Σελίδες

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Άρχισαν να διορθώνουν τις δημοσκοπήσεις για να αποφύγουν το ρεζίλι της Κυριακής


Την τελευταία βδομάδα, ξεκινώντας από τη Κυριακή που πέρασε, οι δημοσκοπήσεις των συστημικών μέσων άρχισαν να δίνουν βαθμιαία μισή μονάδα πάνω στο Κίνημα Παπανδρέου, έτσι ώστε η πρόγνωση που έδιναν για 2,5 % κατά μέσο όρο έγινε 3% που δείχνει ότι Κόμμα μπαίνει στη Βουλή.

Την ίδια στιγμή βέβαια οι κρυφές δημοσκοπήσεις των μεγάλων Κομμάτων όπως διέρρευσαν στη δημοσιότητα του έδιναν από 3,5% έως 5,5%...

Τι προκάλεσε αυτή τη βαθμιαία βελτίωση των προβλέψεων από τα μεγάλα «Μέσα» που κατά γενική ομολογία απεχθάνονται τη επιστροφή Παπανδρέου στη κεντρική πολιτική σκηνή με ένα ποσοστό το οποίο θα του επιτρέπει αυτόνομη παρουσία;

Κατά την άποψη όλων αυτών που βρίσκονται κοντά και υποστηρίζουν το Κίνημα δεν μόνον η καλή παρουσία του Παπανδρέου τη τελευταία βδομάδα στη τηλεόραση και τις δημόσιες ομιλίες του Παπανδρέου που αντικειμενικά έδωσαν πόντους στο Κίνημα, αλλά και ο φόβος της μεγάλης απόκλισης των δημοσκοπήσεων από τα πραγματικά αποτελέσματα της Κυριακής, ο φόβος να γίνουν ρεζίλι.

Μια απόκλιση μέχρι δύο μονάδες κάπως μπορούν να τη δικαιολογήσουν, αλλά μια απόκλιση πάνω αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα αξιοπιστίας στις ίδιες τις εταιρείες και το ρόλο τους.

Άλλωστε ο πόλεμος των εντυπώσεων και πόλεμος σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης γίνεται για να κάμψει το ηθικό και τη ψυχολογία ενός πολιτικού χώρου που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του οικονομικοπολιτικού κατεστημένου.
Αν δε πετύχει αυτός ο στόχος τότε η όλη σκηνοθεσία δεν έχει λόγους να συνεχίζεται.

Αντιθέτως αν ένα κόμμα όπως το Κίνημα Παπανδρέου παρά ταύτα ανεβαίνει είναι αναγκασμένοι και οι μεροληπτούντες δημοσκόποι να αλλάξουν στάση.
Έτσι ήταν αναμενόμενο, αφού απέτυχαν να καταστήσουν ως ανάχωμα τις αρχικές περιοριστικές δημοσκοπήσεις για το Κίνημα, καθώς πηγαίνουμε προς τη κάλπη να αρχίσουν να διορθώνουν τα προγνωστικά τους.



Β.Τ.

- See more at: http://epikairo.gr

Παπανδρέου: "Γιατί φοβούνται τον Ελληνικό λαό;" | ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ | Απόσπασμα από την κεντρική ομιλία της Αθήνας


Στις 25,

Φέρνουμε τις αξίες των Δημοκρατών Σοσιαλιστών μέσα στο Κοινοβούλιο! Αξίες και παραδόσεις που ενέπνευσαν γενιές και κινήματα. Και κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει!

Φίλες και φίλοι,

Την Κυριακή,

Εκεί θα δουν πολλοί τι σημαίνει ανατροπή!

Κάθε ψήφος στο ΚΙΝΗΜΑ είναι ψήφος ευθύνης για το μέλλον της χώρας. Γιατί εμείς αποδείξαμε όλα τα τελευταία χρόνια ότι βάζουμε πρώτα την Ελλάδα και τους Έλληνες! Χωρίς να υπολογίζουμε προσωπικό ή πολιτικό κόστος!

Αυτό κάναμε- πάντα με συνέπεια! Αυτό αποδείξαμε στην πράξη. Πάνω από όλα η Ελλάδα και ο πολίτης!

Κάθε ψήφος στο ΚΙΝΗΜΑ είναι και ψήφος για την αυτονομία της πολιτικής.
Είναι ψήφος για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και μόνο! Κανενός άλλου! Αυτό λέγαμε, πάντα με συνέπεια! Αυτό έχει και τώρα ανάγκη η Ελλάδα! Για αυτό κανείς δεν θα μας χαριστεί! Κανείς ισχυρός δεν θα μας χαϊδέψει! Ε, λοιπόν, δεν τους έχουμε ανάγκη!

Η δύναμη στο ΚΙΝΗΜΑ είναι μόνο οι πολίτες! Αυτούς και μόνο αυτούς θα υπηρετούμε στη Βουλή από τις 25 του Γενάρη!

Κάθε ψήφος στο ΚΙΝΗΜΑ είναι και ψήφος για ευρύτερες συναινέσεις, κυβερνητικές συνεργασίες με ξεκάθαρο, αδιαπραγμάτευτο προοδευτικό πλαίσιο! Μόνο η παρουσία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ μας στην Βουλή θα επιβάλλει τη συνεργασία για την πρόοδο. Με σταθερή και ασφαλή πορεία της χώρας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κανένα κόμμα - ούτε αυτοδύναμο, το ξέρω από την εμπειρία μας, δεν μπορεί να κυβερνήσει σήμερα, σε αυτή τη συγκυρία, μόνο του.

Το έργο που πρέπει να γίνει, θέλει πολλές πλάτες, ευρύτερες συναινέσεις. Άλλα βέβαια πάντα σε ένα προοδευτικό πλαίσιο – και μόνο! Αυτό λέγαμε και λέμε με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια! Αυτό χρειάζεται και τώρα η πατρίδα! Η χώρα χρειάζεται πολιτικές δυνάμεις με καθαρή πολιτική ταυτότητα. Όχι θολά νερά για να μας αγαπάνε όλοι. Στο ΚΙΝΗΜΑ μας ξέρουμε ποιοι είμαστε. Είμαστε Δημοκράτες και Σοσιαλιστές!

Και αυτό είναι εγγύηση για όποια κυβερνητική ή άλλη συνεργασία σε ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο. Εμείς δεν θα γίνουμε «πατερίτσα» και παρακολούθημα κανενός, για μερικές καρέκλες και οφίτσια! Και σίγουρα όχι ουραγός μιας δεξιάς πολιτικής και κυβέρνησης.

Κάθε ψήφος στο ΚΙΝΗΜΑ δίνει φωνή στον πολίτη.

Είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κρίση του πολίτη.
Μας έριξαν επειδή ζητήσαμε την κρίση του λαού.
Ερχόμαστε γιατί πιστεύουμε στην κρίση του λαού!


Προτείναμε, προτείναμε προς όλους,

Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας για το χρέος και το πρόγραμμα προσαρμογής, η λύση για να μπει οριστικό τέλος στην λιτότητα και την ανασφάλεια, να βασίζεται σε ένα δικό μας Ελληνικό Σχέδιο με βαθιές αλλαγές στο κράτος και την οικονομία, και να έχει τη γνώμη και την απόφαση του Ελληνικού λαού.

Να έχει την υπογραφή του λαού μέσα από την δημοκρατική διαδικασία ενός δημοψηφίσματος!

Για τρεις λόγους:

  1. Πρώτον, γιατί είναι το πιο ουσιαστικό διαπραγματευτικό χαρτί οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης.
  2. Δεύτερον γιατί θα εγγυάται ότι καμμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα φέρει μέτρα και πολιτικές που αποτελούν νέα βάρη ή θα αποσταθεροποιούν την χώρα.
  3. Και τρίτον, γιατί κανένα Σχέδιο, κανένα Πρόγραμμα, καμία λύση, όσο καλή κι αν είναι, δεν θα έχει πραγματική επιτυχία, αν ο Ελληνικός λαός δεν την αισθανθεί δική του. Αν δεν αισθανθεί, Ότι δεν του την επιβάλλει κανείς. Ότι είναι δικό του Σχέδιο. Δική του απόφαση!

Μόνο έτσι θα κινητοποιηθούν όλες οι υγιείς δυνάμεις του τόπου σε ένα κοινό στόχο. Έναν κοινό σκοπό.

Αυτό λέει η εμπειρία μου. Αυτό λέει η εμπειρία όλων μας. Όσων δεν εθελοτυφλούν.

Αυτά λέγαμε πριν τρία χρόνια. Αυτά λέμε με συνέπεια και τώρα!

Εμείς προτείναμε Ελληνικό Σχέδιο και δημοψήφισμα.

Ακούσατε κανέναν άλλο να μιλάει για αυτά; Ακούσατε κανέναν άλλο να μιλάει για την ανάγκη να φτιάξουμε δικό μας Ελληνικό Σχέδιο με βαθιές αλλαγές σε κράτος και οικονομία;

Ακούσατε κανέναν άλλο να λέει ότι πρέπει επιτέλους να εμπιστευτούμε τους πολίτες; Την κρίση τους; Με ένα δημοψήφισμα; Κανείς άλλος! Κάνουν ότι δεν ακούν! Κανείς άλλος δεν μιλάει για αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα! Μόνο το ΚΙΝΗΜΑ μας!

Ρωτώ και θα ρωτώ συνέχεια τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτώ τις ηγεσίες και των άλλων κομμάτων:
Να μας πουν ξεκάθαρα - ναι ή όχι στο δημοψήφισμα.

Γιατί φοβούνται τον Ελληνικό λαό;


Οι πολίτες ζητούν σε συντριπτικό ποσοστό να τους εμπιστευτούμε! Γιατί τους φοβούνται τα άλλα κόμματα; Θα θέσουν την όποια συμφωνία με τους εταίρους μας στην κρίση του λαού;

‘Η θα θέλουν απλώς λευκή επιταγή;

Οι εκλογές δεν είναι δημοψήφισμα. Στις εκλογές εκλέγουμε 300 εκπροσώπους. Αυτοί μετά αποφασίζουν. Αυτό δεν αρκεί.

Πρέπει να υπάρξει η υπογραφή, η απόφαση του Ελληνικού λαού για το μέλλον της χώρας!

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, Προέδρου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ στον Ελληνισμό της διασποράς

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Ο Ελληνισμός στο διάβα της ιστορίας του, βρέθηκε αντιμέτωπος με μεγάλες κρίσεις. Από τον τρόπο που τις διαχειρίστηκε, καθορίστηκε και η μετέπειτα πορεία της χώρας. Άλλοτε επικράτησε το εθνικό συμφέρον και άλλοτε οδηγηθήκαμε σε εθνικές τραγωδίες.

Σήμερα, βρισκόμαστε στη δίνη μιας πολυεπίπεδης κρίσης. Αντιμετωπίζουμε εκ νέου, ένα μείζον διακύβευμα: ποια θα είναι η φυσιογνωμία της Ελλάδας αύριο - μετά την κρίση; Πώς θέλουμε την Ελλάδα; Ισχυρή και απελευθερωμένη από εξαρτήσεις ή και πάλι έρμαιο ενός πελατειακού κράτους;

Η εμπειρία των πέντε ετών από το ξέσπασμα της κρίσης, μιας κρίσης που σοβούσε για δεκαετίες και πυροδοτήθηκε από την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή, οδηγεί σε ένα πολύ απλό συμπέρασμα:

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποφύγει οριστικά τον κίνδυνο, δεν πρόκειται να υπερβεί την κρίση και να ανακάμψει οριστικά, δεν πρόκειται να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις, τα μεγάλα διακυβεύματα που έχουμε μπροστά μας, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, αν δεν αλλάξει οριστικά και συθέμελα και στη βάση αρχών και αξιών - αν δεν γίνει μία σύγχρονη λειτουργική Δημοκρατία.

Ο τόπος μας, σήμερα, έχει απόλυτη ανάγκη από ένα πολιτικό φορέα που θα εκφράζει καθαρά και θα υλοποιεί με αξιοπιστία και χωρίς συμβιβασμούς τη συλλογική μας δέσμευση για ένωση των δυνάμεων της προοδευτικής αλλαγής απέναντι στη δεξιά ή αριστερή συντήρηση και σε όσους ταυτίστηκαν μαζί τους.

Ο Ελληνισμός της Διασποράς, γνωρίζει τον τιτάνιο αγώνα που δώσαμε διετία 2009 - 11, για να αποτρέψουμε την χρεοκοπία της χώρα μας. Έζησε τις μεγάλες δυσκολίες που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν οι συντηρητικές πολιτικές στην Ευρώπη, ανακόπτοντας το δρόμο για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων, προς όφελος των λαών της Ευρώπης.

Τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου και οι δηλώσεις πολιτικών και οικονομολόγων διεθνώς, κατέγραψαν όχι μόνο τη δυσκολία, αλλά ταυτόχρονα και τη μεγάλη επιτυχία του 2010, τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης, που απέτρεψε μια εθνική τραγωδία.

Με μεγάλη ικανοποίηση και συγκίνηση δεχόμαστε τις δηλώσεις συμπόρευσης εκατοντάδων Ελλήνων από κάθε γωνιά της γης, στο ξεκίνημα της νέας μας προσπάθειας.
Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ιδρύθηκε για να λυτρώσει, να απεγκλωβίσει και να απελευθερώσει τις προοδευτικές δυνάμεις, που μοναδικό τους γνώμονα έχουν το εθνικό και δημόσιο συμφέρον. Που αγωνίζονται για κοινωνική δικαιοσύνη και κράτος δικαίου.

