Σελίδες

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Παπανδρέου: Είμαι παρών και δεν είμαι όμηρος κανενός

Σαφείς αιχμές κατά των συνθηκών που επεκράτησαν κατά το τέλος της πρωθυπουργίας του, άφησε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο διήμερο συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ. Διεμήνυσε ότι είναι “παρών” και πως δεν είναι “όμηρος κανενός”.

“Ήμουν, είμαι και θα είμαι εδώ να τις υπηρετώ. Με τις όποιες επιτυχίες και τα ανθρώπινα λάθη. Όποιες κι αν είναι οι συνέπειες εγώ θέλω να είμαι πρώτα συνεπής στις αρχές που πιστεύω. Γιατί δεν με κρατάει κανείς. Δεν υπήρξα ποτέ, ούτε σκοπεύω να γίνω όμηρος κανενός.

Τις ίδιες αρχές, με την ίδια παρρησία θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι στην Ευρώπη και παντού στον κόσμο” τόνισε ο Γ. Παπανδρέου ο οποίος συχνά διακόπτονταν στην ομιλία του από χειροκροτήματα.

Κατηγορώντας – χωρίς να κατονομάσει – δυνάμεις της πολιτικής και όχι μόνο σκηνής, ο κ. Παπανδρέου κατήγγειλε: “Την ώρα της ύψιστης εθνικής ευθύνης, κάποιοι σκεφτόντουσαν μόνο πώς θα αναρριχηθούν γρηγορότερα στην εξουσία.Και κάποιοι άλλοι πώς θα τελειώνουν μια ώρα αρχύτερα με μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Ο καθένας από αυτούς είχε τους δικούς του λόγους. Αποτέλεσμα; Έπληξαν τη χώρα και το δημόσιο συμφέρον”.

Ο πρώην Πρωθυπουργός έσπευσε να συμπληρώσει με νόημα: “Όμως η παράδοση της αριστεράς λέει ότι κανένας μεγάλος αγώνας δεν δικαιώνεται αμέσως. Κανένας στρατηγικός στόχος δεν επιτυγχάνεται αν δεν μεσολαβήσουν ήττες, πισωγυρίσματα, λοιδωρίες, λιποψυχίες, προδοσίες”.

Αναγνώρισε ότι “δεν αλλάξαμε τα κακώς κείμενα στη χώρα χώρα, όσο θέλαμε να τα αλλάξουμε” και πως “παρότι ματώσαμε, θυσιαστήκαμε πολιτικά και ψυχολογικά δίνοντάς τα όλα γι’αυτούς και την πατρίδα, δεν ολοκληρώσαμε ένα έργο που θα τους δικαίωνε” είπε και πρόσθεσε: “Γιατί έχουν δίκιο -όσο κι αν είναι σκληρό για μας- ότι η δικαίωση περνά μέσα από το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό για το οποίο προσπαθήσαμε”.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι “ως Πρωθυπουργός της χώρας ανέλαβα την ευθύνη για ό,τι δεν έγινε σωστά τα δύο χρόνια της διακυβέρνησής μου. Για κάθε καθυστέρηση, λάθος ή παράλειψη” αλλά έσπευσε να επισημάνει: “Ξέρω όμως ότι τη διετία 2009-2011, μέσα στις χειρότερες δυνατές συνθήκες, έγινε μια αρχή προς τη σωστή κατεύθυνση, παντού”.

Υποστήριξε δε ότι “πετύχαμε σίγουρα τη χορήγηση οξυγόνου για να μην καταστραφεί η χώρα”.

Ωστόσο υποστήριξε ότι “σήμερα, δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα που να μην οφείλεται σε ενέργειες που εμείς ξεκινήσαμε. Από τη μείωση των ελλειμμάτων, τη φοροδιαφυγή και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, μέχρι την αύξηση του τουριστικού ρεύματος”. Επεσήμανε πως “με στοιχειώδη ουσιαστική πολιτική συναίνεση το 2010, όταν η χώρα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα ή έστω αμέσως μετά τη Συμφωνία των Βρυξελλών τον Οκτώβριο του 2011, η χώρα θα βρισκόταν σήμερα σε πολύ καλύτερη μοίρα, θα είχε γλυτώσει πολλά, θα είχε περάσει σήμερα, ήδη, τον κάβο”.

Επιχειρηματολόγησε ότι το Πρόγραμμα Στήριξης “γλύτωσε την Ελλάδα από μια εθνική τραγωδία βίαιης χρεοκοπίας” αλλά στη συνέχεια “εμποδισε την ταχεια ανακαμψη της και επιβάρυνε υπέρμετρα τον έλληνα πολίτη”. Με αιχμές κατά του Α. Σαμαρά σημείωσε ότι “τώρα, οι περισσότεροι τουλάχιστον έχουν έρθει στα λόγα μας “ και πως “πολλές μαγικές συνταγές που εξαφανίστηκαν κάπου γύρω στο Ζάππειο”.

“Άλλοι επέλεξαν το ρόλο του «προπονητή της εξέδρας».

Τους άρεσε για παράδειγμα, εκ των υστέρων βέβαια, το δεύτερο Μνημόνιο, αλλά όχι το πρώτο. Λένε ότι δεν ήθελαν το πρώτο Μνημόνιο, αλλά πανηγυρίζουν για την πρωτοφανή μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος που οφείλεται στο πρώτο Μνημόνιο. Το βασικό τώρα είναι ότι οι πολιτικές δυνάμεις συνεργάζονται. Και οι στρατηγικές μας επιλογές υιοθετούνται και από αυτούς που τις κατήγγειλαν”.

