Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Συνέντευξη Μιχάλη Καρχιμάκη στην εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή»

Συνέντευξη Μιχάλη Καρχιμάκη στην εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή» και στο δημοσιογράφο Λάμπρο Καλαρρύτη

-Τελικά υπάρχει πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι η λίστα Λαγκάρντ παρέμεινε αναξιοποίητη;
«Η λίστα Λαγκάρντ είναι μια παρωνυχίδα μπροστά σε όλο αυτό το οποίο συντελείται και επιτελείται με τη συγκάλυψη και την ομπρέλα του κεντρικού τραπεζίτη, του κ. Προβόπουλου. Στην Ελλάδα μέσα υπάρχουν δεκάδες λίστες Λαγκάρντ που τις συγκαλύπτουν κάποιοι. Εγώ μπαίνω στη λογική της ουσίας και λιγότερο στη λογική της διαδικασίας. Το ζητούμενο είναι να αναγκαστεί ο κεντρικός τραπεζίτης και οι τράπεζες να δίνουν συνεχώς και τακτικά διασταυρωτικά στοιχεία στις ελεγκτικές αρχές και όχι να δημιουργούνται, από την συσσώρευση αδυναμίες, καθυστερήσεις και προβλήματα . Αυτό θα αποτελέσει το ανάχωμα στον οικονομικό κατήφορο και στην αφαίμαξη των φτωχών κοινωνικών στρωμάτων, τον απλό άνθρωπο που δυσκολεύεται».

-Ασκείτε συχνά κριτική στον κεντρικό τραπεζίτη, Γ. Προβόπουλο. Γιατί;
«Θεωρώ πως συνειδητά δεν έλεγξε, στα πλαίσια της ευθύνης του όπως είχε υποχρέωση, τα χαρτοφυλάκια των offshore εταιρειών και των ανωνύμων και των θυγατρικών τους στα πλαίσια του απαιτούμενου ελέγχου των τραπεζών από την Βlackrock. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο ο κεντρικός τραπεζίτης κ. Προβόπουλος αρνήθηκε να καταθέσει στη βουλή το πόρισμα του διαγνωστικού ελέγχου της ελεγκτικής εταιρείας, όταν του ζητήθηκαν τα συγκεκριμένα στοιχεία τον Φεβρουάριο του 2012 για να μάθουμε σε ποιους, ποια ήταν η ποιότητα τους και ποιο ήταν το ύψος των ποσών των δανείων που χορηγήθηκαν. Hθελε να συγκαλύψει κάτι;»
-Προβλέπετε ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία της η σημερινή κυβέρνηση;
«Κανείς από τα τρία πολιτικά κόμματα αυτή τη στιγμή δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές. Πιστεύω πως, με βάση τα σημερινά δεδομένα, επιθυμούν να ολοκληρώσει της θητεία της. Στην παρούσα φάση της έντονης οικονομικής αβεβαιότητας μια νέα προεκλογική εκστρατεία εν μέσω κρίσης θα ήταν άκρως επιζήμια».
-Γιατί η κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου δεν αντιμετώπισε τη φοροδιαφυγή; Είναι κατά τη γνώμη σας, υπόλογος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου;
«Θα σας θυμίσω πως ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν αυτός που πρώτος μίλησε για θεσμικές τομές σε χρονίζοντα προβλήματα όπως είναι η έλλειψη διαφάνειας, η εκτεταμένη διαφθορά, η πελατειακή πρακτική και αντίληψη που επικράτησε τα τελευταία χρόνια. Όμως γνωρίζετε πως μπήκαμε σε ένα αχαρτογράφητο τοπίο με μηχανισμούς που δυσκόλευαν αυτή την προσπάθεια της ανασυγκρότησης. Σας αναφέρω μόνον δύο παραδείγματα. Η δικαιοσύνη με τις 170.000 ανεκδίκαστες φορολογικές υποθέσεις που δεν αντιλήφθηκε τον σημαντικό της ρόλο σε αυτόν τον αγώνα αλλά και ο κεντρικός τραπεζίτης ο οποίος, μη δίνοντας τα απαραίτητα στοιχεία, δεν επέτρεψε να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις με αποτέλεσμα σύμφωνα με υπολογισμούς μεταξύ 2003 και 2011, να έχουν βγει από την Ελλάδα 207 δισ. ευρώ ανέλεγκτου χρήματος. Αν υπήρχε από την αρχή μια στοιχειώδης συνεργασία της Κεντρικής Τράπεζας με τις ελεγκτικές και δικαστικές αρχές της πολιτείας, προκειμένου να εφαρμοστούν οι ισχύοντες νόμοι, φαντάζεστε σήμερα πόσα χρήματα θα είχαν εισπραχθεί από το κράτος; Πόσα μέτρα σε βάρος των αδύναμων θα είχαν αποφευχθεί; Για τον κ. Παπακωνσταντίνου, πιστεύω πως αν υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν».
-Ασκείτε συχνά κριτική «απ’τ’αριστερά» τελευταία. Γιατί, όμως, δεν εναντιωθήκατε και στην προσφυγή στο ΔΝΤ;
«Η ψυχή μου μπορεί να έλεγε να μην πάρουμε το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Άλλωστε, στα πρώτα 110 δισεκατομμύρια το ΔΝΤ συμμετείχε με 30 μόνο. Όμως τι ψυχή μπορούσε να είχε το ΠΑΣΟΚ σε μια χώρα που θα ήταν άψυχη; Το δίλλημα ήταν να πάρουμε το δάνειο ή να χρεοκοπήσουμε. Όταν κλείνουν οι αγορές για µία χώρα είναι αναγκαίο κακό να προσφύγει σε έναν µηχανισµό στήριξης. Από τη στιγμή όμως που οι αγορές μας αρνήθηκαν τον δανεισμό, η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή από το να καλέσει την Ε.Ε να αναλάβει την ευθύνη της. Η χώρα αναγκάστηκε ουσιαστικά να επιλέξει ανάμεσα στην άμεση και βέβαιη καταστροφή και την ευκαιρία να κερδίσει χρόνο εντός Eυρωζώνης για να κάνει τις απαιτούμενες αλλαγές. Βέβαια, στη συνέχεια έγιναν λάθη. Αντί να ρίξουμε το βάρος μας στο πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών αλλαγών, επικεντρωθήκαμε στο σκέλος των φορολογικών αυξήσεων και των οριζόντιων μισθολογικών περικοπών».
-Ποια η γνώμη σας για τις αποκαλύψεις Ρουμελιώτη;
«Όταν αποφασίστηκε να μπούμε στον μηχανισμό στήριξης ο χρόνος δεν ήταν μόνον πιεστικός αλλά υπήρχαν και ένα σωρό άλλες δυσκολίες που πιθανόν ο κ. Ρουμελιώτης δεν γνώριζε. Για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συγκεκριμένη φάση ούτε καν συζητούσε το θέμα της αναδιάρθωσης του χρέους. Αν δεν παίρναμε μιαν απόφαση, σύντομα θα χρεοκοπούσαμε και θα είχαν χαθεί τα πάντα. Δεν ξέρω τι γνώριζε ακριβώς ο κ. Ρουμελιώτης και αν είχε μιλήσει σχετικά στον τότε πρωθυπουργό. Ξέρω μόνον πως τα όσα είπε αργότερα περί προγράμματος το οποίο μαθηματικά δεν έβγαινε τα είπε αφού έφυγε από τη θέση του,ως μόνιμος εκπρόσωπός μας στο ΔΝΤ».