Όλους και όλες που θέλουν και αγωνίζονται να γίνουν, όλοι και ο καθένας χωριστά, η ΑΛΛΑΓΗ που οραματιζόμαστε.

Η δύναμη σας, η δύναμη του Ελληνισμού της Διασποράς, είναι απαραίτητη στο νέο μας ξεκίνημα.
Είναι απαραίτητη στο χτίσιμο της νέας πολιτικής στέγης των αξιών που μας ένωσαν και μας ενώνουν. Των αξιών της Δημοκρατίας, της Προόδου, του Σοσιαλισμού.

Με τη δική σας βοήθεια στις 25 του Γενάρη βάζει την υπογραφή της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μία νέα πολιτική δύναμη.

Το ΚΙΝΗΜΑ μας.
Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών και Σοσιαλιστών.

ΠΑΜΕ μαζί ξανά!

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Γιατί θα ξανα-ψηφίσω το ΚΙΝΗΜΑ

του Σαμποτάζ [athensvoice]: Προσπαθώ να θυμηθώ ποια δημοσιογράφος ήταν η συντονίστρια του debate των 6 πολιτικών αρχηγών το 2009 όταν ο ΚΚ μιλούσε για έλλειμμα 5,6% και ο παπανδρέου είχε ρωτήσει τον ΚΚ «θέλω να μου πείτε αν αυτά τα νούμερα, αυτοί οι αριθμοί είναι πραγματικοί, αν είναι αληθινοί ή αν κρύβονται άλλοι αριθμοί τους οποίους εμείς θα ανακαλύψουμε», στο ίδιο debate ο ευαγγελάτος ρωτούσε τον ΚΚ για «7.500 συμβασιούχες καθαρίστριες με μισθούς 400 ευρώ απλήρωτες εδώ και 16 μήνες» και τον τσίπρα να αναφέρει στον ΚΚ «συνάντησα νέες και νέους με ένα πτυχίο και μεταπτυχιακό να γυρνάνε από βουλευτικό γραφείο σε βουλευτικό γραφείο, ζητώντας ένα ρουσφέτι σε πρόγραμμα stage των 480 ευρώ ανασφάλιστης εργασίας».

Νομίζω ότι η δημοσιογράφος θα θυμάται ότι η απάντηση του ΚΚ ήταν «έχουμε δύο δύσκολα χρόνια μπροστά μας» και ότι θα αρκούσε ένα νοικοκύρεμα και 2 χρόνια πάγωμα μισθών(!!!) και ότι κοκορευόταν ότι «ενώ μας κληροδοτήθηκε ένα έλλειμμα που ξεπερνούσε το 7,5%, μπορέσαμε σε δυο χρόνια μέσα να το φέρουμε κάτω από 3%». Τότε στην ερτ η δημοσιογράφος καθάριζε 219 χιλιάρικα το χρόνο μισθουλάκο, και η ερτ είχε ζημιές 18 εκ. ευρώ. Το 2010 όταν από τη νέα διοίκηση της ζητήθηκε το μηνιάτικο να πέσει στα 6 χιλιάρικα την έκανε για άλλα μετερίζια και η ερτ στο τέλος του 2010 είχε κέρδη 30 εκ. ευρώ.

Το 2015 μια δημοσιογράφος του ΑΝΤ1 κατηγορεί τον παπανδρέου σε «συνέντευξη» που δεν το αφήνει ποτέ να απαντήσει, ότι έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο και τον ζητά να μετανιώσει και τον κατηγορεί ότι «έσκασε την χώρα» και «δεν ξέρατε τι παραλαμβάνατε, είχατε ειδοποιηθεί απο τον ΚΚ» και άλλες ψεκασμένες μπαρούφες. Μήπως ήταν η ίδια δημοσιογράφος, η συντονίστρια του debate, που και αυτή είχε ακούσει στο studio της ερτ το 2009 (όπως και όλοι οι έλληνες είχαμε ακούσει) τον ΚΚ να μας κοροιδεύει για θωρακισμένη οικονομία και έλλειμμα 6% και 2 χρόνια πάγωμα μισθών.

Και μάλλον δεν θα διάβασε ποτέ της την έκθεση του ευρωκοινοβουλίου (Ngoc και Karas το 2014, που καταψηφίσαν οι ελληναράδες ευρωβουλευτές σύριζα και ΝΔ ενώ μέχρι τότε τη μνημόνευαν σαν ευαγγέλιο) για τη στατιστική απάτη και τη χρεοκοπία της κυβερνήσης καραμανλή που 2 ημέρες πριν τις εκλογές του '09 επίσημα είχε στείλει EDP notification στην ΕΕ για έλλειμμα 6%. Προφανώς ο καημενούλης ο ΚΚ είχε ξεχάσει τον αριθμό 1 πριν το 6, δηλαδή περίπου 23 δισ. από τα 36 δισ. έλλειμμα της χρονιάς!!! Μάλλον για αυτή την ενημέρωση εξανίσταται η κα χούκλη; Αλήθεια τι να κάνει εκείνος ο απατεώνας που είχε δηλώσει έλλειμμα 6% αντί για 15,6%, σε ποια περιφέρεια θα εκλεγεί και πάλι βουλευτής;

Το μέγεθος της κρίσης έγινε πασιφανές όταν τον σεπτέμβριο του 2011, άκουσαμε σοκαρισμένοι τον παπανδρέου από τη δεθ να αναφέρει στο λόγο του «βασικός μου στόχος να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς τουλάχιστον έναν εργαζόμενο, να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς εισόδημα». Την ίδια ώρα η «μισή» ελλάδα διαδήλωνε για το επίδομα πλύσης χεριών, το επίδομα κεραίας και το επίδομα έγκαιρης προσέλευσης, και η άλλη «μισή» έβραζε για το 15% φόρο στις offshore, τον οικονομικό εισαγγελέα και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τη διαύγεια και το ΑΣΕΠ και το καμποτάζ στις κρουαζιέρες και στη μικρή μας χώρα «έπεφταν τα τσιμέντα» και έριχναν λάδια στα τουριστικά λεωφορεία.

Οι πραγματικά αδύναμοι δεν διαδήλωναν, έκαναν όσα μεροκάματα μπορούσαν, καθώς έβλεπαν τους διαδηλωτές και τα συμφέροντά τους να τους σπρώχνουν στον γκρεμό. Ο παπανδρέου έπεσε από τον βενιζέλο, την εύα, την μιλένα κ.ά. λίγο μετά, τον νοέμβριο του '11 μετά τις κάννες. Σήμερα ο μακεδονομάχος σαμαράς και ο μόνιμος αντιπρόεδρος βενιζέλος, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αφήνουν μια χώρα με 450 χιλιάδες οικογένειες με κανέναν εργαζόμενο. Και ενώ πήραν ανεργία 17% από ΓΑΠ (από 9,5 επί ΚΚ) την άφηνουν 25%. Και ζητούν την ψήφο μας!!! Όχι μόνο δεν έβγαλαν νωρίτερα τη χώρα από το μνημόνιο, όπως έταζαν, δεν την έβγαλαν από το μνημόνιο ούτε στην προγραμματισμένη από το 2010 ημερομηνία.

Για τους υπόλοιπους ευρωπαίους πολίτες, η ελλάδα είναι η πιο καθυστερημένη χώρα της ευρωζώνης, ένα απέραντο γραφειοκρατικό πελατειακό καθεστώς που τους πρήζει με τα προβλήματά της, ζητώντας συνέχεια στήριξη και απαιτώντας ειδική οικονομική σχέση με το χέρι προτεταμένο «δώστε μας λαλάκια». Οι έλληνες έχουμε κάνει την εσωστρέφεια της μυθολογίας και της παρελθοντολογίας μας τα απόλυτα ιδανικά για να απαιτούμε διαρκώς, ό,τι συνωμοσιολογικά πιστεύουμε ότι μας οφείλεται από τον υπόλοιπο κόσμο, και δικαιολογεί την απόλυτη αποτυχία μας.

Στα μέσα του '90 ο σημίτης είχε εκλεγεί υποσχόμενος με μια κινέζικη παροιμία, ότι δεν θα τάξει στον έλληνα ψάρια να τραφεί, αλλά ότι θα τον μάθει να ψαρεύει και να τα πιάνει μόνος του. Το 2004 φεύγοντας από την εξουσία δεν είχε καταφέρει τίποτα από τα δύο, έβαλε τον «καλομαθημένο» έλληνα διορισμένο «πελάτη» του σε ένα πανάκριβο γκουρμέ εστιατόριο με σούσι (μετά από μια βόλτα από το καζίνο του χρηματιστηρίου) χωρίς να του μάθει τίποτα και του μισοανακοίνωσε και τον απλήρωτο λογαριασμό της αστακομακαρονάδας, και για τους «πελάτες» και για όσους δεν είχαν καμία σχέση.

Αποχαυνωμένοι προσδοκούσαμε τις ωραίες εποχές της παγκόσμιας πρωτοπορίας της ελληνικής εκπαιδευτικής επανάστασης, που η κάθε νηπιαγωγός κα Νατάσα Παζαΐτη θα διοριζόταν και θα εργαζόταν ως χειρούργος... Το πάρτι-πάρτι στις 7 του μάρτη του Καραμανλή συνεχίστηκε μέχρι και τις τελευταίες ώρες της διακυβέρνησής του, διορίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες «δεν κάνει για τίποτα, να προσληφθεί στο metro» ψηφοφόρους, και αφήνοντας όλα τα προβλήματα για τον επόμενο «άσ' το για αργότερα» δίνοντας σε μια χαρτοπετσέτα στη λαγκάρντ γραμμένα τα απαιτούμενα μέτρα για τη «θωρακισμένη οικονομία», κρύβοντας το 15,6% δημοσιονομικό έλλειμμα, 300 δις χρέος, 14% έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και ύφεση 4% στη χρεοκοπημένη ελλάδα των «5 νταβατζήδων» του και των 2,3 εκ. συνταξιούχων, και των καλαματιανών του μουσείου της ακρόπολης.

Τον απρίλιο του 2010 είχε έρθει η ώρα του λογαριασμού. Τα κερατιάτικα που έσπρωχναν οι προηγούμενες γενιές για το «μακρινό» μέλλον ήταν εκεί. Το «άσ' το για αργότερα» ήταν εκεί, το «γράψ' τα και έχει ο θεός (της ελλάδας)» ήταν εκεί. Το μέλλον ούτε αναπάντεχα, ούτε αιφνιδιαστικά, ήταν εκεί. Το προγραμματισμένο μέλλον ήταν εκεί. Η επ' αόριστον αναβολή αντιμετώπιση της πραγματικότητας είχε λήξει. Το δώρο των «γονιών» μας ήταν εκεί. Είτε μετείχαμε είτε δεν μετείχαμε στο πάρτι, είτε φάγαμε είτε δεν φάγαμε. Και τότε όλοι μα όλοι οι έλληνες, σαν έτοιμοι από καιρό, βγήκαμε στους δρόμους φωνάζοντας ότι κανείς μας δεν έφαγε, κανείς μας δεν έκλεψε σε αυτό τον τόπο, πάντα έκλεβαν οι άλλοι, εμείς είμαστε οι φτωχοδιάβολοι, οι μοιραίοι του βάρναλη, είμαστε ο σοφός λαός. Δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε, να πληρώσουν οι άλλοι, όχι εγώ, να πληρώσεις εσύ. Στο ημερολόγιο τυπικά γράφει 2015, είμαστε ακόμη εκεί στο 2009, και πιο πίσω στο 2004, στο πάρτι-πάρτι στις 7 του μάρτη, είμαστε ακόμη εκεί, και επιμένουμε να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας.

Και 5 χρόνια τώρα κυνηγάμε ως αποδιοπομπαίους τράγους αυτούς που μας είπαν ότι χρεοκοπήσαμε, όχι αυτούς που μας χρεοκόπησαν, όχι αυτούς που μετά μας έταξαν 18 δις ισοδύναμα μέτρα και τώρα τάζουν 55 δις αύξηση αεπ και free wifi part2, όχι αυτούς που μας έταζαν ότι θα σκίσουν το μνημόνιο και τώρα λένε θα πληρώσουν τα ομόλογα τον μάρτιο κανονικά και αφήνουν περιστέρια στα θεοφάνεια, κανέναν από αυτούς, εμείς κυνηγάμε αυτούς που μας είπαν την αλήθεια, ότι χρεοκοπήσαμε και ότι κανείς δεν μας δάνειζε, εμάς τον περήφανο λαό, εμάς και τη χώρα που την επέλεξαν οι θεοί.

Εμείς ακόμη και σήμερα κυνηγάμε τους (στοχοποιημένους από αυτούς που μας χρεοκόπησαν) αποδιοπομπαίους τράγους, όχι να διορθώσουμε τα λάθη μας, όχι να βρούμε τα λάθη μας. Οι τράγοι δεν εξαφανίζουν τα λάθη, δεν λύνουν τα προβλήματα. Αυτά είναι που πρέπει να βρούμε. Στην ελλάδα κυνηγάμε τους πυροσβέστες, δεν κυνηγάμε τους εμπρηστές, έτσι είναι και σε όποιον αρέσει. Στην ελλάδα π.χ. πρέπει να έχεις ακούσει εκατοντάδες φορές τον ΓΑΠ να αναφωνεί 2 λέξεις μόνο της μονταζιέρας «λεφτά υπάρχουν». Από το 2010 και μετά έχουν πονέσει τα αυτιά μου να το ακούω.

