Σελίδες

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Συνέντευξη Μιχάλη Καρχιμάκη στο περιοδικό Crash στον δημοσιογράφο Σπύρο Νάνο

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


Πρόσφατα εξαπολύσατε νέα επίθεση προς τον διοικητή τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλο μιλώντας για συγκάλυψη από πλευράς του σε αγοροπωλησίες οι οποίες όπως είπατε «εξανέμισαν δισεκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων».

Σας δίνω την πληροφορία όπως ακριβώς την πήρα και εγώ και το σύνολο του Ελληνικού λαού. Περίπου 207 δισ. ευρώ μαύρο χρήμα έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα στο εξωτερικό από το 2003 έως σήμερα όπως δήλωσε υπεύθυνα σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» ο Ρέιμοντ Μπέικερ, πρόεδρος της αμερικανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Παγκόσμια Οικονομική Ακεραιότητα (Global Financial Integrity). Με τι ασχολείται ο κ. Μπέικερ; Με την διερεύνηση των διεθνών διαδρομών του μαύρου χρήματος, εγκληματικές ενέργειες, διαφθορά (μίζες κ.λπ.) και φοροδιαφυγή. Και συμπληρώνει στην συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό, « αν αυτά τα χρήματα είχαν διακινηθεί στην Ελλάδα θα ωφελούνταν πολύ οι εγχώριες επιχειρήσεις» τονίζοντας μάλιστα πως μια οικονομική κρίση όπως αυτή στην Ελλάδα αποτελεί ιδανική περίπτωση για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος όπου εγκληματίες επενδυτές θα μπορούσαν να αγοράσουν ακίνητα σε προσιτές τιμές, ποντάροντας ότι σε δέκα ή δεκαπέντε χρόνια θα έχει αυξηθεί η αξία τους. Τι παραπάνω θέλετε να σας πω; Αν κανείς δεν ευαισθητοποιείται να διερευνήσει αυτές τις σοβαρές καταγγελίες που λέγονται από επίσημα χείλη, κάποιος δεν πρέπει να το κάνει; Kαι κάποιος δεν έχει υποχρέωση που απορρέει από τον θεσμικό του ρόλο, ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος να βγει και να απαντήσει υπεύθυνα για αυτές τις καταγγελίες; Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να παραμένει σκανδαλωδώς στο απυρόβλητο ο κεντρικός τραπεζίτης όταν 207 δισ. “μετανάστευσαν” σε ξένες τράπεζες, χωρίς να ενεργοποιηθεί ο παραμικρός μηχανισμός ελέγχου αυτής της κίνησης από την Τράπεζα της Ελλάδος; Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν κατονομάζει επιτέλους ο διοικητής της αυτούς τους καταθέτες, όπως είχε υποχρέωση από το θεσμικός του ρόλο; Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν συνεργάζεται με τις διωκτικές αρχές, προκειμένου να ελεγχθούν και σε δεύτερο χρόνο να φορολογηθούν αυτοί οι πακτωλοί χρήματος που τελικά μετακυλύουν το κόστος σε ασφυκτικά κοινωνικά μέτρα που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει.


Τι καταθέσατε στις δικαστικές αρχές για την υπόθεση της Proton Bank;

