Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Το τελευταίο (;) αντιμνημονιακό γραμμάτιο του Αλέξη Τσίπρα

Aχαρτί της εξεταστικής για το Μνημόνιο και πώς η χώρα μπήκε σε αυτό, ανασύρει και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ. [TheToc]

Το θέμα επαναφέρει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωση που έκανε με αφορμή την εδώ παρουσία της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το ίδιο αντικείμενο.

Η επόμενη Βουλή, με την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, θα συστήσει Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο
«Σύντομα, η επόμενη κιόλας Βουλή, με την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, θα συστήσει Εξεταστική Επιτροπή και θα διερευνήσει όλη την αλήθεια για το Μνημόνιο και θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου ανήκουν», είναι η δέσμευση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους πολίτες.


Μια δέσμευση που έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής αναφοράς του, ότι ένα αίτημα έχουν οι πολίτες: την απονομή δικαιοσύνης (η αναφορά έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του ΣτΕ και την Εισαγγελέα Διαφθοράς).

Στην ίδια δήλωση, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκει την ευκαιρία να κατηγορήσει την κυβέρνηση Σαμαρά ότι «κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να κουκουλώσει τις ευθύνες της τραγωδίας που βιώνει η χώρα και ο λαός μας.


Γι' αυτό και προσπαθεί να υποβαθμίσει και σχεδόν να κρύψει την έρευνα που διεξάγει το Ευρωκοινοβούλιο και την παρουσία την παρουσία των εισηγητών του στην Ελλάδα». Στάση που έρχεται σε αντιδιαστολή με την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για «άπλετο φως», όπως αναφέρει.

Η κυβέρνηση Σαμαρά ότι «κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να κουκουλώσει τις ευθύνες της τραγωδίας που βιώνει η χώρα και ο λαός μας
Στον επίλογο της δήλωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «το έργο της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου θα αποτελέσει μια σημαντική συμβολή σε αυτή τη κατεύθυνση (σ.σ. διερεύνησης του τι πραγματικά συνέβη και η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο). Ο λαός μας -συνεχίζει- έχει δικαίωμα να γνωρίζει και εμείς έχουμε την ηθική και πολιτική υποχρέωση να αποκαταστήσουμε το δικαίωμά του στην πληροφόρηση και τη γνώση. Και θα το πράξουμε», είναι το μήνυμα που στέλνει.

Epikairo: Θυμόμαστε όλοι το νταβαντούρι που έκανε ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη έλευση του κλιμακίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο η Τρόικα να παρέβη το κοινοτικό κεκτημένο στην εφαρμογή των μνημονίων. Μόλις σήμερα, ο Αυστριακός αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Επιτροπής που διερευνά τη λειτουργία της τρόικας, Οτμαρ Κάρας δήλωσε για το πρώτο μνημόνιο ότι "τα βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογής κατανεμήθηκαν με δικαιότερο τρόπο απ᾽ότι στο δεύτερο. Κι ας υποστηρίζουν κάποιοι ότι οι αδικίες του πρώτου μνημονίου διορθώθηκαν με το δεύτερο", τονίζοντας παράλληλα ότι "η απουσία των αναγκαίων μηχανισμών εντός της Ε.Ε. κατέστησε αναπόφευκτη την εμπλοκή του ΔΝΤ που διέθετε την τεχνογνωσία. Ο Κάρας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ε.Ε. αξιοποίησε το νομικό της δικαίωμα να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ και ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση εμπλοκής του ΔΝΤ ήταν της Ευρώπης και αναπόφευκτος όρος για την Ελλάδα ως προς τη σύσταση του μηχανισμού στήριξης".

Επειδή λοιπόν ο Κάρας δικαιώνει πλήρως τον Παπανδρέου και τους χειρισμούς εκείνου και του τότε Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο Τσίπρας σπεύδει να επαναφέρει την πρόταση της εξεταστικής για το μνημόνιο, όπως είχε εξάλλου δεσμευτεί και ο Σαμαράς, 4 μόλις ημέρες πριν τις πρώτες εκλογές του Μαίου του 2012. Δεν βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τη ΝΔ η κατάρρευση του μύθου ότι η υπογραφή του πρώτου μνημονίου όχι μόνο ήταν μονόδρομος, αλλά ήταν κατά πολύ ελαφρύτερο σε σχέση με το δεύτερο και το τρίτο. Ο Τσίπρας φαίνεται ότι με την πρόταση αυτή θέλει να ξεπληρώσει το τελευταίο αντιμνημονιακό γραμμάτιο στο δρόμο για την εξουσία, μέχρις ότου κι αυτός εφαρμόσει ένα σκληρότερο ενδεχομένως πρόγραμμα, μιας και προβλέπονται εκλογές εντός του 2014. Ο Σαμαράς μια χαρά γαργάρα τα έκανε όλα, και τώρα εφαρμόζει τα αγριότερα μέτρα, παραχαράσσοντας την ιστορία, εμφανιζόμενος μαζί με τον Βενιζέλο ως σωτήρες της πατρίδας.

Ας δει ο Τσίπρας και το κόμμα του τι έλεγε ο Σαμαράς λίγες μέρες μετά την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου, τότε που ο αρχηγός της ΝΔ έκανε την ιστορική κωλοτούμπα και συνέπραξε στην κυβέρνηση Παπαδήμου και να αντιπαραδειγματίζεται
:

- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.