Σελίδες

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Ψήφιση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ε.Κ. της έκθεσης για τις προοπτικές της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας

24.10.2013

Ψηφίστηκε, σήμερα, με μεγάλη πλειοψηφία, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση της ευρωβουλευτού Μαριλένας Κοππά για τις προοπτικές της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας.

Η έκθεση εστιάζει στα ζητήματα που θα απασχολήσουν το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, το πρώτο το οποίο, μετά από πολλά χρόνια, είναι αφιερωμένο στην Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια. Η έκθεση αυτή, που θα αποτελέσει τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Νοεμβρίου. Με το κείμενο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθίσταται συνομιλητής του Συμβουλίου στα σημαντικά ζητήματα της Άμυνας και Ασφάλειας.
Η έκθεση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να παραμείνει αμέτοχος θεατής στις διεθνείς εξελίξεις και πως οφείλει να αναπτύξει την ικανότητα να προλαμβάνει και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά κρίσεις στην ευρύτερη γειτονιά της. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει την ανάγκη μιας πραγματικά συνεκτικής προσέγγισης εκ μέρους της Ένωσης προκειμένου να λάβει υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (κρίση στις αραβικές χώρες, Συρία, Αίγυπτος κ.α.) και να θέσει σαφείς και ρεαλιστικές προτεραιότητες.

Η έκθεση υπογραμμίζει πως η ευημερία και το κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης, όπως το γνωρίζουμε, εξαρτάται από ένα ειρηνικό και σταθερό περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο η πολιτική άμυνας και ασφάλειας παραμένει αναγκαία. Τα κράτη μέλη πρέπει να συνεργαστούν στενότερα, με διαφάνεια, λογοδοσία και εμπιστοσύνη, σε όλα τα επίπεδα, για την ενίσχυση και αποτελεσματικότητα της πολιτικής αυτής. Η οικονομική κρίση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για περισσότερη, όχι λιγότερη, Ευρώπη και στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.
Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, η εισηγήτρια του Ε.Κ., Μαριλένα Κοππά δήλωσε:
"Αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε την έκθεση για τις προοπτικές της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας. Η οικονομική κρίση, οι θυσίες στις οποίες υποβάλλονται εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες μας επιβάλουν να προχωρήσουμε σε στενότερη συνεργασία και συντονισμό στον τομέα της άμυνας, σε εξοικονόμηση δυνατοτήτων, ώστε με λιγότερους πόρους να αντιμετωπίσουμε ολοένα και μεγαλύτερες προκλήσεις. Και στον τομέα αυτό χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, μεγαλύτερη πίστη στο κοινό μας παρόν και μέλλον."

Συμπλήρωσε δε:
"Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχουν οι αναφορές στην ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης
, σε συνδυασμό με την υπενθύμιση των ρυθμίσεων των Συνθηκών περί αμοιβαίας συνδρομής και αλληλεγγύης σε περίπτωση επίθεσης. Είναι σημαντικό ότι πετύχαμε να υιοθετηθούν αναφορές για την ανάγκη ανάπτυξης μιας Ευρωπαϊκής Θαλάσσιας Στρατηγικής που θα εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, (την οποία η Τουρκία δεν έχει υπογράψει) καθώς και την αναγνώριση ότι για την προστασία των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών των κρατών - μελών θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας και η ρήτρα αλληλεγγύης. Θεωρώ, επιπλέον ιδιαίτερα θετικό ότι καλείται η Τουρκία να σταματήσει την παρελκυστική τακτική επικαλούμενη το Κυπριακό και να συνεργαστεί εποικοδομητικά για μια αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.