Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Τρεις σκέψεις γύρω από τις εξελίξεις.
Τρεις σκέψεις γύρω από τις εξελίξεις.
1ον. Ο ανασχηματισμός δεν αφορά φυσικά στις ασκούμενες πολιτικές, αυτές θα συνεχίσουν στην ίδια μνημονιακή, υφεσιακή διέξοδη κατεύθυνση. Αφορά στην εκτόνωση και επικοινωνιακή διαχείριση του πλήγματος που υπέστη η συγκυβέρνηση στις Ευρωεκλογές, στην ενίσχυση των συμμαχιών της, καθώς και της εσωτερικής συνοχής της και των κομμάτων που την απαρτίζουν, και κυρίως αποτελεί σχήμα εκλογών. Αυτό είναι και ο βασικό συμπέρασμα. Ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος, θα φανεί πόσο μακρά θα είναι!
2ον.Θλιβερή η εικόνα της λεγόμενης Κεντροαριστεράς. Συνεχής αλλαγή από ταμπέλες, μετακινήσεις πολιτικού τουρισμού, ανακύκλωση των ίδιων προσώπων, Χωρίς πολιτικό στίγμα, επιδιώκοντας ρόλο πολιτικού μπαλαντέρ για συμπλήρωση σχημάτων εξουσίας, και στην πράξη υποστύλωμα της κεντροδεξιάς, ήταν αναμενόμενη η κρίση που βιώνει. Εντυπωσιάζει βέβαια η επικοινωνιακή κάλυψη, που είναι αναντίστοιχη της συρρικνούμενης εκλογικής επιρροής των δυνάμεων που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστερές.
3ον. Καμία έκπληξη από την ενισχυμένη συμμετοχή της Ελιάς στην κυβέρνηση, επιβεβαίωση της στρατηγικής κεντροδεξιάς επιλογής και φυσιογνωμίας του σημερινού ΠΑΣΟΚ. Τα περί πέμπτης φάλαγγας δεν αξίζουν καν σχολιασμού. Παρακολουθώ τις κριτικές δηλώσεις στελεχών του σημερινού ΠΑΣΟΚ, και δεν μπορώ παρά να επισημάνω ότι οι περισσότεροι είχαν υποστηρίξει σθεναρά την σημερινή ηγεσία και τις επιλογές της, ενώ δεν διαφοροποιήθηκαν στις ασκούμενες πολιτικές. Ορισμένοι μάλιστα είχαν πρωτοστατήσει στο να δείξουν την πόρτα της εξόδου πριν μερικά χρόνια σε όσους είχαμε διαφωνήσει τότε με την κυβερνητική πολιτική και τις εσωκομματικές εξελίξεις!
Επειδή τα πράγματα εξελίσσονται, οι συνειδήσεις αλλάζουν και ωριμάζουν, δεν κάνω δίκη προθέσεων κανενός. Η αξιοπιστία όμως των δηλώσεων θα φανεί στην πράξη, γιατί δεν μπορεί να συνεχίζεις να στηρίζεις την συγκυβέρνηση στη Βουλή και τις επιλογές της, και ταυτόχρονα να αναγορεύεσαι τιμητής της. Ξεχωρίζω ορισμένα στελέχη που πάντα εξέφραζαν έναν διαφορετικό κοινωνικό λόγο και παραμένουν για ιστορικούς ή παραταξιακούς, κατά τη γνώμη τους, λόγους. Δυστυχώς εγκλωβίζονται στις θλιβερές αυτές εξελίξεις.
Συμπέρασμα: Η συγκυβέρνηση και οι δυνάμεις που την στηρίζουν επιχειρούν διαχείριση του πολιτικού χρόνου και των εντυπώσεων. Όλα αυτά όμως δεν αφορούν τον λαό που δοκιμάζεται, δεν αγγίζουν τον προοδευτικό κόσμο που καταλαβαίνει τι διακυβεύεται, και έστειλε το μήνυμα του στις Ευρωεκλογές. Για να παραφράσω τη ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου, το λαϊκό ποτάμι δεν γυρίζει πίσω!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.