Γιατί πριν τις εκλογές του 2009 το άκουσες 2 φορές μόνο, στην δεθ και στην κοζάνη. Αν το άκουσες τότε ολόκληρο, στην ίδια ομιλία άκουσες και αυτό. «Πολλοί νομίζουν ότι την ιστορία γράφουν μόνοι τους οι ηγέτες. Δεν είναι έτσι. Μια κοινωνία αλλάζει μόνο όταν όλοι μαζί προσπαθήσουμε. Ιστορία μπορεί να γράψει ο αγρότης στο χωράφι του, ο νέος επιστήμονας στην έρευνά του. Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας μπορεί να γράψει ιστορία στο μαγαζί του, η γυναίκα στη δουλειά της, ο υπάλληλος στο Δημόσιο, ο μετανάστης στην οικοδομή, ο καθηγητής στο πανεπιστήμιό του, ο δάσκαλος στη γειτονιά του, το άτομο με αναπηρία με την προσπάθειά του. Η νοσοκόμα στο κέντρο υγείας μπορεί να γράψει ιστορία. Αρκεί να δουλέψουμε μαζί».

Στις εκλογές του μαΐου 2012 τα 5,2 εκ. που ψήφιζαν μέχρι τότε πασόκ-νδ έμειναν 2 εκ. και οι υπόλοιποι 4,3 εκ. ψηφοφόροι μέσω παρθενορραφής έγιναν συριζαυγίτες, καμμένοι, χρυσααυγά κ.λπ. Ξαφνικά οι πιασμένοι στο στασίδι της μονιμότητας του ελληνικού κράτους είδαν το φως το αληθινό και ξαναγεννήθηκαν και ψήφισαν για πρώτη φορά (ξανά!!!). Κανένας μας δεν ψήφιζε μέχρι τότε, κανένας από εμάς τους μοιραίους. Τώρα είμαστε όλοι σύριζα, και όλοι μας φανατικοί, σαν να ψηφίζαμε από τότε, το 2009, που ήταν 4%. Μαθηματικά πώς βγαίνει, 2,5 εκ. ψηφοφόροι σήμερα να παριστάνουν ότι ήταν το 4% του 2009;

Στις ευρωεκλογές ψήφισα το μη χείρον βέλτιστον, ψήφισα ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ για το νέο που εκπροσωπούσε και για την ομοιότητα των λόγων του με τη λογική και την πράξη των κηπουρών και του γαπ, σε ένα ποιο light αμπαλάζ. Όμως 10 μήνες μετά, αν δεν βγει απο το lifestyle αμπαλάζ του, αν δεν σπάσει τα φράγματα και τα καλούπια, θα ξεραθεί σύντομα ξεδιψώντας μόνο τους γυρολόγους λυκούδη, τατσό κ.λπ.

Στις εκλογές στις 25 γενάρη θα ψηφίσω το ΚΙΝΗΜΑ. Και το 2009 πάλι ΚΙΝΗΜΑ είχα ψηφίσει, όχι πασόκ, και τότε ΚΙΝΗΜΑ είχα ψηφίσει και ας έγραφε το ψηφοδέλτιο πασόκ. Ναι, παραδέχομαι ότι είμαι 1 από τους 3.012.542 που είχαν ψηφίσει τότε, οι υπόλοιποι 3.012.541 μπορούν να αρχίσουν να βρίζουν τώρα από τα μετερίζια των τσιπροκαμμένων, μαζί με τους ζάππειους της πολάν και την κόρη του βενιζέλου «μπαμπά, αν είναι να κάνεις κάτι για τη χώρα, κάν'το τώρα» στο ταξίδι από τις κάννες του μόνιμου αντιπρόεδρου. Θα ψηφίσω ΚΙΝΗΜΑ για μερικούς απλούς λόγους.

Γιατί παραδέχεται ότι η χώρα είναι χρεοκοπημένη και δεν λέει παραμύθια για 12 δις πρόγραμμα θεσσαλονίκης. Γιατί δεν «σκίζει» μνημόνια, αλλά θέλει να σκίσει την πελατειακή ελλάδα. Γιατί όταν το τέλος του 2009 διέκοψε την ομηρία σε 95 χιλιάδες ρουσφετολογικά stage στο δημόσιο όλοι όσοι λένε ότι άργησε να πάρει μέτρα για την κρίση, τότε ήταν εναντίον.

Γιατί σιχαίνομαι το ηλίθιο πολιτικό bullying των τελευταίων ετών σε βάρος του παπανδρέου και των «κηπουρών» από όλους τους φασίζοντες αμόρφωτους καθηγητές του ψεύδους και της λάσπης που πληρώνονται με θέσεις επικρατείας στο πασόκ ή στο ευρωψηφοδέλτιο στις γέφυρες ή καμμένους που πληρώνουν πρόστιμο 30 χιλ. ευρώ στο δικαστήριο για εξύβριση ενώ έχτισαν πολιτικές καριέρες και ψεκασμένα κόμματα.

Γιατί μου έλειψαν οι αγανακτισμένοι, πού χάθηκαν αυτά τα παιδιά, 14 δις μέτρα και ένφια από τότε δωράκι σαμαρά; Τι να έγιναν; Γιατί θέλω συνέχιση της διαύγειας, του open goverment, του καλλικράτη, των ηλεκτρονικών διαγωνισμών, του ασέπ, του ενιαίου μισθολογίου, του 3ετούς αφορολόγητου των νέων επαγγελματιών, ψήφο και ιθαγένεια στους μετανάστες 2ης γενιάς, δημοψηφίσματα, κοινές μετοχές στις τράπεζες, αδειοδότηση τηλεοπτικών καναλιών, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, μείωση εξοπλιστικών δαπανών, πράσινη ανάπτυξη με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες αντί για πετρέλαιο και λιγνίτη, κατάργηση των πολεοδομιών, το «νέο σχολείο», το φόρο στα ακίνητα της εκκλησίας, της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τις χειροπέδες στα λαμόγια, την παύση των τραπεζικών θαλασσοδανείων σε χρεοκοπημένα ΜΜΕ, και άλλα πολλά. Αυτά έγιναν το 2009-11.

Δεν ξέρω αν το ΚΙΝΗΜΑ θα μπει καν στη βουλή, δεν ξέρω αν θα είναι 3ο κόμμα ή θα είναι εξωκοινοβουλευτική κεντροαριστερά, θα ξέρω όμως ότι θα έχω κάνει το καθήκον μου, ότι θα είμαι εντάξει με τη συνείδησή μου και με ό,τι μπορώ να κάνω για τον τόπο μου, θα έχω ψηφίσει αυτό που πιστεύω. Στα αυτιά μου παίζει η κολεκτίβα των fauve σαν να σπάω το γυαλί, να σπάμε το φόβο, να αντικρίσουμε την πραγματικότητα και να πολεμήσουμε για αυτήν. Η μουσική πολιτική των fauve είναι ότι και το ΚΙΝΗΜΑ που σπάει τη μεγάλη φούσκα που μας τάζουν, η ψεύτικη φλυαρία στην επιστροφή στην «κανονικότητα» του 2009, γιατί η «κανονικότητα» του 2009 ήταν το ίδιο άδικη με αυτή του μνημονικού συντεχνιασμού.

Η αλληλεγγύη στην πράξη, η κοινωνία μαζί, το συμφέρον στην άκρη, οι ενοχές για την ανισότητα και την αδικία, η άρνηση στην ηττοπάθεια και τη μιζέρια του ωχαδελφισμού. Δεν ξέρω αν έχω δίκαιο, ξέρω ότι είναι το μοναδικό κείμενο υποστήριξης στο ΚΙΝΗΜΑ στην athens voice, ξέρω ότι είμαστε λίγοι, τολμηροί και ίσως «ανόητοι», αλλά ξέρω ότι είμαστε έτοιμοι από καιρό, κόντρα στην καθεστηκυία πολιτική τάξη και αταξία και ότι τα σπάμε, πάμε.

Το να ζητάς από τους άλλους να ψηφίσουν το ΚΙΝΗΜΑ είναι σαν να τους ζητάς να παραδεχτούν ότι το 2010-11 έλεγαν μαλακίες για ρώσους, κινέζους, επαναδιαπραγματεύσεις, αργεντινή, προδότες, γουδί, κρεμάλες, σκισμένα μνημόνια, σκισμένα καλσόν. Κανείς δεν θα το παραδεχτεί. Όλα τα κάναμε σωστά, όλα καλώς έγιναν, έτσι βολεύει. Blizzard. Κανείς δεν έλεγε μαλακίες για σώρρες, cds, δραχμή. Κανείς...

Στην ελλάδα το 2009 είχαμε έλειμμα 36 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα ύφεση 3,9%, ξοδέψαμε 36 δισ. ευρώ παραπάνω από αυτά που είχαμε και είχαμε παρόλο αυτά είχαμε ύφεση 3,9%, δηλαδή ΑΕΠ 9 δις μικρότερο από την προηγούμενη χρονιά!!! Στην πραγματικότητα το 2009 της «θωρακισμένης οικονομίας», χωρίς τα κερατιάτικα, θα είχαμε μπει 45 δισ. ευρω μείον σε σχέση με το 2008. Ποιο μνημόνιο; Σε σύνολο 124,6 δισ. δαπανών γενικής κυβέρνησης τα 31δισ. ήταν μισθοί, τα 30,8 δισ. ήταν συντάξεις, τα 11,9 δισ. ήταν τόκοι και τα υπόλοιπα 50,9 δισ. ήταν λοιπές δαπάνες. Ποιο μνημόνιο;

Στην ελλάδα το 2015 χρειαζόμαστε 29,6 δισ. ανά έτος για συντάξεις σε 2,3 εκ. Συνταξιούχους, άρα μέση σύνταξη 1.072 ευρώ το μήνα (δυστυχώς άλλοι παίρνουν 300 ευρώ και άλλοι 2.800 ευρώ), όταν από έσοδα από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών με το ζόρι φτάνουν τα 55 δις και αφαίρεσε εισαγωγές κ.λπ. μας μένουν μόλις 1,1δισ. ευρώ. Άρα τα αναγκαία 29,6 δισ. βγαίνουν μόνο από τις δικές μας τσέπες.

Όμως γιατί να πάρεις το δύσκολο δρόμο αφού υπάρχουν πιο εύκολες λύσεις, τάζεις τα πάντα σε όλους, μοιράζεις δανεικά και αφήνεις το λογαριασμό σε μια επόμενη γενιά σε 20 χρόνια π.χ. Ας το αντιμετωπίσουν εκείνοι τότε. Όχι εμείς. Ο λογαριασμός στον επόμενο, παρακαλώ... Γιατί όταν κατά τον κ. αρβανίτη από «το κόκκινο», οι ευρωπαίοι θα λένε μαλάκα και τον επόμενο πρωθυπουργό κ. τσίπρα, τότε εξίσου θα «είναι πάρα πολύ ζόρικο για μένα να λένε τον πρωθυπουργό της χώρας μου μαλάκα και το πρόβλημα δεν είναι ότι τον λένε.

Αλλά ότι είναι μαλάκας», τότε ίσως συνειδητοποιήσουμε ότι το παραμύθι τελειώνει μαζί με το bonus των 50 εδρών, και τότε «ο καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος», όπως δήλωνε στις εκλογες του '12 ο συριζα, δεν θα είναι και τόσο καλπονοθευτικός, και όταν ο alex μας ξαναπεί «αν δεν πληρώνουμε τους φόρους μας το κράτος δεν μπορεί να σταθεί όρθιο», θα θυμηθούμε και το παραμύθι με το χαράτσι που δεν θα πλήρωνε και θα το έδινε στο κεθεα, «διότι εγώ ζω στο νοίκι, αγαπητή μου μάγδα».

Έτσι και αλλιώς η ανοχή στη συντηρητική «αριστερά» του αλέξη (και της ραχήλ!!!) έχει ημερομηνία λήξης την πρώτη διαδήλωση ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης του.

συνεχίζεται...

γιώργος δ.

- See more at: http://www.epikairo.gr

Καρχιμάκης: Επιλέγουμε να γίνουμε να γίνουμε η ασπίδα του μη προνομιούχου


Για να διοχετευθεί νέος πλούτος στην κοινωνία χρειάζονται Συγκρούσεις

Στην οικονομία όπως και σε οποιονδήποτε άλλο τομέα δεν μπορείς να είσαι με όλους και με όλα κάποιους πρέπει να υπερασπιστείς και με κάποιους να συγκρουστείς. Εμείς επιλέγουμε την σύγκρουση με όλους εκείνους, οι οποίοι λειτουργούν ως τροχοπέδη για την δημιουργία νέου πλούτου στην χώρα, όλους εκείνους που παρασιτούν εις βάρος των πλατιών λαϊκών μαζών. Αντίθετα επιλέγουμε να γίνουμε η ασπίδα του μη προνομιούχου, αυτού που επλήγη άδικα από την κρίση.


Δεν είναι δυνατόν να την πληρώνουν πάντα τα μόνιμα θύματα της κρίσης
Δεν είναι δυνατόν να πλήττονται μονάχα οι αδύναμοι τα μόνιμα θύματα της κρίσης. Η συγκυβέρνηση με νόμο, αποφάσισε πρακτικά την απαλλαγή των φοροφυγάδων που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό μέχρι το 2012. Αντίθετα με αυτούς που θεώρησαν σημαντικότερη την προστασία ορισμένων «εταίρων» από την άντληση τουλάχιστον 30 δις ευρώ. Εμείς επιζητούμε τον αναδρομικό έλεγχο των εμβασμάτων του εξωτερικού από το 2000 και μετά. Έτσι θα δώσουμε νέα πνοή στην οικονομία μας μεταφέροντας το βάρος της κρίσης από τον μη προνομιούχο στους κακώς έχοντες και κατέχοντες.



