Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Πολύτιμες υπηρεσίες στον Καραμανλή προσφέρει ο Γρηγοράκος..

Ηχηρό μήνυμα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αμφισβητούν τον Ευάγγελο Βενιζέλο στέλνει μιλώντας στα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ" ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, επισημαίνοντας ότι «η εσωκομματική αμφισβήτηση είναι έκφραση προσώπων που αδυνατούν να συμφιλιωθούν με τη νέα πραγματικότητα». Ο ίδιος καλεί τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει τη θέση του απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τη σχέση που θέλει να έχει με το κόμμα, τονίζοντας ότι «δεν νοείται κανείς από εμάς να πατά σε δύο βάρκες». [parapolitika]......

Ο κ. Γρηγοράκος αναφέρεται παράλληλα στην εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και στο ενδεχόμενο να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, εκτιμώντας ότι σε εύλογο χρόνο θα υπάρξει η κατάλληλη νομοθετική πρωτοβουλία, πριν βέβαια από τις εθνικές εκλογές.

Τις προηγούμενες ημέρες άνοιξε και έκλεισε η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Τελικά, θα προχωρήσει μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία πριν από τις εθνικές εκλογές;

Κυρία Ζαρακέλη, το ζήτημα του εκλογικού νόμου οι δύο κυβερνητικοί εταίροι Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ το έχουν συμπεριλάβει στη μεταξύ τους προγραμματική συμφωνία. Και οι δύο έχουν συμφωνήσει ότι το ζήτημα είναι καίριας σημασίας, γιατί συνδέεται ευθέως με την ενίσχυση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, με τους καθαρούς κανόνες που πρέπει να διέπουν την πολιτική μας ζωή, με την ανόθευτη λαϊκή έκφραση και εν τέλει με την ποιότητα της Δημοκρατίας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε την πρωτοβουλία να θέσει σε συζήτηση με τον πρωθυπουργό το θέμα του εκλογικού νόμου. Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης δεν έχουν ακόμη αποκρυσταλλωθεί, το ΠΑΣΟΚ όμως έχει καταθέσει τις προτάσεις του και μεταξύ αυτών είναι όντως η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Η πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με επιπλέον 50 έδρες εξυπηρετούσε τη λογική της περαιτέρω ενίσχυσης μιας διαμορφωμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ενα κόμμα που είχε την αποδοχή του 40% με 45% σχημάτιζε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η προσθήκη του μπόνους δεν αλλοίωνε τους πολιτικούς συσχετισμούς, ούτε νόθευε την έκφραση της λαϊκής βούλησης. Όμως, σήμερα που τα εκλογικά δεδομένα έχουν αλλάξει, είναι λάθος το πρώτο κόμμα με ποσοστά 28% έως 32% να λαμβάνει το μπόνους των 50 εδρών. Οι πολίτες προκρίνουν πλέον τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Το ΠΑΣΟΚ δεν διανύει και την καλύτερη περίοδο, γεγονός που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Ο Ευ. Βενιζέλος δέχεται ισχυρή εσωκομματική αμφισβήτηση, με αποτέλεσμα αρκετοί να προεξοφλούν την αντικατάστασή του από την ηγεσία του κόμματος μέχρι τις εθνικές εκλογές. Είναι λύση η αλλαγή ηγεσίας;

Μετά από 40 χρόνια γόνιμης προσφοράς στον τόπο, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και τα τελευταία χρόνια βρέθηκε ακρωτηριασμένο. Μολονότι την κρίση και τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας τα προκάλεσε η κυβέρνηση Καραμανλή, εντούτοις το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε ακριβά την ταύτισή του με την ανάγκη να διασωθεί η Ελλάδα, υλοποιώντας επώδυνες και σκληρές πολιτικές. Βέβαια, η αδυναμία του να διαχειριστεί με επάρκεια και με στιβαρότητα την κρίση συνέβαλε στη διάρρηξη των σχέσεών μας με ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Η ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ αναμφίβολα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται χρόνος και σταθερή προσήλωση στην εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, χωρίς να υπολογίζει το όποιο κόστος, μας έχει υποδείξει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Η εσωκομματική αμφισβήτηση είναι έκφραση προσώπων που αδυνατούν να συμφιλιωθούν με τη νέα πραγματικότητα, που νοιάζονται μόνο για τα κομματικά οφίτσια. Ο Ευ. Βενιζέλος δεν έγινε αρχηγός ελέω κληρονομικού δικαιώματος. Ψηφίστηκε από μια ευρύτατη εκλογική και πολιτική βάση του κόμματός μας. Ως εκ τούτου, όποιοι ονειρεύονται αλλαγή ηγεσίας αγνοούν τις θεσμικές και καταστατικές λειτουργίες του ΠΑΣΟΚ. Και πρώτιστα βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τις προτεραιότητες της χώρας, της κοινωνίας και των πολιτών.

