Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Ραγκούσης στο vimafm: «Το μνημόνιο ήταν αποτέλεσμα της χρεοκοπίας που παραλάβαμε το 2009»

Θεωρώ ιστορικά αναγκαίο, να δημιουργηθεί μία πολιτική εξεταστική επιτροπή, για το πως φτάσαμε στη χρεοκοπία, πως μπήκαμε στο μνημόνιο και γιατί κολλήσαμε στην κρίση» δήλωσε στο ΒΗΜΑ 99,5 ο πρώην υπουργός, Γιάννης Ραγκούσης. [vima.gr]

Συγκεκριμένα ο Γιάννης Ραγκούσης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο:

Πρόθεση για περαιτέρω εξέλιξη και ενασχόληση με την πολιτική.
«Η απόφαση που έχω πάρει και είναι πράγματι απόλυτη σ ότι με αφορά είναι ότι εάν ξαναμπώ στην ενεργό πολιτική , θα το κάνω με την ψυχολογία του ανθρώπου που τον χαρακτηρίζουν τα γνωστά λαϊκά ρητά: « Όποιος καεί με το χυλό φυσά και το γιαούρτι» και το « το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» . Για να γίνω πιο θετικός , εννοώ πως θα μπω με όρους απολυτότητας σε κάποια πράγματα . Δεν θα ξαναβάλω νερό στο κρασί μου , δεν θα ξαναμπώ – ιδίως σ ένα νέο ξεκίνημα με λογικές συμβιβασμών .»

Για ποιο λόγο – ποια ήταν η όποια πιθανή ενόχληση η οποία οδήγησε στη μη συμμετοχή στο κίνημα των 58

«Δεν θέλω να μείνω στην ακόλουθη απάντηση – θέλω όμως να είμαι απολύτως ειλικρινής .

Δεν μου ζητήθηκε να είμαι ο 59ος για να έχω την επιλογή να πω και το όχι .

Λέω όμως για να είμαι απόλυτα ειλικρινής πως και να μου είχε ζητηθεί θα έλεγα όχι . γιατί είναι πολύ προσωπικά πολιτικό θέμα . Δεν θέλω να ξαναγίνω κάτι . Εγώ , αν μου δοθεί η ευκαιρία στο πλαίσιο πάντα μιας συλλογικής προσπάθειας , θέλω να προσπαθήσω να κάνω πράγματα .»

Άποψη για την κίνηση των 58

«Πέρα από το θέμα που ίσως έχει την τάση να γίνεται λίγο κοινότυπο , ότι στην κίνηση βρίσκονται πράγματι άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζω , πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι και αξιόλογα στελέχη της ελληνικής κοινωνίας , θέλω να προσθέσω και κάτι που για μένα έχει αξία .

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που γνωρίζω και οι οποίοι αποτελούν την ομάδα των 58 , είναι άνθρωποι οποίοι τότε εμάς στα πολύ δύσκολα μας στήριξαν . Μας στήριξαν όχι μόνο με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους αλλά ακόμη και με προσωπική και ανιδιοτελή δουλειά που μας παρείχαν .

Προσωπικά , στο υπουργείο εσωτερικών, είχα την τιμή αλλά και την μεγάλη τύχη να έχω την συνδρομή πάρα πολλών ανθρώπων που είναι σήμερα στους 58 (θα πω ένα όνομα χαρακτηριστικά , τον Νίκο Αλιβιζάτο ) Δούλευαν χωρίς αμοιβή , χωρίς μισθό , παρασκευάζαμε νομοσχέδια , προωθούσαμε επεξεργασίες πολιτικών κ.α

Για να γίνουν πράγματα στην Ελλάδα , εδώ που έχει φθάσει η χώρα , και επιτρέψτε μου να καταθέσω την ματιά ενός ανθρώπου που τα έχει ζήσει από μέσα και σε ιστορικές περιόδους , όπως η περίοδος του 2009 -2010 , πιστεύω πως δεν θα επιβιώσει οιαδήποτε πολιτική πρόταση αν δεν είναι :