Ας ανοίξουμε έναν εθνικό διάλογο με την δικαιοσύνη

Η δικαιοσύνη είναι μια δύναμη που μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Αυτή την στιγμή εκκρεμούν ένα εκατομμύριο ανεκδίκαστες φορολογικές και αναπτυξιακές υποθέσεις. Οφείλουμε να ανοίξουμε έναν εθνικό διάλογο με την δικαιοσύνη βασιζόμενο σε 3 πυλώνες:

1) Την όσο το δυνατόν γρηγορότερη εκδίκαση των εκκρεμουσών υποθέσεων

2) Την άμεση δημοσίευση όλων των υποθέσεων οικονομικού ενδιαφέροντος που έχουν εκδικαστεί.

3)Την καλύτερη μηχανοργάνωση για την γρήγορη ολοκλήρωση των δικών με αναπτυξιακό χαρακτήρα

Αλλιώς, πώς μπορούμε να μιλάμε για εργασία, πώς μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη;

Στην δύσκολη αυτή περίοδο για την χώρα απαιτείται συστράτευση και συντονισμένη προσπάθεια πρώτα και κύρια από τους θεσμούς.

Να εφαρμοστούν επιτέλους οι μεταρρυθμιστικές τομές της Κυβέρνησης Παπανδρέου

Να εφαρμοστεί επιτέλους πληθώρα νόμων της κυβέρνησης Παπανδρέου που θα συγκρούονταν με τις πρακτικές του εγχώριου οικονομικού κατεστημένου. Έτσι τα έσοδα από τις νομοθετικές αυτές τομές θα επέτρεπαν την ορθολογική φορολογία των πολιτών, αντί των εφαρμοζόμενων φορομπηχτικών πολιτικών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο νόμος για τις τριγωνικές συναλλαγές τον οποίο με συνοπτικές διαδικασίες κατήργησε η δεξιά ή ο ακόμα ανενεργός νόμος για το λαθρεμπόριο πετρελαίου.



Να Δεσμευτούμε για την θέσπιση θεσμών ενάντια στην διαφθορά

Ένα από τα βασικά αίτια της κρίσης, και της μη έγκαιρης αντιμετώπισης της ήταν η αδιαφάνεια σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας του κράτους.

Εμείς δεσμευόμαστε για την θέσπιση θεσμών που θα εγγυόνται την διαφάνεια. Όλα στο φως για να μην υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης των παραπάνω νοσηρών φαινομένων.

Είμαστε έτοιμοι με ένα δικό μας Ελληνικό Σχέδιο να δεσμευτούμε ότι σε ένα συγκεκριμένο διάστημα όλες οι επαφές του πολίτη με το δημόσιο θα γίνονται ηλεκτρονικά και με διαφάνεια, ώστε να εκμηδενιστούν οι πιθανότητες συναλλαγής, διαφθοράς και εκβιασμών

Είμαστε έτοιμοι με ένα δικό μας Ελληνικό Σχέδιο να δεσμευτούμε ότι όλα τα πόθεν έσχες, όχι μόνο των πολιτικών, αλλά και όλων των υπόχρεων δημοσίων λειτουργών, δικαστών, δημοσιογράφων θα δημοσιοποιούνται σε ηλεκτρονική βάση, ανοιχτά στο δημόσιο έλεγχο.






Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Ο Γιώργος μπαίνει θριαμβευτικά στην Βουλή μετά την εξαιρετική εμφάνιση του στον Χατζηνικολάου

Κλείδωσε η θριαμβευτική επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στην Βουλή μετά την εξαιρετική χθεσινοβραδινή εμφάνιση του στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο Γιώργος ήταν πειστικός σε ιδιαιτέρως σκληρές ερωτήσεις τόσο του παρουσιαστή όσο και του απαιτητικού κοινού της εκπομπής-νέα παιδιά στην πλειοψηφία τους- ενώ με μεγάλη αποφασιστικότητα ξεδίπλωσε το πολιτικό του όραμα για τις αλλαγές που απαιτούνται για την χώρα.

Αντικειμενικά μετά και από αυτή την εμφάνιση, όχι μόνο δεν τίθεται θέμα εισόδου του Γιώργου και του Κινήματος στην Βουλή.

Αλλά τα αποτελέσματα της κάλπης θα προκαλέσουν τεράστια έκπληξη εντός και εκτός Ελλάδος.

Και θα διαψεύσουν με τον πιο παταγώδη τρόπο το σύνολο των δημοσκοπήσεων από τις γνωστές διαπλεκόμενες εταιρείες, τα αφεντικά των οποίων τα δίνουν όλα για να μείνει εκτός Βουλής o “ξεροκέφαλος” ΓΑΠ.

Πέντε και απόψε μείνανε…

http://lykavitos.gr/

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

ΞΥΝΙΔΗΣ :ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ ΠΟΥ ΛΕΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ;

Βρε τι θυμάμαι ο μπαγάσας μέρες εκλογών ..... Ήταν 6 Απριλίου 2014 όταν ο γνωστός Φαληρεύς έγραψε στην έγκριτη "Καθημερινή", το παρακάτω άρθρο που αναδημοσιεύω για να δείτε τον ρόλο του επιχειρηματικοπολιτικομηντιακού κατεστημένου. Δείτε πώς καταλήγει: 

"Καταλήγω, λοιπόν, με την εκτίμηση ότι το μόνο που θέλει ο Γιώργος είναι αυτό που επιδιώκει κάθε εκπεσών βασιλεύς: έναν διακανονισμό για να μην αισθάνεται την ανασφάλεια του βιοπορισμού ― όπως έγινε, δηλαδή, με τους Χοεντσόλερν στη Γερμανία ή, στη δική μας περίπτωση, με τον βασιλικό οίκο της Ελλάδος.". 

Σας θυμίζει τίποτα; μήπως την τελευταία πρόταση του Βαγγέλη Βενιζέλου προς τον Γιώργο Παπανδρέου να πάρει την θέση στο Επικρατείας και ό,τι άλλο θέλει αρκεί να μην ιδρύσει το "Κίνημα"; Εγώ φταίω που φωνάζω ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα από Παπανδρέου;
Εκτός κι αν ξόρκιζαν αυτό που φοβόντουσαν ότι θα συμβεί

Παρακαλώ ξαναδιαβάστε το άρθρο με τα διακριτά μου σχόλια, τα οποία δεν άντεξα να μην αποτυπώσω.

"Στοργή και Προδέρμ για τον τελευταίο ΚάιζερΠΟΛΙΤΙΚΗ 


ΦAΛHPEYΣ
Το εντόπισα σε ένα κυριακάτικο δημοσίευμα σχετικά με τις προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου και το βρήκα πολύ διασκεδαστικό: «Σχεδιάζει βήμα βήμα τις κινήσεις του». Πρόκειται για ένα κλασικό δημοσιογραφικό κλισέ που χρησιμοποιείται όταν κάποιος ετοιμάζει κάτι, αλλά κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι. Συγγνώμη, αλλά εφόσον το υποκείμενο της πρότασης είναι ο Γιώργος (ο Γιώργος που όλοι θαυμάσαμε και αγαπήσαμε...), τότε ζήτω που καήκαμε! Θέλω να πω ότι αν εκείνος που σχεδιάζει είναι ο ίδιος ο Γιώργος (το πιο σκόρπιο μυαλό που θυμάμαι να έχει φθάσει τόσο ψηλά στην πολιτική...), τότε ας είμαστε βέβαιοι ότι δεν σχεδιάζει τίποτα ― ή, εν πάση περιπτώσει, ότι αυτό που σχεδιάζει ισοδυναμεί με το τίποτε. {Σημείωση αντιγράφοντος Ξυνίδη: Πόσο πιο εμπαθής απαξιωτικός γραπτός λόγος μπορεί να υπάρξει!} Προσθέστε στην εικόνα κάτι ακόμη, το οποίο ενισχύει την παραπάνω εκτίμησή μου: ότι, όπως διάβασα σε εμβριθές ρεπορτάζ, τον επιτελικό ρόλο στο γραφείο του έχει ο... Σωκράτης Ξυνίδης.{Σημείωση αντιγράφοντος Ξυνίδη: Ευχαριστώ για τη επώνυμη διαφήμιση!}

Βεβαίως, ο Γιώργος παραμένει βουλευτής (μας το θύμισε μόλις τις προάλλες καταψηφίζοντας το άρθρο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών...) {Σημείωση αντιγράφοντος Ξυνίδη: τους έτσουξε!} και, επίσης, υποτίθεται ότι επηρεάζει κάποιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως π.χ. ο Θ. Μωραΐτης και ο Κ. Τριαντάφυλλος. Υπό το πρίσμα αυτό, συνεπώς, ο Γιώργος μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση ― πολύ περισσότερο επειδή ο μεν Γιώργος είναι αυτό που είναι τέλος πάντων, οι δε ακόλουθοί του δεν είναι και τίποτε αστέρες της πολιτικής. {Σημείωση αντιγράφοντος Ξυνίδη: Αυτό προσδοκούσαν μήνες τώρα. Ο Παπανδρέου αίτιος της πολιτικής αποσταθεροποίησης. Δεν τους "βγήκε" όμως ο σχεδιασμός και το φορτώθηκαν Σαμαράς και Βενιζέλος!} Ως εκεί, λοιπόν, ναι· ο Γιώργος, αφ’ ότου γύρισε από το outer space και έστρεψε το ενδιαφέρον του στα εγχώρια, συνιστά ένα πρόβλημα για τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Είναι όμως ένα πρόβλημα με συγκεκριμένες, περιορισμένες διαστάσεις. 

Ενα πρόβλημα διαχειρίσιμο.
Το ενδεχόμενο να ιδρύσει δικό του κόμμα δεν είναι, νομίζω, τίποτε περισσότερο από μια ανοησία που διαδίδεται, για λόγους προφανούς σκοπιμότητας, από τους ανθρώπους του.{Σημείωση αντιγράφοντος Ξυνίδη: Άλλη μια επιβεβαίωση των εκτιμήσεων των έγκριτων δημοσιογράφων!} Και αν καθόμαστε και τη συζητούμε τώρα, αυτό οφείλεται στην εντυπωσιακή ρηχότητα της μνήμης μας. Αξίζει τον κόπο, ωστόσο, να θυμηθούμε πώς έγινε πρωθυπουργός ο Γιώργος, γιατί η αφήγηση αυτή περιέχει και την απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει κόμμα. Ο Γιώργος βρέθηκε να κυβερνά την Ελλάδα για τον λόγο ότι τότε η Ελλάδα ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Η αδυναμία να αντιληφθούμε τον χαρακτήρα της παγκόσμιας κρίσης ήταν διάχυτη, η δε βεβαιότητα ότι δεν μας αφορούσαν όσα συνέβαιναν έξω ήταν συμπαγής και ακλόνητη. Αποκομμένη στον μικρόκοσμό της, η Ελλάδα ήταν ικανοποιημένη στον αυτισμό της «θωρακισμένης» οικονομίας της.
Οπως κάθε πρίγκιπας, έτσι και ο Γιώργος είχε ελάχιστη σχέση με την πραγματικότητα και ήταν άκρως ευάλωτος στη σαγήνη της κολακείας. Μετά την αποτυχία του στις εκλογές του 2007 (στις οποίες έκανε μια προεκλογική εκστρατεία στο δικό του, το αυθεντικό και ανεπανάληπτο ύφος...), ουσιαστικά κατέστη όμηρος του βαθέος ΠΑΣΟΚ. Από το «flower power» πέρασε στο «λεφτά υπάρχουν». Αυτό ήταν που τον έφερε στην πρωθυπουργία, σε συνδυασμό με την πεισματική άρνηση της ελληνικής κοινωνίας να αποδεχθεί την πραγματικότητα. Το έργο «Ο Γιώργος πρωθυπουργός» ήταν το κύκνειο άσμα μιας ολόκληρης εποχής, της οποίας ο ίδιος παραμένει σήμερα ένα θλιβερό υπόλειμμα: μια γραφική μορφή ανάλογη εκείνης του Κάιζερ Γουλιέλμου Β΄ στην εξορία του Ντορν {Σημείωση αντιγράφοντος Ξυνίδη: Ο έγκριτος σχολιαστής τα πάει πολύ καλά με τη Γερμανική ιστορία ...} .

Πέραν του ότι ανήκει σε άλλη εποχή, ο Γιώργος είναι, επίσης, ένας άνθρωπος με περιορισμένες ικανότητες. Για να το πω ωμά, ο Γιώργος δεν μπορεί -τρόπος του λέγειν- να δέσει τα κορδόνια των παπουτσιών του, πώς είναι δυνατόν να περιμένουμε ότι θα καταφέρει να δέσει το παπιγιόν του;{Σημείωση αντιγράφοντος Ξυνίδη: Υψηλού επιπέδου αθηναϊκή δημοσιογραφία!} Αν κατέβαινε με το δικό του κόμμα στις εκλογές ή, μάλλον, αν κατόρθωνε να κατεβεί στις εκλογές με δικό του κόμμα, το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν να εξευτελισθεί ακόμη περισσότερο και να βλάψει την πορεία της χώρας προς τη σταθεροποίηση. Ας μην αυταπατώμεθα· μπορεί ο Γιώργος να μην είναι ιδιοφυΐα, ούτε είναι όμως «Ι-5 οριακής νοημοσύνης» (που λέγαμε στον Στρατό) ώστε να καταλήξει βομβιστής αυτοκτονίας.

