέρες βέβαια, που έχουμε για τις εκλογές. Για τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις μπορώ να σας πω ότι υπήρχαν δημοσκοπήσεις που μας έδειχναν, την προηγούμενη εβδομάδα, 2,9% όταν η δημοσκόπηση ξεκίνησε από τις 2 Ιανουαρίου και τελείωσε στις 8 Ιανουαρίου. Εμείς ιδρυθήκαμε σαν κόμμα στις 3 Ιανουαρίου.
Και εάν σκεφτεί κανείς ότι προεκλογική μας δράση και δραστηριότητα ξετυλίγεται από εδώ και πέρα και ότι μέχρι τις εκλογές θα είναι μία περίοδος την οποία θα αναπτύξουμε έντονη προεκλογική δραστηριότητα και με τον κύριο Παπανδρέου στα κανάλια και με εκδηλώσεις και με συναντήσεις, ευελπιστούμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό.
Να σας πω και κάτι άλλο. Οι συγκεντρώσεις οι οποίες γίνονται, οι οποίες είναι δυναμικότατες, είναι οι καλύτερες δημοσκοπήσεις για εμάς. Αν σκεφτεί κανείς ότι και το όλο κλίμα και το όλο περιβάλλον μέχρι πριν από ελάχιστο χρόνο συνηγορούσε ώστε η παρουσία του Γ. Παπανδρέου να θεωρείται αδίκημα μόνο και να το συζητάει κανείς, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι ακόμα και στη δημοσκόπηση υπάρχει θέμα.
Και αν μου επιτρέπετε να πω και κάτι τελευταίο, προχτές με πήρε τηλέφωνο, προσωπικά, φίλος πρώην Δήμαρχος, ο οποίος μου είπε για μία κυριακάτικη εφημερίδα, δεν θα αναφέρω ποια αλλά μπορώ να το αναφέρω μετά, έγινε μία δημοσκόπηση από συγκεκριμένη εταιρία. Στις 3 ερωτήσεις που γίνονταν, η πρώτη ήταν : Θετική ή αρνητική γνώμη για τα κόμματα, το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών δεν υπήρχε πουθενά. Θετική ή αρνητική γνώμη για πολιτικούς αρχηγούς, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν υπήρχε πουθενά. Και στην τρίτη ερώτηση: Τι θα ψηφίσετε; Όταν στις δύο πρώτες είχε ήδη υποβληθεί στον πολίτη η απουσία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ και του Γιώργου Παπανδρέου. Για μία πολύ σοβαρή εφημερίδα, μία πολύ σοβαρή εταιρία δημοσκπήσεων.
Άρα χωρίς να θέλω να πω περισσότερα πράγματα, και ελλείψει ανεξάρτητης αρχής για τις δημοσκοπήσεις στη χώρα μας, κρατάω πολλές επιφυλάξεις για το πώς οι δημοσκοπήσεις αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Β.Αδαμόπουλος: Καταγράφεται αυτό. Τώρα, εγώ δεν θα ήθελα να σταθούμε στους λόγους για τους οποίους ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και έφυγε από το ΠΑΣΟΚ μαζί με τόσα στελέχη. Νομίζω τους εξήγησε ο ίδιος επαρκώς και στην ιδρυτική συνάντηση.
Θα ήθελα όμως να σταθώ στο ζήτημα της κεντροαριστεράς, κύριε Πεταλωτή. Επειδή έχουμε μιλήσει πολύ στο παρελθόν, θυμάστε, και σε αυτήν εδώ την εκπομπή. Θέλω να μου πείτε πώς αντιμετωπίζετε το γεγονός ότι η κεντροαριστερά κατεβαίνει σε αυτές τις εκλογές τριχοτομημένη. Ίσως και με περισσότερα κόμματα. Δηλαδή είστε εσείς, είναι το ΠΑΣΟΚ, είναι το ΠΟΤΑΜΙ, είναι η Πράσινη ΔΗΜΑΡ. Πρόβλημα σοβαρό σε ότι αφορά την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, δημοσκοπικά πάντα μιλάμε, και πολυδιάσπαση ενός χώρου που κάποτε ήταν το πλειοψηφικό ρεύμα στην Ελληνική κοινωνία.