Ακραία ειλικρινής
Ακραία προοδευτική
Ακραία δίκαιη


Χρειάζεται η χώρα ένα νέο άκρο αλλά αυτή την φορά ένα άκρο που θα έχει τα χαρακτηριστικά της αντί-συστηματικότητας με την έννοια όμως του συστήματος που μας χρεοκόπησε. Οτιδήποτε άλλο κι αν ξεκινήσει πιστεύω ότι δεν θα ευδοκιμήσει ακριβώς επειδή είμαστε σε μια φάση αντίστοιχη του 74. Αυτό το οποίο ζητάει η ελληνική κοινωνία είναι πράγματι θεμελιακά κάτι τελείως καινούργιο από αυτό που υπήρχε . Σαν επιμύθιο , σαν επιγραφή για την εποχή που ζούμε ,θα έλεγα , και σε σχέση με τους 58 και σε σχέση με κάθε άλλη πρωτοβουλία , είναι αυτό περίφημο « Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν». Δεν αρκεί πια στην Ελλάδα που βρισκόμαστε να κοιτάξεις την επιφάνεια των πραγμάτων , το πρόσωπο . Πρέπει να αλλάξεις την ουσία , να πας στο βάθος , εκεί που έχουν γίνει οι αμαρτίες , εκεί που παρήχθησαν , να πας στις δομές. Να σημειώσω κάτι ακόμη για την φράση αυτή . Είναι η μοναδική που τέλος είναι όμοιο με την αρχή της , δηλαδή πρέπει να πάμε από το τέλος και να δούμε που θα καταλήξουμε , πως θα φθάσουμε στο τέλος για να κάνουμε την αρχή. Δεν έχει κατά την γνώμη που στο σημείο που βρίσκεται η χώρα η αρχή .»

Τι ήταν το μνημόνιο –Πως σχετίζεται με το ΣΥΡΙΖΑ

«Το μνημόνιο ήταν τέσσερα πολύ συγκεκριμένα πράγματα . Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, αφομοίωση του χρέους με συμφωνία , άρα εθελοντικά , άρα σε συνεννόηση με τους πιστωτές και ένα τέταρτο που το παραλείπουμε , λεφτά στα ΑΤΜ .

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως τι λεει; Λέει ναι στο πρωτογενές πλεόνασμα , λέει ναι στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό . Λέει να υπάρχουν στα ΑΤΜ λεφτά. Άρα λέει ναι στο μνημόνιο , στην πραγματικότητα , Αλλά δεν έχει το θάρρος να κάνει δημόσια την αυτοκριτική του , ότι αυτή η στάση που κρατήθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την εποχή αποτέλεσε μια στάση που είναι βασισμένη στο ψέμα .»

Κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποτελεί σήμερα πολιτική πρόταση , όταν είναι βασισμένη σε μερικά πολύ ακραία ψέματα . Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απογειωθεί εκλογικά και πολιτικά , κι αυτή η εκλογική του απογείωση είναι βασισμένη στο μείζον ψέμα που είπε το 2010 στον ελληνικό λαό ( μαζί τότε με τον κ Σαμαρά και την υπόλοιπη αντιπολίτευση ) , ότι εναλλακτικές υπάρχουν , ότι υπάρχει κι άλλη λύση εκτός από το μνημόνιο , κι ότι θα μπορούμε εκείνος , θα μπορούσε και σήμερα να κάνει πράγματα που θα μπορούσαν να μας πάνε σ ένα διαφορετικό δρόμο .Άρα λοιπόν αυτή είναι και η αιτία κατά την άποψή μου του γεγονότος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποκτήσει πλειοψηφικό ρεύμα , κι αν το αποκτήσει για λόγους αγανάκτησης ή από έλλειψη ψυχραιμίας του ελληνικού λαού , θα το χάσει πάρα πολύ γρήγορα και πάρα πολύ εύκολα , γιατί τίποτα από αυτά που λέει δεν μπορεί να το υπηρετήσει στην πράξη .

Πρέπει να αναφέρουμε και την κυβέρνηση Παπαδήμου για να έχουμε την « κολοτούμπα» όπως λέει και ο λαός , του κ Σαμαρά που από ακραία αντιμνημονικός πέρασε στο στρατόπεδο εκείνων που επιτέλους κατάλαβαν ότι έπρεπε να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό

Σ' ότι αφορά το μνημόνιο της χώρας , το οποίο είναι το αποτέλεσμα της χρεοκοπίας της Ελλάδας . Κι επειδή αυτό πρέπει κάποια στιγμή αυτό να είναι μια αλήθεια που θα την αποδεχθούμε σαν ελληνικός λαός , γιατί αν δεν την αποδεχθούμε δεν θα πάμε ένα βήμα μπροστά , βεβαίως σας λέω , ότι όχι εγώ αλλά κι όποιος βρισκόταν στην θέση και την δική μου το 2010 ( που στην πραγματικότητα βρέθηκε σ ένα υπουργικό συμβούλιο στα χέρια του οποίου έσκασε η βόμβα της χρεοκοπίας της χώρας ) δεν θα είχε άλλη λύση να πάρει από αυτή που πήρε με την συγκρότηση του μηχανισμού στήριξης.»

