Σελίδες

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Τα ενδιαφέροντα σημεία της δίκης Παπακωνσταντίνου #Day6 #Day7

Απόστολος Δελτσίδης - Διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών της Αστυνομίας

Συμπτύσσουμε τις 2 ημέρες που αφορούν στην κατάθεση του πραγματογνώμονα της αστυνομίας κου Δελτσίδη, παραθέτοντας ένα ρεπορτάζ της Καθημερινής από την 1η μέρα, τις ερωτήσεις συνηγόρων από τη 2η μέρα και ένα σχόλιο-σύνοψη από το epikairo:

1) via kathimerini: Αναφερόμενος στον χρήστη με τον κωδικό «ΣΟΦΙΑ», δηλαδή στην ιδιαιτέρα τού τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σοφία Μπέλμπα, ο μάρτυρας επεσήμανε ότι εκεί εντοπίστηκε ένα «κρυφό» αρχείο, το οποίο φαίνεται να έχει τροποποιηθεί και παραμένει άγνωστο αν περιείχε κάτι ή ήταν κενό. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της εισαγγελέως, που ζήτησε να κατασχεθεί ο υπολογιστής προκειμένου να διενεργηθεί συμπληρωματική πραγματογνωμοσύνη. Οταν ο μάρτυρας της εξήγησε ότι «έχει περάσει πολύς καιρός από τότε και σίγουρα τα ευρήματα θα είναι πολύ λιγότερα από το αν είχε γίνει τότε η κατάσχεση», αφού επέρριψε ευθύνες στον οικονομικό εισαγγελέα και την προανακριτική επιτροπή της Βουλής που, όπως είπε, «δεν το έκαναν εγκαίρως», ζήτησε την κατάσχεση του υπολογιστή του χρήστη windowsuser στο ΥΠ.ΟΙΚ. «Ξέρουμε ποιος είναι αυτός ο υπολογιστής;» διερωτήθη ο πρόεδρος της έδρας, Νικόλαος Πάσσος. «Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να κατασχέσουμε όλους τους υπολογιστές του υπουργείου Οικονομικών», ήταν η άμεση απάντηση της εισαγγελέως.

Τελικώς, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά της για «κατάσχεση όλων των υπολογιστών γενικώς» –όπως είπε ο πρόεδρος. Επίσης, απέρριψε αίτημα της υπεράσπισης για κλήτευση του δημοσιογράφου Kώστα Βαξεβάνη, ο οποίος δημοσίευσε τη λίστα Λαγκάρντ στο περιοδικό Hot Doc, καθώς και αίτημα που είχε τεθεί προ ημερών για κλήτευση του υπουργού και πρώην προέδρου της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, Παναγιώτη Νικολούδη. Αντίθετα, το δικαστήριο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης αλλά και της εισαγγελέως για δημόσια προβολή της λίστας Λαγκάρντ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του αρεοπαγίτη Δημήτρη Κράνη, ο κ. Δελτσίδης παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να πει αν η διαγραφή έγινε πριν ή μετά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το στικάκι ήταν στα χέρια του κ. Παπακωνσταντίνου. «Αν μπορούσαμε να το πούμε, θα το είχαμε καταγράψει», είπε σημειώνοντας ότι «δεν προκύπτει πότε έγιναν οι διαγραφές». Ο κ. Δελτσίδης ανέλυσε στο δικαστήριο την τεχνική διαδικασία βάσει της οποίας έγινε η πραγματογνωμοσύνη, καθώς και τα ευρήματά της, ενώ επιβεβαίωσε ότι στο cd περιέχονταν τρία περισσότερα αρχεία απ' ό,τι στο στικάκι. Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ένας ψηφιακός δίσκος μπορεί να αλλοιωθεί ανάλογα με το είδος του, ωστόσο η διαδικασία αυτή αφήνει ίχνη. «Υπάρχουν πολλές επιλογές για να το κάνει κάποιος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα αφήσεις κάποια δεδομένα που θα φανερώνουν ότι δεν είναι το πρωτότυπο, εκτός και αν είσαι άριστος χρήστης».

2) Σημαντικά στοιχεία κατάθεσης Δελτσίδη
-Ερώτηση Βασιλακόπουλου (συνήγορος Γ.Π.): Αν ο Παπακωνσταντίνου κατασκεύασε ένα USB απευθείας από CD, μπορεί να βεβαιωθεί ότι το USB που συνεδέθη στις 6/7/2011 είναι το USB που φέρεται να κατασκεύασε ο Παπακωνσταντίνου;
-Δελτσίδης: Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο

-Ερώτηση Βασιλακόπουλου: Το P1 USB (το υλικό αντικείμενο που βρέθηκε) που διαπιστώνεται ότι τροφοδοτήθηκε με αρχεία στις 8/7/2011, ποιο είναι το στοιχείο που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτό το USB κατασκευάστηκε στις 8/7/2011;
-Δελτσίδης: Ως ημερομηνία δημιουργίας αρχείου (file created) αυτό είναι το μόνο στοιχείο αναγνώρισης του αρχείου, το οποίο όμως μπορεί να αλλάξει από κάποιο ΑΡΙΣΤΟ γνώστη

