Σελίδες

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΔΙΩΞΗ ΜΕ ΟΣΜΗ ΣΚΕΥΩΡΙΑΣ Κατασκοπικό «Αρλεκιν» με στόχο τον Μιχάλη Καρχιμάκη

Με μια πρωτοφανή υπέρβαση νομική και νοηματική επιχειρείται να εμπλακεί ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης σε υποθέσεις παραβίασης του απορρήτου των μυστικών της Πολιτείας και μάλιστα στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας για τις «συνενωμένες υποθέσεις» των υποκλοπών και του σχεδίου (σ.σ. σεναρίου) δολοφονίας του Κ. Καραμανλή. Ο Μ. Καρχιμάκης, με
δήλωσή του την Παρασκευή
, χαρακτήρισε εντελώς αβάσιμα όσα γράφονται εις βάρος του προειδοποιώντας ότι η «σκευωρία θα καταρρεύσει».

O ίδιος καλείται να απολογηθεί για ηθική αυτουργία στην κακουργηματική πράξη της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, από τον 3ο τακτικό ανακριτή Δημήτρη Φούκα, που χειρίζεται την υπόθεση των υποκλοπών και του σχεδίου δολοφονίας κατά του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

Η αποτύπωση του τρόπου με τον οποίο μεθοδεύτηκε η εμπλοκή του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ αφήνει πολλά ερωτηματικά, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για εσκεμμένη και στοχευμένη προσπάθεια συγκεκριμένης προέλευσης, στην οποία φαίνεται να εμπλέκεται και συνδικαλιστής της ΕΥΠ που έχει τεθεί σε αργία και έχουν ασκηθεί εναντίον του διώξεις για κακουργηματικές πράξεις και για κατασκοπεία.

Στην υπόθεση εμπλοκής του Μ. Καρχιμάκη όλα ξεκίνησαν σύμφωνα με πληροφορίες με μια επιστολή που υπογράφει η Τ.Λ., στενή φίλη του Κ. Αγγελάκη, προέδρου για πολλά χρόνια της ΠΟΣΕΥΠ (συνεργάτιδά του και στην Ομοσπονδία καθώς ήταν γενική γραμματέας), που είχε και τον κομβικό ρόλο της υπεύθυνης Οικονομικών στη διεύθυνση κατασκοπείας.
Η επιστολή της τον Απρίλιο 2013 απευθύνεται όχι μόνο στον Θ. Δραβίλλα, διοικητή της ΕΥΠ, και στους δυο υποδιοικητές Κοντούλη και Καμαρινόπουλο αλλά και στον Κ. Αγγελάκη (ο οποίος παρεμπιπτόντως βρίσκεται σε αργία!). Ο λόγος βεβαίως που η υπάλληλος... θυμήθηκε τον Κ. Αγγελάκη ήταν -προφανώς- ότι αυτός ανέλαβε να καταθέσει την επιστολή στον εισαγγελέα.

Τι «αποκάλυπτε» αυτή η επιστολή; Η Τ.Λ. θυμήθηκε ξαφνικά ότι το 2005 στο γνωστό εστιατόριο του Κολωνακίου «Πρυτανείο» ο κ. Καρχιμάκης συνέφαγε με την ίδια, τον Κ. Αγγελάκη, τρεις ακόμη υπαλλήλους της ΕΥΠ, εκ των οποίων οι δυο ήταν κουμπάροι του τότε συνδικαλιστή. Στη διάρκεια του γεύματος ο κ. Καρχιμάκης φέρεται -σύμφωνα με την επιστολή- να ζήτησε να του «φέρουν κανένα χαρτί για να στριμώξει την κυβέρνηση Καραμανλή...».
Για την ιστορία πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι ο ένας υπάλληλος διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έχει συμφάγει με τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ενώ και μια ακόμη υπάλληλος που υποτίθεται ότι συμμετείχε στο τραπέζι, αν και ήταν πολύ κοντά στη συνδικαλιστική ομάδα του Κ. Αγγελάκη, κατέθεσε ότι αυτό το τραπέζι δεν έγινε ποτέ.
Οι σχέσεις εξάλλου του Μ. Καρχιμάκη με τον Κ. Αγγελάκη, παρά την κοινή κρητική καταγωγή τους δεν ήταν ποτέ καλές και όπως θυμούνται στελέχη της ΕΥΠ αλλά και τοπικοί παράγοντες του Αγίου Νικολάου, όταν το 2005 ο Κ. Αγγελάκης διοργάνωνε τα γνωστά συνέδρια της Ομοσπονδίας ο Μ. Καρχιμάκης εμφανίσθηκε, απηύθυνε τον χαιρετισμό εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ και αμέσως μετά αποχώρησε ακριβώς για να μη συναντηθεί με τον αρχισυνδικαλιστή της ΕΥΠ.