Γ.Πεταλωτής: Συμφωνώ και είναι και η έγνοια όλων μας, υπό την έννοια ότι κάποτε υπήρξε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξέφραζε αυθεντικά τουλάχιστον κατά τρόπο συμβατικό την κεντροαριστερά.
Σ.Ξενάκης: Και σήμερα υπάρχει το ΠΑΣΟΚ πάντως,
Γ.Πεταλωτής: Λέγαμε η Δημοκρατική Παράταξη η οποία εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ. Ένα μεγάλο κόμμα το οποίο ήταν πολυτασικό, το οποίο είχε πολλές και ποικίλες μορφές άσκησης εξουσίας και πολιτικής, εν πάση περιπτώσει μην το αναλύσουμε.
Το κακό είναι ότι το ΠΑΣΟΚ εξαϋλώθηκε αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος να διαχειριστεί μόνο του την κρίση, όταν όλοι οι άλλοι ήταν απέναντι και όταν η χώρα ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας. Από μία συνειδητή επιλογή του ΠΑΣΟΚ να παίξει έναν πατριωτικό ρόλο.
Από εκεί και πέρα όμως το ΠΑΣΟΚ σταμάτησε να υπάρχει ουσιαστικά εδώ και 2 χρόνια γιατί σταμάτησαν οι Οργανώσεις να υπάρχουν, δεν υπήρχε πουθενά, ούτε οργανωτικά αλλά κυρίως πολιτικά, ταυτίστηκε με πολιτικές οι οποίες ήταν απέναντι στο DNA του και στην ιδεολογία του.
Β.Αδαμόπουλος: Τις ψήφισε όλες όμως ο κύριος Γ. Παπανδρέου ως βουλευτής.
Γ.Πεταλωτής: Θα σας το πω κι αυτό. Συγκεκριμένα ταυτίστηκε το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, έκανε οβιδιακές μεταμορφώσεις προσπαθώντας να αποβάλει ακόμα και το όνομά του. Από τη μια ήταν οι 58, μετά έγινε μέσα σε λίγους μήνες η Ελιά στις Ευρωεκλογές, μετά ανακαλύφθηκε ότι η Ελιά δεν τραβάει και τώρα έγινε ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Παράταξη.
Ό,τι δηλαδή εξέφραζε τον χώρο της Κεντροαριστεράς, δεν υπάρχει πλέον.
Από εκεί και πέρα σαφώς πρέπει να γίνει μία προσπάθεια για να εκφραστεί αυτός ο χώρος. Αυτή η προσπάθεια όμως δεν σημαίνει ότι πάμε και μαζευόμαστε όλοι και βρισκόμαστε όλοι μαζί. Αυτό δυστυχώς απέτυχε γιατί δεν έγινε με πολιτικούς όρους.
Σ.Ξενάκης: Και έτσι θεωρήσατε ανάγκη σας να προχωρήσετε σε αυτή την κίνηση που προχωρήσατε από ό,τι καταλαβαίνω. Αυτό μας λέτε;
Γ.Πεταλωτής: Εμείς δεν προσπαθούμε να κάνουμε άλλο ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς. Κάνουμε έναν πολιτικό σχηματισμό που να δημιουργήσει με κινηματικά στοιχεία ένα στοιχείο ενότητας και έκφρασης ενός χώρου και κόσμου, ο οποίος σαφέστατα ασφυκτιούσε και δεν εκφραζόταν τα 2 τελευταία χρόνια. Και έχουμε και διαφορά στην αντίληψη.
Όσον αφορά στο ότι τα ψήφισε ο κύριος Παπανδρέου που είπατε.
Σ.Ξενάκης: Ε, τα ψήφισε.
