Σελίδες

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Καρχιμάκης :«Ο Βενιζέλος “έριξε” τον Παπανδρέου»

Συνέντευξη στον Θεοδόση Παπανδρέου
«Δεν αντιπαλεύω το ΠΑΣΟΚ. Αντιπαλεύω ό,τι ήταν και είναι αβανταδόρικο στις δεξιές λογικές και πολιτικές στασιμότητας και οπισθοδρόμησης που προώθησε η κυβέρνηση Σαμαρά. Στη διακυβέρνηση της χώρας μέσα από τροπολογίες εξπρές και διατάγματα νομοθετικού περιεχομένου για θέματα μείζονος σημασίας», ξεκαθαρίζει ο Μιχάλης Καρχιμάκης. Ο υποψήφιος βουλευτής με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου στη Β΄ Αθηνών μιλά στην «Α» και δείχνει ευθέως εκείνους που υπονόμευσαν τον πρώην πρωθυπουργό, εξηγεί γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ΠΑΣΟΚ ενώ δηλώνει βέβαιος πως το νέο κόμμα όχι μόνο θα μπει στη Βουλή αλλά θα έχει και ρόλο ρυθμιστή.

Κύριε Καρχιμάκη, το ΠΑΣΟΚ πέθανε, ζήτω το ΠΑΣΟΚ;
«Το ΠΑΣΟΚ, …χάρη στη σημερινή του ηγεσία, το μόνο που κατόρθωσε να κρατήσει, είναι το όνομά του, αλλά κι αυτό τείνει να εξαφανιστεί από “εμπνεύσεις” τύπου, ΔΗΠΑΡ, Ελιά, Κίνηση των 58 και οτιδήποτε άλλο που θα θυμίζει όλο λιγότερο τις αρχές και τις αξίες του».

Πώς, αλήθεια, αισθάνεστε που παλεύετε κόντρα στο κόμμα που σας ανέδειξε;
«Δεν ήταν, φυσικά, κάτι ευχάριστο η παραίτησή μου μετά από 40 χρόνια πάλης και αγώνων σ’ αυτόν τον χώρο. Όμως, δεν αντιπαλεύω το ΠΑΣΟΚ. Αντιπαλεύω ό,τι ήταν και είναι αβανταδόρικο στις δεξιές λογικές και πολιτικές στασιμότητας και οπισθοδρόμησης που προώθησε η κυβέρνηση Σαμαρά. Στη διακυβέρνηση της χώρας μέσα από τροπολογίες εξπρές και διατάγματα νομοθετικού περιεχομένου για θέματα μείζονος σημασίας. Στις πολιτικές που έγιναν τροχοπέδη στις όποιες προσπάθειες και νόμους είχαν προωθηθεί και ψηφιστεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου, μέσα στην πιο δύσκολη διετία της Μεταπολίτευσης. Ποια ήταν, άραγε, η τύχη της πρότασής μας, για έλεγχο των αστρονομικών εμβασμάτων στο εξωτερικό από το 2000 έως το 2012; Κάτι που θα μπορούσε να μας είχε αποφέρει ένα μαξιλάρι κάποιων δεκάδων δισεκατομμυρίων, μέχρι σήμερα; Και είναι από τα πολλά παραδείγματα πολιτικών και πρακτικών της τελευταίας διετίας που θα μπορούσα να σας απαριθμήσω…»

Μέχρι σήμερα ακούμε πως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο του. Δεν έχουμε όμως μάθει ακόμα ποιοι τον εμπόδισαν. Μήπως ήρθε η ώρα να ειπωθούν ονόματα;
«Δεν μασάμε τα λόγια μας. Τον εμπόδισε η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η ομάδα του. Ξεχάσατε τις αποκαλύψεις προ μηνών των “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς”, για τις Κάννες, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Βενιζέλος στα κρυφά συνεννοήθηκε με τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, ώστε να προτείνουν στον Σαμαρά ανατροπή του Παπανδρέου και εισήγηση του ονόματος του Λουκά Παπαδήμου για πρωθυπουργό; Ξεχάσατε το άδειασμα του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, από βουλευτές του στο περιστύλιο της Βουλής, μετά την πρότασή του για δημοψήφισμα; Τις επιστολές “αυστηρών προειδοποιήσεων” να παραιτηθεί; Και όλα αυτά, πριν μπούμε στο δεύτερο και σκληρότερο μνημόνιο, που, ειδικά τότε, ήταν αναγκαίο ένα αρραγές και τραχύ μέτωπο απέναντι στις όλο και πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών μας…»

Την επόμενη ημέρα των εκλογών, πώς φαντάζεστε το πολιτικό σκηνικό, και ειδικότερα την Κεντροαριστερά;

«Είναι αναγκαίο για τη χώρα και τον χειμαζόμενο επί 5 χρόνια, ελληνικό λαό, να είναι στη βουλή το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Να “στεγαστεί” πολιτικά ένα μεγάλο μέρος πολιτών που νιώθουν προδομένοι ή απογοητευμένοι από “ευκολατζίδικες” προτάσεις και λεωνταρισμούς, δήθεν σωτήρων. Να ατενίσουν μια ρεαλιστική ελπίδα οι απογοητευμένοι πολίτες στην πολιτική πρόταση του Κινήματός μας, ώστε να εκφραστεί η πολιτική βούληση της διετίας ’09-’11. Μια πολιτική βούληση που άφησε ένα εύρος μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα και στην οικονομία όπως αυτά που προανέφερα και τα οποία έμειναν στη μέση, ναυάγησαν, ή ακυρώθηκαν. Μέχρι και το επαναστατικό πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ επιχειρήθηκε να ακυρωθεί. Ακόμα και ο νόμος μας που θωράκιζε το ελάχιστο που μπορούσε να διατηρήσει ο απλός Έλληνας πολίτης, μέσα στον ορυμαγδό των γεγονότων και της κρίσης: την πρώτη κατοικία».

Το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. προτίθεται να στηρίξει μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Θα συμμετείχε σε συγκυβέρνηση ή θα προτιμούσε να δώσει ψήφο ανοχής;

«Είναι άκαιρο και θα ήταν άκυρο να κάνω τώρα τέτοιες υποθέσεις, αφού δεν γνωρίζουμε καν τις δυνάμεις των κομμάτων που θα καταγραφούν στις κάλπες και τους πιθανούς συσχετισμούς που θα προκύψουν».

Τι περιμένετε από τις κάλπες; Ποιος είναι ο στόχος για το κίνημα;

«Δεν μας αρκεί η είσοδός μας στη Βουλή, για την οποία είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Καλούμε τον κόσμο να μας δώσει τη δύναμη εκείνη, που θα μας επιτρέψει να θέσουμε και να απαιτήσουμε επιτακτικά, την ολοκλήρωση όλων εκείνων που θεσπίσαμε και τα οποία αν ολοκληρώνονταν, θα είχαμε σήμερα αρχίσει να παράγουμε εθνικό πλούτο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.