Σελίδες

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

ΑΔΡΑΝΗΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΟΤΑΝ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΑΛΑΖΙΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ ΤΟ 2004, ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΔΗΘΕΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ Η ΟΧΙ;


ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΡΑΒΟΛΑΙΜΟΥ

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Πρώτον: Ποτέ μία κυβέρνηση δεν κινήθηκε τόσο γρήγορα για τον περιορισμό των ελλειμμάτων, όσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (παρόλο που “πατούσε” στην κινούμενη άμμο των αναξιόπιστων στατιστικών στοιχείων) 

Αμέσως μετά τις εκλογές (4 Οκτωβρίου 2009) η κυβέρνηση Παπανδρέου, επιχείρησε να δώσει σαφή δείγματα άμεσου νοικοκυρέματος της οικονομίας, χωρίς να επιβαρύνει υπέρμετρα την ύφεση (η Ελλάδα βρισκόταν ήδη σε ύφεση από το 2008, ενώ η ύφεση του 2009 είχε φτάσει το -3%, όπως μάθαμε πολύ αργότερα).

Στις 18 Οκτωβρίου στο Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση, με ό,τι στοιχεία είχε στη διάθεσή της, παρουσίασε πρόβλεψη για έλλειμμα 12,5% το 2009. Εξοργισμένος με την προηγούμενη κυβέρνηση ο Ζ.Κ.Γιούνκερ λέει: «The game is over – we need serious statistics» («Τα παιχνίδια τελείωσαν – χρειαζόμαστε σοβαρά στατιστικά στοιχεία»).
Σε χρόνο ρεκόρ, μόλις 2 εβδομάδες από την ψήφιση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης (18 Οκτωβρίου 2009), παρουσιάστηκε στις 5 Νοεμβρίου 2009 προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2010, όπου προβλεπόταν η μείωση του ελλείμματος το 2010 κατά 3,3% του ΑΕΠ, σε μονοψήφιο ποσοστό, κοντά στο 9,4% (επειδή τότε το δημοσιονομικό έλλειμμα υπολογιζόταν κοντά στο 12,5%).

Σε χρόνο ρεκόρ, μόλις ένα μήνα από την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, παρουσιάστηκε στις 20 Νοεμβρίου 2009 τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2010, που προέβλεπε ακόμα μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος σε σχέση με το προσχέδιο, μείωση που θα έφτανε το 3,6% του Α.Ε.Π., κατεβάζοντας το έλλειμμα του 2010 στο 9,1%.
Και σε χρόνο ρεκόρ, σε λιγότερο από 3 μήνες από την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, παρουσιάστηκε στις 14 Ιανουαρίου 2010 ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που προέβλεπε μείωση ελλείμματος κατά 4% το 2010.
Συνολικά μέσα σε 4 μήνες (αρχές Νοεμβρίου 2009 – αρχές Μαρτίου 2010) παρουσιάστηκαν τρία πακέτα μέτρων (προϋπολογισμός-ΠΣΑ, δεύτερο πακέτο μέτρων στις αρχές Φεβρουαρίου, τρίτο πακέτο μέτρων αρχές Μαρτίου), που αθροιστικά ανέρχονταν σε 16 δισ. ευρώ (8 δισ. από έσοδα, 8 δισ. από δαπάνες). Όλες οι κινήσεις έγιναν δεκτές από τους ευρωπαίους εταίρους μας ως «βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση» με «φιλόδοξους αλλά εφικτούς στόχους».
 
Δεύτερον: η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μείωσε και το έλλειμμα του 2009 κατά 1 δισ. ευρώ περίπου, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προέβλεπε κανένα μέτρο.

Όλοι ξέρουν ότι στο τελευταίο τρίμηνο του έτους (ουσιαστικά δίμηνο στην περίπτωση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ) η δυναμική του ελλείμματος είναι ήδη διαμορφωμένη. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η τρύπα του ελλείμματος το 2009 “άνοιγε” με ρυθμό αύξησης 1,1% του ΑΕΠ μηνιαίως! Και κανείς δεν μπορεί να ανατρέψει την πορεία ενός προϋπολογισμού τους τελευταίους δύο μήνες του έτους (τέλη Οκτωβρίου έχει διαμορφωθεί το 95% των ανειλημμένων υποχρεώσεων του δημοσίου).

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέτρα που εξήγγειλε στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2009 ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν αφορούσαν καθόλου το 2009. Επρόκειτο για μέτρα που θα ενσωματώνονταν στον Προϋπολογισμό του 2010.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να συγκρατήσει ακόμα και το έλλειμμα του 2009 μέσα στο ελάχιστο χρονικό διάστημα (δίμηνο) που απέμενε μέχρι το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα:
α) διακόπηκε άμεσα το μέτρο της απόσυρσης (εξοικονόμηση 400 εκ. ευρώ),
β) αυξήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας για κάποιες κατηγορίες οχημάτων ( κέρδος 200 εκ. ευρώ),
γ) αποφασίστηκε η άμεση διακοπή των stage στο ελληνικό δημόσιο,
δ) επιχειρήθηκε η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών όσο αυτό ήταν εφικτό, για παράδειγμα με την κατάργηση δεκάδων αμειβόμενων επιτροπών και την ριζική περιστολή στη χρήση κρατικών αυτοκινήτων,
ε) ακόμη και από την έκτακτη εισφορά και το επίδομα αλληλεγγύης το δημοσιονομικό όφελος για το 2009 ανήλθε στα 200 εκ. ευρώ (η έκτακτη εισφορά στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις απέφερε το 2009 περίπου 700 εκ. ευρώ, ενώ η α’ δόση του επιδόματος αλληλεγγύης έφτασε τα 500 εκ. ευρώ).
Συνολικά οι κινήσεις που έγιναν στους δύο τελευταίους μήνες είχαν θετική επίπτωση της τάξεως του 1 δισ. ευρώ στο τελικό αποτέλεσμα του 2009.

ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.