Αυτό που υποστηρίζω είναι πως την περίοδο της κρίσης η Δικαιοσύνη όχι μόνον δεν επίσπευσε την εκδίκαση υποθέσεων οικονομικού χαρακτήρα επ’ ωφελεία του Δημοσίου αλλά ένα μέρος των Δικαστών της καθυστερούσε εσκεμμένα. Θέλω για να αποκαλυφθεί η αλήθεια να μας πει η κ. Ιωάννα Χατζάκη η οποία είναι ανακρίτρια της υπόθεσης Λαυρεντιαδη, ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν είχε ερευνήσει τον ρόλο της εποπτεύουσας Τράπεζας της Ελλάδος και τον ρόλο του επικεφαλής της στο σκάνδαλο της τράπεζας proton bank , με την έγκριση της απόκτησης του μεγάλου πακέτου μετοχών, ενώ υπήρχε αρνητική γνώμη της επιθεώρηση της Τράπεζας της Ελλάδος για την προέλευση των χρημάτων για την αγορά της Τράπεζας, με αποτέλεσμα μετά την κατάθεσή μου στους Οικονομικούς Εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη να διαταχθεί επείγουσα προκαταρκτική εξέταση. Η Προκαταρκτική αυτή εξέταση η οποία ολοκληρώθηκε σε περίπου ένα μήνα, τον Μάιο του 13, παρεδόθη στον κ. Πεπόνη με απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του κ. Προβόπουλου για κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου. Το πόρισμα αυτό η κα Χατζάκη αντάμα με την κα Ράικου την εισαγγελέα που πήρε τη θέση των Πεπόνη – Μουζακίτη και μακάρι να διαψευσθώ αντί να προχωρήσει ξεχωριστή διαδικασία σε βάρος του κ Προβόπουλου επιχειρείται να χωνευθεί στον γενικότερο φάκελο της υπόθεσης Λαυρεντιάδη με αποτέλεσμα να μην εκδικαστεί η υπόθεση ποτέ και να αποτελέσει, μετά από πολλά χρόνια, ως μη εκδικασθείσα υπόθεση ένα ιστορικό γεγονός και όχι ποινικό όπως δηλαδή και οι υποθέσεις του Βατοπεδίου των Ομολόγων κλπ, και το αποτέλεσμα, να τη σκαπουλάρει δια της διολισθήσεως ο βασικός ένοχος και ο κόσμος να συνεχίζει να αμφισβητεί κάθε έννοια συντεταγμένης θεσμικής έκφρασης της πολιτείας.

Γιατί αυτή η επίθεση προς τον Γιώργο Προβόπουλο; Είναι κάτι προσωπικό;
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει έναν θεσμικό ρόλο και οφείλει να είναι όχι μόνον σε αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης αλλά οποιαδήποτε στιγμή καθαρός και διάφανος. Οι κάθε λογής κατηγορούμενοι που βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη για σοβαρά κακουργήματα που διέπραξαν κατά τη διαχείριση των τραπεζών τους υπεξαίρεσαν τα χρήματα των καταθετών, προκειμένου να χορηγήσουν θαλασσοδάνεια σε επιχειρήσεις συμφερόντων τους, δημιούργησαν ανοίγματα στην κεφαλαιοποίηση και τη ρευστότητα των τραπεζών τους, τα οποία κάλυψε στη συνέχεια το Ελληνικό Δημόσιο, εις βάρος του δημοσίου χρέους και με χρέωση των φορολογουμένων και όλα αυτά συνέβαιναν επί πολλά συνεχόμενα χρόνια υπό τη “εποπτεία” της Τράπεζας της Ελλάδος, σκάνδαλα τα οποία τελικά αναδείχθηκαν όχι σε συνέχεια ελέγχων ή καταγγελιών της ΤτΕ, αλλά μετά από έρευνες άλλων αρχών και πολιτικών προσώπων και μέσα από δικογραφίες, στο σχηματισμό των οποίων η ΤτΕ δεν είχε ουδεμία συμμετοχή. Τι έκανε η ΤτΕ καθόλο το διάστημα που οι ανωτέρω υπεξαιρούσαν τα χρήματα των καταθετών από τις τράπεζές τους ; Υπήρχε ή δεν υπήρχε έλεγχος ; Ποια ήταν τα στελέχη της ΤτΕ που ήταν αρμόδιοι για τον έλεγχο των ανωτέρω δύο τραπεζών ; Τι γράφουν τα φύλλα ελέγχων της ΤτΕ και οι επτασφράγιστες εκθέσεις της Black Rock; Γνώριζε ή όχι η ΤτΕ τι ακριβώς συνέβαινε στις τράπεζες και αν το γνώριζε, με τι ανταλλάγματα το κάλυπτε ; Και τέλος. Ποιός ό ρόλος και οι ευθύνες του Γ. Προβόπουλου, του ανθρώπου που στα χέρια του κατέρρευσε ολόκληρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με πρώτες τις “θωρακισμένες” συστημικές τράπεζες; Εσείς το βρίσκετε «προσωπικό» το θέμα με τον κ. Προβόπουλο;

Πρόσφατα σε μια συζήτηση που είχαμε, τον αποκαλέσατε «τροχονόμο στη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα», πως τη συγκαλύπτει, αν και ο ίδιος παίρνει 25.000 ευρώ!