Αναφερόμενος στις συνεργασίες του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου έστειλε σαφές μήνυμα στον Ευ. Βενιζέλο ζητώντας να μπει “κόκκινη γραμμή” στην συνεργασία του με άλλες παρατάξεις: “Το ΠΑΣΟΚ που χρειάζονται η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν μπορεί παρά να πρωτοστατεί στο σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας για κυβερνητική σταθερότητα, αλλά με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο. Όχι λευκές επιταγές. Ενώνει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, απέναντι στη δεξιά και την αριστερή συντήρηση. Δεν διαιρεί. Δεν δικαιούμαστε να είμαστε παρακολούθημα κανενός. Καμίας δεξιάς ή αριστερής συντήρησης” είπε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε ότι “όλη η μυθοπλασία, όλες οι θεωρίες συνομωσίας, ακόμη και των πιο κακόπιστων, γελοιοποιήθηκαν η μία μετά την άλλη από τις εξελίξεις” και πως “η μυθοπλασία δεν είναι τίποτα άλλο από το ναρκωτικό του φοβισμένου” αφού “το φοβισμένο κατεστημένο δημιουργούσε μύθους στον φοβισμένο πολίτη”.

Επεσήμανε ότι “το ΠΑΣΟΚ, οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να ενώσουν τις προσπάθειές τους, να βάλουν τέλος σε αυτό το θανάσιμα διχαστικό για την κοινωνία μας ανορθολογισμό, και να διαμορφώσουμε ένα σταθερό σχέδιο αλλαγών για την χώρα που δεν θα ανατρέπεται με την κάθε εκλογική αναμέτρηση”. Απέρριψε το διχασμό “σε μνημονιακούς και σε αντιμνημονιακούς”.

Ως προς την πορεία εφεξής, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι πλέον πρέπει να επέλθει «η Μεγάλη Συμφωνία», ήτοι : Πιθανό κούρεμα, καλύτερη διαχείριση του χρέους και ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή, αφού φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα, με αντάλλαγμα αυστηρές προδιαγραφές που δεν θα είχαν να κάνουν με μέτρα οριζόντιας μορφής, αλλά μόνο με ουσιαστικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις, που απαντάνε στα πραγματικά προβλήματα της χώρας”. Και πρόσθεσε αναφερόμενος στην περίφημη φράση του “λεφτά υπάρχουν”: “Είχα πει το 2009, ότι ναι, λεφτά υπάρχουν εάν γίνουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις – μια πολύ παρεξηγημένη φράση.

Σκοπίμως παραποιήθηκε και πολλές φορές αναμασάμε κι εμείς χωρίς ίσως να το καταλαβαίνουμε” τόνισε με έμφαση για να χειροκροτηθεί.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην επίμαχη απόφαση του για το δημοψήφισμα, που έγινε η απαρχή της πτώσης του από την κυβέρνηση.

“Όταν ζήτησα να γίνει δημοψήφισμα είχα κατά νου την ουσιαστική συμμετοχή του πολίτη στα όσα τον αφορούν” είπε παραδεχόμενος πως “ένα δημοψήφισμα βέβαια δεν αποτελεί πανάκεια για τα προβλήματα μιας χώρας, θα αποτελούσε όμως μία συνειδητή, συλλογική νέα αφετηρία”. Επέμεινε στην ορθότητα της επιλογής του: “Η πρόταση για δημοψήφισμα όταν ανακοινώθηκε, ήταν η μόνη απάντηση στη παντελή έλλειψη πολιτικής σωφροσύνης και στην κορύφωση της δημαγωγίας. Γι’ αυτό και ξεγύμνωσε τους πάντες” υποστήριξε και απαρίθμησε:

“Πολέμιοι της συμφωνίας των Βρυξελλών άρχισαν να επαινούν τις αρετές της. Εχθροί του ευρώ άρχισαν να ανησυχούν ότι θα γυρίσουμε στη δραχμή. Κήρυκες της επανάστασης κατά των αγορών, κραύγαζαν ότι αναστατώσαμε τις αγορές. Μεγάλοι στα λόγια πατριώτες που κατηγορούσαν εμάς ως προσκυνημένους, άρχισαν να ρωτάνε αν πήραμε την άδεια πρώτα της Μέρκελ”.

Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η δημοκρατική αυτή πρωτοβουλία δεν προχώρησε και τόνισε: “Αυτό πιστεύω ότι αποτέλεσε, όχι το Μνημόνιο, στρατηγική ήττα για το ΠΑΣΟΚ. Ότι δεν πιστέψαμε σε αυτή την κρίσιμη στιγμή ότι μπορούμε να κάνουμε τον πολίτη συμμέτοχο στην μεγάλη προσπάθεια της χώρας για ουσιαστικές αλλαγές”.

“Ό,τι και να γίνει στην Ευρώπη, εμείς πρέπει επιτέλους να κάνουμε την μεγάλη δημοκρατική μεταρρύθμιση. Αυτό θα έπρεπε να είναι το διακύβευμα σήμερα. Οι βασικές μας κόκκινες γραμμές. Η διαφορά μας με τον κάθε Σαμαρά, τον κάθε Τσίπρα” προειδοποίησε ο κ. Παπανδρέου.

Απαντώντας τέλος, σε όσους τον κατακρίνουν που ταξιδεύει, “ένα έχω να πω: Λίγοι είμαστε εκεί έξω! Η Ελλάδα χρειάζεται φωνές. Και πρώην Πρωθυπουργούς, και υπουργούς, και δημοσιογράφους, και κάθε επαγγελματία που με την αξία του μπορεί να αποδείξει ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτό που κάποιοι ήθελαν να περάσουν”.



Πηγή: KoolNews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.