Άποψη για την ύπαρξη εξεταστικής επιτροπής
«Θεωρώ ιστορικά αναγκαίο η χώρα πράγματι να κάνει μια εξεταστική επιτροπή όχι για την διερεύνηση περισσότερων ευθυνών ( μακριά από εμένα οι λογικές της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής ) , αλλά για να ψάξει επιτέλους να βρει όλη την αλήθεια

Χρειάζεται μια πολιτική εξεταστική επιτροπή με την συνδρομή του καλύτερου επιστημονικού δυναμικού που μπορεί αν διαθέτει η χώρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό , ώστε να απαντήσει σε τρία ερωτήματα

· Πως φθάσαμε στην χρεοκοπία;

· Πως μπήκαμε στο μνημόνιο ( ώστε να τελειώνουμε με αυτή την πολιτική ανοησία , αν το πρώτο μνημόνιο ήταν χειρότερο ή αν ήταν το δεύτερο καλύτερο )

· Γιατί κολλήσαμε στην κρίση ;
Το τελευταίο έχει μεγάλη σημασία , γιατί ξέρετε πέρα από το πώς χρεοκοπήσαμε, πέρα από το αν υπήρχε άλλη λύση το 2010 , υπάρχει και ένα τεράστιο θέμα για την χώρα , Γιατί η χώρα ενώ κατά την γνώμη μου μπορούσε να μπει στο μνημόνιο και μέσα σε δυο – τρία χρόνια το αργότερο θα έχει βγει στο ξέφωτο , είναι και παραμένει και δυστυχώς κατά την γνώμη μου θα παραμείνει και το επόμενο διάστημα»

Απόψεις για τις συνθήκες λεφτά υπάρχουν , μη αποδοχή 180 ψήφων για το μνημόνιο και ένταξη της χώρας στο δημοψήφισμα

«Σχετικά με το δημοψήφισμα έχω πει δημόσια την γνώμη μου , ήταν αντίθετη η θέση μου για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος , Το έχω πει κι όπως όφειλα εκείνη την εποχή στο υπουργικό συμβούλιο

Για το θέμα των 180 ψήφων , αυτή η υπόθεση που λέγεται μνημόνιο , ήταν μια υπόθεση που κατά την γνώμη μου δεν είχε εναλλακτική. Εμείς είχαμε την ευθύνη να πάμε την χώρα μπροστά . Είχαμε την ευθύνη να μη μας μείνει η χώρα στα χέρια , να μη πάει εκείνες τις ημέρες ο ελληνικός λαός στα ΑΤΜ και δεν βρει χρήματα . Αν εμείς είχαμε συνομολογήσει το πρώτο μνημόνιο , όπως και με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, και στη συνέχεια πηγαίναμε την χώρα σε εκλογές ( γιατί κάτι τέτοιο θα γινόταν αν θέταμε το ζήτημα των 180 ) , τότε θα είχαμε πάρει κατά την γνώμη μου μια απίστευτη ιστορική ευθύνη να έχουμε εμείς πια με αυτό τον πολιτικό χειρισμό οδηγήσει την χώρα στα βράχια .

Σχετικά με το « λεφτά υπάρχουν» . Όταν έχουμε ζήσει το εναλλακτικές υπάρχουν μιας αντιπολίτευσης που βρήκε την Ελλάδα ξαπλωμένη σε κώμα και πάνω στο κορμί της οποίας είπε τα απίστευτα ψέματα , είπε ότι υπήρχαν λεφτά που θα τα βρίσκαμε στα Ζάππεια κλπ, να μιλήσω για το « λεφτά υπάρχουν» και να πω τα εξής δυο πράγματα:

Στο λεφτά υπάρχουν κρύβεται μια πολύ μεγάλη αλήθεια και κάτι το οποίο μπορεί να το πει κανείς μεγάλο ψέμα . Εάν πει το « λεφτά υπάρχουν» και υπήρχαν τόσα λεφτά ώστε η Ελλάδα χωρίς το μηχανισμό στήριξης να κατάφερε να αντιμετωπίσει την χρεοκοπία, αυτό θα ήταν ψέμα . Αποδείχθηκε , δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι αυτό .Αν πει ότι λεφτά δεν υπάρχουν και άρα δεν μπορούμε να τα βρούμε μέσα από την καταπολέμηση της σπατάλης , μέσα από την πάταξη της φοροδιαφυγής ,θα πει επίσης μια πολύ μεγάλη αλήθεια .

