Σελίδες

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Ο βερμπαλισμός του Βενιζέλου που όλα τα στρογγυλεύει και όλα τα παραποιεί

Ακούγοντας και διαβάζοντας κανείς την χθεσινή ομιλία του Αντιπροέδρου Βενιζέλου, μπορείς εύκολα να διαπιστώσεις ότι ο βερμπαλισμός του έχει τη χάρη να τα στρογγυλεύει όλα, προσπερνώντας κομβικές πολιτικές στιγμές, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθεί η εικόνα του δεινού ρήτορα. Προτού αναφερθούμε σε τέσσερα επιμέρους σημεία που μας έκαναν εντύπωση, αξίζει να πούμε ότι ο Βενιζέλος μίλησε χθες στον προϋπολογισμό ως ο κορυφαίος Υπουργός του Σαμαρά και όχι ως εταίρος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που μετέχει στην κυβέρνηση.

Σημείο 1ο:

"Και αλήθεια, ας απαντήσουμε στο καίριο ερώτημα: Τι έγινε αυτούς τους μήνες, ιδίως από τον Σεπτέμβριο και μετά; Μήπως βιαστήκαμε; Μήπως εμείς προκαλέσαμε την αντίδραση των εταίρων και των αγορών, επειδήθέσαμε ζητήματα άκαιρα ή ανώριμα;

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Στήριξης, το δάνειο δηλαδή των 230 δισεκατομμυρίων, λήγει κατά το ευρωπαϊκό του σκέλος –που είναι το κορυφαίο σκέλος, το μεγαλύτερο- στις 31 Δεκεμβρίου του 2014. Δεν υπάρχει λόγος σύναψης νέου δανείου, άρα δεν υπάρχει λόγος σύναψης νέου προγράμματος.

Στις 6 Νοεμβρίου, πριν από λίγες εβδομάδες, το Eurogroup απεφάσισε με πανηγυρικό και δημόσιο τρόπο ότι το Πρόγραμμα λήγει και ότι η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί σε έναν από τους υφιστάμενους τακτικούς, προληπτικούς μηχανισμούς στήριξης της ελληνικής οικονομίας, όπως συμβαίνει και με τις οικονομίες όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Και το Πρόγραμμα αυτό είναι το περιβόητο ECCL, δηλαδή, μια προληπτική γραμμή η οποία θωρακίζει τη χώρα απέναντι στον κίνδυνο κερδοσκοπικών παιχνιδιών των αγορών.

Στην απόφασή του αυτή, στις 6 Νοεμβρίου, το Eurogroup λέει ρητά, επίσης, ότι θεωρεί αναγκαίο να υπάρχει μία εμπλοκή του ΔΝΤ και στη νέα φάση. Ούτως ή άλλως οι πάγιες ρυθμίσεις των προληπτικών μηχανισμών στήριξης προβλέπουν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και ένας λόγος παραπάνω, εμείς που έχουμε να παίρνουμε λεφτά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με σχετικώς ευνοϊκά επιτόκια μέχρι και το 2016, έχουμε κάθε δικαίωμα και κάθε λόγο να μετατρέψουμε το Πρόγραμμα αυτό σε ένα προληπτικό, επίσης, πρόγραμμα, παράλληλο με αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως θώρακα προστασίας έναντι των αγορών, έτσι ώστενα μπορούμε να ρυθμίζουμε τις σχέσεις μας μεταξύ αγορών και θεσμικών εταίρων, ευρωζώνης και ΔΝΤ, με ένα κριτήριο οφέλους και συμφέροντος ανάλογα με τα επιτόκια που μας δίνουν οι αγορές ή που μας δίνουν οι εταίροι μας".

Σχόλιο: Ο Βενιζέλος κάνει σαν να μην έγινε ποτέ το "Παρίσι Ι", από το οποίο ξεκίνησε το κλίμα να στραβώνει με την Τρόικα, όταν ο Chris Protopapas έκανε τον σκληρό στο ΔΝΤ. Επιπλέομ, ο Βενιζέλος αναφέρεται στην υποχρεωτική σύμπραξη του ΔΝΤ, όταν η επωδός ήταν η απεμπλοκή μας απ' αυτό, με το τέλος του ευρωπαϊκού σκέλους του δανείου. Και βεβαίως, ο Βενιζέλος δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην ψήφο εμπιστοσύνης του Οκτωβρίου, αλλά και στην ταραχή που προκλήθηκε στις αγορές, με τα spread του δεκαετούς ομολόγου να εκτινάσσονται στον Θεό.

Σημείο 2ο
Βέβαια, η διαπραγμάτευση γίνεται πολύπλοκη και παρατείνεται επειδή υπάρχει, όπως είπα και προηγουμένως, η πολιτική αβεβαιότητα. Δηλαδή, ας είμαστε απολύτως καθαροί μεταξύ μας: Το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης έχει διασταυρωθεί με το χρονοδιάγραμμα τωνσυνταγματικών διαδικασιών εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και άρα με τη συνταγματικά προβλεπόμενη πιθανότητα διάλυσης της Βουλής λόγω αδυναμίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία. Αυτό το ξέρουν οι πάντες. Και περιμένουμε μια υπεύθυνη στάση από πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν ένα λαό και ένα έθνος και όχι το μικροκομματικό συμφέρον.