-Ποια η γνώμη σας για τους συντρόφους σας που πήγαν ή συνομιλούν για να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ;
«Ο καθένας έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και της δικής του αντίληψης για πως θα αγωνιστεί για το καλό της χώρας».
-Την περασμένη εβδομάδα γράψατε στο twitter για συνεργάτη του πρωθυπουργού που βρίσκεται στη λίστα Λαγκάρντ. Ποιον εννοείτε;
«Τον γνωρίζουν άπαντες πολύ καλά. Απλά κάποιοι κάνουν την “πάπια”».
-Πρέπει να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την κυβέρνηση;
«To ΠΑΣΟΚ δεν ταυτίζεται ούτε ιδεολογικά, ούτε αξιακά με την Νέα Δημοκρατία. Όμως υπό τις παρούσες συνθήκες πιστεύω πως πρέπει να στηρίζει την κυβέρνηση με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί , η πολιτική σταθερότητα και η ασφαλής πορεία της χώρας για την οριστική έξοδο από την κρίση. Ο ρόλος μας είναι κρίσιμος και εθνικής σημασίας».
-Ποιος ευθύνεται για τη συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ;
«Βρισκόμαστε σε ένα χρονικό σημείο που η οικονομική ανέχεια, η ανεργία και οι επώδυνες θυσίες, στις οποίες έχουμε υποβληθεί όλοι μας, οδηγούν πολλούς συμπολίτες μας στην απαξίωση όλων των κομμάτων αλλά και της ίδιας της πολιτικής.
Όσο οι πολιτικοί θα παραμένουν εγκλωβισμένοι σε έναν ξύλινο λόγο χωρίς αποτελέσματα, αυτή η απαξίωση θα γιγαντώνεται και θα εγκυμονεί κινδύνους για την δημοκρατία και τους θεσμούς. Πρέπει ο καθένας μας, να σταματήσει να βλέπει το ατομικό και όχι το συλλογικό συμφέρον. Και εδώ είναι η μεγάλη πρόκληση.

-Τελικά ο Κ.Σημίτης ορθώς έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ;
«Ναι, το πιστεύω ακράδαντα. Θα ήταν προτιμότερο να υποτιμούμε συνεχώς το νόμισμά μας, κόβοντας καινούργιο νόμισμα, να αντιμετωπίζουμε την μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις και τα επιτόκια να βρίσκονται στα ουράνια; Ένας πληθωριστικός φαύλος κύκλος, που ολοένα και θα μεγάλωνε πριν σκάσει η φούσκα. Η είσοδος της χώρας μας στην ΟΝΕ ήταν και παραμένει ένα μεγάλο ποιοτικό και αναπτυξιακό άλμα. Με την συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κερδίσαμε πολλά σε οικονομικό επίπεδο».
-Πιστεύεται ότι αν ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου σήμερα θα είχε πράξει διαφορετικά;
«Ο Ανδρέας Παπανδρέου την δύσκολη ώρα θα προχωρούσε στο περιεχόμενο των συγκρούσεων που απαιτούσε η συγκυρία. Η 3η του Σεπτέμβρη λέει πως «η ρίζα της συμφοράς βρίσκεται στην εξάρτηση της πατρίδας μας». Αυτή την εξάρτηση θα πολεμούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, θα χτυπούσε στην ρίζα τους τις παρασιτικές και τελικά εξαρτημένες οικονομικές και πολιτικές σχέσεις, αλλά και συνειδήσεις. Θα είχε συγκρουστεί σκληρά μέχρι τέλους με τις αντιλήψεις αυτές με τα ισχυρά παρασιτικά συμφέροντα του τόπου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.