Γ.Πεταλωτής: Ο κύριος Παπανδρέου εδώ και 2 χρόνια, ο πρώτος νόμος που καταψήφισε ήταν η αντιμεταρρύθμιση της μεταρρύθμισης με τη μεγαλύτερη συναίνεση στην προηγούμενη Βουλή, της μεταρρύθμισης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, της κυρίας Διαμαντοπούλου. Επίσης καταψήφισε τις τράπεζες, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την αντιμεταρρύθμιση για την ιθαγένεια, μία σειρά από διατάξεις…
Σ.Ξενάκης: Οι βουλευτές που είναι σήμερα μαζί του δεν τα καταψήφισαν αυτά πάντως. Για να είμαστε ξεκάθαροι.
Γ.Πεταλωτής: Υπήρχαν κάποιοι βουλευτές που καταψήφισαν. Αλλά όλοι εδώ και 2 χρόνια στο δημόσιο λόγο ήμασταν σαφώς αντίθετοι και λέγαμε ότι αυτό που γινόταν όλα αυτά τα 2 χρόνια δεν μπορούσε να εκφράσει το δημοκρατικό κόσμο της χώρας.
Σ.Ξενάκης: Να σας ρωτήσω κάτι τελευταίο γιατί δεν έχουμε και πάρα πολύ χρόνο. Διαβάζω στην πρώτη σελίδα της Καθημερινής: Στον εισαγγελέα τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Είναι για την περίοδο 2004-2012, την περίοδο προεδρίας του Γ. Παπανδρέου. Μιλάμε για ένα χρέος περίπου 140εκ. ευρώ που βαραίνει το ΠΑΣΟΚ. Ρωτήθηκε χτες ο κύριος Βενιζέλος και είπε πως ό,τι έχει ζητήσει η δικαιοσύνη το έχει πάρει, ασχολείται με το ΠΑΣΟΚ με πολλούς και διάφορους τρόπους. Και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ σηκώνει τεράστια βάρη και έρχεται ο άνθρωπος που ήταν Πρόεδρος και Πρωθυπουργός και λέει: Χαίρετε, εγώ κάνω ένα άλλο ΠΑΣΟΚ, εσείς μείνετε με το ΠΑΣΟΚ με τα χρέη, μείνετε με το βάρος της ευθύνης κτλ.
Β.Αδαμόπουλος: Βαρύτατο αυτό.
Σ.Ξενάκης: Γι’ αυτό το θέμα τί έχετε να πείτε;
Γ.Πεταλωτής: Πρώτον, υποτίθεται ότι η επίσημη γραμμή του σημερινού ΠΑΣΟΚ είναι να μην ασχολούνται με τον κύριο Παπανδρέου και το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών αλλά σε κάθε δημόσιο λόγο ασχολούνται.
Δεύτερον, αυτό είναι ένα ξαναζεσταμένο πιάτο, το οποίο όποτε υπήρχε ένταση και όποτε ο κύριος Παπανδρέου ή εμείς λέγαμε ότι δεν προχωράει αυτό το πράγμα που υπάρχει έβγαινε πάλι αυτό το θολό τοπίο των οικονομικών.
Τρίτον, η Ν.Δ. είναι κατά 10εκ πιο πολύ χρεωμένη από το ΠΑΣΟΚ.
Σ.Ξενάκης: Καλά, αυτό το επιχείρημα το τελευταίο, με συγχωρείτε κιόλας, αλλά δεν σημαίνει τίποτα. Η Ν.Δ. μπορεί να είναι αλλά τώρα μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ.
Γ.Πεταλωτής: Όχι, σημαίνει ότι κανείς δεν μιλάει για τα χρέη της Ν.Δ. γιατί η Ν.Δ. δεν τα βγάζει. Σημαίνει ότι αυτό βγαίνει ακριβώς για λόγους…
Σ.Ξενάκης: Α, λέτε ότι το κάνει με σκοπιμότητα;
Γ.Πεταλωτής: Βεβαίως. Για εκβιασμό του κυρίου Παπανδρέου.
