Σελίδες

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Παίρνουν από αγρότες, νοσοκομεία και ταμεία για να πληρωθούν τα δάνεια

«Θα στύψουμε και την πέτρα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο Associated Press και αναδεικνύοντας, με αυτόν τον τρόπο, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι, πλέον, να βρεθεί λύση και να πληρωθούν οι δόσεις των δανείων, κυρίως προς το ΔΝΤ.

Το ζήτημα, ωστόσο, είναι το από που θα βρεθεί το «ζεστό χρήμα» για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες και ήδη οι πρώτες πληροφορίες, αναφέρουν, ότι στο στόχαστρο μπαίνουν οι επιδοτήσεις των αγροτών, οι δαπάνες στα νοσοκομεία, αλλά και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Επιδοτήσεις 200 εκατ. ευρώ για τους αγρότες «αλλάζουν» πορεία

Σε περίπου 200 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα χρήματα που προέρχονταν από κοινοτικά προγράμματα για τους Ελληνες αγρότες και αναμένεται να αλλάζουν πορεία για να χρησιμοποιηθούν από το κράτος για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.

Οπως αναφέρει το skai.gr, την αξιοποίηση των χρημάτων που προορίζονται για τα κοινοτικά προγράμματα των Ελλήνων αγροτών προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, τα ταμειακά διαθέσιμα του αρμόδιου οργανισμού ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να μεταφερθούν από τις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκείμενου να αξιοποιηθούν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους. Τα εν λόγω ποσά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Μεγάλο «μαχαίρι» στα νοσοκομεία όλης της χώρας

Στο πλαίσιο της προσπάθειας περαιτέρω περιορισμού των κρατικών δαπανών τη νύφη πληρώνουν και τα ελληνικά νοσοκομεία, καθώς, με εντολή του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να περικοπεί τον Μάρτιο το 51% των προϋπολογισμών τους.

Σύμφωνα με έγγραφα που αποκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής», τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας καλούν τις διοικήσεις των νοσοκομείων να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους για τον Μάρτιο (μισθοδοσίες, αγορές αγαθών και υπηρεσιών) με τον 49% των πιστώσεων που τους χορηγήθηκε τον Φεβρουάριο ή τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους.

Ενώ τον Ιανουάριο του 2014 οι συνολικές πιστώσεις ανήλθαν στα 99.740.000 ευρώ, για τον Μάρτιο του 2015 έχει εγκριθεί η εκταμίευση συνολικού ποσού 43.353.062 ευρώ τη στιγμή που στον αντίστοιχο προϋπολογισμό προβλέπεται η εκταμίευση 87.726.680 ευρώ.

Στόχος, όπως όλα δείχνουν, είναι πως τα υπουργεία προσπαθούν να επιτύχουν την μεγαλύτερη δυνατή επιμήκυνση της περιόδου που το ελληνικό κράτος θα μπορεί να καλύπτει τις βασικές του ανάγκες χωρίς δανεισμό.

Παράλληλα, με αντίστοιχες περικοπές που θα ισχύσουν και σε άλλα υπουργεία, θα καταβληθεί προσπάθεια να βρεθούν τα 1,4 δισ. ευρώ που πρέπει να δώσει η Ελλάδα στο ΔΝΤ.

Διαψεύδει ο Κουρουμπλής

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας διαψεύδει διαψεύδει το δημοσίευμα σημειώνοντας ότι «Η χρηματοδότηση των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων καλύπτεται από τα διαθέσιμα κονδύλια που έχουν τα Νοσοκομεία στις τράπεζες και εφόσον αυτά αξιοποιηθούν, από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας. Οσα Νοσοκομεία δεν είχαν τραπεζικό υπόλοιπο στις έλαβαν όλο τον ποσό της επιχορήγησης».

Τι θα γίνει με τα αποθεματικά των Ταμείων

Στην κυβέρνηση, πάντως, υπάρχει και η σκέψη για... σκούπισμα στα αποθεματικά Ταμείων και Φορέων του Δημοσίου που θα μπορούσαν να προσθέσουν περαιτέρω χρήματα για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.

Το ζητούμενο, βέβαια, σε αυτή την περίπτωση είναι το κατά πόσο μπορεί να συγκεντρωθεί το απαραίτητο ποσό, καθώς, τα αποθεματικά έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντλήσει πολύ μεγάλο ποσό.

Πάντως, η κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν Μάρδας και Λαφαζάνη για τις επιδοτήσεις των αγροτών, ενδεχομένως, να ανοίξει τον δρόμο και για άλλες ανάλογες κινήσεις στο μέτωπο φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και ασφαλιστικών Ταμείων τα ταμειακά διαθέσιμα των οποίων χρειάζεται άμεσα το ΓΛΚ προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Ταμείου.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ο Γενικός Γραμματέας κοινωνικής ασφάλισης, Γιώργος Ρωμανιάς, σημείωνε το πρωί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στα Ταμεία και πως τα αποθεματικά τους επαρκούν.

Υπουργείο Οικονομικών: Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι

Την ίδια ώρα, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνει ότι «Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων ρευστότητας για τον Μάρτιο» χωρίς, ωστόσο, να δίνει λεπτομέρειες.

Σημειωτέον ότι το απόγευμα της Δευτέρας το οικονομικό επιτελείο θα έχει έκακτη σύσκεψη για να συζητήσει πάνω στο «καυτό» ζήτημα της ρευστότητας.

Πόσα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα τον Μάρτιο

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν την ένταση και το βάρος του χρηματοδοτικού προβλήματος του κράτους κατά τον μήνα Μάρτιο προειδοποιούν ευθέως πως αν δεν υπάρξουν έγκαιρα κινήσεις και ενέργειες από το σύνολο της νέας κυβέρνησης, επαπειλείται πιστωτικό γεγονός, ικανό να επιφέρει την πτώχευση.

Ας σημειωθεί ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους υπολογίζονται σε περίπου 7 δισ. ευρώ για τον τρέχοντα μήνα. Από αυτά, περίπου 3,2 δισ. ευρώ αφορούν σε δόσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πληρωμές ομολόγων (κουρεμένων από το PSI) που κατέχουν ιδιώτες του εξωτερικού. Τα υπόλοιπα περίπου 3,8 δισ. ευρώ αφορούν έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που κατέχουν κρατικοί οργανισμοί και εγχώριες τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.