Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Επίσημες καταγγελίες για στατιστικές λαθροχειρίες επί Καραμανλή: Θα βρεθεί ΕΣΤΩ ΕΝΑΣ εισαγγελέας να τις διερευνήσει;

Στις 2 Οκτωβρίου 2009, δύο μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, η κυβέρνηση Καραμανλή ενημερώνει επίσημα την Ε.Ε. ότι το έλλειμμα του 2009 θα κινηθεί στο 6%. Τα στοιχεία είναι ελλειπή και ζητούνται από την Eurostat πρόσθετες εξηγήσεις. Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρχίζει να ανακαλύπτει την οδυνηρή αλήθεια. Στις 21 Οκτωβρίου 2009, μετά από μία πρώτη καταγραφή, αποστέλλει αναθεωρημένα στοιχεία στηνEurostat σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα του 2009 θα φτάσει το 12,5%. Και τα νέα στοιχεία γίνονται δεκτά με επιφυλάξεις από την Eurostat. Η ελληνική κρίση ξεσπάει.

Το έλλειμμα του 2009 θα αναθεωρηθεί στο 13,6% στις 22 Απριλίου 2010, με την Eurostat να διατηρεί και πάλι τις αμφιβολίες της για το αν αυτό θα είναι το τελικό μέγεθος. Η αναθεώρηση στο 13,6% ήταν το τελικό χτύπημα που οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση στην αίτηση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.

Όλοι οι αστερίσκοι και οι αμφιβολίες της Eurostat για την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων θα αρθούν το Νοέμβριο του 2010, όταν μετά από αλλεπάλληλες μετρήσεις, το έλλειμμα του 2009 θα αναθεωρηθεί στο τελικό 15,6%.

Ναι, 15,6%, ενώ η κυβέρνηση Καραμανλή βεβαίωνε δύο ημέρες πριν τις εκλογές για 6%. Η διαφορά είναι περίπου 24 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για διάφορους λόγους, όλη η κουβέντα τα τελευταία 4 χρόνια στην Ελλάδα επικεντρώθηκε στα στατιστικά στοιχεία ΜΕΤΑ τις εκλογές. Η παραμικρή υπόνοια ότι ενδεχομένως να μην ήταν τόσο το έλλειμμα έγινε είδηση – και μετά, ή σχεδόν αυτόματα αρκετές φορές, αντικείμενο δικαστικής έρευνας. Έτσι έκρινε η Δικαιοσύνη, έτσι έπραξε.

Οι σοβαρές όμως καταγγελίες, καταγγελίες που φέρουν πραγματικά σοβαρές υπογραφές ή έχουν ειπωθεί από τα πλέον επίσημα χείλη, αφορούν στο τι έγινε με τα στατιστικά στοιχεία ΠΡΙΝ από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009. Αφορούν στο τι έγινε επί κυβέρνησης Καραμανλή.

Και επειδή το θέμα, όλοι παραδέχονται ότι συνδέεται με το ξέσπασμα της κρίσης που γονάτισε όλη την ελληνική κοινωνία αλλά και με το μέγα ζήτημα της (αν)αξιοπιστίας της χώρας εκείνη την περίοδο, θα βρεθεί ένας, ΕΣΤΩ ΕΝΑΣ, Εισαγγελέας να διερευνήσει αυτές τις συγκεκριμένες καταγγελίες;

Παραθέτουμε ενδεικτικά και μόνο τα εξής:

1. Στις 8 Ιανουαρίου 2010, η Eurostat / Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδίδει πόρισμα / έκθεση μετά από αίτημα του Συμβουλίου ECOFIN, το Νοέμβριο του 2009, να ερευνηθεί πώς προέκυψε η διαφορά στο έλλειμμα της Ελλάδας μεταξύ των ανακοινώσεων της 2ας (6%) και 21ης Οκτωβρίου (12,5%) του 2009.

Στο 30σελιδο κείμενο , υπάρχει 8 (οκτώ) φορές, ναι 8 φορές, η φράση “deliberatemisreporting” (εσκεμμένα εσφαλμένες αναφορές) σε σχέση με το τι έκαναν οι αρμόδιες αρχές επί κυβέρνησης Καραμανλή.