Σ.Ξενάκης: Επί της ουσίας; Για τα 140 εκατομμύρια; Πέρα από την εκβίαση που κάνει.
Γ.Πεταλωτής: Βεβαίως. Επί της ουσίας νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο ψέμα. Ένα χρέος 140 εκατομμύρια που δημιουργήθηκε από το 2004 μέχρι το 2012 που ήταν ο Παπανδρέου. Τα 140 εκατομμύρια είναι ένα παγιωμένο χρέος του ΠΑΣΟΚ εδώ και πολλά χρόνια. Ένα μεγάλο μέρος του είναι πολύ πριν τον κύριο Παπανδρέου. Και επιτέλους όλο αυτό που βγαίνει κάθε φορά και ξανά και ξανά, ε, ας οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Υπάρχουν πράγματα τα οποία κρατούνταν στο συρτάρι για να βγουν εάν ο Παπανδρέου κάνει κάτι άλλο.
Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.
Σ.Ξενάκης: κύριε Πεταλωτή πολύ σας ευχαριστούμε για αυτή τη σύντομη μεν αλλά νομίζω περιεκτική συνέντευξη, να είστε καλά. Καλή συνέχεια.
Γ.Πεταλωτής: Εγώ σας ευχαριστώ.
Γ.Πεταλωτής: Καλημέρα, ευχαριστώ και είναι ευχάριστο αυτό που ακούω ότι τελικά το ποδαρικό έπιασε τόπο.
Σ.Ξενάκης: Μια χαρά πήγε. Να δούμε τώρα το ποδαρικό της εκπροσώπησης στο ΚΙΝΗΜΑ πώς θα πάει.
Γ.Πεταλωτής: Αυτό είναι ένα ερωτηματικό και θα φανεί.
Σ.Ξενάκης: Διότι και σήμερα έχουμε δημοσκόπηση, θα την έχετε δει σίγουρα από χτες το βράδυ.
Β.Αδαμόπουλος: Είναι μία δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο Ποντίκι και δείχνει ότι το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών είναι στο 2,6%. Δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει το εκλογικό όριο εισόδου στη Βουλή. Γενικά όλες οι δημοσκοπήσεις που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα είναι πάνω-κάτω στο ίδιο αποτέλεσμα. Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μάλλον δεν θα καταφέρει το ΚΙΝΗΜΑ σας να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Θα θέλατε να το σχολιάσετε αυτό;
Γ.Πεταλωτής: Κοιτάξτε, οι δημοσκοπήσεις όντως είναι εργαλεία για να κάνουμε τις πολιτικές μας αναλύσεις.
Αλλά πρώτον, μετράμε ελάχιστες ημέρες ύπαρξής μας, όπως και λίγες είναι οι ημέρες βέβαια, που έχουμε για τις εκλογές. Για τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις μπορώ να σας πω ότι υπήρχαν δημοσκοπήσεις που μας έδειχναν, την προηγούμενη εβδομάδα, 2,9% όταν η δημοσκόπηση ξεκίνησε από τις 2 Ιανουαρίου και τελείωσε στις 8 Ιανουαρίου. Εμείς ιδρυθήκαμε σαν κόμμα στις 3 Ιανουαρίου.
Και εάν σκεφτεί κανείς ότι προεκλογική μας δράση και δραστηριότητα ξετυλίγεται από εδώ και πέρα και ότι μέχρι τις εκλογές θα είναι μία περίοδος την οποία θα αναπτύξουμε έντονη προεκλογική δραστηριότητα και με τον κύριο Παπανδρέου στα κανάλια και με εκδηλώσεις και με συναντήσεις, ευελπιστούμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό.
Να σας πω και κάτι άλλο. Οι συγκεντρώσεις οι οποίες γίνονται, οι οποίες είναι δυναμικότατες, είναι οι καλύτερες δημοσκοπήσεις για εμάς. Αν σκεφτεί κανείς ότι και το όλο κλίμα και το όλο περιβάλλον μέχρι πριν από ελάχιστο χρόνο συνηγορούσε ώστε η παρουσία του Γ. Παπανδρέου να θεωρείται αδίκημα μόνο και να το συζητάει κανείς, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι ακόμα και στη δημοσκόπηση υπάρχει θέμα.