Στήθηκε το σκηνικό
Πριν από έναν μήνα οι Αρχές πραγματοποίησαν... έλεγχο στο σπίτι του πρώην βουλευτή όπου φαίνεται ότι έπρεπε υποχρεωτικά να βρεθούν «τεκμήρια» τα οποία θα θεμελίωναν τη δικαστική εμπλοκή του. Τα μοναδικά έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα έγγραφο του ΓΕΑ βάσει του οποίου είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ο κ. Καρχιμάκης και ένα ιδιόχειρο σημείωμα το οποίο αφορούσε την περίπτωση υπαξιωματικού που είχε αποσπασθεί στην ΕΥΠ, ενώ εμπλεκόταν σε υποθέσεις τζόγου και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, το οποίο κατήγγειλε ο πρώην βουλευτής. Η ιστορία είχε σιγά σιγά στηθεί.
Ο κ. Αγγελάκης έχοντας ήδη την κακουργηματική κατηγορία να τον βαραίνει για παράτυπη κατοχή απόρρητων εγγράφων, βρίσκει την ευκαιρία να στραφεί δικαστικά και εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με την «κατηγορία» περί διαρροής απορρήτων εγγράφων, πολιτικοποιώντας έτσι την προσωπική δικαστική περιπέτειά του! Προ ολίγων ημερών μάλιστα ζήτησε άδεια από την πολιτική ηγεσία για να καταθέσει ως μάρτυρας στη μήνυση που έχει ασκήσει εναντίον του Γ. Παπανδρέου.

Ο Μ. Καρχιμάκης έχει βρεθεί στο στόχαστρο πολλών παρακρατικών μηχανισμών
λόγω της έντονης δραστηριότητας που ανέπτυξε ως βουλευτής αλλά και ως υπεύθυνος τεκμηρίωσης του ΠΑΣΟΚ. Ομως φαίνεται ότι όταν απέρριψε την ασφυκτική πίεση να μεσολαβήσει στον Χρ. Παπουτσή, μόλις ανέλαβε υπουργός Προστασίας του Πολίτη το 2011, ώστε να αρθεί η ποινή της αργίας στον Κ. Αγγελάκη, στοχοποιήθηκε ακόμη περισσότερο. Οταν μάλιστα εκτιμήθηκε ότι ο κ. Καρχιμάκης δεν έχει πια τη βουλευτική ιδιότητα και δεν βρίσκεται στον στενό πυρήνα του νέου πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, θεωρήθηκε ευάλωτος και έτσι εξυφάνθηκε η ιστορία με την «αποκαλυπτική» επιστολή της Τ.Λ.

Το σκάνδαλο με τα απόρρητα έγγραφα
Οι φωριαμοί του Αγγελάκη έκρυβαν 5.000 «μυστικά»
ΟΚ. Αγγελάκης, συνδικαλιστής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων και ισχυρός άνδρας για χρόνια στην ΕΥΠ, κατόρθωσε σε όλη τη θητεία του, σχεδόν για 20 χρόνια να υπηρετεί στην ευαίσθητη Α2 διεύθυνση και μάλιστα στην ιδιαίτερα σημαντική θέση του προϊσταμένου από το 2005, καθώς μαζί με τον διοικητή είχαν εν λευκώ τον χειρισμό των μυστικών κονδυλίων που μπορεί να ξεπερνούσαν τα 300.000 ευρώ τον χρόνο.
Το 2010 επί υπουργίας Μ. Χρυσοχοΐδη, διοικητή της ΕΥΠ τον Κ. Μπίκα και υποδιοικητή τον Φ. Παπαγεωργίου ο Κ. Αγγελάκης αποφασίζεται να απομακρυνθεί από την Α2 και να «προαχθεί» στη θέση του Β' Υποδιευθυντή. Ο ίδιος επιχειρεί να αποφύγει τη μετάθεση αυτή και κάνει χρήση των κανονικών αδειών του ελπίζοντας ότι θα βρει τρόπο είτε να αναλάβει την Α2 διεύθυνση ή, τουλάχιστον, να παραμείνει στη θέση του, που επέτρεπε και τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων.
Καθώς ο κ. Αγγελάκης είχε αρνηθεί να παραδώσει τα κλειδιά του γραφείου και των φωριαμών της παλιάς θέσης του, κατά τη διάρκεια της άδειάς του, παρουσία του εισαγγελέα Πούλιου που είχε τοποθετηθεί στην ΕΥΠ με πρωτοβουλία του Προκόπη Παυλόπουλου και στο πλαίσιο της εξασφάλισης της νομιμότητας στις δράσεις της Υπηρεσίας, ανοίχτηκαν οι φωριαμοί οι οποίοι ήταν γεμάτοι από υπηρεσιακά έγγραφα και αναφορές, ακόμη και από το 1985 αλλά και από άλλες διευθύνσεις τα οποία δεν είχαν κανένα λόγο διατήρησης στο γραφείο του Κ. Αγγελάκη στην Α2 διεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των εγγράφων βρέθηκε ως και αντίγραφο ιδιωτικής συνομιλίας γνωστού συγγραφέα με νεαρό ηθοποιό, που ήταν αποτέλεσμα υποκλοπής με «κοριό».
Στον έλεγχο που ακολούθησε τότε στα γραφεία της Ομοσπονδίας στο προαύλιο του Μεγάρου της Κατεχάκη, βρέθηκαν και εκεί απόρρητα έγγραφα, όπως αντίγραφο του άκρως απόρρητου Σχεδίου Παρμενίων και αντίγραφα ψυχομετρικών τεστ υπαλλήλων της Υπηρεσίας (συμπτωματικά τα τεστ τεσσάρων συνδικαλιστών κυκλοφόρησαν σε μπλογκ το οποίο βγήκε στον αέρα μόνο με αυτή την αποστολή, καθώς αμέσως μετά αδρανοποιήθηκε...).
Στις 24 Ιουνίου του 2010, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Δ. Πιέρρος άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του στελέχους της Α' Διεύθυνσης Κατασκοπείας της ΕΥΠ, επειδή κατείχε παρατύπως περισσότερα από 5.000 απόρρητα έγγραφα «με σκοπό να τα παραδώσει σε ξένους αξιωματούχους», όπως ανέφερε το δικαστικό έγγραφο. Από την πλευρά του ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι ο ίδιος είχε συντάξει τα περισσότερα από τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του και αρνήθηκε ότι είχε σκοπό να προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες. Ο κ. Αγγελάκης τέθηκε έκτοτε σε αργία?