Για παράδειγμα στη σελ. 15, στο σημείο όπου υπάρχει αναφορά στο σχέδιο δράσης που καταρτίστηκε από τηνEurostat με την ελληνική κυβέρνηση το 2006 για τη βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, σημειώνεται με απόλυτο τρόπο ότι:

«Παρόλα αυτά, ακόμα και η πλήρης τήρηση από τις ελληνικές αρχές του σχεδίου δράσης, δεν θα είχε αποτρέψει τις εσκεμμένα εσφαλμένες αναφορές στοιχείων από τις ελληνικές αρχές το 2009».
Γιατί; Γιατί όπως λέει παρακάτω «Τα κράτη – εταίροι στο Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα θεωρείται ότι συνεργάζονται με καλή πίστη. Οι εσκεμμένα εσφαλμένες αναφορές ή η απάτη δεν προβλέπονται στον κανονισμό».

Στη συνέχεια το πόρισμα, στις σελίδες 22-27, αναφέρεται συγκεκριμένα 5 φορές σε «εσκεμμένα εσφαλμένες αναφορές» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (3 φορές) και της Εθνικής Στατιστικής Αρχής (2 φορές) επί κυβέρνησης Καραμανλή το 2009.

«Εσκεμμένα εσφαλμένες». Άρα: δόλος.

Θα βρεθεί ένας, ΕΣΤΩ ΕΝΑΣ, Εισαγγελέας να το διερευνήσει;

2. Την 1η Φεβρουαρίου 2010 εκδίδει το πόρισμά της για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, ανεξάρτητη επιτροπή που συστάθηκε μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009
και αποτελούνταν από εκπροσώπους τηςΤράπεζας της Ελλάδας, του ΚΕΠΕ, του ΙΟΒΕ, της ΓΣΕΕ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ο εκπρόσωπος της τελευταίας ήταν ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών, κ. Γκίκας Χαρδούβελης).

Μεταξύ άλλων, στο πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής αναφέρεται και το εξής: «Ο διπλασιασμός του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης μεταξύ των γνωστοποιήσεων της 2ας και 21ης Οκτωβρίου οφείλεται κατά 92,8% στην μεταβολή του ελλείμματος της Κεντρικής Κυβέρνησης και κατά το υπόλοιπο στη μείωση του πλεονάσματος των ασφαλιστικών ταμείων.

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση κατά την τριήμερη επίσκεψη της Eurostat στην Αθήνα (16 και 18 Νοεμβρίου 2009) η αναθεώρηση των στοιχείων της κεντρικής κυβέρνησης που περιλαμβάνονταν στη γνωστοποίηση της 2ας Οκτωβρίου δεν οφείλεται σε αναθεώρηση των στοιχείων που είχαν συνεισφέρει οι διάφοροι φορείς (ΓΛΚ, ΤτΕ, κ.λπ. datasource-agencies) αλλά στο γεγονός ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στη γνωστοποίηση της 2ας Οκτωβρίου δεν αντιστοιχούσαν στα στοιχεία που είχαν στείλει στην ΕΣΥΕ οι διάφοροι φορείς και υπηρεσίες. Αυτό δηλαδή που άλλαξε στη γνωστοποίηση της 21ης Οκτωβρίου είναι ότι καταχωρήθηκαν τα πραγματικά στοιχεία των διαφόρων φορέων και υπηρεσιών».


Συμπέρασμα: Άλλα στοιχεία είχαν στείλει οι φορείς, άλλα στοιχεία απέστειλε η κυβέρνηση Καραμανλή στηνEurostat στις 2 Οκτωβρίου 2009.

Θα βρεθεί ένας, ΕΣΤΩ ΕΝΑΣ, Εισαγγελέας να το διερευνήσει;

3. Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, πρώην Πρόεδρος του Eurogroup και, όπως όλα δείχνουν και μελλοντικός Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ένθερμη μάλιστα υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης
, σε συνέντευξή του το Μάρτιο του 2012 στην εκπομπή «ΦΑΚΕΛΟΙ» του ΣΚΑΪ είπε ontherecord και τα εξής:

Ερώτηση: Πότε αρχίσατε να ανησυχείτε σοβαρά για το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος;
Απάντηση: «Το 2006 ή το 2007 συζητούσαμε κάθε μήνα την κατάσταση στην Ελλάδα γιατί ανησυχούσαμε σοβαρά. Πιέζαμε όλους τους Έλληνες ομολόγους μας να μας πουν την πραγματική αλήθεια επειδή σκεφτόμασταν ότι οι αριθμοί που μας δίνονται και οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν ήταν ευθυγραμμισμένες με όσα σκεφτόμασταν…»