Και αν μου επιτρέπετε να πω και κάτι τελευταίο, προχτές με πήρε τηλέφωνο, προσωπικά, φίλος πρώην Δήμαρχος, ο οποίος μου είπε για μία κυριακάτικη εφημερίδα, δεν θα αναφέρω ποια αλλά μπορώ να το αναφέρω μετά, έγινε μία δημοσκόπηση από συγκεκριμένη εταιρία. Στις 3 ερωτήσεις που γίνονταν, η πρώτη ήταν : Θετική ή αρνητική γνώμη για τα κόμματα, το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών δεν υπήρχε πουθενά. Θετική ή αρνητική γνώμη για πολιτικούς αρχηγούς, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν υπήρχε πουθενά. Και στην τρίτη ερώτηση: Τι θα ψηφίσετε; Όταν στις δύο πρώτες είχε ήδη υποβληθεί στον πολίτη η απουσία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ και του Γιώργου Παπανδρέου. Για μία πολύ σοβαρή εφημερίδα, μία πολύ σοβαρή εταιρία δημοσκπήσεων.
Άρα χωρίς να θέλω να πω περισσότερα πράγματα, και ελλείψει ανεξάρτητης αρχής για τις δημοσκοπήσεις στη χώρα μας, κρατάω πολλές επιφυλάξεις για το πώς οι δημοσκοπήσεις αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Β.Αδαμόπουλος: Καταγράφεται αυτό. Τώρα, εγώ δεν θα ήθελα να σταθούμε στους λόγους για τους οποίους ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και έφυγε από το ΠΑΣΟΚ μαζί με τόσα στελέχη. Νομίζω τους εξήγησε ο ίδιος επαρκώς και στην ιδρυτική συνάντηση.
Θα ήθελα όμως να σταθώ στο ζήτημα της κεντροαριστεράς, κύριε Πεταλωτή. Επειδή έχουμε μιλήσει πολύ στο παρελθόν, θυμάστε, και σε αυτήν εδώ την εκπομπή. Θέλω να μου πείτε πώς αντιμετωπίζετε το γεγονός ότι η κεντροαριστερά κατεβαίνει σε αυτές τις εκλογές τριχοτομημένη. Ίσως και με περισσότερα κόμματα. Δηλαδή είστε εσείς, είναι το ΠΑΣΟΚ, είναι το ΠΟΤΑΜΙ, είναι η Πράσινη ΔΗΜΑΡ. Πρόβλημα σοβαρό σε ότι αφορά την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, δημοσκοπικά πάντα μιλάμε, και πολυδιάσπαση ενός χώρου που κάποτε ήταν το πλειοψηφικό ρεύμα στην Ελληνική κοινωνία.
Γ.Πεταλωτής: Συμφωνώ και είναι και η έγνοια όλων μας, υπό την έννοια ότι κάποτε υπήρξε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξέφραζε αυθεντικά τουλάχιστον κατά τρόπο συμβατικό την κεντροαριστερά.
Σ.Ξενάκης: Και σήμερα υπάρχει το ΠΑΣΟΚ πάντως,
Γ.Πεταλωτής: Λέγαμε η Δημοκρατική Παράταξη η οποία εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ. Ένα μεγάλο κόμμα το οποίο ήταν πολυτασικό, το οποίο είχε πολλές και ποικίλες μορφές άσκησης εξουσίας και πολιτικής, εν πάση περιπτώσει μην το αναλύσουμε.
Το κακό είναι ότι το ΠΑΣΟΚ εξαϋλώθηκε αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος να διαχειριστεί μόνο του την κρίση, όταν όλοι οι άλλοι ήταν απέναντι και όταν η χώρα ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας. Από μία συνειδητή επιλογή του ΠΑΣΟΚ να παίξει έναν πατριωτικό ρόλο.