Τον τελευταίο καιρό στελέχη προσκείμενα στον Γ. Παπανδρέου σάς έχουν στοχοποιήσει επειδή θεωρούν ότι έχετε αναλάβει «εργολαβικά» την αποδόμηση του πρώην πρωθυπουργού. Εμμένετε στη θέση ότι, εάν ο Γ. Παπανδρέου δεν ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι στο κόμμα, τότε ο Ευ. Βενιζέλος θα πρέπει να λάβει πειθαρχικά μέτρα εναντίον του;

Οφείλουμε να δούμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα ποιοι αποδόμησαν πράγματι το ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ απαραίτητη μια πολιτική αποτίμηση που θα μας οριοθετεί έναντι των αστοχιών, των στρεβλώσεων, των ανακολουθιών που επιδείξαμε. Για τον Γ. Παπανδρέου η θέση μου είναι ότι ο ίδιος οφείλει να ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τη σχέση που θέλει να έχει με το κόμμα. Δεν νοείται κανείς από εμάς να πατά σε δύο βάρκες, πόσω μάλλον ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μια καθαρή και έντιμη συμπεριφορά είναι επιβεβλημένη από όλους μας. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα και ενιαίο. Δεν υπάρχουν δύο ΠΑΣΟΚ, ούτε ΠΑΣΟΚ εσωτερικού, ούτε ΠΑΣΟΚ εξωτερικού.

Θεωρείτε πως είναι εφικτή η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή;
Η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας είναι εθνικά αναγκαία και επιβεβλημένη. Οι πολιτικές και οι αριθμητικές προϋποθέσεις είναι υπαρκτές, αν θέλουμε να υπηρετήσουμε με συνέπεια τον πολιτειακό θεσμό, και όχι να τον κάνουμε αντικείμενο κομματικών ανταγωνισμών. Η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές εξαιτίας του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν εξυπηρετεί τον τόπο, αλλά ούτε και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίσει με μακροπρόθεσμο κριτήριο την Προεδρική εκλογή, είναι σίγουρο ότι δεν θα επιμείνει στην πρότασή της για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αλλωστε, έχει να θυμηθεί την άστοχη επιλογή του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει εθνικές εκλογές το φθινόπωρο του 2009, αρνούμενο να συναινέσει στην επανεκλογή του Κ. Παπούλια. Το πάθημα του ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει μάθημα.
Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει δικό του υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας ή θα στηρίξει οποιαδήποτε πρόταση γίνει από τη Νέα Δημοκρατία;

Το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας να διασφαλίζει ευρύτερη υποστήριξη. Θεωρείται αυτονόητο ότι ο πρωθυπουργός της χώρας θα συνεργαστεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την εξεύρεση κοινού υποψηφίου. Το πρόσωπο που θα στηρίξουμε θέλουμε να συμβολίζει την ανάγκη εθνικής συνεννόησης.

Epikairo: Είναι να απορείς με τον Γρηγοράκο: Από τη μια καλεί τον Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει την στάση του ως προς το ΠΑΣΟΚ, όταν η ομάδα Βενιζέλου έχει διαλέξει να μετασχηματίσει βίαια το ΠΑΣΟΚ πρώτα σε "Ελιά" και έπειτα σε "Δημοκρατική Παράταξη". Έπειτα, καλεί την κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τους βουλευτές σε σιωπητήριο και να αποδεχθούν σώνει και ντε τον Βενιζέλο στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, λες και είναι φυσικός ή θεϊκός νόμος.

Αλλά αυτό που ξεπερνά τα όρια είναι ο χαρακτηρισμός "αστοχία" στο θέμα της προεδρικής εκλογής του 2009 και ότι το ΠΑΣΟΚ εκβίασε δήθεν τις εκλογές. Οι δηλώσεις Γρηγοράκου προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στον Κώστα Καραμανλή. Όλοι θυμόμαστε ότι ο Καραμανλής δραπέτευσε από την εξουσία, για να μην σκάσει στα χέρια του η βόμβα της επικείμενης χρεοκοπίας. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε η εκλογή ΠτΔ στον ορίζοντα, ο Καραμανλής θα έβρισκε τρόπο να αποδράσει. Αλλά τι σου λέει αντίθετα ο Γρηγοράκος; Ότι η κυβέρνηση Καραμανλή έπρεπε να κρατηθεί στην εξουσία, όταν οι στενότεροι συνεργάτες του τον συμβούλευαν να κάνει εκλογές!

Δυστυχώς ο Καραμανλής στερήθηκε έναν πολύτιμο σύμβουλο. Επίσης θέλουμε να ξέρουμε αν ο Γρηγοράκος έλαβε προσωπική πρόσκληση για τα 40 χρόνια της ΝΔ στην Χαλκιδική. αΛΛΆ ας μην στεναχωριέται, μια αντίστοιχη εκδήλωση θα γίνει και στην Αθήνα στις 6 Οκτωβρίου. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να τα πει με τους νέους του πολιτικούς του φίλους..

/www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.