-Ερώτηση Βασιλακόπουλου: Αναφορικά με το USB Βαξεβάνη, το οποίο περιέχει έναν φάκελο με το όνομα «Litsa», ο οποίος φέρεται να κατασκευάστηκε στις 18/10/2012, πώς είναι δυνατόν να περιλαμβάνει αρχεία με ημερομηνίες 4 και 5/8/2010;
-Δελτσίδης: Ο μάρτυς αναφέρει ότι μπορεί να υπάρχει αλλαγή ημερομηνίας, επίσης από άριστο χρήστη. Παρεμφερή απάντηση δίνει ο μάρτυς και στην ερώτηση του συνηγόρου αν μπορώ να κάνω να φαίνεται ότι τα αρχεία άνοιξαν σε προγενέστερο χρόνο, παρ' όλα αυτά ο χρήστης πρέπει να είναι άριστος

Ως προς το αν μπορώ να σβήσω εντελώς από έναν υλικό φορέα USB την διαγραφή αρχείων, ο μάρτυς είπε ότι μπορεί να γίνει με πρόγραμμα που υπάρχει στο διαδίκτυο.

Ο μάρτυς κατέθεσε επίσης ότι η καταστροφή του USB από τον Διώτη μπορεί να δείξει ότι αυτός που το κατέστρεψε ήθελε να κρύψει οπωσδήποτε κάτι. Επίσης ο μάρτυς είπε ότι αν υπήρχε το φερόμενο ως καταστραφέν USB του Διώτη, η έρευνα θα προχωρούσε περισσότερο.

-Υπάρχει και τρίτο USB, με ημερομηνία πρώτης σύνδεσης 15/7/2011 και ημερομηνία τελικής σύνδεσης 16/1/2012, το οποίο όμως δεν εξετάστηκε ποτέ
-Τέλος ο μάρτυς είπε ότι στο ενδεχόμενο που θέλω να ανοίξω ένα εγκατασταθέν πρόγραμμα, αυτό που θα μου βγάλει είναι «administrator» και όχι «Windows User», συμφωνώντας με την παρέμβαση της εισαγγελέως ότι το όνομα «Windows User» ήταν αντικείμενο ορισμού από τον χρήστη.

3) epikairo: H κατάθεση του πραγματογνώμονα της ελληνικής αστυνομίας είναι ίσως η πλέον καταλυτική για την πορεία της δίκης. Το πρώτο και σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι δεν μπορεί να προκύψει από το USB που έχει στην κατοχή της η αστυνομία ποιος είναι αυτός που αφαίρεσε τα ονόματα.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος απαντά σε ερώτηση δικαστή ότι πριν από τις 08/07/2011 (ημέρα δημιουργίας του usb από τον Διώτη) δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο Παπακωνσταντίνου διέγραψε τα ονόματα των συγγενών του.

Αυτό και μόνο το στοιχείο αποδομεί εν συνόλω την κατηγορία για νόθευση εγγράφου και -προσέξτε- κατ᾽ επέκταση και την κατηγορία για απιστία.

Τούτο, βέβαια, μας κάνει να αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο διεξάγεται η δίκη, όταν αδυνατούν να στοιχειοθετήσουν το παραμικρό πλην του γεγονότος ότι οι διαγραφέντες είχαν συγγενική σχέση με τον Παπακωνσταντίνου, κάτι που προφανώς δεν συνιστά αδίκημα σε μία δημοκρατία.



Ένα δεύτερο σημείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το σχόλιο του κου Δελτσίδη για το γεγονός ότι ο κος Διώτης κατέστρεψε το USB που του έδωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο Δελτσίδης τονίζει χαρακτηριστικά ότι «η καταστροφή του USB από τον Διώτη μπορεί να δείξει ότι αυτός που το κατέστρεψε ήθελε να κρύψει οπωσδήποτε κάτι». Μάλιστα, αν υπήρχε στην κατοχή της αστυνομίας το επίμαχο USB, τότε, θα είχαμε λύσει όλο το πέπλο του μυστηρίου. Έτσι, επισημοποιείται ο ύποπτος ρόλος του κου Διώτη στην πορεία της λίστας Λαγκάρντ.



Ένα τρίτο ενδιαφέρον σημείο είναι ότι την 1η Οκτωβρίου 2012 βρέθηκε ένα «κρυφό» αρχείο και ένα διαγεγραμμένο αρχείο. Ο κ. Δελτσίδης επισήμανε ότι ένας απλός χρήστης δεν μπορεί εύκολα να φτιάξει ένα «κρυφό» αρχείο. Εκείνη την ημερομηνία, το USB ανοίχτηκε από τον χρήστη «Σοφία» που δεν είναι άλλος από την γραμματέα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, Σοφία Μπέλμπα, η οποία στην κατάθεσή της αναφέρει ότι άνοιξε μόνο ένα αρχείο για να διαπιστώσει ότι επρόκειτο περί λίστας και κατόπιν έβγαλε το USB από τον υπολογιστή. Η πραγματογνωμοσύνη την διαψεύδει!





- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.