Από εκεί και πέρα όμως το ΠΑΣΟΚ σταμάτησε να υπάρχει ουσιαστικά εδώ και 2 χρόνια γιατί σταμάτησαν οι Οργανώσεις να υπάρχουν, δεν υπήρχε πουθενά, ούτε οργανωτικά αλλά κυρίως πολιτικά, ταυτίστηκε με πολιτικές οι οποίες ήταν απέναντι στο DNA του και στην ιδεολογία του.
Β.Αδαμόπουλος: Τις ψήφισε όλες όμως ο κύριος Γ. Παπανδρέου ως βουλευτής.
Γ.Πεταλωτής: Θα σας το πω κι αυτό. Συγκεκριμένα ταυτίστηκε το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, έκανε οβιδιακές μεταμορφώσεις προσπαθώντας να αποβάλει ακόμα και το όνομά του. Από τη μια ήταν οι 58, μετά έγινε μέσα σε λίγους μήνες η Ελιά στις Ευρωεκλογές, μετά ανακαλύφθηκε ότι η Ελιά δεν τραβάει και τώρα έγινε ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Παράταξη.
Ό,τι δηλαδή εξέφραζε τον χώρο της Κεντροαριστεράς, δεν υπάρχει πλέον.
Από εκεί και πέρα σαφώς πρέπει να γίνει μία προσπάθεια για να εκφραστεί αυτός ο χώρος. Αυτή η προσπάθεια όμως δεν σημαίνει ότι πάμε και μαζευόμαστε όλοι και βρισκόμαστε όλοι μαζί. Αυτό δυστυχώς απέτυχε γιατί δεν έγινε με πολιτικούς όρους.
Σ.Ξενάκης: Και έτσι θεωρήσατε ανάγκη σας να προχωρήσετε σε αυτή την κίνηση που προχωρήσατε από ό,τι καταλαβαίνω. Αυτό μας λέτε;
Γ.Πεταλωτής: Εμείς δεν προσπαθούμε να κάνουμε άλλο ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς. Κάνουμε έναν πολιτικό σχηματισμό που να δημιουργήσει με κινηματικά στοιχεία ένα στοιχείο ενότητας και έκφρασης ενός χώρου και κόσμου, ο οποίος σαφέστατα ασφυκτιούσε και δεν εκφραζόταν τα 2 τελευταία χρόνια. Και έχουμε και διαφορά στην αντίληψη.
Όσον αφορά στο ότι τα ψήφισε ο κύριος Παπανδρέου που είπατε.
Σ.Ξενάκης: Ε, τα ψήφισε.
Γ.Πεταλωτής: Ο κύριος Παπανδρέου εδώ και 2 χρόνια, ο πρώτος νόμος που καταψήφισε ήταν η αντιμεταρρύθμιση της μεταρρύθμισης με τη μεγαλύτερη συναίνεση στην προηγούμενη Βουλή, της μεταρρύθμισης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, της κυρίας Διαμαντοπούλου. Επίσης καταψήφισε τις τράπεζες, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την αντιμεταρρύθμιση για την ιθαγένεια, μία σειρά από διατάξεις…
Σ.Ξενάκης: Οι βουλευτές που είναι σήμερα μαζί του δεν τα καταψήφισαν αυτά πάντως. Για να είμαστε ξεκάθαροι.
Γ.Πεταλωτής: Υπήρχαν κάποιοι βουλευτές που καταψήφισαν. Αλλά όλοι εδώ και 2 χρόνια στο δημόσιο λόγο ήμασταν σαφώς αντίθετοι και λέγαμε ότι αυτό που γινόταν όλα αυτά τα 2 χρόνια δεν μπορούσε να εκφράσει το δημοκρατικό κόσμο της χώρας.