[..]

Προσωπικά τα έχω ακούσει κι άλλες φορές τα θέματα αυτά, τα ίδια επιχειρήματα, την ίδια προσέγγιση και την έχω δει να διαψεύδεται στην πορεία αυτών των πέντε δύσκολων χρόνων, να διαψεύδεται οικτρά, γιατί οι συσχετισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι συσχετισμοί ιδεολογικοπολιτικοί, είναι συσχετισμοί διακρατικοί. Μία γερμανική κυβέρνηση είναι γερμανική κυβέρνηση είτε είναι χριστιανοδημοκρατική είτε σοσιαλδημοκρατική είτε συνεργασίας. Και μία ελληνική κυβέρνηση, ανεξαρτήτως της πολιτικής της ταυτότητας, αγωνίζεται να προστατεύσει μία χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης και πρέπει να βγει από το επίκεντρο της κρίσης στο ξέφωτο της νέας σελίδας.

Σχόλιο: Πώς γίνεται από τη μια η Τρόικα να κινείται αποκλειστικά με ορίζοντα τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, από την άλλη όμως στην διαπραγμάτευση να συμπεριφέρεται με αμεροληψία απέναντι στους εκπροσώπους της εθνικής κυβέρνησης;

Σημείο 3ο:

[..] το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι εντυπωσιακά μικρό σε πραγματικούς όρους. Είναι πολλοί αυτοί που λένε ότι είναι μόλις 60% του ΑΕΠ, αν μετρηθεί σωστά.

Σχολιο: Αυτή η αποστροφή του Βενιζέλου πιθανόν να περάσει στα ψηλά, αλλά εμείς οφέιλουμε να αναδείξουμε την μπαρούφα που εκστόμισε ο Αντιπρόεδρος. Από που προκύπτει ότι το δικό μας χρέος είναι στο 60% του ΑΕΠ; Αν είναι έτσι, όχι μόνο είμαστε υπόδειγμα του Δημοσιονομικού Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά ο ίδιος ο Βενιζέλος πρέπει να βγει στην Ευρώπη και τον κόσμο και να διδάξει πώς μπορεί μια χώρα να έχει 60% επί του ΑΕΠ δημόσιο χρέος, αλλά κάθε φορά να βρίσκεται στο χείλος της στάσης πληρωμών; Αυτά του είδους τα μαθηματικά του Βενιζέλου είναι επικίνδυνα και ανεύθυνα και μας παραπέμπουν στα Greek Statistics του Καραμανλή.

Σημείο 4ο:

Κοιτάξτε, όλα αυτά χρόνια από το 2010 μας έχει βγει η ψυχή, κάνοντας μια υπεράνθρωπη και άδικη προσπάθεια. Την κάναμε -και την κάνω κι εγώ προσωπικά- ως ανταπόκριση σε μια διπλή υποχρέωση. Μια υποχρέωση απέναντι στην υπόσταση του έθνους και μία υποχρέωση απέναντι στην ενότητα και τον ρόλο της παράταξης.

Πάντα έχουμε μια αμφιθυμία εσωτερική, γιατί ανατρέπουμε δικές μας κατακτήσεις. Ανατρέπουμε δικές μας ευκολίες, προκειμένου να εκλογικεύσουμε λάθη, υπερβολές και αντιφάσεις της μεταπολίτευσης. Διαμορφώθηκε ένα ασύμμετρο πολιτικό πλαίσιο. Κάποιοι ανέλαβαν τις δυσκολίες, κάποιοι ανέλαβαν τον εύκολο ρόλο.

Λέει ο Απόστολος Παύλος στην Β΄ προς Κορινθίους επιστολή «ἔξωθεν μάχαι, ἔσωθεν φόβοι». Όποιος έχει ζήσει την πραγματική διαπραγμάτευση για την υπόσταση και την πορεία της χώρας, όποιος έχει βρεθεί αντιμέτωπος με διλήμματα, με εκβιασμούς, όποιος κλήθηκε να απαντήσει με ταχύτητα σε ερωτήματα υπαρξιακά με ιστορικό βάρος, ξέρει τι σημαίνει να πρέπει να αντέξεις, να πρέπει να απαντήσεις, να πρέπει να προστατεύσεις το εθνικό συμφέρον.

Σχόλιο: Το ΠΑΣΟΚ να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι τη στιγμή που ανέλαβε ο Βενιζέλος ΥΠΟΙΚ τον Ιούνιο του 2011 ήταν πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις. Επίσης να θυμίσουμε στον Αντιπρόεδρο ότι το ΠΑΣΟΚ πριν το πάρει στα χέρια του ήταν στο 22%. Και όταν ακούς τον Βενιζέλο να μιλά για τις γρήγορες αποφάσεις που έπρεπε να πάρει, ο νους όλων ανατρέχει πίσω στο δημοψήφισμα και την πραξικοπηματική λογική του να υποκαταστήσει τον Πρωθυπουργό του 44%. Εκεί ο Βενιζέλος και η ομάδα του κινήθηκαν γρήγορα, προστατεύοντας πάντα το εθνικό συμφέρον..

- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.