Ερώτηση: Γιατί δεν πιέσατε περισσότερο πριν τις εκλογές του 2009;
Απάντηση: «Το Eurogroup είναι ανεπίσημο όργανο και όχι όργανο αποφάσεων. Αφού οι Έλληνες συνάδερφοι δεν αναγνώριζαν αυτό που αργότερα έγινε προφανές και αφού εγώ δεν ήθελα να επιτείνω τη νευρικότητα των αγορών και αφού δεν είχαμε απαντήσεις σε αυτό που υποθέταμε για την Ελλάδα το οποίο οι ελληνικές αρχές δεν παραδέχονταν, θα ήταν πολύ δύσκολο χωρίς κοινή ανάλυση και κοινή απάντηση να παρέμβω σε αυτό το μπέρδεμα δίνοντας πληροφορίες. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα το είχε δεχτεί».

Ερώτηση: Σας θυμάμαι πολύ θυμωμένο όταν αποκαλύφθηκε ο πρώτος αριθμός του ελλείμματος στο 12,7%. Μπορείτε να μας περιγράψετε τα συναισθήματά σας τότε;

Απάντηση:
«Δεν ήταν έκπληξη ότι το έλλειμμα ήταν υψηλότερο από όσο γνωρίζαμε, αλλά ότι ήταν σημαντικά υψηλότερο και ήταν εκείνη την ημέρα που είπα «το παιχνίδι τελείωσε», γιατί μέχρι τότε πάντα μας έδιναν νούμερα που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα».

Θα βρεθεί ένας, ΕΣΤΩ ΕΝΑΣ, Εισαγγελέας να το διερευνήσει;

4. Ο επικεφαλής της Eurostat, Βάλτερ Ραντερμάχερ, σε συνέντευξή του στις 16 Ιουλίου 2013 στη βελγική εφημερίδα LESOIR λέει επί λέξει και τα εξής:

«Κάθε φορά που ζητούσαμε από τις Ελληνικές Αρχές να εξηγήσουν κάποια ακατανόητα ή αμφίβολα στοιχεία, λαμβάναμε την επίσημη απάντηση ότι τα δεδομένα ήταν σωστά. Δεν ήμασταν σε θέση να αποδείξουμε το αντίθετο. Αυτό το κενό στη νομοθεσία καλύφτηκε μόνο το 2010. Και θυμάμαι καλά ότι ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ είχε παραδεχτεί ότι ήταν μεγάλο λάθος το ότι δε είχε η Eurostat αυτή τη δυνατότητα από το 2005. Στην έκθεσή της, το 2010, η Επιτροπή εμφανίσθηκε πολύ αυστηρή. Δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα είχε εσκεμμένα παραδώσει εσφαλμένα στοιχεία. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο αυτές οι εκφράσεις είναι ασυνήθιστες στο στόμα της Επιτροπής!»

«Για πρώτη φορά, υπάρχει Γενικός Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας ο οποίος κάνει τη δουλειά τουμε μία απλώς τεχνική προσέγγιση – όχι πολιτική και ο οποίος δεν συνδέεται με κανένα κόμμα. Και αυτός ο πρώτος ανεξάρτητος υπεύθυνος κατηγορείται τώρα ότι υπερέβαλε σε ότι αφορά στους αριθμούς.Ενώ οι προκάτοχοί του, οι οποίοι επί χρόνια παρέδιναν λανθασμένα στοιχεία, δεν ενοχλούνται διόλου. Αυτό μοιάζει με την κόλαση του Δάντη.»

Θα βρεθεί ένας, ΕΣΤΩ ΕΝΑΣ, Εισαγγελέας να το διερευνήσει;
5. Τέλος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Έκθεση για το ρόλο της Τρόικα και τα προγράμματα στήριξης, έκθεση που υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τα μέλη του στις 13 Μαρτίου 2014, υπογραμμίζει και το εξής:

«είναι της γνώμης ότι η προβληματική κατάσταση της Ελλάδας οφειλόταν και στη στατιστική λαθροχειρία κατά τα έτη που προηγήθηκαν της κατάρτισης του προγράμματος».

Θα βρεθεί ένας, ΕΣΤΩ ΕΝΑΣ, Εισαγγελέας να το διερευνήσει;


R Z http://www.smartpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.