Σ.Ξενάκης: Να σας ρωτήσω κάτι τελευταίο γιατί δεν έχουμε και πάρα πολύ χρόνο. Διαβάζω στην πρώτη σελίδα της Καθημερινής: Στον εισαγγελέα τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Είναι για την περίοδο 2004-2012, την περίοδο προεδρίας του Γ. Παπανδρέου. Μιλάμε για ένα χρέος περίπου 140εκ. ευρώ που βαραίνει το ΠΑΣΟΚ. Ρωτήθηκε χτες ο κύριος Βενιζέλος και είπε πως ό,τι έχει ζητήσει η δικαιοσύνη το έχει πάρει, ασχολείται με το ΠΑΣΟΚ με πολλούς και διάφορους τρόπους. Και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ σηκώνει τεράστια βάρη και έρχεται ο άνθρωπος που ήταν Πρόεδρος και Πρωθυπουργός και λέει: Χαίρετε, εγώ κάνω ένα άλλο ΠΑΣΟΚ, εσείς μείνετε με το ΠΑΣΟΚ με τα χρέη, μείνετε με το βάρος της ευθύνης κτλ.
Β.Αδαμόπουλος: Βαρύτατο αυτό.
Σ.Ξενάκης: Γι’ αυτό το θέμα τί έχετε να πείτε;
Γ.Πεταλωτής: Πρώτον, υποτίθεται ότι η επίσημη γραμμή του σημερινού ΠΑΣΟΚ είναι να μην ασχολούνται με τον κύριο Παπανδρέου και το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών αλλά σε κάθε δημόσιο λόγο ασχολούνται.
Δεύτερον, αυτό είναι ένα ξαναζεσταμένο πιάτο, το οποίο όποτε υπήρχε ένταση και όποτε ο κύριος Παπανδρέου ή εμείς λέγαμε ότι δεν προχωράει αυτό το πράγμα που υπάρχει έβγαινε πάλι αυτό το θολό τοπίο των οικονομικών.
Τρίτον, η Ν.Δ. είναι κατά 10εκ πιο πολύ χρεωμένη από το ΠΑΣΟΚ.
Σ.Ξενάκης: Καλά, αυτό το επιχείρημα το τελευταίο, με συγχωρείτε κιόλας, αλλά δεν σημαίνει τίποτα. Η Ν.Δ. μπορεί να είναι αλλά τώρα μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ.
Γ.Πεταλωτής: Όχι, σημαίνει ότι κανείς δεν μιλάει για τα χρέη της Ν.Δ. γιατί η Ν.Δ. δεν τα βγάζει. Σημαίνει ότι αυτό βγαίνει ακριβώς για λόγους…
Σ.Ξενάκης: Α, λέτε ότι το κάνει με σκοπιμότητα;
Γ.Πεταλωτής: Βεβαίως. Για εκβιασμό του κυρίου Παπανδρέου.
Σ.Ξενάκης: Επί της ουσίας; Για τα 140 εκατομμύρια; Πέρα από την εκβίαση που κάνει.
Γ.Πεταλωτής: Βεβαίως. Επί της ουσίας νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο ψέμα. Ένα χρέος 140 εκατομμύρια που δημιουργήθηκε από το 2004 μέχρι το 2012 που ήταν ο Παπανδρέου. Τα 140 εκατομμύρια είναι ένα παγιωμένο χρέος του ΠΑΣΟΚ εδώ και πολλά χρόνια. Ένα μεγάλο μέρος του είναι πολύ πριν τον κύριο Παπανδρέου. Και επιτέλους όλο αυτό που βγαίνει κάθε φορά και ξανά και ξανά, ε, ας οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Υπάρχουν πράγματα τα οποία κρατούνταν στο συρτάρι για να βγουν εάν ο Παπανδρέου κάνει κάτι άλλο.
Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.
Σ.Ξενάκης: κύριε Πεταλωτή πολύ σας ευχαριστούμε για αυτή τη σύντομη μεν αλλά νομίζω περιεκτική συνέντευξη, να είστε καλά. Καλή συνέχεια.
Γ.Πεταλωτής: Εγώ σας ευχαριστώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.