Ακόμη και πρόσωπα του περιβάλλοντός του, άλλωστε, δεν φαίνεται να συμμερίζονται σκέψεις για επάνοδο του Γιώργου στο προσκήνιο. Σε άρθρο του, που δημοσιεύθηκε στα «Νέα» στις 31 Μαρτίου (την επομένη της καταψήφισης του άρθρου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Γιώργο), ο Παύλος Γερουλάνος υποστήριξε την προσπάθεια ενότητας του κεντροαριστερού χώρου υπό την υπάρχουσα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: «Αν ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ [...] αποδείξει ειλικρινή διάθεση για σύνθεση, τότε οφείλουμε όλοι να τον ακολουθήσουμε. Πρωτίστως όσοι απαρτίζουν την εσωκομματική αντιπολίτευση ή έχουν δημιουργήσει “ομάδες σκέψης” για να διαπραγματευθούν την επιστροφή τους», έγραψε.
Καταλήγω, λοιπόν, με την εκτίμηση ότι το μόνο που θέλει ο Γιώργος είναι αυτό που επιδιώκει κάθε εκπεσών βασιλεύς: έναν διακανονισμό για να μην αισθάνεται την ανασφάλεια του βιοπορισμού ― όπως έγινε, δηλαδή, με τους Χοεντσόλερν στη Γερμανία ή, στη δική μας περίπτωση, με τον βασιλικό οίκο της Ελλάδος. Δεν αποκλείω επίσης ο Γιώργος να θέλει συνθήκες γαλήνιας συνύπαρξης που θα του επιτρέψουν να ελπίζει ότι θα σώσει την υστεροφημία του. Γιατί όχι; Θεμιτό είναι ― αν και βλέπω μάλλον απίθανο να τα καταφέρει. «Στοργή και Προδέρμ», επομένως, για τον τελευταίο Κάιζερ της ελληνικής οικογενειοκρατίας, γιατί καλό θα ήταν να θυμόμαστε πότε πότε ότι οι άνθρωποι με την ευφυΐα του Γιώργου πάντα είναι οι περισσότερο επικίνδυνο"ι...

ΣΤΟΡΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΔΕΡΜ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟΝ ΦΑΛΗΡΕΑ ΣΗΜΕΡΑ.

Ορδές νέων έφτασαν στην Πλάκα για να συζητήσουν με τον Γιώργο

Ότι ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκει τεράστια αποδοχή στους νέους, είναι γνωστό. Αυτό που έγινε σήμερα, όμως, στη συνάντησή του με το Δίκτυο Αυτοοργάνωσης Νέων, στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στην Πλάκα, εξέπληξε ευχάριστα ως και τους συνεργάτες του.

Οι νέοι άνθρωποι που έφτασαν στον χώρο για να τον ακούσουν, ήταν θεαματικά πολλοί, ενώ η συνάντηση μαζί τους δεν ήταν μία τυπική ομιλία του προέδρου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργου Παπανδρέου και μία ακόμα του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Ηλία Κικίλια.

Ο Γιώργος Παπανδρέου συζήτησε για ώρα μαζί τους, άκουσε τους προβληματισμούς τους και απάντησε σε όλα, με μία πιο …χαλαρή διάθεση, όπως επέβαλλε η ηλικία των συνομιλητών του, που τον έκανε να αποχωριστεί και το σακάκι του κοστουμιού του…








Σήμερα η διακαναλική συνέντευξη τύπου του Προέδρου του Κινήματος

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Α. Παπανδρέου,σήμερα Κυριακή 18 Ιανουαρίου, θα έχει το ακόλουθο πρόγραμμα:

- Στις 1:30 μμ, συνέντευξη Τύπου (διακαναλική) στους εκπροσώπους των ΜΜΕ (Αίγλη Ζαππείου),

- Στις 3:00 μμ, συνάντηση με το Δίκτυο Αυτοοργάνωσης Νέων (Ελληνική Εταιρεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος στην Πλάκα),

- Στις 6:00 μμ, ομιλία σε στελέχη της Αυτοδιοίκησης (Δημαρχείο Μοσχάτου).

Πεταλωτής: Για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ ας πάνε στον εισαγγελέα.

Β.Αδαμόπουλος: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή το γνώριμο από τα παλιά Γιώργο Πεταλωτή, εκπρόσωπο τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Πρέπει να πούμε ότι ο Γιώργος Πεταλωτής ήταν ο άνθρωπος που έκανε ποδαρικό σε αυτή εδώ την εκπομπή όταν ξεκίνησε στο ΒΗΜΑ FM, όταν μετακομίσαμε και ήρθαμε εδώ. Και νομίζω ότι μας έκανε καλό ποδαρικό. Συνεπώς τον καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη χαρά. Καλημέρα

Γ.Πεταλωτής: Καλημέρα, ευχαριστώ και είναι ευχάριστο αυτό που ακούω ότι τελικά το ποδαρικό έπιασε τόπο.

Σ.Ξενάκης: Μια χαρά πήγε. Να δούμε τώρα το ποδαρικό της εκπροσώπησης στο ΚΙΝΗΜΑ πώς θα πάει.

Γ.Πεταλωτής: Αυτό είναι ένα ερωτηματικό και θα φανεί.

Σ.Ξενάκης: Διότι και σήμερα έχουμε δημοσκόπηση, θα την έχετε δει σίγουρα από χτες το βράδυ.

Β.Αδαμόπουλος: Είναι μία δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο Ποντίκι και δείχνει ότι το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών είναι στο 2,6%. Δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει το εκλογικό όριο εισόδου στη Βουλή. Γενικά όλες οι δημοσκοπήσεις που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα είναι πάνω-κάτω στο ίδιο αποτέλεσμα. Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μάλλον δεν θα καταφέρει το ΚΙΝΗΜΑ σας να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Θα θέλατε να το σχολιάσετε αυτό;

Γ.Πεταλωτής: Κοιτάξτε, οι δημοσκοπήσεις όντως είναι εργαλεία για να κάνουμε τις πολιτικές μας αναλύσεις.

Αλλά πρώτον, μετράμε ελάχιστες ημέρες ύπαρξής μας, όπως και λίγες είναι οι ημέρες βέβαια, που έχουμε για τις εκλογές. Για τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις μπορώ να σας πω ότι υπήρχαν δημοσκοπήσεις που μας έδειχναν, την προηγούμενη εβδομάδα, 2,9% όταν η δημοσκόπηση ξεκίνησε από τις 2 Ιανουαρίου και τελείωσε στις 8 Ιανουαρίου. Εμείς ιδρυθήκαμε σαν κόμμα στις 3 Ιανουαρίου.

Και εάν σκεφτεί κανείς ότι προεκλογική μας δράση και δραστηριότητα ξετυλίγεται από εδώ και πέρα και ότι μέχρι τις εκλογές θα είναι μία περίοδος την οποία θα αναπτύξουμε έντονη προεκλογική δραστηριότητα και με τον κύριο Παπανδρέου στα κανάλια και με εκδηλώσεις και με συναντήσεις, ευελπιστούμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό.

Να σας πω και κάτι άλλο. Οι συγκεντρώσεις οι οποίες γίνονται, οι οποίες είναι δυναμικότατες, είναι οι καλύτερες δημοσκοπήσεις για εμάς. Αν σκεφτεί κανείς ότι και το όλο κλίμα και το όλο περιβάλλον μέχρι πριν από ελάχιστο χρόνο συνηγορούσε ώστε η παρουσία του Γ. Παπανδρέου να θεωρείται αδίκημα μόνο και να το συζητάει κανείς, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι ακόμα και στη δημοσκόπηση υπάρχει θέμα.

Και αν μου επιτρέπετε να πω και κάτι τελευταίο, προχτές με πήρε τηλέφωνο, προσωπικά, φίλος πρώην Δήμαρχος, ο οποίος μου είπε για μία κυριακάτικη εφημερίδα, δεν θα αναφέρω ποια αλλά μπορώ να το αναφέρω μετά, έγινε μία δημοσκόπηση από συγκεκριμένη εταιρία. Στις 3 ερωτήσεις που γίνονταν, η πρώτη ήταν : Θετική ή αρνητική γνώμη για τα κόμματα, το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών δεν υπήρχε πουθενά. Θετική ή αρνητική γνώμη για πολιτικούς αρχηγούς, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν υπήρχε πουθενά. Και στην τρίτη ερώτηση: Τι θα ψηφίσετε; Όταν στις δύο πρώτες είχε ήδη υποβληθεί στον πολίτη η απουσία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ και του Γιώργου Παπανδρέου. Για μία πολύ σοβαρή εφημερίδα, μία πολύ σοβαρή εταιρία δημοσκπήσεων.

Άρα χωρίς να θέλω να πω περισσότερα πράγματα, και ελλείψει ανεξάρτητης αρχής για τις δημοσκοπήσεις στη χώρα μας, κρατάω πολλές επιφυλάξεις για το πώς οι δημοσκοπήσεις αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Β.Αδαμόπουλος: Καταγράφεται αυτό. Τώρα, εγώ δεν θα ήθελα να σταθούμε στους λόγους για τους οποίους ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και έφυγε από το ΠΑΣΟΚ μαζί με τόσα στελέχη. Νομίζω τους εξήγησε ο ίδιος επαρκώς και στην ιδρυτική συνάντηση.

Θα ήθελα όμως να σταθώ στο ζήτημα της κεντροαριστεράς, κύριε Πεταλωτή. Επειδή έχουμε μιλήσει πολύ στο παρελθόν, θυμάστε, και σε αυτήν εδώ την εκπομπή. Θέλω να μου πείτε πώς αντιμετωπίζετε το γεγονός ότι η κεντροαριστερά κατεβαίνει σε αυτές τις εκλογές τριχοτομημένη. Ίσως και με περισσότερα κόμματα. Δηλαδή είστε εσείς, είναι το ΠΑΣΟΚ, είναι το ΠΟΤΑΜΙ, είναι η Πράσινη ΔΗΜΑΡ. Πρόβλημα σοβαρό σε ότι αφορά την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, δημοσκοπικά πάντα μιλάμε, και πολυδιάσπαση ενός χώρου που κάποτε ήταν το πλειοψηφικό ρεύμα στην Ελληνική κοινωνία.

Γ.Πεταλωτής: Συμφωνώ και είναι και η έγνοια όλων μας, υπό την έννοια ότι κάποτε υπήρξε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξέφραζε αυθεντικά τουλάχιστον κατά τρόπο συμβατικό την κεντροαριστερά.

Σ.Ξενάκης: Και σήμερα υπάρχει το ΠΑΣΟΚ πάντως,

Γ.Πεταλωτής: Λέγαμε η Δημοκρατική Παράταξη η οποία εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ. Ένα μεγάλο κόμμα το οποίο ήταν πολυτασικό, το οποίο είχε πολλές και ποικίλες μορφές άσκησης εξουσίας και πολιτικής, εν πάση περιπτώσει μην το αναλύσουμε.

Το κακό είναι ότι το ΠΑΣΟΚ εξαϋλώθηκε αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος να διαχειριστεί μόνο του την κρίση, όταν όλοι οι άλλοι ήταν απέναντι και όταν η χώρα ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας. Από μία συνειδητή επιλογή του ΠΑΣΟΚ να παίξει έναν πατριωτικό ρόλο.

Από εκεί και πέρα όμως το ΠΑΣΟΚ σταμάτησε να υπάρχει ουσιαστικά εδώ και 2 χρόνια γιατί σταμάτησαν οι Οργανώσεις να υπάρχουν, δεν υπήρχε πουθενά, ούτε οργανωτικά αλλά κυρίως πολιτικά, ταυτίστηκε με πολιτικές οι οποίες ήταν απέναντι στο DNA του και στην ιδεολογία του.

Β.Αδαμόπουλος: Τις ψήφισε όλες όμως ο κύριος Γ. Παπανδρέου ως βουλευτής.

Γ.Πεταλωτής: Θα σας το πω κι αυτό. Συγκεκριμένα ταυτίστηκε το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, έκανε οβιδιακές μεταμορφώσεις προσπαθώντας να αποβάλει ακόμα και το όνομά του. Από τη μια ήταν οι 58, μετά έγινε μέσα σε λίγους μήνες η Ελιά στις Ευρωεκλογές, μετά ανακαλύφθηκε ότι η Ελιά δεν τραβάει και τώρα έγινε ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Παράταξη.

Ό,τι δηλαδή εξέφραζε τον χώρο της Κεντροαριστεράς, δεν υπάρχει πλέον.

Από εκεί και πέρα σαφώς πρέπει να γίνει μία προσπάθεια για να εκφραστεί αυτός ο χώρος. Αυτή η προσπάθεια όμως δεν σημαίνει ότι πάμε και μαζευόμαστε όλοι και βρισκόμαστε όλοι μαζί. Αυτό δυστυχώς απέτυχε γιατί δεν έγινε με πολιτικούς όρους.

Σ.Ξενάκης: Και έτσι θεωρήσατε ανάγκη σας να προχωρήσετε σε αυτή την κίνηση που προχωρήσατε από ό,τι καταλαβαίνω. Αυτό μας λέτε;

Γ.Πεταλωτής: Εμείς δεν προσπαθούμε να κάνουμε άλλο ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς. Κάνουμε έναν πολιτικό σχηματισμό που να δημιουργήσει με κινηματικά στοιχεία ένα στοιχείο ενότητας και έκφρασης ενός χώρου και κόσμου, ο οποίος σαφέστατα ασφυκτιούσε και δεν εκφραζόταν τα 2 τελευταία χρόνια. Και έχουμε και διαφορά στην αντίληψη.