Είπα σε συνέντευξη μου πως προφανώς ο κ. Προβόπουλος, όχι ως πρόσωπο αλλά ως θεσμός που εκφράζει την Τράπεζα της Ελλάδος γνωρίζει ποιοι είναι οι φοροφυγάδες, γιατί τα πολλά δις ευρώ που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό φυγαδεύτηκαν μέσω των τραπεζών. Αντί όμως εδώ να έρθουν και να εφαρμοστούν οι νόμοι και να υπάρξουν κυρώσεις, ο μεν κ. Προβόπουλος φέρεται να κάνει τον “τροχονόμο” στη φοροδιαφυγή, αφού εδώ και χρόνια δεν συνεργαζόταν με τις ελεγκτικές αρχές με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό που πολλά από αυτά ήταν και παραμένουν αφορολόγητα. Ναι είναι τροχονόμος της φοροδιαφυγής ο άνθρωπος που υπονόμευσε το τραπεζικό σύστημα της χώρας και επιβάρυνε τους έλληνες πολίτες με πολλά δις από τα δανεικά.
Το ότι εισέπραττε 25.000 ευρώ το μήνα χωρίς να υπολογίσουμε τα ποσά από τις πιστωτικές κάρτες, τα έξοδα παράστασης και τις λοιπές αμοιβές, αυτό βεβαίως αποτελεί μια πραγματικότητα που είναι πρόκληση σε σχέση με τους απλούς ανθρώπους και τα μόνιμα θύματα της κρίσης.

Έχετε αναφερθεί και στο ρόλο της Δικαιοσύνης την περίοδο της κρίσης καθώς όπως είπατε όχι μόνο δεν επίσπευσαν την εκδίκαση υποθέσεων οικονομικού χαρακτήρα επ’ ωφελεία του Δημοσίου αλλά ένα μέρος των Δικαστών καθυστερούσε εσκεμμένα. Τους κατηγορήσατε επίσης τους δικαστές για τη μη συμμόρφωσή τους με τη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες τους όπως υπαγορεύει σχετικός νόμος από το 2012. 