Άρα το « λεφτά υπάρχουν» είναι το διπλό πρόσωπο του Ιανού . Έχει μέσα του μια πολύ μεγάλη αλήθεια και βεβαίως για τον ελληνικό λαό είχε κι ένα στοιχείο το οποίο δεν ήταν αληθινό , εάν ο ελληνικός λαός το εξέλαβε αυτό , ως εκείνη ακριβώς την εκδοχή διαχείρισης των πραγμάτων , που θα μας οδηγούσε στην άποψη που θα κόβαμε τις σπατάλες και θα γλιτώναμε .»

Ανάληψη ευθυνών – πορεία προς το μνημόνιο
«Το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 που μας παραδόθηκε ήταν 36 δις ευρώ . Το σύνολο του μισθολογικού κόστους της χώρας για να έχει γιατρούς , δασκάλους , στρατιωτικούς , αστυνομικούς , δικαστές κ.ο .κ δεν ξεπερνούσε τα 24 δις ευρώ . Μας παραδόθηκε δηλαδή μια χώρα που το σύνολο του δημοσίου να το καταργούσαμε εν μια νυκτί , να απολύαμε το ένα εκατομμύριο που πετούν με τα αεροσκάφη τους για να προστατεύουν το Αιγαίο , θα ψάχναμε να βρούμε 12 δις ευρώ

Συμφωνούμε λοιπόν ότι η χώρα παραδόθηκε χρεοκοπημένη. Σχετικά με το ότι δεν κάναμε τίποτα , θα με συγχωρήσετε αλλά θα πρέπει να κάνω μια προσωπική αναφορά .Έχουμε σ αυτό τον τόπο δώσει τον εαυτό μας , έχουμε μακελευτεί , έχουμε διαλυθεί . Βεβαίως είμαστε όλοι εκτεθειμένοι και στην κριτική του ιστορικού του μέλλοντος αλλά περισσότερο της ελληνικής κοινωνίας .

Με το που αναλάβαμε το υπουργείο εσωτερικών, το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να κόψουμε τις λιμουζίνες , το δεύτερο να σταματήσουμε τα 40.000 stage που πήγαιναν για μονιμοποίηση , να φέρουμε το νόμο για την απόλυτη αξιοκρατία στις προσλήψεις ώστε να μην συνεχίζεται το καθεστώς της μονιμοποίησης συμβασιούχων , να κλείσουμε περίπου 700 δήμους και 4500 επιχειρήσεις με τον Καλλικράτη αλλά και να φέρουμε και να εφαρμόσουμε το ταχύτερο δυνατό την διαύγεια, η οποία νομίζω πως έχει πια εμπεδωθεί , πόσο σημαντικό δημοσιονομικό όφελος είχε για την χώρα.

Παραδέχομαι όμως , ότι πράγματι υπήρξε μια διπλή λογική . Υπήρξαν τομείς όπου δεν πιάσαμε τον ταύρο απ' τα κέρατα . Υπήρξαν τομείς της κυβερνητικής πολιτικής που αν είχαμε πιάσει το ταύρο απ τα κέρατα ή ακόμη και σήμερα αν το κάναμε αυτό , η έξοδος της χώρας από την κρίση θα ήταν καλύτερη και ταχύτερη . Όλα αυτά όμως δεν μπορούν αν αναιρέσουν την πολύ μεγάλη αλήθεια , ότι η πορεία προς το μνημόνιο ήταν προδιαγεγραμμένη από την Ελλάδα οποία μας παραδόθηκε .»

Αίτια υποβολής παραιτήσεων

«Υπήρχαν τότε φαινόμενα που για μένα συνιστούσαν μια κατάσταση που ουσιαστικά ( δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τον όρο της εσωτερικής υπονόμευσης ) δεν μπορούσαν να ταιριάξουν με μια ομόθυμη και πραγματικά ομαδική και συλλογική προσπάθεια να δουλέψουμε ως κυβέρνηση ώστε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση . Σας θυμίζω , δείτε πόσα στελέχη είχαν βγει τότε και τι είχαν πει όλο εκείνο το διάστημα που υποτίθεται πως δίναμε την μάχη να κρατήσουμε την χώρα όρθια και μάλιστα με ανοιχτές τις κάλπες . Δεν μπορείς να κάνεις τον συντονιστή μια κυβέρνησης όταν στο εσωτερικό της γίνεται το έλα να δεις κι εσύ πρέπει να κάνεις ότι δεν βλέπεις.»

- See more at: http://www.epikairo.gr/index.php/politiki/item/7670-ragkoysis-sto-vimafm-to-mnimonio-itan-apotelesma-tis-xreokopias-pou-paralavame-to-2009#sthash.khVcSBM7.oOsYT7oX.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.