Όσον αφορά στο ότι τα ψήφισε ο κύριος Παπανδρέου που είπατε.

Σ.Ξενάκης: Ε, τα ψήφισε.

Γ.Πεταλωτής: Ο κύριος Παπανδρέου εδώ και 2 χρόνια, ο πρώτος νόμος που καταψήφισε ήταν η αντιμεταρρύθμιση της μεταρρύθμισης με τη μεγαλύτερη συναίνεση στην προηγούμενη Βουλή, της μεταρρύθμισης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, της κυρίας Διαμαντοπούλου. Επίσης καταψήφισε τις τράπεζες, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την αντιμεταρρύθμιση για την ιθαγένεια, μία σειρά από διατάξεις…

Σ.Ξενάκης: Οι βουλευτές που είναι σήμερα μαζί του δεν τα καταψήφισαν αυτά πάντως. Για να είμαστε ξεκάθαροι.

Γ.Πεταλωτής: Υπήρχαν κάποιοι βουλευτές που καταψήφισαν. Αλλά όλοι εδώ και 2 χρόνια στο δημόσιο λόγο ήμασταν σαφώς αντίθετοι και λέγαμε ότι αυτό που γινόταν όλα αυτά τα 2 χρόνια δεν μπορούσε να εκφράσει το δημοκρατικό κόσμο της χώρας.

Σ.Ξενάκης: Να σας ρωτήσω κάτι τελευταίο γιατί δεν έχουμε και πάρα πολύ χρόνο. Διαβάζω στην πρώτη σελίδα της Καθημερινής: Στον εισαγγελέα τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Είναι για την περίοδο 2004-2012, την περίοδο προεδρίας του Γ. Παπανδρέου. Μιλάμε για ένα χρέος περίπου 140εκ. ευρώ που βαραίνει το ΠΑΣΟΚ. Ρωτήθηκε χτες ο κύριος Βενιζέλος και είπε πως ό,τι έχει ζητήσει η δικαιοσύνη το έχει πάρει, ασχολείται με το ΠΑΣΟΚ με πολλούς και διάφορους τρόπους. Και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ σηκώνει τεράστια βάρη και έρχεται ο άνθρωπος που ήταν Πρόεδρος και Πρωθυπουργός και λέει: Χαίρετε, εγώ κάνω ένα άλλο ΠΑΣΟΚ, εσείς μείνετε με το ΠΑΣΟΚ με τα χρέη, μείνετε με το βάρος της ευθύνης κτλ.

Β.Αδαμόπουλος: Βαρύτατο αυτό.

Σ.Ξενάκης: Γι’ αυτό το θέμα τί έχετε να πείτε;

Γ.Πεταλωτής: Πρώτον, υποτίθεται ότι η επίσημη γραμμή του σημερινού ΠΑΣΟΚ είναι να μην ασχολούνται με τον κύριο Παπανδρέου και το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών αλλά σε κάθε δημόσιο λόγο ασχολούνται.

Δεύτερον, αυτό είναι ένα ξαναζεσταμένο πιάτο, το οποίο όποτε υπήρχε ένταση και όποτε ο κύριος Παπανδρέου ή εμείς λέγαμε ότι δεν προχωράει αυτό το πράγμα που υπάρχει έβγαινε πάλι αυτό το θολό τοπίο των οικονομικών.

Τρίτον, η Ν.Δ. είναι κατά 10εκ πιο πολύ χρεωμένη από το ΠΑΣΟΚ.

Σ.Ξενάκης: Καλά, αυτό το επιχείρημα το τελευταίο, με συγχωρείτε κιόλας, αλλά δεν σημαίνει τίποτα. Η Ν.Δ. μπορεί να είναι αλλά τώρα μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ.

Γ.Πεταλωτής: Όχι, σημαίνει ότι κανείς δεν μιλάει για τα χρέη της Ν.Δ. γιατί η Ν.Δ. δεν τα βγάζει. Σημαίνει ότι αυτό βγαίνει ακριβώς για λόγους…

Σ.Ξενάκης: Α, λέτε ότι το κάνει με σκοπιμότητα;

Γ.Πεταλωτής: Βεβαίως. Για εκβιασμό του κυρίου Παπανδρέου.

Σ.Ξενάκης: Επί της ουσίας; Για τα 140 εκατομμύρια; Πέρα από την εκβίαση που κάνει.

Γ.Πεταλωτής: Βεβαίως. Επί της ουσίας νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο ψέμα. Ένα χρέος 140 εκατομμύρια που δημιουργήθηκε από το 2004 μέχρι το 2012 που ήταν ο Παπανδρέου. Τα 140 εκατομμύρια είναι ένα παγιωμένο χρέος του ΠΑΣΟΚ εδώ και πολλά χρόνια. Ένα μεγάλο μέρος του είναι πολύ πριν τον κύριο Παπανδρέου. Και επιτέλους όλο αυτό που βγαίνει κάθε φορά και ξανά και ξανά, ε, ας οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Υπάρχουν πράγματα τα οποία κρατούνταν στο συρτάρι για να βγουν εάν ο Παπανδρέου κάνει κάτι άλλο.

Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.

Σ.Ξενάκης: κύριε Πεταλωτή πολύ σας ευχαριστούμε για αυτή τη σύντομη μεν αλλά νομίζω περιεκτική συνέντευξη, να είστε καλά. Καλή συνέχεια.

Γ.Πεταλωτής: Εγώ σας ευχαριστώ.

Καρχιμάκης :«Ο Βενιζέλος “έριξε” τον Παπανδρέου»

Συνέντευξη στον Θεοδόση Παπανδρέου
«Δεν αντιπαλεύω το ΠΑΣΟΚ. Αντιπαλεύω ό,τι ήταν και είναι αβανταδόρικο στις δεξιές λογικές και πολιτικές στασιμότητας και οπισθοδρόμησης που προώθησε η κυβέρνηση Σαμαρά. Στη διακυβέρνηση της χώρας μέσα από τροπολογίες εξπρές και διατάγματα νομοθετικού περιεχομένου για θέματα μείζονος σημασίας», ξεκαθαρίζει ο Μιχάλης Καρχιμάκης. Ο υποψήφιος βουλευτής με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου στη Β΄ Αθηνών μιλά στην «Α» και δείχνει ευθέως εκείνους που υπονόμευσαν τον πρώην πρωθυπουργό, εξηγεί γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ΠΑΣΟΚ ενώ δηλώνει βέβαιος πως το νέο κόμμα όχι μόνο θα μπει στη Βουλή αλλά θα έχει και ρόλο ρυθμιστή.

Κύριε Καρχιμάκη, το ΠΑΣΟΚ πέθανε, ζήτω το ΠΑΣΟΚ;
«Το ΠΑΣΟΚ, …χάρη στη σημερινή του ηγεσία, το μόνο που κατόρθωσε να κρατήσει, είναι το όνομά του, αλλά κι αυτό τείνει να εξαφανιστεί από “εμπνεύσεις” τύπου, ΔΗΠΑΡ, Ελιά, Κίνηση των 58 και οτιδήποτε άλλο που θα θυμίζει όλο λιγότερο τις αρχές και τις αξίες του».

Πώς, αλήθεια, αισθάνεστε που παλεύετε κόντρα στο κόμμα που σας ανέδειξε;
«Δεν ήταν, φυσικά, κάτι ευχάριστο η παραίτησή μου μετά από 40 χρόνια πάλης και αγώνων σ’ αυτόν τον χώρο. Όμως, δεν αντιπαλεύω το ΠΑΣΟΚ. Αντιπαλεύω ό,τι ήταν και είναι αβανταδόρικο στις δεξιές λογικές και πολιτικές στασιμότητας και οπισθοδρόμησης που προώθησε η κυβέρνηση Σαμαρά. Στη διακυβέρνηση της χώρας μέσα από τροπολογίες εξπρές και διατάγματα νομοθετικού περιεχομένου για θέματα μείζονος σημασίας. Στις πολιτικές που έγιναν τροχοπέδη στις όποιες προσπάθειες και νόμους είχαν προωθηθεί και ψηφιστεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου, μέσα στην πιο δύσκολη διετία της Μεταπολίτευσης. Ποια ήταν, άραγε, η τύχη της πρότασής μας, για έλεγχο των αστρονομικών εμβασμάτων στο εξωτερικό από το 2000 έως το 2012; Κάτι που θα μπορούσε να μας είχε αποφέρει ένα μαξιλάρι κάποιων δεκάδων δισεκατομμυρίων, μέχρι σήμερα; Και είναι από τα πολλά παραδείγματα πολιτικών και πρακτικών της τελευταίας διετίας που θα μπορούσα να σας απαριθμήσω…»

Μέχρι σήμερα ακούμε πως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο του. Δεν έχουμε όμως μάθει ακόμα ποιοι τον εμπόδισαν. Μήπως ήρθε η ώρα να ειπωθούν ονόματα;
«Δεν μασάμε τα λόγια μας. Τον εμπόδισε η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η ομάδα του. Ξεχάσατε τις αποκαλύψεις προ μηνών των “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς”, για τις Κάννες, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Βενιζέλος στα κρυφά συνεννοήθηκε με τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, ώστε να προτείνουν στον Σαμαρά ανατροπή του Παπανδρέου και εισήγηση του ονόματος του Λουκά Παπαδήμου για πρωθυπουργό; Ξεχάσατε το άδειασμα του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, από βουλευτές του στο περιστύλιο της Βουλής, μετά την πρότασή του για δημοψήφισμα; Τις επιστολές “αυστηρών προειδοποιήσεων” να παραιτηθεί; Και όλα αυτά, πριν μπούμε στο δεύτερο και σκληρότερο μνημόνιο, που, ειδικά τότε, ήταν αναγκαίο ένα αρραγές και τραχύ μέτωπο απέναντι στις όλο και πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών μας…»

Την επόμενη ημέρα των εκλογών, πώς φαντάζεστε το πολιτικό σκηνικό, και ειδικότερα την Κεντροαριστερά;

«Είναι αναγκαίο για τη χώρα και τον χειμαζόμενο επί 5 χρόνια, ελληνικό λαό, να είναι στη βουλή το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Να “στεγαστεί” πολιτικά ένα μεγάλο μέρος πολιτών που νιώθουν προδομένοι ή απογοητευμένοι από “ευκολατζίδικες” προτάσεις και λεωνταρισμούς, δήθεν σωτήρων. Να ατενίσουν μια ρεαλιστική ελπίδα οι απογοητευμένοι πολίτες στην πολιτική πρόταση του Κινήματός μας, ώστε να εκφραστεί η πολιτική βούληση της διετίας ’09-’11. Μια πολιτική βούληση που άφησε ένα εύρος μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα και στην οικονομία όπως αυτά που προανέφερα και τα οποία έμειναν στη μέση, ναυάγησαν, ή ακυρώθηκαν. Μέχρι και το επαναστατικό πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ επιχειρήθηκε να ακυρωθεί. Ακόμα και ο νόμος μας που θωράκιζε το ελάχιστο που μπορούσε να διατηρήσει ο απλός Έλληνας πολίτης, μέσα στον ορυμαγδό των γεγονότων και της κρίσης: την πρώτη κατοικία».

Το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. προτίθεται να στηρίξει μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Θα συμμετείχε σε συγκυβέρνηση ή θα προτιμούσε να δώσει ψήφο ανοχής;

«Είναι άκαιρο και θα ήταν άκυρο να κάνω τώρα τέτοιες υποθέσεις, αφού δεν γνωρίζουμε καν τις δυνάμεις των κομμάτων που θα καταγραφούν στις κάλπες και τους πιθανούς συσχετισμούς που θα προκύψουν».

Τι περιμένετε από τις κάλπες; Ποιος είναι ο στόχος για το κίνημα;

«Δεν μας αρκεί η είσοδός μας στη Βουλή, για την οποία είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Καλούμε τον κόσμο να μας δώσει τη δύναμη εκείνη, που θα μας επιτρέψει να θέσουμε και να απαιτήσουμε επιτακτικά, την ολοκλήρωση όλων εκείνων που θεσπίσαμε και τα οποία αν ολοκληρώνονταν, θα είχαμε σήμερα αρχίσει να παράγουμε εθνικό πλούτο».

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Παπανδρέου στη RealNews: Ουδέποτε προτάθηκε από μένα ο Βενιζέλος για πρωθυπουργός

Αποκαλυπτική η συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στην Κυριακατική RealNews. Παραθέτουμε 3 χαρακτηριστικά αποσπάσματα που αφορούν στην πρόταση για π/θ το 2011, την ανατροπή και τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ:

Για τους ισχυρισμούς Βενιζέλου ότι ο Παπανδρέου τον πρότεινε για πρωθυπουργό:

2015-01-17_8.12.55.png


Για την ανατροπή του από τον Βενιζέλο:

2015-01-17_8.12.08.png

Για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ:

20215-01-17_8.18.26.png


- See more at: http://www.epikairo.gr

Το Κίνημα Παπανδρέου μία ανάσα πίσω από το Ποτάμι; [κυλιόμενη δημοσκόπηση ΝΔ] #tokinima

Μια βδομάδα πριν λήξει ο προεκλογικός αγώνας, τα κομματικά επιτελεία, «κοιτάζουν» με αγωνία τις κρυφές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών προκειμένου να αποκτήσουν μια πιο σαφή εικόνα για τις διαθέσεις της κοινής γνώμης και να προσαρμόσουν αναλόγως την στρατηγική τους την τελευταία εβδομάδα...