Ναι, έχω αναφερθεί επανειλημμένα γιατί βλέπω πως αυτές οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης έχουν να κάνουν. πχ με περίπου 200.000 φορολογικές υποθέσεις που παραμένουν να εκδικαστούν, εδώ και χρόνια και οι οποίες θα απέφεραν σημαντικά ποσά ύψους δις ευρώ με αποτέλεσμα να μην αποτελούν στόχο, τα μόνιμα θύματα της κρίσης οι φτωχοί, οι αδύναμοι, οι μισθωτοί με χαμηλά εισοδήματα, οι άνεργοι, οι νέοι, οι μικρομεσαίοι και γενικά οι άνθρωποι της δημιουργίας.
Όπως επίσης για υποθέσεις φαυλότητας όπως των δομημένων ομολόγων, του βατοπαιδίου, κ.τ.λ που καθυστερούν στην ανάκριση περίπου επτά χρόνια και δυστυχώς ξεχάστηκαν από όλους σχεδόν παρά το ότι συνέβαλαν στην κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων και ήταν σε βάρος των ελλήνων ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Είμαι ξεκάθαρος, οι έλληνες πολίτες απαιτούν ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης και κυρίως αυτοί που εξ ανάγκης πλήρωσαν περισσότερο την περίοδο της κρίσης.
Η Έκθεση της Κομισιόν για την λειτουργία της Ελληνικής Δικαιοσύνης που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2013, για το τρόπο λειτουργίας της αποτυπώνει και αποδίδει σε συστήματα της Ελληνικής Δικαιοσύνης τις γενεσιουργές αιτίες αναχαίτισης της ανάπτυξης και της διεύρυνσης του πλούτου στην χώρα. Καθοριστικό ρόλο με τις καθυστερήσεις της έχει διαδραματίσει η λειτουργία ορισμένων συστημάτων της ελληνικής δικαιοσύνης. Και όμως κάποια συστήματά της πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων που απαιτεί η συγκυρία που διανύουμε.
Το πόθεν έσχες των δικαστικών είναι επιβεβλημένο να δημοσιοποιείται και όμως οι ενώσεις των Δικαστών αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο. Ποιοί; Aυτοί που τάχτηκαν στην προάσπιση της εφαρμογής των Νόμων, αυτοί που πρέπει να υπερασπιστούν την Διαφάνεια στον πολύπαθο χώρο της Δικαιοσύνης, να γίνουν οι εκφραστές του παλλαϊκού αιτήματος για ισονομία, διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς. Επικαλούνται τον υποθετικό κίνδυνο της δήθεν ύπαρξης κινδύνων σε βάρος τους από τη δημοσιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων, ισχυριζόμενοι προκλητικά την δήθεν τέλεση ποινικών αδικημάτων «από κακόβουλους τρίτους» την στιγμή που το σύνολο των πολιτικών της χώρας δημοσιοποιεί τα περιουσιακά του στοιχεία. Πιστεύω πως οι Έλληνες δικαστές δεν μπορεί και δεν πρέπει να φοβούνται. Ο καθαρός ουρανός δεν πρέπει να φοβάται τις αστραπές.

Αντιγράφω από το facebook: O κωστας σημιτης,στην ομιλια του για την 3η του Σεπτεμβρη,παρελειψε να αναφερθει στον ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ . Ενα ονομα βαρυ σαν ιστορια ...που ενοχλει και τρομοκρατει ακομα καποιους...
Η ιστορία λένε πότε δεν αργεί να γράψει και να γράψει το σωστό ! Με ηγέτη και καταλύτη τον Ανδρέα Παπανδρέου ο διάσπαρτος σοσιαλιστικός χώρος συγκροτήθηκε σε πολιτικό, κοινωνικό ρεύμα και εκφράστηκε πλειοψηφικά ανατρέποντας τον διχασμό της Ελληνικής κοινωνίας. Με ηγέτη τον Ανδρέα Παπανδρέου δημιούργησε μέσα από μεγάλες αλλαγές τις βάσεις της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής δημοκρατίας. Αυτή είναι η Ιστορία και δεν μπορεί κανείς ούτε να την παραποιήσει ούτε και να την αποσιωπήσει. Αυτά που είπα στο Facebook τα εννοώ. Aν δεν ήταν ο Ανδρέας, κανείς από εμάς δεν θα ήταν επώνυμος.

«Όταν μιλάμε για εργασία, δεν συναναγορευόμαστε σε συμπράττοντες και τροχονόμους των απολύσεων». Είστε εναντίον των απολύσεων, όχι όμως και το ΠΑΣΟΚ…

Επαναλαμβάνω την θέση μου. Όταν μιλάμε για εργασία και καταπολέμηση της ανεργίας δεν κάνουμε απολύσεις! Είμαι της γνώμης πως αντί να ανεχόμαστε να απολύονται άνθρωποι με ανάγκες ,που διορίστηκαν με αντικειμενικά κριτήρια και με την διαδικασία των μορίων καλό θα ήταν να διεκδικηθεί η κινητικότητα με σχέδιο και στόχο προς υπηρεσίες που είναι ελλειμματικές σε προσωπικό, και κυρίως στους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι αποδεκατισμένοι με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάνει τεράστια ποσά πχ εφορίες δικαιοσύνη, επιθεωρήσεις εργασίας, έλεγχος αγοράς, τιμές, καρτέλ, λαθρεμπόριο καυσίμων κ.τ.λ αλλά και σε υπηρεσίες πρώτης προτεραιότητας και για την εξυπηρέτηση του πολίτη και για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Ας μπει επιτέλους μια τελεία στην καλλιέργεια της λογικής του κοινωνικού αυτοματισμού, άνεργοι εναντίον εργαζομένων και εργαζόμενοι εναντίον ανέργων. Η ανεργία και οι απολύσεις ,αναπαράγουν την ανεργία, την φτώχεια και την υπανάπτυξη.

