Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

«Για ιθαγενείς τα φαντεζί ραντεβού Σαμαρά»

Χωρίς ατζέντα και προετοιμασία τα ραντεβού Σαμαρά για επενδύσεις. Γίνονται για τη φωτογραφία στα πρωτοσέλιδα και το πλάνο στα δελτία

Η κυβέρνηση διακρίθηκε στο να ικανοποιεί ιδεολογικές εμμονές και να καλλιεργεί ένα δήθεν μεταρρυθμιστικό κλίμα

Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά χωρίς εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης

Δεν βοηθά η καταστροφολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Στέλνει πολεμικά μηνύματα στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον




Για έλλειψη αναπτυξιακής στρατηγικής και άσκοπους εντυπωσιασμούς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό μιλώντας από το βήμα της βουλής, ο Θάνος Μωραΐτης. Ο βουλευτής και εισηγητής ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έρχονται επενδύσεις στη χώρα με τα φαντεζί ραντεβού του Πρωθυπουργού, τις περισσότερες φορές, χωρίς την παραμικρή ατζέντα και χωρίς καμιά προετοιμασία. Αυτά γίνονται απλά για να κερδίζουν τη φωτογραφία στα πρωτοσέλιδα και ένα πλάνο στα δελτία των 20.00΄. Όλα αυτά απευθύνονται σε ιθαγενείς. Δεν απευθύνονται σε πολίτες που αγωνιούν για ένα πραγματικό φως, μια πραγματική χειροπιαστή ελπίδα».

Ο κ. Μωραΐτης σημείωσε ότι «υπάρχει μια αμηχανία σε πολλές πλευρές του πολιτικού φάσματος, σχετικά με το πού πρέπει τελικά να οδηγηθούν τα πράγματα στη χώρα μας.Δυστυχώς, η χώρα και το πολιτικό σύστημα δεν έχει καταφέρει ακόμα να ξεφύγει από ακραίες απόψεις και συμπεριφορές. Κινούμαστε με ταχύτητα μεταξύ θριαμβολογίας, θεωριών τύπου «success story» και βεβαίως μιας καταστροφολογίας, η οποία ισοπεδώνει την οποιαδήποτε προσπάθεια έχει γίνει ή γίνεται στη χώρα μας».

Ο βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «δεν έρχονται επενδύσεις με ένα φορολογικό σύστημα που είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ένα φορολογικό σύστημα το οποίο κάνει πάντοτε τα πάντα για να αποτρέπει τους επενδυτές. Και βέβαια, δεν έρχονται επενδύσεις με αυτή την πολεμική και μίζερη αντιμετώπιση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ σε όποια αλλαγή επιχειρείται να έρθει στο τραπέζι, αλλά και με αυτά τα πολεμικά μηνύματα που στέλνει καθημερινά, ιδιαίτερα προς το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον».

Αναφερόμενος στις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν είπε: «Χρειάζεται σταθερό φιλοαναπτυξιακό φορολογικό σύστημα. Ουσιαστική απλοποίηση του καθεστώτος αδειοδοτήσεων. Φιλοαναπτυξιακή, φιλική προς τον επενδυτή δημόσια διοίκηση. Χρειάζονται χρήσεις γης που θα γνωρίζει ο επενδυτής με ακρίβεια μέτρων για το πού θα μπορεί να επενδύει και πού όχι. Χρειάζεται μια χώρα που θα έχει βρει τον προσανατολισμό της και θα εκπέμπει σαφή μηνύματα για το αναπτυξιακό μοντέλο που θέλει η ίδια να υιοθετήσει.Φυσικά όλα αυτά προϋποθέτουν ότι το πολιτικό σύστημα θα αφήσει πίσω τις παθογένειες που το χαρακτηρίζουν.

«Χάθηκε χρόνος με κατ΄όνομα μεταρρυθμίσεις»
Αναφερόμενος ουσιαστικά τα κυβερνητικά πεπραγμένα των τελευταίων δύο ετών στον τομέα της ανάπτυξης είπε: «Παράλληλα με τις νέες επενδύσεις, θα πρέπει να υπάρξει και μια πρόθεση πραγματικών μεταρρυθμίσεων για τη χώρα και όχι σε κατ’ όνομα. Λέω «πραγματικών μεταρρυθμίσεων», γιατί γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά τι έκανε το Υπουργείο Ανάπτυξης το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πέρασαν δύο χρόνια με αποσπασματικότητα αλλά, κυρίως, εμμονές. Το μόνο πράγμα στο οποίο διακρίθηκε το Υπουργείο Ανάπτυξης τα τελευταία δύο χρόνια ήταν να ικανοποιηθούν οι ιδεολογικές εμμονές και να καλλιεργείται ένα δήθεν μεταρρυθμιστικό κλίμα. Είδαμε να τρέχουν προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων που ήρθαν με τεράστια καθυστέρηση, παρ’ όλο που ήταν έτοιμα προς προκήρυξη από καιρό πριν. Ήταν προγράμματα, όμως, που δεν είχαν κανένα στόχο και δεν άφηναν κανένα αναπτυξιακό αποτύπωμα στη χώρα. Είναι η ώρα λοιπόν, που το Υπουργείο πρέπει να αλλάξει σελίδα».

Τέλος για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης:«Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά χωρίς ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, χωρίς ένα σχέδιο για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Έχουμε μια κυβέρνηση δύο χρόνων και μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί σοβαρά και υπεύθυνα ένας οδικός χάρτης. Είχαμε μεμονωμένες ενέργειες, διάφορες ειδικές εκδηλώσεις ή αποσπασματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Δεν υπήρξε, όμως, ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης για το πού θέλουμε να πάμε. Και αυτό ακριβώς είναι αυτό που εκπέμπει σήμερα η χώρα μας, αυτό ακριβώς που εκπέμπει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση. Δυστυχώς, είδαμε μια κινητικότητα μόνο στο προεκλογικό διάστημα, σε μια ακόμα προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Η κυβέρνηση, λοιπόν, οφείλει να εκκινήσει άμεσα ένα μεγάλο εθνικό διάλογο για το νέο παραγωγικό πρότυπο της χώρας. Και σ’ αυτό βεβαίως έχουν ευθύνη συμμετοχής και πρότασης για μένα όλα τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου. Κανείς δεν μπορεί να λείψει από ένα μεγάλο εθνικό διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα της ανάπτυξης. Η κυβέρνηση έχει σίγουρα τον πρώτο λόγο για να ξεκινήσει αυτό το διάλογο και να καταθέσει πρώτη ένα σχέδιο πρότασης. Δυστυχώς, όμως, χάθηκε χρόνος και ευκαιρίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.