Σελίδες

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Οι κίνδυνοι του νέου δικομματισμού και η άλλη λύση του Νικόλαου Ερμή

Γράφει ο Νικόλαος Ερμής*

Την 17η Ιουνίου του 2012,πέρα από την εκλογική νίκη της ΝΔ έκλεισε και επίσημα ο μεταπολιτευτικός κύκλος του ισχυρού δικομματισμού. Ο κύκλος αυτός δεν ξεκίνησε το 1974 όπως πολλοί πιστεύουν αλλά το 1977 με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση και την σταδιακή πτώση των ποσοστών της ΝΔ.

Πέρυσι λοιπόν η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς έλαβαν ποσοστό 29,66 %,ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας το 26,89 % της λαϊκής ετυμηγορίας. Ενάμιση χρόνο μετά φαίνεται ότι τα δύο αυτά κόμματα θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια ισχυρή πόλωση. Ένα νέο δικομματισμό. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από κάτι τέτοιο είναι πολλοί. Οι σημαντικότεροι είναι από την μία πλευρά η μονομανία της ΝΔ να εμφανίζεται ως η μοναδική εγγύητρια της ευρωπαϊκής θέσης της χώρας μας και η υπερβολή σε «Success Stories» αδιαφορώντας για τα προβλήματα της κοινωνίας και από την άλλη πλευρά οι εσωκομματικές ερίδες που διαφαίνεται ότι υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκεί κάποιοι επιθυμούν παραμονή στο ευρώ με ταυτόχρονα την καταγγελία του μνημονίου και κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι η έξοδος από το ευρώ δεν θα σημαίνει καταστροφή για τη χώρα. Έτσι εύκολα ο κόσμος διακρίνει από αυτές τις εσωκομματικές συγκρούσεις,ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα ανέτοιμος να κυβερνήσει. Ποία είναι όμως η λύση; Υπάρχει πράγματι λύση; Σε αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντήσουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το καλό της δημοκρατικής παράταξης και κατά συνέπεια της χώρας. Είναι κάτι παραπάνω από μαζική απαίτηση του κόσμου η δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα στο μέσο του πολιτικού φάσματος.

Ένας φορέας που θα στρέφεται υπέρ της ανάπτυξης,υπέρ των αδικημένων πολιτών και γενικότερα υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην πολιτική σκηνή. Αυτός ο φορέας δεν πρέπει να προκύψει από παρθενογέννεση αλλά από διάλυση όλων των υπάρχουσων δυνάμεων στον ευρύτερο δημοκρατικό προοδευτικό χώρο και συμμετοχή στον νέο φορέα. Θα πρέπει όλοι εκείνοι που επιζητούν την λύση αυτή να καταλάβουν ότι αυτά που τους ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν. Αν η άλλη λύση τελικώς πετύχει την ίδρυση του νέου αυτού φορέα θα πρέπει να έχει φτιαχτεί για τη χώρα και όχι για την τακτοποίηση κάποιων.

*Νικόλαος Ερμής,φοιτητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Κόρινθος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.