Συνεχίζετε να αναρωτιέστε «στις επόμενες εκλογές ποιο θα είναι το ιδεολογικό και το πολιτικό πρόσημο της διαφοροποίησης της Δημοκρατικής Παράταξης από την δεξιά»;

Θεωρώ πως σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένα ΠΑΣΟΚ που να εκφράσει τις ανάγκες και τους πόθους του απλού Έλληνα, να ξαναφέρει στο προσκήνιο την Δημοκρατία, την Λαϊκή Κυριαρχία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Εθνική Στρατηγική, να γράψει μαζί με τον έλληνα πολίτη την επόμενη σελίδα της πολιτικής ιστορίας της χώρας μας. Πρέπει να επικαιροποιήσουμε την λαλιά μας και να επαναπροσδιορίσουμε με σαφήνεια το κοινωνικό μας Όραμα, ένα όραμα οριοθετημένο με ελπίδα που να έχει εφαρμογή στην καθημερινή πράξη. Να γίνουμε το αντισυστημικό ΠΑΣΟΚ του 74 και να κλείσουμε τον κύκλο της κρίσης με αλλαγή πολιτικής και συγκρούσεις.

Πως θα χαρακτηρίζατε σήμερα το ΠΑΣΟΚ; Έχει πεθάνει;

Οι στόχοι, οι αρχές και οι ιδέες του ΠΑΣΟΚ, του Κινήματος που άλλαξε την ροή της ιστορίας της χώρας δεν είναι κενό γράμμα. Ιδιαίτερα σήμερα. Σήμερα που ο λαός μας βρίσκεται στο χειρότερο μεταπολιτευτικό, οικονομικό, κοινωνικό επίπεδο μετά από την Διεθνή κρίση του 2008 σήμερα που η οργή, ο θυμός, ο φόβος και η απόγνωση, πλανιόνται πάνω από τη χώρα, πρέπει να καταλάβουν όλοι πως το ΠΑΣΟΚ είναι και μπορεί με Γενναιότητα Συγκρούσεις και Ρήξεις να εκφράσει ξανά με ρεαλισμό τις ανάγκες και τους πόθους του Έλληνα πολίτη, να ξαναφέρει στο προσκήνιο την Δημοκρατία, να εγγυηθεί την Λαϊκή Κυριαρχία, να λειτουργήσει την Κοινωνική Δικαιοσύνη, να οδηγήσει την ανάπτυξη και να πορευτεί μαζί με τον έλληνα πολίτη στην αναγέννηση της χώρας μας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρείτε πως ήταν η ενδεδειγμένη λύση για την προεδρία του κόμματος;

Ο Βενιζέλος είναι πλέον ο εκλεγμένος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη πρέπει να στηρίξει την επιλογή των αλλαγών που είναι που είναι ανάγκη να γίνουν, με δουλειά από όλους αλλά θεωρώ και επιμένω ότι πρέπει να συγκρουστούμε σαν μια γροθιά απέναντι σε όσα και όσους αφαιρούν το δημόσιο πλούτο από τη χώρα και τους ανθρώπους της. Αυτό το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να δώσει ξανά προοπτική στον τόπο.

Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το ΠΑΣΟΚ πολύ πίσω. Υπάρχουν περιθώρια να επανακάμψει;

Κοιτάξτε, υπάρχουν πολλοί σήμερα που θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ στην πορεία λοξοδρόμησε και έγινε αφόρητα δεξιό. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι πολύ απλά ήρθε ο οδοστρωτήρας της κρίσης και του μνημονίου και σάρωσε τον αυθεντικότερο εκφραστή του πνεύματος της μεταπολίτευσης, μαζί με το τέλος εποχής. Σε κάθε περίπτωση, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφέστατα πως το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε να συρρικνώνεται σταθερά, σε βαθμό που κανείς δεν το είχε φανταστεί, πριν από μερικά χρόνια. Εγώ πιστεύω πως όταν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να πείσει και πάλι πως είναι φορέας του καινούργιου κι ότι αυτό που εκφράζει και ενδιαφέρει είναι η υπέρβαση, προς τη δημιουργία ενός σχήματος που θα καθορίσει εκ νέου τον ευρύτατο χώρο της κεντροαριστεράς, ενός ζωντανού σοσιαλιστικού κινήματος ευθύνης, δύναμης, ελπίδας και προοπτικής τότε θα πρωταγωνιστήσει και πάλι στην πολιτική ζωή του τόπου. Επαναλαμβάνω ξανά ότι η ανάκαμψη περνά μέσα από μη αναμενόμενες για την αντίληψη του εβραίος κοινού, αλλά ρεαλιστικές συγκρούσεις που θα δώσουνε ελπίδα στους ανθρώπους, συγκρούσεις με όλους όσους αναχαιτίζουν καθοιονδήποτε τρόπο την διέυρηση του πλούτου στον τόπο, συγκρούσεις που θα αποτρέπουν την αναπαραγωγή κάθε μορφής αδικίας.


Αλήθεια, πως βλέπετε την διασπορά των στελεχών του Κινήματος προς τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο καθένας έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και της δικής του αντίληψης για πως θα αγωνιστεί για το καλό της χώρας. Η ψυχή τους βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ, η ψήφος τους αλλού. Δικό μας θέμα μαζί με την ψυχή τους να επανέλθει και η ψήφος τους.

Στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου σας κόλλησαν την ταμπέλα του θερμού υποστηρικτή του Χρήστου Παπουτσή. Αυτή την ταμπέλα ποιος ή ποιοι σας την φόρεσαν και γιατί;

Ο Χρήστος Παπουτσής είναι ένα ιστορικό στέλεχος του Κινήματος που έχει δώσει μάχες για το κίνημα για την παράταξη και τον τόπο από όπου και αν βρέθηκε να τα υπηρετεί. Τον υποστήριξα εσωκομματικά γιατί πίστευα ότι έπρεπε να υπάρχει και δεύτερος υποψήφιος και για τον ρόλο που θα έπαιζε η δεύτερη υποψηφιότητα στην ενότητα τη συσπείρωση και τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ αλλά και για την ιστορική του διαδρομή από το 1974 την ικανότητα του και την προσφορά του. Τον στήριξα ως επιλογή μου όπως και κάποιοι άλλοι στήριξαν κάτι άλλο και το θεώρησαν αναφαίρετη δικαίωμα τους. Ο κάθε πολιτικός έχει δικαίωμα στη γνώμη και την αξιολόγηση του. Τα άλλα είναι εφευρήματα.

«Κίνησης των 75». Συνεχώς εμφανίζει επικριτική τάση προς το ΠΑΣΟΚ αλλά και προς την κυβέρνηση. Τι είναι τελικά η κίνηση των 75; Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κόμμα;

Η κίνηση των 75 δεν είναι κόμμα και ούτε πρόκειται να γίνει. Δεν είναι ένα άλλο ΠΑΣΟΚ. Είναι το ζωντανό, ενεργό, δυναμικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που θέλει και προσπαθεί για την ανανέωση της παράταξης. Θέλουμε με τις παρεμβάσεις μας το ΠΑΣΟΚ να κλείσει τον κύκλο της ήττας με την αυτοκριτική του, να αποκαταστήσει την αυτονομία του, να αλλάξει πολιτική και να αποκτήσει θεσμικά δημοκρατικό χαρακτήρα. Είναι μια τάση που υποστηρίζει την μετατόπιση του άξονα της πολιτικής προς τα αριστερά. Με αλλαγή πολιτικής μέσα από συγκρούσεις απέναντι σε αυτούς που όπως είπα παρεμποδίζουν την διεύρυνση του πλούτου στην χώρα, πλούτος που θα οδηγήσει σε μια νέα αναδιανομή κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη.