Σύμφωνα λοιπόν με διαρροές από τα δύο μεγάλα κόμματα που διεκδικούν τη πρωτιά στις εκεί που υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύουν οι εταιρείες και των κρυφών δημοσκοπήσεων είναι για το κίνημα Γ. Παπανδρέου.

Οι κρυφές δημοσκοπήσεις το εμφανίζουν το Κίνημα στο 5-6 % ενώ τα ΜΜΕ κατά μέσο όρο περίπου στο 2,5%. Μια εξήγηση που δίνουν αρκετοι είναι ότι στη έρευνες που γίνονται το κόμμα Παπανδρέου παρουσιάζεται ως ΚΙΔΗΣΟ και όχι σαν ΚΙΝΗΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ που είναι περισσότερο γνωστό. Αυτή η ερμηνεία ενδεχομένως έχει κάποια βάση, αλλά ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι αυτό γίνεται εξ αιτίας της έχθρας του μιντιακού κατεστημένου που εκδηλώνεται με κάθε τρόπο από τα μεγάλα συμφέροντα στο πρόσωπο Παπανδρέου με στόχο να σπάσουν τον ενθουσιασμό και τη ψυχολογία φίλων του.

Σύμφωνα με κυλιόμενη εσωτερική έρευνα τα ποσοστά τη τελευταία βδομάδα διαμορφώνονται συνολικά ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 34%

ΝΔ: 29%-30%

Χρυσή Αυγή 7%

Το Ποτάμι 6%

Κίνημα 5%-6%

ΚΚΕ 5%

ΠΑΣΟΚ 3%-4%

ΑΝΕΛ 2,5%


Πηγή: iefimerida

Epikairo: Τώρα εξηγούνται οι επιθέσεις Βενιζέλου σε Παπανδρέου. Κακώς το αποδώσαμε σε διπολική διαταραχή! Τελικά αποδεικνύεται ότι πρόκειται περί ενημέρωσης των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων που τάραξαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ΥΠΕΞ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης καθότι δείχνουν το ΠΑΣΟΚ στο 3 και με φθίνουσα τάση! Η πόλωση των τελευταίων ημερών βάζει το ΠΑΣΟΚ σε σοβαρό κίνδυνο να μην είναι στην επόμενη βουλή και τον Βενιζέλο σε κίνδυνο να χάνει και τα 3 αξιώματα ταυτόχρονα.

Όσο για το Κίνημα Παπανδρέου; Βρίσκεται πλέον μία ανάσα και με ανοδική τάση πίσω από το ποτάμι που δείχνει να έχει παγώσει, και ξεκινά την επικοινωνιακή του καταιγίδα, με τον ΓΑΠ να δίνει τηλεοπτικές συνεντεύξεις (σήμερα στον Alpha στις 20:00 και την κα Παπαϊωάννου, αύριο διακαναλική, 13:30 στο Zάππειο, Δευτέρα στον Χατζηνικολάλου και ούτω καθεξής) και δράσεις των δομών αυτο-οργάνωσης σε όλη την επικράτεια.

Αρχίζει να αποκτά ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον η ιστορία...

- See more at: http://www.epikairo.gr

Γ. Παπανδρέου:«Να ξανακτίσουμε ένα Κίνημα στη βάση αξιών»

Για την ειλημμένη απόφαση ανατροπής του από την πρωθυπουργία και τα όσα συνέβησαν τότε, την απόφασή ίδρυσης του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών αλλά και πολλά άλλα μιλάει σε συνέντευξή του στην Real News o Γιώργος Παπανδρέου. 

«Με την άφιξή μου στην Αθήνα ενημερώθηκα ότι ο τότε αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αλλάξει άποψη για το δημοψήφισμα σε σχέση με όσα είχε υποστηρίξει δημοσίως δύο ημέρες νωρίτερα» τονίζει ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στα τεκταινόμενα που έφεραν την ανατροπή του από την πρωθυπουργία της χώρας. «Ενώ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ η πρόταση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα ως "λυτρωτική", την επομένη ξεκίνησαν οι ανεξαρτητοποιήσεις ή οι απειλές για ανεξαρτητοποίηση. Ουσιαστικά πήγα στις Κάννες μόνο με τυπική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είχα ήδη ανατραπεί», λέει ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών διαψεύδει πως πρότεινε τον Ευάγγελο Βενιζέλο για πρωθυπουργό λέγοντας πως: «Όταν στη συνεννόηση με τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων παρουσιάστηκε δυστοκία στο να συμφωνηθεί το πρόσωπο που θα με διαδεχόταν ως πρωθυπουργός, ζήτησα τη γνώμη και τις προτάσεις κορυφαίων υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι από αυτούς πρότειναν, μεταξύ άλλων, και τον κ. Βενιζέλο. Ο κ. Βενιζέλος, ωστόσο, ουδέποτε προτάθηκε από εμένα, διότι υπήρξε τελική συμφωνία στο πρόσωπο του κ. Παπαδήμου. Αλλά επειδή ακούω διάφορα... Όλα αυτά τι σημαίνουν; Ότι δεν συνέβαλε στην ανατροπή; Υπάρχουν συγκεκριμένα γεγονότα. Όλοι τα γνωρίζουν».

Για την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται στο πρόβλημα που ήταν «το πελατειακό πάρτι ασυδοσίας που κορυφώθηκε την περίοδο 2004-2009. Βρέθηκα πρωθυπουργός μιας χώρας που αποκαλύφθηκε ξαφνικά ότι είχε 36 δισ. ευρώ ετήσιο έλλειμμα, 16% του ΑΕΠ».

Ακολούθως αναφέρεται στην ανωριμότητα του πολιτικού συστήματος λέγοντας τα εξής: «Έπειτα από εμάς άλλες 3 χώρες μπήκαν σε πρόγραμμα: Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος. Σε καμία από τις χώρες αυτές δεν διχάστηκε το πολιτικό σύστημα σε "μνημονιακούς" και "αντιμνημονιακούς". Μόνο εμείς. (...) Συζητώντας για το πόσο κακό είναι το μνημόνιο είμαστε οι μόνοι που δεν έχουμε βγει από αυτό.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται και στο θέμα των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φτάνει πια με τα υπονοούμενα και τις διαρροές που κλείνουν το μάτι σαν να μου προτείνουν κάποια υπόγεια συναλλαγή ή να εκβιάζουν για να εξαγοράσουν τη σιωπή μου. Δεν συναλλάσσομαι και δεν φοβάμαι τίποτα. Επαναλαμβάνω την πρότασή μου: να γίνει τώρα ξανά κοινός έλεγχος στα οικονομικά όλων των κομμάτων από το 2000 μέχρι σήμερα, για να δούμε ποιοι και πότε επιχείρησαν να βάλουν τάξη στα οικονομικά τους. (...) Παρότι το 2004 το ΠΑΣΟΚ είχε περισσότερα χρέη από τη Ν.Δ. και ενώ την περίοδο 2004-2009 το ΠΑΣΟΚ ως δεύτερο κόμμα, είχε μικρότερη επιχορήγηση από τη Ν.Δ., καταφέραμε το 2010 να χρωστάμε λιγότερα χρήματα απ' ότι η Ν.Δ. Και όμως, όλη η δημόσια συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τα χρέη του ΠΑΣΟΚ. Δεν θέλω να χαρακτηρίσω τις μεθόδους αυτές».

Μιλώντας για το σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και τις ενδεχόμενες συνεργασίες που θα προκύψουν μετεκλογικά ο κ. Παπανδρέου τονίζει πως «το ερώτημα είναι αν αυτοί θέλουν να συνεργαστούν με το Κίνημά μας. Εμείς δεν θα γίνουμε πατερίτσα κανενός για οφίτσια. Θα επιβάλουμε σαφέστατο προγραμματικό πλαίσιο προοδευτικών αλλαγών που θα τηρηθεί στο ακέραιο. Θα επιβάλουμε πραγματική κυβερνητική συνεργασία με συλλογικές αποφάσεις. Και ρωτώ: Έκανε τίποτα από όλα αυτά τα τελευταία δυόμισι χρόνια ο Σαμαράς; Πώς μπορεί κανείς να του έχει εμπιστοσύνη; Είχε στήριξη που η δική μου κυβέρνηση ποτέ δεν είχε και τα έκανε μαντάρα.

«Το στοίχημα είναι να πάμε ξανά στη βάση, στους πολίτες, να τους δώσουμε φωνή, να βρουν πάλι χώρο να εκφραστούν με αυτό να ξαναχτίσουμε ένα κίνημα στη βάση αξιών. Κίνημα με διευθετήσεις κορυφής δεν είναι κίνημα. Αυτό είναι που δεν καταλαβαίνουν πολλοί. Είμαι αποφασισμένος να το κάνω πράξη στο Κίνημά μας.

Το «αντισυστημικό» Πρώτο Θέμα στηρίζει αναφανδόν τον αδικημένο Σταύρο Θεοδωράκη

Πρώτο θέμα στο «Πρώτο Θέμα» η συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη και δεύτερο η συνέντευξη του εν ενεργεία πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά! Λίγες μέρες πριν, ο Θεοδωράκης έπαιζε τα αντισυστημικά του ρέστα, επιτιθέμενος στον ΔΟΛ και λέγοντας χαρακτηριστικά ''Δεν έχουμε εφημερίδες, δεν έχουμε κανάλια, στις ειδήσεις εμφανιζόμαστε για δευτερόλεπτα, αλλά είμαστε εδώ παρόντες και δυνατοί''...

2015-01-17_7.09.44.png



Προφανώς, ο Σταύρος Θεοδωράκης κατηγοριοποιεί τον Θέμο Αναστασιάδη στους αντιστασιακούς, έναν πραγματικό επαναστάτη που πολέμησε το οικονομικό σύστημα ολιγαρχών της χώρας και μάλιστα έβγαινε κρυφά τα βράδια με βαλιτσάκια στις Ελβετίες και μοίραζε λεφτά στις οργανώσεις του απόδημου ελληνισμού που είχαν οργανωθεί για να ανατρέψουν το πελατειακό σύστημα που καταστρέφει τη χώρα.



Τελικά, ο Σταύρος Θεοδωράκης θεωρεί «σύστημα» όποιο μέσο ενημέρωσης δεν στηρίζει το Ποτάμι.

- See more at: http://www.epikairo.gr

Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει για τους υπαίτιους που έγιναν τιμητές

Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει.
Στις εκλογές που έρχονται καταρρέουν προσχήματα,
το βολικό ψεύδος και ανορθολογισμός του πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου...

Για όλους αυτούς που σαν ήρωες του χαρτού έσκιζαν τα μνημόνια.
Για όλους αυτούς τους υπαίτιους της κρίσης που έγιναν τιμητές.


Οι πρώτοι υποκριτές της δεξιάς παράταξης παραδίδουν τώρα
την εξουσία αφού δοκιμάστηκαν και απέτυχαν οικτρά στη πράξη.

Οι δεύτεροι της αριστεράς καλούνται να αντιμετωπίσουν
τα αίτια της συσσώρευσης του χρέους, της λιτότητας και της ανεργίας.
Όχι σκίζοντας χαρτιά και μνημόνια στα λόγια, αλλά αντιμετωπίζοντας τη
λαφυραγώγηση του πελατειακού κράτους και την αρπακτικότητα των
μεγάλων συμφερόντων με επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

Πως όμως θα το πετύχουν αυτό υποσχόμενοι μόνον παροχές
δίχως θίξουν συμφέροντα δίχως να περιορίσουν το πελατειακό κράτος;

Σε λίγο δεν θα υπάρχουν περιθώρια για θολά τοπία και υπεκφυγές.
Ο καιρός είναι πολύ κοντά για να φανερώσουν τη μαγική συνταγή.
Μια μαγική συνταγή που τελικά δεν υπάρχει.
Και θα το διαπιστώσουμε όλοι.

Όπως θα διαπιστώσουμε πως, όλη αυτή περίοδο μαζί με
τη διαστροφή της πραγματικότητας κυριάρχησε συνομωσιολογία.

Μας έλεγαν ότι πίσω από όλα παίχθηκε ένα σχέδιο συνομωσίας,
για να μπει η χώρα στο ΔΝΤ, την επιτήρηση των δανειστών και της τρόϊκα.
Μας μιλούσαν για συνομωσία η την υπονοούσαν για να υποκρύψουν
την κομματική καιροσκοπική συμπαιγνία.
Τα αίτια της «συμπαιγνίας» του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου
με το εκδοτικό κατεστημένο, που το μεν συσσώρευε ελλείμματα και το δε
συγκάλυπτε τα αίτια και αποπροσανατόλιζε τη κοινωνία.

Παρουσίαζαν και παρουσιάζουν ακόμη το χρέος της χώρας σαν στιγμιαίο φαινόμενο, σαν θεομηνία που ήλθε ξαφνικά με την έλευση του Γ. Παπανδρέου τότε το 2009 στη Κυβέρνηση της χώρας.
Απέκρυψαν και αποκρύπτουν συστηματικά τις ριζικές παθογένειες που μας κρατούν στη λιτότητα και στην εξάρτηση από τους δανειστές.
Και το αποκρύπτουν ακόμη συστηματικά τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από τα μιντιακά συγκροτήματα, γιατί αποτελούν μέρος και βασικό αίτιο τη αυτής της παθογένειας που αποπροσανατολίζει τη κοινωνία.
Έτσι η έχθρα που αντιμετωπίζει το Κίνημα από το μέγα μέρος των εκδοτικών συγκροτημάτων έχει πλέον προφανέστατη εξήγηση.
Αυτό που δεν μπορούσαν να κατανοήσουν οι πολίτες καθώς είχαν παρασυρθεί από το τσουνάνι της παραπληροφόρησης, τώρα μπορούν να το αντιληφθούν.