Μεγάλη επιρροή

Εχοντας αναπτύξει έντονη συνδικαλιστική δράση με την ΠΑΣΚΕ ο κ. Αγγελάκης, απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δύναμη από το 2004, όταν η κρητική καταγωγή τον έφερε κοντά με τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη. Εχοντας καλές σχέσεις με τον διοικητή, πρέσβη Ι. Κοραντή, ο κ. Αγγελάκης απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη επιρροή στην Υπηρεσία καθώς οι Α' και Β' υποδιοικητές Τσιτσιμπής και Αλυφαντής δεν είχαν ιδιαίτερα αρχηγικές επιδιώξεις?
Ο Κ. Αγγελάκης όταν έχασε τις εκλογές το 2010 αισθάνεται να κλονίζεται το έδαφος της μικρής «αυτοκρατορίας» που είχε χτισθεί στην Κατεχάκη και από εκείνη τη στιγμή αρχίζει ένας πόλεμος, με διαρροές αλλά και ερωτήσεις στη Βουλή κυρίως από τον βουλευτή πλέον Ι. Κοραντή με στόχο τόσο την Υπηρεσία όσο και τον υποδιοικητή Φ. Παπαγεωργίου.
Πάντως στην περίοδο παντοκρατορίας του Κ. Αγγελάκη στην ΕΥΠ, έχουν υπάρξει σοβαρές καταγγελίες για παρατυπίες αλλά και για οικονομικές ατασθαλίες, μερικές από τις οποίες (εφόσον δεν αφορούσαν μυστικά κονδύλια των οποίων η διαχείριση ήταν ανεξέλεγκτη) έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη...

Ερωτηματικά για την πορεία των διώξεων

Το προβληματικό σύστημα και οι... συμπτώσεις

Ερωτηματικά έχουν ανακύψει για τη δικαστική πορεία της υπόθεσης που οδήγησε μάλιστα στην άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον στελεχών και υπαλλήλων της ΕΥΠ (μεταξύ αυτών και του Κ. Αγγελάκη) με αφορμή την προμήθεια του «Γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών διασυνοριακής ασφάλειας κατά τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών».
Το πρόγραμμα θα προμήθευε ελληνική εταιρεία σε συνεργασία με ρωσική και θα στοίχιζε 1,5 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ. Το έργο που κοστολογήθηκε τουλάχιστον στο διπλάσιo της αξίας του σε σχέση με τις τιμές της αγοράς ήταν προβληματικό.
Μάλιστα η κοινοπραξία είχε ζητήσει δυο φορές την παράταση παράδοσής του ενώ είχε απενταχθεί δυο φορές από την Κοινωνία της Πληροφορίας. Είναι ενδεικτικό ότι η κοινοπραξία εκ των υστέρων ζητούσε άλλα 900.000 ευρώ για να προμηθευτεί χάρτες ώστε να μπορεί να λειτουργήσει έστω και με προβλήματα το σύστημα αυτό που υποτίθεται ότι είχε σκοπό να ελέγξει τα χερσαία σύνορα της χώρας.

Η παραλαβή
Ομως παρά τα πρόδηλα προβλήματα η επιτροπή που το παρακολουθούσε τον Σεπτέμβριο του 2009 (λίγο πριν από τις εκλογές) έσπευσε να κάνει προσωρινή παραλαβή του έργου. Την υπόθεση ερεύνησε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής, που παρέπεμψε τον φάκελο στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ε. Κυβέλου, η οποία άσκησε ποινικές διώξεις.
Την ανάκριση ανέλαβε ο πρόεδρος Πρωτοδικών Χ. Παπακώστας και η υπόθεση τελικά παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Εφετών Π. Πούλιο, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προτείνει την αθώωσή των εμπλεκόμενων. Σημειώνεται ότι ο κ. Πούλιος, την εποχή που ήταν σε εξέλιξη αυτή η προμήθεια την όποια καλείται σήμερα να ελέγξει, είχε ορισθεί ως εισαγγελέας στην ΕΥΠ...

ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.