Μου έχετε πει το εξής: Το 1989 με 1993 ήμουν στον πυρήνα των στελεχών που πλήξαμε την ηθική υπόσταση μιας φαύλης διακυβέρνησης, και τα καταφέραμε βέβαια με τη βαθιά εμπιστοσύνη του Ανδρέα Παπανδρέου. Το 2004 με 2009 συνέβη το ίδιο. Σήμερα συνεχίζω τον αγώνα μου και την προσπάθειά μου με όποιον τρόπο χρειαστεί για την ανάκαμψη του Κινήματός μας». Η τελευταία σας φράση ισχύει;

Είμαι καθημερινά παρών σε όλα. Είμαι παρών στην πολιτική, είμαι παρών στο Κίνημα, είμαι παρών παντού και σε όποιο πόστο βρεθώ, με αυτοσεβασμό και αλληλοσεβασμό στους ανθρώπους που με περιβάλλουν. Συνεχίζω τον αγώνα μου και την προσπάθειά μου με όποιον τρόπο χρειαστεί για την ανάκαμψη του Κινήματός μας.

Δεν πιστεύω τον Σαμαρά, μας δουλεύει όλους, ο τσαμπουκάς του δεν θα περάσει κ.α. Σκληρές εκφράσεις… 
Η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση είναι μια εθνική στήριξη στην υποχρέωση της προσπάθειας να μην μείνει η χώρα ακυβέρνητη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να μένει στο απυρόβλητο και να μην ελέγχεται για τα όσα κάνει και λέει και κυρίως για τα όσα ευθύνεται στο παρελθόν. Δεν μπορώ να δεχθώ να μεταλλαχθεί το ΠΑΣΟΚ με αντίτιμο την συμμετοχή του στην Κυβέρνηση, ούτε να χωνευτεί ούτε και να μετατραπεί σε υποστύλωμα της Δεξιάς. Ο Α. Σαμαράς στις τελευταίες εκλογές εξαπάτησε τον ελληνικό λαό δημιουργώντας ψεύτικες ελπίδες για να έρθει πρώτος και να πάρει την εντολή. Κατηγορούν τον Γ. Παπανδρέου για το «λεφτά υπάρχουν» μια φράση που το σύνολο σχεδών των μέσων ενημέρωσης και των τηλεπερσόνων απέκρυψαν τις προϋποθέσεις και τα πολλά εάν που έθετε ο Γ. Παπανδρέου για να υπάρξουν τα λεφτά αλλά ο Σαμαράς είπε στα «Ζάππεια» το «τα λεφτά είναι εδώ» μιλώντας για 18,5 δις με κωδικό – κωδικό. Μόνο που οι κωδικοί περιείχαν μόνο.. 12,5 δις!!!

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται ως πρωθυπουργός εν αναμονή;Έχω θέσει επανειλημμένα κάποια ερωτήματα στον κ. Τσίπρα. Αν θα συνεχίζει να ομιλεί διπλή γλώσσα λέγοντας άλλα μπροστά και υποκινώντας άλλα κάτω από το τραπέζι. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα κάνει με όσα λέει αν γίνει πρωθυπουργός. Ο τόπος χρειάζεται καθαρές θέσεις, ακόμη περισσότερο ξεκάθαρες απόψεις και υπεύθυνες πολιτικές. Η παλαιοκομματική λογική του ώριμου φρούτου για να πάρει κάποιος την εξουσία έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Η λύση για όσα συνέβησαν σήμερα είναι οι εκλογές;