Ποιοι πάλεψαν με όλη τους τη δύναμη να αποτρέψουν την ολική καταστροφή της χώρας και ποιοι συνέχισαν και θέλουν να κερδοσκοπούν και να διεκδικούν μεγάλες καριέρες ακόμη και τότε που βουλιάζει η χώρα.
Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τις προνομιούχες ελίτ, οι λίγοι και οι εις βάρος των πολλών.
Το φανερό μίσος και εμπάθεια πλέον που υφίσταται ο Γ. Παπανδρέου από τους μιντιάρχες τους μεγαλοδημοσιογράφους και πίσω από αυτούς του μεγαλόμισθους χρηματιστές δημιουργεί και το αντίστροφο πλέον συναίσθημα συμπάθειας.

Όσο και αν κατάφεραν να απαξιώσουν και «εξοστρακίσουν» τη πολιτική του με συκοφαντίες και ανορθολογισμό για σημαντικό χρονικό διάστημα, καταφέρνουν τώρα αντίθετα με τη θέλησή τους και μέσω της άτοπης απαγωγής, να φανερωθούν γιατί μισούν αυτή τη πολιτική.

Μισούν βεβαίως, εκείνον που λέει την αλήθεια και ζητά κοινωνική δικαιοσύνη. Που θέλει να περιορίσει θεσμικά τα άνομα συμφέροντα και το αποδεικνύει με τις πράξεις του.
Μισούν εκείνον που πρωτοστατεί σε ένα νέο Κίνημα, με αυτοοργάνωση από τα κάτω, που απαγγέλλεται τη Συμμετοχική Δημοκρατία, τη κυριαρχία των πολλών έναντι της οικονομικής ολιγαρχίας.

Για αυτό δεν μπορεί να περιμένει κανείς αντικειμενικότητα στις δημοσκοπήσεις.
Τις δημοσκοπήσεις που παραγγέλνονται από τα μεγάλα συγκροτήματα με προπαγανδιστικό σκοπό.
Τις δημοσκοπήσεις που θέλουν να προκαταλάβουν τη κοινή γνώμη και να δημιουργήσουν
κλίμα υπέρ των ελεγχόμενων πολιτικών δυνάμεων από το κατεστημένο σύστημα.
Υπάρχουν όμως και οι ζωντανές δημοσκοπήσεις από χιλιάδες αυτοοργανωμένους πολίτες σε όλη τη χώρα που ενσαρκώνουν το μήνυμα του κινήματος.

- See more at: http://www.epikairo.gr

ΠΟΙΟΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ… ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ

Την Άνοιξη του 2012 αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος στις τότε βουλευτικές εκλογές, γιατί δεν είχα να λόγο να απευθυνθώ στους συμπολίτες μου. Τα 2,5 χρόνια (2009-2012) στη Βουλή, στο κόμμα και στην κυβέρνηση, με βοήθησαν να αντιληφθώ ότι την περίοδο εκείνη στο μυαλό του μέσου ψηφοφόρου είχε εγκαθιδρυθεί η στρεβλή άποψη ότι το πρόβλημα της χώρας ήταν τα πολιτικά πρόσωπα και η διαχείριση που αυτά έκαναν κατά την περίοδο της κρίσης. 

Κανείς δεν ήθελε να ακούσει για τα πραγματικά αίτια και όλοι ήλπιζαν ότι μια άλλη κυβέρνηση θα έκανε το μαγικό, το τρικ, και η χώρα, ως δια μαγείας, θα έβγαινε από τη δύσκολη θέση. Έτσι ο μοναδικός λόγος της ενδεχόμενης υποψηφιότητάς μου το 2012 θα ήταν το προσωπικό μου βόλεμα μέχρι σήμερα. Πέραν τούτου ήμουν σίγουρος ότι η λειτουργία της, νεοεκλεγείσας τότε, ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή του Βαγγέλη Βενιζέλου και των συνεργατών του, ήταν πορεία αποκλεισμών, αποιδεολογικοποίησης του ΠΑΣΟΚ και εναγκαλισμού των στελεχών με τα υπουργικά αξιώματα. Σε αυτό το ΠΑΣΟΚ ούτε με ήθελαν αλλά ούτε και εγώ ένιωθα ότι είχα θέση. Δυστυχώς επαληθεύτηκα στις προβλέψεις μου.

Ξέρω ότι και σήμερα κάποιοι άλλοι πουλάνε ελπίδα στο λαό. Και ξέρω ότι τα αυτιά είναι δεκτικά στα εύκολα, στα μαγικά που θα μας οδηγήσουν ξανά στην υποτιθέμενη ευδαιμονία. Τα αυτιά θέλουν να ακούσουν ότι τα λεφτά που υπήρχαν και σπαταλήθηκαν, παρότι όλοι ξέρουμε ότι θέλει πολύ κόπο και βαθιές αλλαγές για να τα ξαναμαζέψουμε για τον λαό και τους αδύναμους, θα ξαναβρεθούν δια μαγείας στα ταμεία του κράτους γιατί ο Αλέξης Τσίπρας θα σκίσει τα μνημόνια και θα χορέψει στο ταψί τους δανειστές. Θέλουν να ακούσουν ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου θα συντριβεί από τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να μας πολυνοιάζει τι θα γίνει μετά, γιατί νομίζουμε ότι «δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα». Γιατί «το μπόνους του πρώτου κόμματος είναι το κλειδί». Είναι δεκτικά τα αυτιά σε εκείνους που δεν τους ενδιαφέρει αν τους λένε μπαταξήδες και μαύρα πρόβατα της Ευρώπης, αρκεί να τους παίρνουμε τα δανεικά. Και μάλιστα το παίζουν και «πατριώτες» για αυτές τους τις απόψεις. Λες και ο πατριωτισμός δεν ταυτίζεται με την αξιοπιστία και την υπόληψη της χώρας διεθνώς.

Σήμερα όμως υπάρχει μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με το 2012. Το Κίνημα των ανθρώπων που λένε ότι είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για τις μεγάλες αλλαγές στο κράτος και στην οικονομία κατά συνέπεια και στην κοινωνία, που θα αποτελέσουν το διαβατήριο εξόδου από την κρίση οριστικά. Το μεγάλο πλέον ποσοστό των Ελλήνων που συνειδητοποιούν ότι η πραγματική αιτία της εξαθλίωσης της χώρας είναι πρόβλημα λειτουργίας θεσμών και δομών λόγω έλλειψης αξιοκρατίας, διαφάνειας και δημοκρατικής λειτουργίας. Λόγω εξάρτησης κάθε παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας από διεφθαρμένα κέντρα ελέγχου της κοινωνίας, της οικονομίας, του κράτους. Κάποιους τους πειράζει το ότι αυτό εκφράζεται από τον Γιώργο Παπανδρέου. «Τον πρωθυπουργό του μνημονίου». Δεν έχω καμιά ανάγκη να ξαναεπιχειρηματολογήσω γιατί είμαι με τον Γιώργο Παπανδρέου. Αν μου βρείτε έναν πολιτικό που να μίλησε εδώ και δέκα χρόνια για το πραγματικό πρόβλημα της χώρας, όπως παραπάνω το περιγράφω, τότε να συζητήσω μήπως κάνω λάθος επιλογή που είμαι μαζί του. Τον είπαν ηθικολόγο και όχι πολιτικό όταν μίλησε για αυτές τις αρχές. Τον είπαν δυσφημιστή της χώρας όταν περιέγραψε την αλήθεια. Τον είπαν πράκτορα ξένων δυνάμεων όταν έτρωγε μόνος του ξύλο στην Ευρώπη και οι ντόπιοι επαναστάτες αντιμνημονιακοί διαδήλωναν παρέα με τους φασίστες στο Σύνταγμα. Και τι δεν του είπαν … Και σήμερα προσπαθούν να τον φιμώσουν. Γιατί; Για το 1,5% που του δίνουν στις δημοσκοπήσεις; Ας διερωτηθούμε όλοι κι ας απαντήσουμε στον εαυτό μας. Αρκεί.

Εγώ είμαι μαζί του. Σε ένα ψηφοδέλτιο στη Ξάνθη που ενώνει Χριστιανούς και Μουσουλμάνους χωρίς σκοπιμότητες. Και θα δώσω τον δικό μου αγώνα, όπως έχω μάθει να κάνω μέχρι τώρα. Ντόμπρα, καθαρά και πρώτος στη μάχη, χωρίς να κοιτώ αν και ποιοι με ακολουθούν. Χωρίς η προσωπική μου εκλογή να είναι αυτοσκοπός. Είμαι βέβαιος όμως, ότι δεν θα νιώσω ούτε μόνος ούτε περικυκλωμένος.

Θανάσης Κατερινόπουλος είναι και πάλι παρών στην κρίσιμη μάχη για το μέλλον της χώρας μας.

O Θανάσης Κατερινόπουλος, υποψήφιος Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, πιστός στις αρχές και τα οράματα που τον γαλούχησαν, συνεχίζει να μάχεται για την επίλυση των προβλημάτων της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Θανάσης Κατερινόπουλος είναι και πάλι παρών στην κρίσιμη μάχη για το μέλλον της χώρας μας. Ήδη η ανταπόκριση των Αιτωλοακαρνάνων είναι θερμή από άκρη σε άκρη σε όλη την Αιτωλοακαρνανία.

Άλλωστε σε όλους είναι γνωστό ότι δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται με παρεμβάσεις και ουσιαστικές ενέργειες για τους ανέργους, τους αγρότες, τους πολύτεκνους, τους ένστολους και όλους τους πολίτες του νόμου. Το γεγονός αυτό τον καθιστά ιδιαίτερα αγαπητό και σε όλους είναι κοινό μυστικό ότι η υποψηφιότητά του ενισχύει σημαντικά το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών στην Αιτωλοακαρνανία.

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

«Το ΚΙΝΗΜΑ δεν θα γίνει πατερίτσα κανενός»

Μιλώντας στην Κάτια Μακρή και στον Real FM το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Μωραΐτης αναφέρθηκε στις πολιτικές διαφορές του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών από την κυβέρνηση και το σημερινό ΠΑ.ΣΟ.Κ καθώς και στις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα:


«Βασική μας διαφωνία με τον κ. Βενιζέλο είναι ότι εμείς δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα του 2009. Εμείς λέμε ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις σαν αυτές που ξεκίνησε να εφαρμόζει η κυβέρνηση Παπανδρέου πριν ανατραπεί. Σας θυμίζω ενδεικτικά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, τη Διαύγεια κ.λ.π.»

Και συνέχισε λέγοντας:

«Δεν συμφωνούσαμε και δεν ψηφίζαμε όλοι τα πάντα αυτό το διάστημα. Τόσο εγώ όσο και πολλοί συνάδελφοί μου, είναι αλήθεια, διαφωνήσαμε ανοιχτά και δημόσια με πολλές πολιτικές της κυβέρνησης. Βρεθήκαμε απέναντι.»

Πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια για το 2009
«Η αλήθεια είναι ότι όταν κάποιοι εγκατέλειψαν τη χώρα μετά από μια καταστροφική 5ετία διακυβέρνησής της το 2004-2009 και σε ένα εξαιρετικά δύσκολο ευρωπαϊκό περιβάλλον, εμείς βάλαμε πλάτη, κρατηθήκαμε όρθιοι και κάναμε αυτό που έπρεπε για τη χώρα.»

«Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν έγινε αυτό που έγινε στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και αλλού. Αντιθέτως, επικράτησε ο λαϊκισμός, η δημαγωγία και η συνομωσιολογία. Εμείς πήραμε την απόφαση να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, αναλαμβάνοντας τεράστιο πολιτικό κόστος βεβαίως, όταν αριστερά και δεξιά ήταν χέρι-χέρι στην πλατεία Συντάγματος.»

Για δημοσκοπήσεις

«Η πραγματική δημοσκόπηση είναι αυτή που συναντώ εγώ προσωπικά και όλοι μας στις γειτονιές της Β” εκλογικής περιφέρειας Αθηνών, όπου είμαι υποψήφιος, και όλης της χώρας. Υπάρχει ένα κλίμα, ένας ενθουσιασμός, μια συσπείρωση που κανείς δεν περίμενε. Είμαστε ένα Κίνημα δέκα ημερών. Ας κάνουμε λοιπόν λίγη υπομονή με τις δημοσκοπήσεις. Το ΚΙΝΗΜΑ θα είναι η έκπληξη των εκλογών.»

Για κυβερνητικές συνεργασίες

«Εμείς λέμε ναι στην προοπτική των συνεργασιών στη βάση ορισμένων προτεραιοτήτων για τη χώρα. Όπως το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης που ήταν σχετικά εύκολο να έχει ήδη γίνει αν η κυβέρνηση Σαμαρά δεν προσάρμοζε τον λόγο της το τελευταίο διάστημα σε αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ και δεν τσακωνόταν με την αντιπολίτευση, αμέσως μετά τον ανασχηματισμό του Ιουνίου, για το ποιος θα σκίσει πρώτος το Μνημόνιο. Νομίζω ήταν τότε ξεκάθαρο το που ήθελε να πάει τα πράγματα με τον ανασχηματισμό. Η ουσία είναι ότι ο δρόμος ήταν στρωμένος για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και η κυβέρνηση Σαμαρά απέτυχε να το κάνει.»