Σελίδες

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

ΓΙΑΤΙ Ο Α. ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΘΩΩΝΕΙ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Τρεις πρωθυπουργούς που διαχειρίστηκαν την κρίση που προκάλεσε ένας τέταρτος, κατηγορεί ένας πέμπτος πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπως προκύπτει από την απόφαση που πήρε σήμερα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο.

Στο στόχαστρο του κ. Τσίπρα, ο οποίος κατηγορείται ότι επιχειρεί να προσφέρει «θέαμα» στους πολίτες, αφού δεν τους δίνει «άρτο», είναι, κατά σειρά θητείας, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Αντώνης Σαμαράς. Προφανώς στο στόχαστρό του είναι και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος υπέγραψε το PSI, ως αρμόδιος υπουργός Οικονομικών.

Δεν έγινε γνωστό αν στις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία έχει την πλειοψηφία και κάνει ότι θέλει, σωστό ή λάθος, είναι να καλέσει, ως πλειοψηφία που είναι, αν θα καλέσει να καταθέσουν, ως υπεύθυνοι για το μνημόνιο, όλοι οι υπουργοί όλων των κυβερνήσεων από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Ιανουάριο του 2015, που εισηγήθηκαν τα λεγόμενα μνημονιακά νομοσχέδια, καθώς και όλοι οι βουλευτές που ψήφισαν τα μνημόνια, μεταξύ των οποίων είναι και μερικά σημερινά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως παρατηρούσαν έμπειρα πολιτικά στελέχη, ο κ. Τσίπρας έχοντας στο πλευρό του τον κ. Καμμένο και διαθέτοντας την πλειοψηφία της Βουλής, με τη βοήθειά του, επιχειρεί να απαλλάξει πάσης ευθύνης τον πρωταγωνιστή της κατάρρευσης της χώρας Κώστα Καραμανλή, υπουργός του οποίου υπήρξε ο κυβερνητικός του εταίρος.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να αθωώσει και τον πρωταγωνιστή του οργίου των προσλήψεων που έγιναν την περίοδο 2004-2009, τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο ανέδειξε στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος, εκτιμάται ότι θα είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα αμφισβητηθεί έντονα και θα συγκεντρώσει πολλά πυρά εναντίον του κατά τη διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο κ. Παυλόπουλος έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες (τέτοιες θα απασχολήσουν την Εξεταστική Επιτροπή). Θα μπορούσαν να του αποδοθούν και ποινικές ευθύνες αν η Εξεταστική ερευνούσε και τέτοιες. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα έπρεπε να παραιτηθεί από το αξίωμά του. Ίσως γι αυτό η Εξεταστική δεν πρόκειται να διερευνήσει ποινικές ευθύνες, οι οποίες βαρύνουν περισσότερο τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Ο οποίος, δεν θα αποφύγει τα πυρά, έστω κι αν η ΝΔ δεν πρόκειται να αυτοαναιρεθεί αποδίδοντάς του ευθύνες.

Όπως έλεγαν τα ανωτέρω πολιτικά στελέχη, η απόφαση του κ. Τσίπρα να καλύψει τον Κώστα Καραμανλή είναι ανειλημμένη υποχρέωσή του έναντι τρίτων, οι οποίοι επιθυμούν να απαλλάξουν πλήρως τον πρωθυπουργό που ενεργούσε κατ΄ εντολή τους, οδηγώντας τη χώρα στην καταστροφή, προκειμένου, «όταν χρειαστεί», να τον επαναφέρουν στην ενεργό πολιτική. Όπως ανέφεραν, μάλιστα, αναμένουν και άλλες πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα, μετά την Εξεταστική Επιτροπή, για να αποκαταστήσει τον κ. Καραμανλή, όχι μόνο ως όνομα, αλλά και να τον επαναφέρει στο πολιτικό σκηνικό.

Εξέφραζαν, όμως, επιφυλάξεις για το κατά πόσο πρέπει να πουν περισσότερα, στην παρούσα φάση. Σε συνομιλητές τους, πάντως, έλεγαν ότι θα έρθει η στιγμή που θα μιλήσουν ανοιχτά.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε σχετικά το ΑΠΕ:

Τέσσερις κρίσιμες περιόδους θα καταλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπαγωγή στο καθεστώς των Μνημονίων.

Η πρώτη περίοδος Οκτώβριος 2009- Μάιος 2010, δηλαδή έρευνα για την υπαγωγή στο Μνημόνιο (1η δανειακή σύμβαση).

Η δεύτερη περίοδος Μάιος 2010- Νοέμβριος 2011, δηλαδή τη 2η δανειακή σύμβαση.

Η τρίτη περίοδος Νοέμβριος 2011- Μάιος 2012, δηλαδή το PSI.

Η τέταρτη περίοδος Μάιος 2012 και εντεύθεν.

Η πρόταση που αναμένεται να έχει τις υπογραφές σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα είναι in rem, δηλαδή δεν θα γίνεται ονομαστική αναφορά στους έχοντες πολιτική ευθύνη τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, ωστόσο από την πρόταση θα «φωτογραφίζονται». Επίσης η πρόταση θα αφορά στην αναζήτηση πολιτικών ευθυνών.

http://agenda-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.