Κανείς αυτή την στιγμή δεν επιθυμεί πρόωρες Εκλογές. Η προσφυγή στις κάλπες μόνο θετική δεν μπορεί να θεωρηθεί για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος, αλλά και για την ίδια την προοπτική της χώρας. Εκλογές τώρα ισοδυναμούν με αδιέξοδο στον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης και οδηγούν σε βαθιά και μακρά πολιτική αποσταθεροποίηση, την οποία η χώρα δεν έχει το περιθώριο ούτε την πολυτέλεια να αντέξει. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά η λύση είναι αλλαγή πολιτικής τώρα!. Με συγκρούσεις με όλους όσους αναχαιτίζουν, υπονομεύουν, αρπάζουν και αδιαφορούν για την διεύρυνση του πλούτου και της παραγωγικής βάσης αυτής της χώρας.


Γιώργος Παπανδρέου. Σαν πολίτης, θεωρείτε πως αποτελεί μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του Έθνους με όσα συνέβησαν από το 2009 και μετά ή επιμένετε να τον θεωρείτε αγωνιστή;

O Γ. Παπανδρέου ανέλαβε τα ηνία της χώρας σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Αγωνία του και επιδίωξή του ήταν να προσπαθεί να περισώσει ότι μπορούσε από εισοδήματα φτωχών πολιτών, να μην ζήσουν οι Έλληνες μια εθνική τραγωδία. Ξεχνάτε πως ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος όπου έπρεπε να πείσουμε την Διεθνή κοινότητα πως το ελληνικό κράτος μπορεί μεν να είχε ασθένειες χρόνων όμως αυτές μπορούσαν να εξαλειφθούν και μπορούσε να εκσυγχρονιστεί διαμορφώνοντας τους όρους μιας βιώσιμης οικονομίας. Αυτή ήταν η χρονική στιγμή στην οποία ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε την ευθύνη απέναντι στην χώρα και τους Έλληνες συνειδητοποιώντας μάλιστα πρώτος αυτός πως στο κρίσιμο αυτό σημείο ήταν αδήριτη ανάγκη να υπάρξει ένα εθνικό μέτωπο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις απέναντι στο φάντασμα της χρεοκοπίας και της εξόδου της χώρας από το ευρώ. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν φυγομάχησε, δεν είδε ποτέ τα πράγματα από μια ιδιοτελή, μικροκομματική σκοπιά δεν θέλησε να υπηρετήσει ένα πολιτικό σύστημα που εξακολουθούσε να συμπεριφέρεται ανεύθυνα, πελατειακά και ψηφοθηρικά. Ναι μπορεί στην πορεία να έγιναν λάθη, λάθη που αξιολογήθηκαν και κρίθηκαν από τον ελληνικό λαό, αλλά ήταν αυτός που κατόρθωσε να κρατήσει την Ελλάδα όρθια με τη δυνατότητα να στραφεί μελλοντικά σε μια πορεία ανόρθωσης και μετάβασης και αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Έδωσε μια μεγάλη μάχη, υπονομεύτηκε ποικιλοτρόπως, δεν του αναγνωρίστηκε η προσπάθειά του.

Θεωρείτε πως πρέπει να επιστρέψει στην ενεργό δράση, με ενεργό ρόλο ίσως και με νέο κόμμα όπως ακούγεται;

Δεν θεωρώ πως έχει αποκοπεί από την πολιτική ζωή του τόπου ο Γιώργος Παπανδρέου. Έχει έναν θεσμικό ρόλο ως πρώην Πρωθυπουργός και έχει πολλά ακόμη να δώσει στην χώρα.

Θα είστε και πάλι υποψήφιος;

Η πολιτική είναι για εμένα βίωμα, είναι στάση ζωής και προσφορά. Είναι υπόσταση και δεν μπορώ να αισθανθώ τον εαυτό μου χωρίς πολιτική συμμετοχή. Το να πω ότι δεν με απασχολεί η πολιτική είναι σαν να λέω πως δεν με απασχολεί η ζωή. Θα είμαι και πάλι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.